گروه معادن سرب و روی
 
مهدی‌آباد در سودای یافتن سرمایه‌گذار خارجی و داخلی
گروه معادن >سرب و روی - معدن مهدی‌آباد که از شهرتی جهانی در حوزه سرب و روی برخوردار است، سال‌هاست در انتظار بهره‌برداری است که با حضور در این معدن و استخراج مواد معدنی آن به فعالان حوزه سرب‌وروی کشور کمک کند.
 
به گزارش ماین نیوز، این معدن با داشتن ذخیره بیش از ۲۰۰میلیون تنی سرب و روی بزرگترین معدن در نوع خود در جهان به شمار می‌آید. در کنار اهمیت فراوان این معدن اما اختلاف نظرهای مختلفی میان بخش خصوصی و دولتی برسر بهره‌برداری از «مهدی‌آباد» وجود دارد. بخش خصوصی تلاش می‌کرد تا مسئولیت را خود بر عهده گیرد و هر بار با اتهام‌زنی‌های مختلف، دولت و مسئولان معدنی را در موضوع معدن مهدی‌آباد زیر سوال می‌برد.

بخش خصوصی و «مهدی‌آباد»

بخش خصوصی به ویژه فعالان حوزه سرب‌وروی در گفت‌وگوهای مختلف خود با رسانه‌های خبری درباره معدن مهدی‌آباد، معتقد بودند؛ پس از واگذاری این پروژه از سوی دولت به بخش خصوصی، عقب ماندن پروژه از زمان در نظر گرفته شده به دلیل دخالت‌های نا بجای دولت است. حال این سوال مطرح است که بخش خصوصی که در دیگر حوزه‌ها مدام فریاد کمبود نقدینگی سر می‌دهد، امروز چطور به‌دنبال مدیریت بر معدنی است که در رده معدن‌های جهانی قرار گرفته است؟

بخش معدن در سال‌هایی که تحریم‌های ظالمانه بر سر راهش قرار داشت، با کمبودهای بسیار در حوزه‌های مختلف مواجه شد، حال بخش خصوصی که بارها ادعا کرده می‌تواند در معدن مهدی‌آباد سرمایه‌گذاری کرده و معدن را فعال کند، در این سال‌ها در چه حوزه‌هایی سرمایه‌گذاری کلان انجام داده‌است. در واقع گلایه‌های مطرح شده از سوی بخش خصوصی نسبت به عملکرد دولت تنها رنگ و بوی نقدهای تند و غیرمنطقی به خود گرفته است. با نگاهی کلی بر اظهارنظرها تنها این نتیجه حاصل می‌شود که بخش خصوصی دلسوز فعالان سرب و روی نبوده و تنها سودای مدیریت بر معدن را به سر دارد.

فعالان حوزه سرب و روی بارها اعلام کرده‌اند که مهدی‌آباد ۲۰سال غیرفعال بوده و واگذاری به شرکای داخلی یا خارجی نتیجه مثبتی به همراه نداشته است، در نتیجه بهتر است دولت با واگذاری این معدن به کنسرسیوم داخلی، پرونده مهدی‌آباد را بسته و اجازه دهد بخش خصوصی خود به دنبال سرمایه‌گذار خارجی برای این پروژه باشد.

آب پاکی روی دست بخش خصوصی

چندی پیش جعفر سرقینی، معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت، با اعلام این خبر که ایمیدرو باید تا پایان دی‌ماه برای پروژه معدن سرب و روی مهدی‌آباد و انتخاب بهره‌بردار جدید، مناقصه بین‌المللی برگزار کند، آب پاکی را بر دست فعالان بخش خصوصی ریخت.

به گفته سرقینی، برای فعالیت در معدن مهدی آبادی باید یک شرکت قوی وارد عمل شود، حال فرقی ندارد این شرکت داخلی یا خارجی و یا مشترک باشد و برنده مناقصه کار بهره‌برداری در معدن را آغاز می‌کند. باوجود اینکه بهره‌بردار فعلی مهدی‌آباد پس از گذشت ۳سال، تعهدات خود نسبت به این پروژه را اجرایی نکرده اما قرارداد کار در مهدی‌آباد فسخ نشد بلکه به گفته معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت قرارداد فعلی پایان‌یافته و مهلت آن به سر رسیده‌است. البته در این میان برخی افراد که تمایلی نداشتند نام‌شان در رسانه‌ها منتشر شود از فسخ قرارداد خبر دادند، اما شرکت روی مهدی‌آباد ۸ آذر سال‌جاری با ارسال جوابیه‌ای به ماین‌نیوز خبر فسخ قرارداد معدن سرب و روی مهدی‌آباد را به صورت غیرمستقیم تکذیب کرد.

فراخوان مزایده بین‌المللی شناسایی و پیش ارزیابی

مجتمع مهدی‌آباد در ۳ بهمن ماه جاری با انتشار خبری فراخوان مزایده بین‌المللی شناسایی و پیش ارزیابی سرمایه‌گذار برای معدن مهدی‌آباد را منتشر کرد.

در این سرمایه‌گذاری برای آماده‌سازی و استخراج معدن، ساخت کارخانه فرآوری با ظرفیت تولید سالانه حداقل۸۰۰هزار تن کنسانتره روی یا معادل آن و نیز تولید ۸۰هزار تن کنسانتره سرب- نقره با عیار ۶۰درصد سرب به‌عنوان محصولات جانبی و تامین زیرساخت‌های مورد نیاز، به‌عنوان موضوع خدمات عنوان شده است.

همچنین مهلت دریافت اسناد و تحویل پیشنهادها، پایان وقت اداری ۳ اسفند سال‌جاری تعیین شده است. در واقع ایمیدرو با انتشار این خبر به دنبال سرمایه‌گذار جدید در مهدی‌آباد است. سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) در فراخوانی که برای مزایده بین‌المللی احداث طرح‌های مجتمع روی و سرب مهدی‌آباد برگزار کرده گفته است که تمامی سرمایه‌گذاران ایرانی و خارجی (شرکت‌های ایرانی یا خارجی، یا کنسرسیوم‌های ایرانی و خارجی) دارای توانایی‌های مالی و فنی و نیز تجربه کافی در مزایده، می‌توانند در فرآیند «پیش‌ارزیابی کیفی» شرکت کنند.

بخش خصوصی دست به کار شود

باتوجه به تصمیم سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران(ایمیدرو) برای انتخاب سرمایه‌گذار قدرتمند، بخش خصوصی باید دست به‌کار شده و توان خود را افزایش داده تا بتواند برنده مناقصه شود.

در واقع باید دید مثبت در راه‌اندازی و بهره‌برداری پروژه‌های معدنی داشت، نه آنکه بخش خصوصی بخواهد به‌دنبال اثبات توانایی‌های خود و زیرسوال بردن دولت باشد. باید نگاه جناحی میان بخش خصوصی و دولتی از میان رفته و همه تنها برای توسعه بخش معدن گام‌های اساسی بردارند. امروز وزارت صنعت، معدن و تجارت به همراه سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) با نگاهی دلسوزانه در اندیشه فعال‌سازی «مهدی‌آباد» هستند.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۴ بهمن ۱۳۹۴ ساعت ۱۱:۰۹
کد مطلب: 30565
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت