گروه اكتشاف و زمين شناسي
 
کشاورز خبر داد:
ثبت حدود ۱۲۰۰ محدوده معدنی در کاداستر طی دو مرحله
جزئیات آزادسازی پهنه‌های معدنی تا انتهای 94
گروه اكتشاف و زمين شناسي - مدیرکل امور اکتشافات وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: همواره به سیستم سنتی کالک‌های معدنی انتقادات زیادی مطرح و گفته می‌شد که از این سیستم سوءاستفاده می‌شود و فضایی برای کار در چنین سیستمی وجود ندارد. به همین دلیل سامانه کاداستر را راه‌اندازی کردیم تا شفاف‌سازی بیشتری در زمینه ثبت محدوده‌های معدنی صورت بگیرد.
 
به گزارش خبرنگار اعزامی ماین نیوز به شیراز، اسداله کشاورز در همایش نقش مدیریت در اقتصاد معدن که در محل اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی شیراز برگزار شد، با اشاره به اینکه حدود دو سال روی راه‌اندازی سامانه کاداستر و ارائه راهکارهای آزادسازی فضاهای معدنی به این شکل کار شده است، گفت: تاکنون در دو مرحله آزادسازی که در 20 استان انجام شده، بالغ بر 110 هزار کیلومتر مربع را آزاد کردیم، یعنی از نظر تعدادی حدود 10 هزار درخواست را آزاد کردیم و به این ترتیب فضای باز زیادی ایجاد شده است. از کل این حجم آزادسازی تنها بین 1100 تا 1200 محدوده ثبت شده است که تازه یک سری از تقاضاهای ثبت هم با یکدیگر تداخل دارند که باید به صورت موردی از سوی استان‌ها پاسخ داده شوند. به نظر می‌‎رسد از مجموع این دو مرحله آزادسازی حداکثر 500 پروانه اکتشاف برای متقاضیان صادر شود.

وی افزود: در زمینه راه‌اندازی سامانه کاداستر در واقع همان سیستم سنتی را مکانیزه کردیم. منتها نقص در سیستم کاداستر این بود که به غیر از پنج استان تهران، اصفهان، قم، آذربایجان شرقی و البرز به صورت اتوماتیک، محدوده آزاد را نشان نمی‌‎دهد. در مورد سایر استان‌ها نیز با احتیاط و به صورت موردی کار پیش می‌‎رود تا حقی از کسی ضایع نشود. هدف اصلی راه‌اندازی سامانه کاداستر شفاف‌سازی در زمینه واگذاری محدوده‌های معدنی بوده است. این در حالیست کارشناسان استانی ما نیز همواره مورد اتهام بوده‌اند اما تلاش ما این بوده که با شفاف‌سازی بیشتر جلوی این اتهامات گرفته شود.

مدیرکل امور اکتشافات وزارت صنعت، معدن و تجارت در واکنش به انتقادات شدید یکی از فعالان معدنی نسبت به عملکرد سامانه کاداستر گفت: در این همه درخواست ارائه شده در سامانه کاداستر فقط همین یک موردی که شما مطرح می‌‎کنید دچار ابهام بوده که در مورد ثبت آن نیز اشتباه از جانب خودتان صورت گرفته است. کارشناسان همگی هوشمندی سامانه کاداستر را تست کرده‌اند و در دو مرحله آزادسازی انجام شده نیز ثبت تقاضاها به خوبی انجام شده است. لغو سامانه کاداستر امکان‌پذیر نیست، چرا که تعداد زیادی از متقاضیان درخواست‌های خود را ثبت کرده‌اند و نمی‌‎شود به خاطر یک نفر معترض سامانه را لغو کرد.

وی خطاب به معدنکار معترض گفت: متاسفانه شما قبل از ساعت 12 زمان آغاز آزادسازی اقدام به ثبت محدوده کرده‌اید و به همین دلیل درخواست شما به عنوان معارض ثبت شده است و این اشتباه خودتان بوده است.

کشاورز با بیان اینکه تا پیش از این ثبت محدوده‌های معدنی بسیار باز بوده و عملا هر کسی می‌‎توانست محدوده‌های معدنی را ثبت کند، توضیح داد: به همین دلیل هم شاهد این بودیم که دختر 14 ساله یا پیرزن 90 ساله اقدام به ثبت محدوده‌های معدنی کرده‌اند. اما در حال حاضر صلاحیت فنی و مالی متقاضیان محدوده‌های معدنی مورد بررسی قرار می‌‎گیرد. قبلا با شناسنامه فرد فوت شده هم محدوده ثبت شده بود. اما الان فضا را به سمتی برده‌ایم که محدودتر و سختگیرانه‌تر شده است. البته شرایط فنی و مالی موجود نیز در حال اصلاح بوده و به ویژه تغییراتی در زمینه میزان گردش مالی متقاضیان صورت خواهد گرفت و از جمله اینکه متقاضیانی که توان مالی زیادی ندارند اما دارای تجهیزات و ماشین‌آلات معدنی هستند نیز به عنوان افراد دارای صلاحیت شناخته خواهند شد.

او در ادامه درباره سیستم پهنه‌های معدنی نیز توضیح داد: در شرایط دولت قبل مجبور به تعریف پهنه‌های معدنی شدیم. با این رویکرد که سازمان زمین شناسی توان مالی پایینی داشت و نمی‌‎توانست کاری در زمینه اکتشاف انجام دهد و به همین دلیل پهنه‌بندی‌ها شروع شد. هدف این بود که شرکت‌های بزرگ مطالعات اکتشافی را در پهنه‌ها با ریسک خودشان انجام دهند و هر ذخیره‌ای کشف شد متعلق به خودشان باشد. در ادامه نسبت به تعداد زیاد پهنه‌ها اعتراض شد و ما پهنه‌ها را به 20 درصد سطح استان‌ها کاهش دادیم.

این مقام مسئول افزود: نتایج خوبی هم از پهنه‌های معدنی بدست آمده است. البته به دلیل وسعت زیاد پهنه‌های معدنی به صورت طبیعی کار در آنها زمان بر است. پهنه آباده جاذموریان که 100 هزار کیلومتر مربع است و بخش زیادی از آن در استان‌های یزد، فارس، کرمان و جنوب کرمان است، با توجه به صحبت‌هایی که شده تا عید امسال ممکن است حداقل نصف آن آزاد شود. اطلاعات خوبی هم از آن بدست آمده است.

کشاورز ادامه داد: پهنه سنگان نیز 12 هزار کیلومتر مربع است که پتانسیل‌یابی و شناسایی شده است و حدود 1000 تا 1200 کیلومترمربع آن مفید است و مابقی آن تا حدود دو ماه آینده آزاد می‌‎شود. پهنه سیستان و بلوچستان نیز تا انتهای سال جاری آزاد می‌‎شود. پهنه‌های استان فارس نیز بعضا به مزایده گذاشته شده‌اند.

مدیرکل امور اکتشافات وزارت صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اینکه باید 65 درصد از کل حقوق دولتی دریافت شده از معادن به وزارت صنعت، معدن و تجارت برمی‌‎گشت اما در سه سال قبل در بهترین حالت تنها 12 درصد از این رقم به وزارتخانه بازگردانده شده است، گفت: سازمان نظام مهندسی معدن هم نتوانست سهم 3 درصدی خود را از حقوق دولتی معادن دریافت کند.

وی تاکید کرد: نگاه وزارتخانه به صدور پروانه‌های اکتشاف به هیچ‌وجه درآمدی نبوده است، کل درآمد کسب شده از این محل تنها 12 میلیارد تومان بوده که حدود 15 درصد آن هم سهم منابع طبیعی بوده است.

به گزارش ماین نیوز، همایش نقش مدیریت در اقتصاد معدن در اتاق بازرگانی شیراز با مشارکت این اتاق، خانه معدن استان فارس، سازمان نظام مهندسی استان فارس و اتحادیه صادرکنندگان کالاهای صنعتی و معدنی استان فارس برگزار شد.
تاریخ انتشار : جمعه ۱۸ دی ۱۳۹۴ ساعت ۱۵:۴۸
کد مطلب: 30124
 
۱ نظر
 


محمد
سلام راجع به این که سامانه کاداستر قبل از ساعت 12برای کسی باز شده و ایشان ثبت محدوده را انجام داده است ایشان ثبت محدوده را به درستی انجام داده به این دلیل که سامانه قبل از ازاد سازی ثبت شما را دارای معارض دانسته و ثبت برای شما صورت نمیگرفته پس این یک امتیاز برای کسانی که از این موضوع خبر داشته اند محسوب میشده و ایشان به صورت تصادفی و امتحانی محدوده اش ثبت گردیده و اعتراضش به جا میباشد (2529)
۱۳۹۴-۱۰-۱۸ ۲۱:۳۹:۱۵