گروه معادن سرب و روی
 
دپوی ۳۵۰ هزار تن خاک در معدن انگوران
گروه معادن >سرب و روی - پس از تعطیلی بیش از ۲۰۲ واحد صنعتی استان زنجان سایه سنگین رکود به معدن هم باز شده است به طوری که به دلیل مشکلات مشتریان مواد اولیه معدن انگوران با شرکتهای حمل و نقل حدود ۳۵۰ هزار تن خاک در این معدن دپو شده است.
 
به گزارش ماین نیوز، 250 معدن در استان زنجان با اشتغالزایی برای 2 هزار و 25 کارگر وجود دارد که 600 تا 650 نفر از این کارگران در معدن سرب و روی انگوران مشغول به کار هستند البته عناصر نقره، کادمیم، کبالت و ژرمانیوم در معادن انگوران زنجان وجود دارد که در آینده مورد بهره برداری قرار می گیرد.

معدن و کارخانه سرب و روی انگوران در منطقه دندی شهرستان ماهنشان استان زنجان واقع شده که در نوع خود بزرگ ترین تولید کننده سرب و روی ایران و بزرگ ترین معدن سرب و روی خاورمیانه با سابقه تاریخی محسوب می شود که شکل نوین استخراج از آن به اواخر دهه 40 خورشیدی برمی گردد.

به گفته منصور شبانی، مدیر مجتمع سرب و روی انگوران، معدن انگوران زنجان 60 سال سابقه بهره برداری در حوزه های مختلف را داشته که میزان ذخایر این معدن در بخش روباز 8 میلیون تن و در بخش زیرزمینی 4 میلیون تن روی با عیار بالا است.

با احتساب استخراج سالانه یک میلیون تن ماده معدنی عمر باقی مانده معدن انگوران که از نظر عیار بالای فلز محتوی از معادن نادر در جهان است دوازده سال دیگر به پایان می رسد.

ظرفیت تولید معدن انگوران سالانه 700 هزار تن اکسید سرب و روی و مخلوط سولفوره سرب و روی بوده که این میزان تولید برای کارخانه های تولید شمش سرب و روی به کار گرفته می شود.

استخراج از معدن سرب و روی انگوران به دو شیوه روباز و زیرزمینی انجام می گیرد که در بخش زیرزمینی معدن انگوران سولفوره و در بخش روباز سرب و روی استخراج می شود.

بر اساس اظهارات مسئولان 9 میلیون تن از ذخایر در معدن انگوران زنجان باقی مانده است که 2 میلیون تن آن در بخش زیرزمینی و 7 میلیون تن دیگر در بخش روباز استخراج می شود.

در حال حاضر هم حدود 78 کارخانه سرب و روی، خریدار مواد معدنی معدن انگوران هستند.

معدن انگوران زنجان که تقریبا تا اوایل انقلاب بهره برداری از آن به طور کامل و مفید نمی گرفت پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران برنامه ریزی لازم برای استخراج مواد انجام شد.

تمام تولیدات معدن انگوران حتی 30 درصد نیاز داخلی را تامین نمی کند. در واقع نیاز کشور 3 برابر تولید در این معدن است و در حال حاضر 83 درصد خاک این معدن در استان و 17 درصد آن در دیگر استان های کشور مصرف می شود.

براساس اظهارات شبانی این معدن به طور مستقیم برای 600 نفر و به ازای هر یک کارگر هم پنج شغل غیرمستقیم نفر اشتغالزایی ایجاد کرده است.

وی با بیان اینکه رکود قطعا به طور غیرمستقیم در بخش معدن تاثیر داشته است، عنوان می کند که بر اساس برنامه های معدن انگوران مقرر شده تا پایان امسال 750 هزار تن ماده معدنی در این معدن تولید شود اما با تلاشهای انجام گرفته تا پایان آذرماه این میزان تحقق یافته است.

مدیر مجتمع سرب و روی انگوران به کاهش حدود 600 دلاری قیمت شمش روی از ابتدای سال تاکنون اشاره کرده و می گوید که متاسفانه قیمت این کالا از 2 هزار و 250 به یک هزار و 650 دلار رسیده است چرا که خاک معدن انگوران بر مبنای قیمت شمش قیمت گذاری می شود و درنتیجه این موضوع سبب شده تا با کاهش درآمد مواجه شویم زیرا مشتریان ما که خاک تولیدی این معدن را خریداری می کنند در حال حاضر دچار مشکلاتی شده اند.

سجاد نباتچیان، رئیس خانه صنعت و معدن استان زنجان هم که دلیل اصلی رکود را بی پولی دولت می داند معتقد است که وقتی 85 درصد اقتصاد مملکت از اقتصاد ما دولتی است انتظار چنین مشکلاتی را هم باید داشته باشیم.

به گفته شبانی در حال حاضر به دلیل مشکلات به وجود آمده بین خریداران و شرکت های حمل و نقل خاک تولید شده در معدن انگوران 350 هزار تن خاک در معدن دپو شده که برای 250 هزار تن آن حواله صادر شده اما از سوی خریداران تحویل گرفته نشده است.

در این میان یوسف مرادلو، مدیرعامل شرکت خالص سازان روی استان زنجان یکی از مشتریان خاک روی تولید شده از معدن انگوران است که مشکل اصلی فعالیت گروه صنعتی خالص سازان را ناشی از کمبود مواد اولیه و نگاه تبعیض آمیز مسئولان و عدم رعایت عدالت در توزیع ماده معدنی و سیاسی کردن اقتصاد این بخش از صنعت و ایجاد رانت می داند.

وی با اشاره به افت شدید قیمت شمش روی در دنیا معتقد است که رکود داخلی تأثیر چندانی در فعالیتهای این شرکت نداشته بلکه سوءمدیریت در تحویل ماده معدنی و عدم هماهنگی کانالهای مرتبط با توزیع، تحویل و حمل ماده معدنی، صدمه میلیاردی به شرکت وارد کرده است.
 
وی که مدعی ضایع شدن حق مسلم در یکی از کارخانجات تحت پوشش این گروه است عنوان می کند: چندین سال است که 50 درصد سهمیه به این کارخانه تحویل می شود اما به دلیل رانتی که برای گروه خاصی ایجاد شده و نگاه ویژه ای که از سوی مسئولان به این گروه خاص وجود دارد و از طرفی این گروه خاص که قسمتی از خوراک کارخانجات را تأمین می کند هیچگونه توجهی به کیفیت نداشته و صدمه میلیاردی به صنعت وارد کرده است.

وی که از توجه نکردن مسئولان به درخواست های این شرکت ناخرسند است، تقاضای مبارزه با هر گونه «فساد و رانت و ویژه خواری» را کرده و عنوان می کند: «اقتصاد را سیاسی نکنید، تبعیض روا مدارید، اجازه دهید فعالیتهای اقتصادی قوی این بخش از صنعت نیز روال عادی خود را داشته و روند رقابتی داشته باشد. لطفا کفه ترازو را به نفع کسی بالا نبرید، مسیر صادرات محصول و واردات مواد اولیه را روان تر کنید، فکری به حال نقدینگی صنعت نیمه جان کشور بکنید، بهره های بانکی کشنده است».

مرادلو تاکید می کند که « اعمال تبعیض کشنده ترین و انگیزه کش ترین و ناکارآمدترین نوع مدیریت است».

شرکت خالص سازان روی استان زنجان در بازار جهانی سهم مطلوبی را به لحاظ کمی و کیفی دارد و در حال حاضر به طور متوسط 97 درصد از تولیدات گروه خالص سازان روانه بازارهای جهانی در سراسر جهان می شود.

مسئولان شرکت خالص سازان روی زنجان معتقدند برای افزایش تولید و تداوم فعالیت نباید به معدن انگوران و دولت تکیه کنند بلکه با همت و برنامه ریزی مدون ماده معدنی موردنیاز خود را از بازارهای خارجی تهیه کنند.

در شرایطی که برخی از مسئولان از تاثیرپذیری معادن استان از رکود و برخی از سوء مدیریت در توزیع مواداولیه به کارخانجات ذیربط خبر می دهند، کارگران معدن که عمده آنها پیمانی و قراردادی هستند بنا به دلایل مختلف بیکار شده اند.

شبانی با بیان اینکه خوشبختانه کارگری به دلیل رکود در معادن در بخش دولتی و پیمانی تعدیل نشده است در پاسخ به بیکاری بیش از 100 کارگر عنوان می کند که از اواخر سال گذشته تا اوایل امسال 110 نیروی کار را به صورت موقتی و با هدف جبران عقب ماندگی تولید 900 هزار تنی وارد کار کردیم و البته به این کارگران از قبل اعلام شده بود که به محض رسیدن به تولید مدنظر دیگر نیازی به نیروی کار نیست.

این در حالی است که یکی از کارشناسان سازمان نظام مهندسی معدن استان زنجان از اخراج 120 کارگر شاغل در معدن انگوران خبر داده و تعدیل نیروی انجام شده در این معدن را حاکی از تاثیر کامل رکود بر معادن قلمداد می کند.

مرادلو هم که تمایلی برای از میان آوردن تعدیل نیرو ندارد در وهله نخست اعلام می کند که بیشتر کارگرهایش خود تعدیلی کرده اند.

وی که از اعلام میزان کارگران مشغول در شرکت خالص سازان روی استان زنجان خودداری می کند، تعدیل نیروی انسانی را ناشی از عدم تحویل ماده معدنی بر اساس مجوز و حق مسلم این شرکت که به نوعی تحریم ناشی از سیاسی کردن کار و ایجاد رانت است، می داند.

در شرایطی که مهدی حمیدی، رئیس نظام مهندسی معدن استان زنجان فعالیت معادن با زیر 30 درصد ظرفیت را ناشی از شرایط نامساعد آب و هوایی و مشکل رکود در بازار که سبب کمبود نقدینگی و عدم توانایی در وصول مطالبات عنوان می کند، بسیاری از مسئولان ذیربط از به میان آوردن کلمه رکود و تاثیر آن بر معادن اجتناب کرده و از تعدیل نیروی کار در این بخش ها اظهار بی اطلاعی می کنند.

این در حالی است که یکی از کارشناسان خانه صنعت و معدن استان زنجان اعلام می کند که به طور یقین میزان بیکاران حوزه معدن بسیار بالا بوده و دستان اداره کل تامین اجتماعی استان زنجان در انتشار میزان افراد تحت پوشش بیمه بیکاری بخش معدن و صنعت به شدت می لرزد.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۱ بهمن ۱۳۹۴ ساعت ۱۲:۰۷
کد مطلب: 30510
 
مرجع : خبرگزاری تسنيم