گروه معادن سرب و روی
 
چشم‌انداز بازار جهانی روی تا ۲۰۲۰
گروه معادن >سرب و روی - چشم انداز بازار جهانی روی تا سال 2020 ميلادی با توجه به کارخانه های ذوب اوليه و ثانویه که در حدود 56 درصد بازار را به خود اختصاص می دهند، به شدت آشفته به نظر می رسد.
به گزارش ماین نیوز، بنابر گزارش شرکت تحقيقاتیTechnavio ، توليد جهانی روی در سال گذشته ميلادی در فاصله زمانی ماه های ژانویه-نوامبر، مشابه سال 2014 ميلادی بوده و چين در زمينه توليد، گوی سبقت را از سایر رقبای جهانی خود ربوده است.

توليدات معادن روی طی یک سال گذشته در کشورهای استراليا، پرو، روسيه و سوئد روند صعودی داشته اما سطح توليدات در کشورهای بوليوی، کانادا، چين، ایرلند، ناميبيا و ترکيه با کاهش مواجه شده است. توليد روی تصفيه شده در یازده ماه ابتدایی سال گذشته با رشد 4.5 درصدی با مازاد 176 هزار تنی مواجه شد که افزایش توليد، عمدتا به دليل رشد توليد در کشورهای آسيایی چين و هند به وقوع پيوست.

در جدول زیر عرضه و تقاضای جهانی روی تصفيه شده در فاصله زمانی سالهای 2015-2010 نشان داده شده است.


مصرف جهانی روی در سال گذشته ميلادی به 15.8ميليون تن رسيد که به اعتقاد کارشناسان؛ این رقم تا سال 2020 ميلادی به دليل افزایش پروژه های ساخت و ساز در مناطق مسكونی و غيرمسكونی در سراسر جهان به سطح 19.19ميليون تن بالغ خواهد شد. تقاضای چين و اروپا در سال 2015 ميلادی به ترتیب، رشد 2.1 و 2.7 درصدی را تجربه کرد که با سطوح ثبت شده در فاصله زمانی ماه های ژانویه-نوامبر در سال 2014 ميلادی، مطابقت دارد. اما افزایش تقاضای این مناطق با افت تقاضای کشورهای هند، ژاپن،کره جنوبی و ایالات متحده آمریكا جبران شد که در نتيجه تقاضای جهانی، رشد 1 درصدی را تجربه کرد.

به گفته تحليلگر بخش فلزات و مواد معدنی مؤسسه Technavio ؛ رشد شهرنشينی و مدرنيته در چين، رشد صنعت ساخت و ساز را در این کشور تقویت نموده که در نتيجه تقاضای روی را فزونی بخشيده است. چنين روند مشابهی در کشورهای نوظهور مانند هند، برزیل و اندونزی نيز به چشم می خورد که به رشد بازار طی چهار سال آتی کمک خواهد نمود. واردات کنسانتره روی در چين در یازده ماه ابتدایی سال 2015 ميلادی به بيش از 1275 هزار تن رسيد که در مقایسه با مدت مشابه سال2014 ، از رشد 60 درصدی حكایت دارد.

از طرف دیگر تقاضا برای کود روی رو به افزایش است. به گفته تحليلگران، روی ریزمغذی مهمی در توليد غلات به شمار می آید که نقش چشمگيری در عملكرد سيستم ایمنی بدن، سنتز پروتئين و بهبود زخم ایفا می نماید. غلات در بسياری از کشورها از کمبود روی رنج می برند که این امر به موضوع مهمی در سراسر جهان علی الخصوص در کشورهای هند، چين، پاکستان و ترکيه بدل شده است. در این کشورها، غلات بخش مهمی از رژیم اصلی غذایی افراد را تشكيل می دهد.

بنابراین، لازم است راه حل مقرون به صرفه ای برای کنترل کمبود روی ارائه شود. کودهای روی تا حد زیادی به رفع مشكل کمبود روی کمک می نمایند. در کشور هند، تقریبا 50 درصد زمين های کشاورزی با کمبود روی مواجه هستند که در نتيجه توليد محصولات کشاورزی را با محدودیت های مهمی روبه رو ساخته است. به طور کلی، توليد محصول در صورت استفاده از کودهای روی افزایش می یابد که در نتيجه، تقاضای بالای این کودها، به رشد کلی بازار کمک می نماید.

همچنين تقاضای فولاد گالوانيزه نيز رو به افزایش می باشد. در حدود 40 درصد روی توليدی جهان، برای گالوانيزه کردن به کار برده می شود. گالوانيزه کردن فرآیند پوشاندن فولاد با روی مذاب است که در نتيجه مقاومت محصول را در برابر خوردگی افزایش می دهد. ورق های فولاد گالوانيزه در بسياری از صنایع مانند ساخت و ساز، اتومبيل سازی و لوازم الكتریكی کاربرد دارند چون سبک وزن هستند و از مقاومت بالا، قابليت شكل پذیری و بازیافت برخوردار می باشند. در صنعت خودرو سازی، استفاده از ورق های فولادی گالوانيزه با مقاومت بالا به کاهش وزن خودرو و کاهش توليد گازهای گلخانه ای کمک می نماید. از طرف دیگر، استفاده از ورق های گالوانيزه، عملكرد ایمنی و کارایی سوخت را که از شروط اصلی توليد اتومبيل های مدرن می باشد بهبود می بخشد. از این رو، تقاضای جهانی فولاد گالوانيزه به دليل مزایای آن در کاربردهای صنعتی رو به فزونی می باشد. در حال حاضر بيش از 800 خط گالوانيزه کردن در سراسر جهان مشغول به فعاليت می باشند. بنابراین، افزایش تقاضای فولاد گالوانيزه به رشد تقاضای روی تا سال 2020 ميلادی منجر خواهد شد.

عرضه واقعی روی در سال های آتی علی رغم ظرفيت بالای کارخانه های ذوب، به دليل کاهش ذخایر معادن به کمتر از ظرفيت های ارزیابی شده خواهد رسيد که این امر، بر عرضه روی در جنوب شرقی آسيا و اتحادیه اروپا تأثير منفی خواهد گذاشت.

به گفته تحليلگران؛ کارخانه های ذوب روی از سال 2011 ميلادی تاکنون با کسری عرضه دست به گریبان بوده اند که در نتيجه استفاده از ظرفيت کارخانه های توليدی نيز رو به کاهش نهاده است. انتظار می رود ظرفيت توليدی کارخانه های ذوب در چين طی دوره پيش بينی، در مقياس بزرگ گسترش یابد. از طرف دیگر، به منظور افزایش ظرفيت کارخانه های ذوب، سرمایه گذاری های گسترده ای در پروژه های توسعه ای در کشور های کره جنوبی، ژاپن، قزاقستان و هند؛ انجام خواهد شد.


* تهيه شده توسط گروه مشاوران سرمایه گذاري کارگزاري بانک ملي ایران


تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۴ بهمن ۱۳۹۴ ساعت ۱۲:۵۵
کد مطلب: 30566