گروه صنایع معدنی سیمان
 
مکی در گفت‌وگو با ماین نیوز:
سیمان ایران از آدامس هم ارزان‌تر شد!
واردات 22 میلیون تنی سیمان آفریقا در 2016
گروه صنایع معدنی >سیمان - مدیرعامل شرکت بهینه‌سازان سیمان پویا گفت: در حال حاضر قیمت سیمان در بازار کشور از قیمت آدامس هم کمتر شده است!
 
به گزارش خبرنگار ماین نیوز، امیر مکی با اشاره به اینکه سیستم بازاریابی علمی و حرفه‌ای در صنعت سیمان کشور وجود ندارد، گفت: همین باعث شده تا ایران با وجود داشتن رتبه بسیار خوب در بین تولیدکنندگان بزرگ سیمان در جهان اما با انباشت محصول در کارخانه‌ها مواجه شود و نتواند به خوبی بازارهای منطقه را پوشش دهد.

وی افزود: متاسفانه سیاست‌های غلط دولت و قیمت‌گذاری سیمان توسط دولت باعث شده در حال حاضر قیمت سیمان در بازار داخلی به هر تن کمتر از 100 هزار تومان برسد که این یعنی هر کیلو سیمان حدود 100 تومان و شما نمی‌توانید در حال حاضر هیچ کالایی را در بازار کشور پیدا کنید که قیمت آن کیلویی 100 تومان باشد، حتی یک آدامس ساده!

خبرنگار ماین نیوز با امیر مکی، مدیرعامل شرکت بهینه‌سازان سیمان پویا گفت‌وگویی انجام داده که متن آن به شرح زیر است:

وضعیت فعلی بومی‌سازی را در صنعت سیمان کشور چطور ارزیابی می‌کنید؟ با توجه به اینکه نزدیک به 100 سال از عمر صنعت سیمان در ایران می‌گذرد و حتی در برخی از حوزه‌های کلیدی این صنعت وابستگی زیادی به واردات داریم.

دوران پساتحریم هم نگران‌کننده است و هم خوشحال‌کننده. خوشحال‌کننده از این بابت که در دوران پساتحریم مرزهای انتقال تکنولوژی به روی کشور مجددا باز می‌شود. نگران‌کننده هم از این بابت که در این دوران به واردکننده صرف محصولات و تجهیزات خارجی تبدیل شویم و انتقال تکنولوژی واقعی صورت نگیرد. به‌هرحال ما در دوران تحریم به یک سری توانمندی‌ها رسیدیم و اگر در دوران پساتحریم این توانمندی‌ها به صورت کامل کنار گذاشته شوند، به نفع صنعت کشور نخواهد بود. متاسفانه در صنعت سیمان کشور هنوز هم شاهد خرید گسترده از خارج از کشور هستیم. با سابقه نزدیک به 100 ساله در صنعت سیمان توانسته‌ایم به حدود 80 درصد از دانش این صنعت دست پیدا کنیم اما هنوز 20 درصد از دانش این صنعت را کسب نکرده‌ایم که اتفاقا این بخش کلیدی هم به شمار می‌رود. براساس تحقیقی که انجام دادیم مشخص شد که در زمانی که نخستین کارخانه سیمان در ایران در سال 1310 راه‌اندازی شد، ایران چهارمین واردکننده بزرگ سیمان در جهان بود و امروز با گذشت بیش از 85 سال ایران به چهارمین تولیدکننده بزرگ سیمان در جهان تبدیل شده است. این نکته نشان می‌دهد که کارهای زیادی در صنعت سیمان کشور صورت گرفته است اما باید پرسید چرا امروز با رکود در کارخانه‌های سیمان مواجهیم و توانایی لازم را در زمینه بازاریابی و صادرات سیمان کشور نداریم. در حال حاضر کشورهای آفریقایی اعلام کرده‌اند که در سال 2016 بالغ بر 22 میلیون تن واردات سیمان خواهند داشت و این پیام مثبتی می‌تواند برای ما باشد. این در حالیست که صادرات سیمان کشور به عراق به دلیل حضور داعش با مشکل مواجه شده است. ما اگر بتوانیم 10 درصد از کل نیاز بازار سیمان آفریقا را هم پوشش دهیم تحول بزرگی در صادراتمان رخ می‌دهد.

عراق هم که روی واردات سیمان ایران تعرفه گذاشته است.

این موضوع می‌تواند دلایل سیاسی هم داشته باشد. شاید بخواهند که بازار فروش سیمان ایران را در عراق کمرنگ کرده و در عوض بازار فروش سیمان چینی و پاکستانی را در این کشور پررنگ کنند. عراق اگر روابط سیاسی خوبی با ما دارد، چرا باید یک شبه 100 تا 200 کامیون ما را در مرز متوقف کند.

پاکستان هم از قاچاق سیمان ایران به این کشور شاکی است.

بخشی از سیمان ایران به پاکستان از طریق افغانستان وارد این کشور می‌شود و بخش دیگری هم ممکن است به صورت قاچاق وارد بازار پاکستان شود و در عین حال از سمت جنوب کشور هم سیمان توسط افراد واسطه به بازار پاکستان برده می‌شود. پاکستان خود کشوری صادرکننده و تولیدکننده بزرگ در حوزه سیمان است و در حال حاضر نیز بابت ورود گسترده سیمان ایرانی به بازار این کشور آن هم با قیمت بسیار پایین شاکی شده است. نکته جالب اینجاست سیمان ایرانی تنی حدود 100 هزار تومان به فروش می‌رسد که این یعنی مفت! کارخانه سیمان کشور در حال حاضر در بهترین حالت ممکن تنی 100 هزار تومان محصول خود را می‌فروشد. شما به من بگویید که چه محصولی در بازار ایران به جزء سیمان وجود دارد که کیلویی 100 تومان قیمت داشته باشد، حتی دیگر یک آدامس ساده هم چنین قیمتی ندارد.

دلیل این وضعیت چیست؟

سیاست‌های غلط و قیمت‌گذاری دستوری سیمان توسط دولت. دولت باید به صورت کامل و نه مقطعی از قیمت‌گذاری سیمان خارج شود. از سوی دیگر کارشناسان و مدیران بازرگانی کارخانه‌های سیمان کشور نیز در زمینه بازاریابی علمی و حرفه‌ای و حضور در بازارهای بین‌المللی ضعف اساسی دارند. وقتی ما 80 میلیون تن سیمان تولید می‌کنیم چرا نباید بتوانیم، بخش عمده نیاز بازار منطقه را پوشش دهیم؟ کشورهایی مانند قطر به منظور برگزاری جام جهانی فوتبال، کشورهای آفریقایی، عراق و افغانستان نیاز جدی به سیمان دارند و ما با توجه به پتانسیل بالای سیمان کشور، باید بتوانیم بخشی از این بازارها را پوشش دهیم. اگر وضع قیمت سیمان به همین منوال پیش برود، چاره‌ای جزء تعطیلی کوره‌ها و کارخانه سیمان حداقل به صورت موقت نخواهیم داشت.

گفت‌وگو از محمدجواد به‌آبادی
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲۲ بهمن ۱۳۹۴ ساعت ۱۱:۰۳
کد مطلب: 30721