گروه صنایع معدنی سایر حوزه ها
 
رضوی به ماین نیوز خبر داد:
تولید دو محصول استراتژیک در صنایع دیرگداز آمل+جزئیات
صادرات به ترکیه/برخی نسوزهای بورسی فضای کار را خراب کرده‌اند
گروه صنایع معدنی >سایر حوزه ها - قائم‌مقام مدیرعامل و مدیر بازرگانی شرکت صنایع دیرگداز آمل اظهار کرد: ما سال گذشته و امسال از دو محصول رونمایی کردیم. یکی از آنها اکتیویتد آلومینا است که کار تحقیقاتی آن از 4 تا 5 سال گذشته توسط یک تیم کارشناسی صورت گرفت و توانستیم این محصول را با کیفیت بسیار خوب و قابل رقابت با نمونه‌های خارجی تولید کنیم.
 
به گزارش خبرنگار ماین نیوز، سیدمجتبی رضوی همچنین با اشاره به موضوع دامپینگ افزود: دامپینگ هم در بازار داخلی و هم بازار خارجی وجود دارد. در بازار داخلی شرکت‌هایی که در حوزه نسوز خصوصی محسوب نشده و در بورس حضور دارند، برای پاسخگویی به سهام‌داران خود اقداماتی انجام می‌دهند که فضای کاری را خراب می‌کند.

وی معتقد است، این شرکت‌ها، شرکت‌هایی هستند که در نواحی مختلف بدهی‌های قابل توجه دارند، در نتیجه برای انجام کارهایی که در دست دارند بدهی را پرداخت نکرده و پول‌ها را به صورت سپرده قرار داده تا از محل آنها درآمدی بدست آورده و بتوانند نقصان مربوط به کاهش سود در فروش را جبران کنند. یعنی با سود غیرعملیاتی، ضرر عملیاتی را جبران می‌کنند.

خبرنگار ماین نیوز با سیدمجتبی رضوی، قائم‌مقام مدیرعامل و مدیر بازرگانی شرکت صنایع دیرگداز آمل گفت‌وگویی انجام داده که متن آن به شرح زیر است:

درباره جدیدترین محصول تولیدی شرکت صنایع دیرگداز آمل توضیح دهید؟

ما سال گذشته و امسال از دو محصول رونمایی کردیم. یکی از آنها اکتیویتد آلومینا است که کار تحقیقاتی آن از 4 تا 5 سال گذشته توسط یک تیم کارشناسی صورت گرفت و توانستیم این محصول را با کیفیت بسیار خوب و قابل رقابت با نمونه‌های خارجی تولید کنیم. مهمتر از این موضوع، بحث "کلسیم سیلیکیت برد" بود که تا سال گذشته بطور کامل وارد کشور می‌شد، یعنی شرکت‌های فعال در صنعت پتروشیمی، فولاد و دیگر صنایع که با کوره کار می‌کنند، این محصول را به صورت وارداتی خریداری می‌کردند. ما کار تحقیقاتی را از 5 سال پیش شروع کردیم اما شرکتی در اصفهان خط تولید آن‌را با ظرفیت 400 مترمکعب و دمای سرویس 850 درجه سانتیگراد وارد کشور کرد اما ما دمای بیشتر را هدف قرار داده بودیم، به همین دلیل نتیجه کار تولید کلسیم سیلیکیت برد با دمای 1050 درجه سانتیگراد سرویس و باکیفیت خوب و فناوری داخلی و با قابلیت ارتقاء به حدود 1000 مترمکعب در سال بود. لازم به ذکر است که این میزان ظرفیت و همچنین ظرفیت شرکت اصفهانی بطور کامل پاسخگوی نیاز داخلی کشور است و دیگر الزامی به واردات آن وجود ندارد. از سوی دیگر به لحاظ جلوگیری از خروج ارز این اقدام را می‌توان یک موفقیت بزرگ تلقی کرد. ظرفیت تولید کلسیم سیلیکیت برد 1000 مترمکعب در سال و اکتیویتد آلومینا در حال حاضر 5000 هزار تن در سال است که در صورت بالا بودن نیاز بازار یا افزایش توانایی صادرات با توجه به آنکه تکنولوژی آن بومی است، می‌توان این ظرفیت را افزایش داد.

مهمترین خریداران شما چه صنایع یا شرکت‌هایی هستند؟

کلسیم سیلیکیت برد چندی پیش در سمپوزیم دیرگذارها در ماهشهر برای اولین بار رونمایی شد. یعنی برای صنعت پتروشیمی که عمده‌ترین مصرف‌کننده این محصول است از آن رونمایی شد و برای صنعت فولاد نیز در سمپوزیم فولاد 94 از آن رونمایی کردیم. البته بازاریابی برای محصولات از قبل انجام شده و به تعدادی از شرکت‌های کوچکتر و کوره‌سازان برای بررسی رضایت ارائه کردیم که خوشبختانه آنها از این محصول راضی بودند.

برنامه‌ای برای صادرات دارید؟

بله، برای صادرات هم برای بخش آجر (با توجه به اینکه بزرگترین واحد آجر نسوز در خاورمیانه هستیم) و هم برای محصولات جدید که ظرفیت‌های صادراتی خوبی در اختیار دارند، اقدامات بسیار خوبی از 2 سال گذشته شروع شده است. اولین کانتینر ما نیز به ترکیه صادر شد و امیدوار به اتفاقات بهتر در این زمینه هستیم.

در حال حاضر فولادی‌ها به دلیل رکود دچار کمبود نقدینگی شده‌اند، بی‌شک این رکود به زنجیره نیز وارد شده، با توجه به اینکه شما بخشی از این زنجیره را تشکیل می‌دهید، آیا تنها با صادرات می‌توان مشکل را حل کرد یا راهکارهای دیگری نیز وجود دارد؟

صادرات یک پیشنهاد شیک برای تمام واحدهای صنعتی محسوب می‌شود. در صورتی که یک واحد برنامه‌های صادراتی داشته باشد از دیدگاه مدیریتی و سیستم مالی وضعیتی بهتر از سایر واحد‌ها خواهند داشت اما درباره بحث رکود که در حال حاضر نه تنها در صنعت فولاد بلکه در تمامی ارکان اقتصادی کشور رو به توسعه است، موضوعی است که بی‌شک بر فعالیت ما و دیگر واحدهای صنعت فولاد یا صنایع وابسته به فولاد تاثیرگذار خواهد بود. ما برای رفع این موضوع از 6 ماه قبل کمیسیون بحران در واحد تشکیل دادیم زیرا اعتقاد ما بر این است برای گذر سالم از این بحران باید تمهیدات لازم در نظر گرفته شود. در کنار موضوع صادرات بحث کاهش هزینه نیز به صورت جدی دنبال می‌شود که خوشبختانه به موفقیت‌های بسیار خوبی دست یافته‌ایم. در حال حاضر در کنار افزایش تولید که هزینه‌های سربار را کاهش می‌دهد کاری کرده‌ایم که عددهای فروش ما به لحاظ مقدار با بهترین کیفیت‌های چینی برابری دارند. سعی بر آن بوده تا با استفاده از این فرصت اقدامی انجام شود تا چینی‌ها نتوانند در بازار دامپینگ کنند.

دامپینگ در بازار شما نیز تاثیر داشته است؟

بله دامپینگ هم در بازار داخلی و هم بازار خارجی وجود دارد. در بازار داخلی شرکت‌هایی که در حوزه نسوز خصوصی محسوب نمی‌شوند و در بورس حضور دارند، برای پاسخگویی به سهامداران خود اقداماتی انجام می‌دهند که فضای کاری را خراب می‌کند. به عنوان مثال در یک مناقصه 5 شرکت حضور داشتیم که اختلاف 3 شرکت با یکدیگر در حدود 10 تا 15 میلیون تومان بود اما یکی از شرکت‌ها به یکباره این اختلاف را به حدود 400 میلیون تومان رساند تا بتواند برنده مناقصه باشد. لازم به ذکر است، این شرکت‌ها، شرکت‌هایی هستند که در نواحی مختلف بدهی‌های قابل توجه دارند، در نتیجه برای انجام کارهایی که در دست دارند بدهی را پرداخت نکرده و پول‌ها را به صورت سپرده قرار داده تا از محل آنها درآمدی بدست آورده و بتوانند نقصان مربوط به کاهش سود در فروش را جبران کنند. یعنی با سود غیرعملیاتی، ضرر عملیاتی را جبران می‌کنند اما ما با افزایش تولید هزینه‌ها را کاهش می‌دهیم. در حال حاضر ظرفیت تولید در آجر نسوز را به 2 میلیون و 400 هزار قالب رسانده‌ایم.

میزان تولید در سال جاری چقدر بوده است؟

امسال یک میلیون و 700 هزار قالب آجر تولید کرده‌ایم که نسبت به سال گذشته در حدود 20 درصد افزایش تولید داشتیم اما این افزایش در سال 1395 اتفاق نخواهد افتاد زیرا قراردادهایی که امسال اجرا شد، در سال 1393 به امضاء رسیده بود. متاسفانه برای سال آینده قراردادهای قابل توجهی نداریم که بخواهیم براساس آن افزایش تولید را پیش‌بینی کنیم اما افتتاح کوره جدید ما با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت توانست ظرفیت تولیدی را به دو میلیون و 500 هزار قالب برساند.

آیا محصول جدیدی در دست مطالعه است؟

بطورکلی ما یک شرکت تحقیقاتی هستیم. هر محصولی که در کارخانه تولید می‌شود محصول تحقیق و توسعه شرکت است. با توجه به ارتباط خوبی که بخش تحقیق و توسعه با بخش بازرگانی دارد، سفارش‌هایی که بخش بازرگانی به آنها می‌دهد، کار روی آن سفارش آغاز و در مدت یک تا دو سال به نتیجه رسیده و آن محصول را وارد بازار می‌کنیم. ممکن است در این میان این سوال ایجاد شود که زمان صرف شده برای این کار منجر به از دست رفتن قابلیت استفاده خواهد شد اما واقعیت این است که چون کار را خودمان انجام می‌دهیم، هزینه ماشین آلات بسیار کم خواهد بود و همچنین این قدرت را در اختیار داریم که هرگونه که در نظر داشتیم آن‌را ارتقا دهیم. این ارتقاء و کاهش هزینه باعث می‌شود محصول ما همیشه قابل رقابت باشد. در واقع کار ما به نوعی انحصاری شده است. به عنوان مثال در آجر در گریدهایی وارد شده‌ایم که دیگر واحد‌ها آن‌را تولید نمی‌کنند و یا اینکه در مسیر تولید اکتیویتد آلومینا به درجه‌ای رسیده‌ایم که ماده اولیه آن هم قابل فروش است.

آیا تولید محصولی که در حال حاضر از سوی شما وارد بازار می‌شود، به دلیل فعالیت انحصاری شما، دارای محدودیت زمانی است؟

خیر، زیرا این محصولات از طریق مهندسی معکوس تولید می‌شوند. البته اگر محصول جدید تولید شود، شامل این موضوع می‌شود و شرکت‌های دیگر برای مدت مشخصی اجازه تولید آن‌را ندارند اما محصولاتی که از روش مهندسی معکوس تولید می‌شوند، محدودیت زمانی برای تولید از سوی شرکت‌های دیگر نخواهند داشت.

وضعیت تعرفه‌ها در حوزه کاری شما به چه صورت است؟

موضوع تعرفه‌ها بحث بسیار مهمی بوده و تا حدودی با موضوعات سیاسی در ارتباط است. تمام کشورهای جهان، حتی کشورهایی که عضو سازمان تجارت جهانی هستند، برای حمایت از صنایع خود با تعرفه‌ها بازی می‌کنند. اخیرا شاهد وضع تعرفه بیش از 200 درصدی در یک بازه زمانی کوتاه از سوی آمریکا برای حمایت از صنعت فولاد این کشور بودیم. در ایران هم این موضوع چه در ارتباط با صنایع مادر و چه صنایع کوچک وجود دارد. باید به صورتی باشد که تعرفه‌گذاری در زمانی کوتاه و با عددی بزرگ انجام شود زیرا همان آسیبی که از سوی کشورهای خارجی به سر ما می‌آید. ما باید به همان میزان از صنایع خود حمایت کنیم. اگر ما تعرفه واردات آجر را که در همه گریدها در کشور تولید می‌شود، پایین نگه داریم بدون شک این صنعت نابود خواهد شد. در حال حاضر این تعرفه از 5 درصد شروع و در بیشترین حالت به 20 درصد می‌رسد اما این میزان کافی نیست و می‌تواند آسیب جدی به صنعت وارد کند. انجمن سازندگان نسوز در کشور در این زمینه اقداماتی انجام داده است اما کمیسیون ماده یک که در اداره بازرگانی تشکیل می‌شود، نمی‌تواند چابکی لازم در تصمیم‌گیری را نشان دهد. اگر دولت خواهان کمک در این زمینه است باید این کمیسیون را بازبینی کرده و افراد متخصص را در آن قرار دهد.

آیا با ادغام انجمن نسوز با انجمن‌های مرتبط مثل کاشی و سرامیک موافق هستید؟

پس از پیروزی دولت تدبیر و امید تمامی تصورات بر این بود که نقش انجمن‌ها در تصمیم‌گیری‌ها افزایش می‌یابد اما واقعیت موضوع این است که هنوز بخش خصوصی به صورت متشکل در تصمیم‌گیری‌ها حضور ندارد. علاوه بر اینکه مشکلات حزبی و دسته‌بندی دارد و صنعت ما در این زمینه ضعیف است، تشکل‌های تعریف شده و قانونی در این حوزه نیز چندان قوی نیستند. به عنوان مثال اتاق بازرگانی، خانه صنعت و معدن و ... که انجمن‌های رسمی و شناسنامه‌دار در کشور هستند، قدرت لازم را در اختیار ندارند. لازم است انجمن‌های خردتر اعمال نفوذ بیشتری داشته باشند. وقتی تشکل‌ها خیلی خرد می‌شوند، امکان انجام لابی از آنها گرفته خواهد شد. امروز انجمن صنفی کارفرمایان صنعت نسوز از نظر تعداد اعضاء چندان غنی نیست. بارها به دوستان خود پیشنهاد کرده‌ایم با انجمن‌های هم‌ردیف خود یک همکاری ایجاد کرده و با یک اسم مشترک فعالیت کنیم. این پیشنهاد چند مزیت به همراه دارد. اول آنکه تعداد اعضای انجمن افزایش می‌یابد و دوم آنکه اداره امور و سازماندهی قدرت لازم ایجاد می‌شود. اگر این اتفاق رخ ندهد ممکن است همین انجمن نیز از بین برود. پیشنهاد عملیاتی که بنده مطرح کردم این بود که با توجه به نزدیکی فعالیت‌ها با انجمن کاشی و سرامیک انجمن مشترک تشکیل دهیم. این موضوع شدنی است اما دوستان باید در مدیریت انجمن‌ها کمی توقعات خود از همدیگر را کاهش دهند. باید یاد بگیریم با یکدیگر کارکرده و تعامل داشته باشیم.

برگزاری سمپوزیم فولاد 94 را چطور دیدید؟

امسال و حرکتی که در کیش صورت گرفت سطح توقعات را افزایش داد، یعنی با توجه به آسیب‌هایی که در سال‌های گذشته در سمپوزیم به دلیل ساختار سخت افزاری به ما وارد می‌شد، خوشبختانه امسال سمپوزیم کیش از لحاظ سخت افزاری بسیار خوب بود اما بحث رکود موجود در بازار و دسترسی به این نمایشگاه‌ها برای تمامی واحد مشکلی است که باید آن‌را حل کرد. اگر دیدگاه ما جذب مشتری باشد، می‌توان همین نمایشگاه را به صورت سالانه یا دوسالانه در کیش داشته باشیم اما همانطور که گفتم در صورتی که بتوانیم مشتری را به اینجا بیاوریم.

گفت‌وگو از محمدجواد به‌آبادی
تاریخ انتشار : شنبه ۱۵ اسفند ۱۳۹۴ ساعت ۱۹:۴۱
کد مطلب: 31123