گلمیرا کاسیلوا در گفت‌وگوی تفصیلی با ماین نیوز خبر داد:

طلای ساری‌گونی به تولید رسید+عکس

پروژه منتظر افتتاح رسمی/درخواست مجوز صادرات شمش

14 آذر 1394 ساعت 1:52

معدن و کارخانه طلای ساری گونی به تولید رسیده و آماده افتتاح رسمی است. این خبر را مدیرعامل شرکت نماینده سهامدار عمده و قزاقستانی این معدن اعلام کرد.


به گزارش خبرنگار ماین نیوز، سابقه معدن طلای ساری گونی به سال‌ها قبل بازمی‌گردد. در واقع تنها سابقه فعالیت غول معدنی جهان، ریوتینتو در ایران مربوط به همین معدن می‌شود. ریوتینتو که در ابتدا فعالیت‌های اکتشافی را در ساری گونی انجام می‌داد سرانجام به دلایلی که دقیقا مشخص نشد واقعا چه بوده این پروژه را ترک کرد. ریوتینتو البته به صورت رسمی اعلام کرد که ذخیره طلای موجود در معدن ساری گونی آنقدر نبوده که فعالیت در این ذخیره برای ریوتینتو سودآور باشد. هرچند برخی مخالفت‌ها در خصوص فعالیت ریوتینتو در ایران نیز در خروج این شرکت از کشورمان بی‌تاثیر نبود.

در ادامه ریوتینتو تلاش کرد سهام خود را در معدن طلای ساری گونی به فروش برساند و در همین راستا نیز درخواست‌هایی از سوی شرکت‌های مختلف مطرح شد. در ابتدا این شرکت زیجین چین بود که اعلام شد قصد ورود به معدن ساری گونی را دارد. با این وجود در نهایت قرعه به نام EMC قزاقستان (شرکت تابعه Eurasia Gold) افتاد. شرکت مطرح قزاق مس با خرید سهام ریوتینتو در معدن طلای ساری گونی رسما وارد این پروژه شد تا کار ناتمام ریوتینتو را در ایران به اتمام برساند.

معدن طلای ساری گونی از ابتدای فعالیت تاکنون فراز و نشیب‌های زیادی را تجربه کرده است و حالا به مرحله‌ای رسیده که عملا می‌توان گفت تولید در این پروژه آغاز شده و تنها منتظر افتتاح رسمی است. خبرنگاران ماین نیوز درباره آخرین وضعیت اجرای پروژه معدن و کارخانه طلای ساری گونی (داشکسن) در کردستان با گلمیرا کاسیلووا (Gulmira Kassylova)، مدیرعامل شرکت که حقوق خوانده و وکیل است، گفت‌وگو کردیم که متن آن به شرح زیر است:

درباره آخرین وضعیت اجرای پروژه معدن و کارخانه طلای ساری گونی توضیح بفرمایید و اینکه این پروژه چه زمانی به بهره‌برداری می‌رسد؟

در حال حاضر تولید طلا در معدن و کارخانه ساری گونی آغاز شده ولی پروژه هنوز به صورت رسمی افتتاح نشده است. ما منتظر دستور وزارت صنعت، معدن و تجارت برای برگزاری مراسم افتتاح رسمی پروژه هستیم. حدود چهار سال است که در کردستان و در این پروژه فعالیت می‌کنیم. ظرف این مدت از طرف دولت و وزارت صنعت، معدن و تجارت از ما حمایت‌های زیادی شده است و باید بگویم نظیر چنین حمایت‌هایی از ما در سایر پروژه‌ها در خارج از ایران کمتر صورت گرفته است. البته مسلما در جریان اجرای پروژه مشکلاتی هم داشتیم و به عنوان مثال زمانی که سرویس سوئیفت قطع شد ما در زمینه تامین برخی از تجهیزات و ماشین آلات خود به دلیل نداشتن امکان ارتباطات مالی دچار مشکل شدیم. اما در حال حاضر کارخانه تولید طلای ساری گونی به صورت کامل ساخته شده و فناوری مورد استفاده در این پروژه نیز هیدرومتالورژی است. در حال حاضر تولید طلا نیز در پروژه آغاز شده و برنامه ما این است که تا نوروز 1395 حدود 400 کیلوگرم طلا تولید کنیم. زمانی که من مدیریت پروژه را بر عهده گرفتم حدود 20 نفر کارمند در اینجا داشتیم و حالا این تعداد به 300 نفر رسیده که این نشان‌دهنده پیشرفت ما در پروژه است. بسیاری در خارج از ایران و در شرکت‌های خارجی درباره پروژه طلای ساری گونی کنجکاو هستند و می‌خواهند بدانند که آیا این پروژه به نتیجه رسیده است یا خیر. در صورتی که این پروژه با موفقیت به سرانجام برسد به نظر من زمینه برای حضور دیگر شرکت‌های خارجی در بخش معدن و صنایع معدنی ایران بیش از پیش فراهم خواهد شد. البته ما نیز به شرکت‌های خارجی اعلام کردیم که کار در ایران نسبت به بسیاری از کشورهای دیگر راحت‌تر است و بخش معدن ایران نیز با پتانسیل‌های زیادی که دارد، نیازمند جذب سرمایه‌گذاری خارجی به منظور پیشرفت است. به نظر من بخش معدن ایران آینده خوبی دارد. در اجلاس معدن و صنایع معدنی ایمیدرو نیز که امسال برگزار شد گزارشی را درباره پیشرفت سرمایه‌گذاری خارجی در ایران ارائه دادم.


چه اقداماتی انجام دادید که حالا پروژه طلای ساری گونی به تولید رسیده و آماده افتتاح رسمی است؟

زیرساخت‌های موردنیاز برای این پروژه (خط لوله و خط گاز) تامین شده است. مجموعه سنگ شکن و خط اصلی نوار نقاله، نیروگاه گازی، آزمایشگاه، انبارهای مواد ناریه، محوطه هیپ لیچینگ و حوضچه اضطراری کارخانه هیدرومتالورژی تامین، نصب و راه‌اندازی شده‌اند. کارخانه طبق استانداردهای بین‌المللی ساخته شده است و برنامه ما این است که به تدریج میزان تولید خود را افزایش داده و به 2 تن در سال طبق مجوزی که داریم، برسانیم. همچنین انجام اکتشافات تفصیلی نیز در برنامه ما قرار دارد. قبول دارم که در اجرای پروژه مقداری تاخیر صورت گرفت، اما به هر حال در نهایت به تعهداتمان عمل کردیم. استان کردستان نیز کلیه پرداخت‌های لازم به عنوان مالیات خود را از این پروژه دریافت خواهد کرد و ما برنامه‌های اجتماعی زیادی را نیز در این منطقه در دستور کار داریم. طی چند سال قبل که اجرای پروژه کند شده بود، خود ما هم از نظر روحی خسته شده بودیم اما به‌هرحال همه چیز می‌گذرد و حالا در آستانه افتتاح رسمی پروژه انرژی دوباره‌ای گرفته‌ایم. ما به خاطر موفقیت این پروژه علاقه‌مند هستیم در سایر پروژه‌های معدنی در ایران نیز فعالیت کنیم.

ذخیره معدن طلای ساری گونی چقدر است؟

ذخیره تائید شده معدن حدود 14.8 تن است.


تاکنون چه میزان سرمایه‌گذاری در معدن و کارخانه صورت گرفته است؟

نزدیک به 80 میلیون دلار.

شرکت زرکوه به عنوان بهره‌بردار معدن طلای ساری گونی از نظر سهامداری چه وضعیتی دارد؟

شرکت یوریژیا گولد یکی از بزرگترین شرکت‌های معدنی فعال در قزاقستان است که سهام آن در بورس کانادا داد و ستد می‌شود. این شرکت تعدادی معدن در قزاقستان و قرقیزستان دارد. زرکوه نیز یکی از شرکت‌های زیرمجموعه یوریژیا گولد است. هلدینگ ما در حوزه‌های مختلف از جمله معدن، کشاورزی و ... فعالیت دارد. در شرکت زرکوه نیز ما 70 درصد سهامدار هستیم و شرکت خدمات اکتشافی نیز 30 درصد سهم دارد.

مشکلات مربوط به ورود و خروج کارمندان قزاقستانی پروژه حل شد؟

در این زمینه مشکلاتی مربوط به صدور ویزا وجود داشت که خوشبختانه به یکباره حل شد و هم‌اکنون مشکلی در این زمینه نداریم و کلیه کارمندان ما اعم از مهندسان، زمین شناسان، تکنولوژیست‌ها و غیره که شامل 120 نفر هستند، در پروژه در حال کار هستند. ما همچنین مشکل تملک زمین پروژه را نیز طی 1.5 سال حل و فصل کردیم. ما در مجموع حدود 300 نفر نیروی کار در این پروژه داریم که 180 نفر آنها ایرانی هستند.


بد نیست درباره چگونگی حضور قزاقستان در پروژه طلای ساری گونی توضیح بفرمایید. چطور شد که بعد از ریوتینتو شما در پروژه حضور پیدا کردید؟

همانطور که می‌دانید قبلا شرکت ریوتینتو در این پروژه حضور داشت. ریوتینتو از سال 2000 فعالیت خود را در این پروژه آغاز کرد اما در سال 2006 به یک سری مشکل برخورد و نتوانست مجوزهای لازم را دریافت کند و در عین حجم پروژه نیز کوچکتر از آن چیزی بود که ریوتینتو انتظار آن را داشت. در ادامه ریوتینتو برای فروش سهام خود در این پروژه فراخوان داد که این خبر به گوش ما هم رسید و بعد از بررسی‌هایی که انجام دادیم شرایط را برای فعالیت در این پروژه مناسب دیدیم و سهام ریوتینتو را در ساری گونی خریدیم. دولت ایران نیز با خرید سهام ریوتینتو توسط ما موافقت کرد و در نتیجه حضور ما در این پروژه آغاز شد. باید بگویم که پروژه طلای ساری گونی در فهرست مهمترین پروژه‌های همکاری بین دو کشور ایران و قزاقستان قرار دارد.

آیا کاهش شدید بهای طلا در بازار جهانی باعث نشده تا پروژه طلای ساری گونی از شرایط اقتصادی خارج شود؟

اگر قیمت فعلی طلا پایین‌تر از این نیاید، پروژه همچنان اقتصادی است.


در قراردادی که با وزارت صنعت، معدن و تجارت بستید، سرنوشت شمش‌های طلای ساری گونی چه می‌شود؟

قرار است طبق توافق صورت گرفته سالانه مبلغی را به عنوان رویالتی (Royalty) به استان کردستان پرداخت کنیم و این مبلغ نیز در پایان هر سال و براساس عملکرد تولید از سوی استان به ما اعلام خواهد شد. البته ما چون تا الان تولیدی نداشتیم در نتیجه رویالتی هم پرداخت نکردیم اما از سال آینده رویالتی پرداخت خواهیم کرد. از سوی دیگر باید بگویم که یک مزیت ما در این پروژه این بود که توانستیم حدود 80 درصد از تجهیزات و ماشین آلات موردنیاز خود را از داخل ایران تامین کنیم.

برای شمش‌های طلای ساری گونی چه برنامه‌ای دارید؟

ما درخواست کسب مجوز صادرات شمش طلا را به وزارتخانه داده‌ایم و منتظر پاسخ آن هستیم. فعلا مجوزی در این زمینه به ما داده نشده است. از سوی دیگر باید بگویم که طلایی که در ساری گونی تولید می‌شود، نیاز به فراوری و پالایش دارد که کارخانه موردنیاز در این زمینه در ایران وجود ندارد و به همین دلیل باید طلا را برای فراوری و پالایش به کارخانه ای در قزاقستان ارسال کنیم که تکنولوژی و تجهیزات موردنیاز برای انجام این کار را در اختیار دارد. نماینده این کارخانه چندی پیش به طلای ساری گونی آمد و مذاکراتی با هم داشتیم و قرار است از معدن زرشوران نیز بازدید داشته باشد.

در زمینه برطرف کردن مشکلات احتمالی پروژه طلای ساری گونی در حوزه محیط زیست چه اقداماتی انجام دادید؟

تمام ایرادات محیط زیستی که از ما در این پروژه گرفته شد را برطرف کردیم و اگر این کار را نمی‌کردیم، اصولا مجوز ادامه فعالیت را نداشتیم.

تمایل به اجرای پروژه‌های معدنی دیگری در ایران دارید؟

اگر دولت اجازه دهد با میل در سایر پروژه‌های معدنی نیز کار می‌کنیم. تخصص ما هم در دو حوزه مس و طلا است.


در معدن ساری گونی به غیر از طلا، چه مواد دیگری تولید خواهد شد؟

ما در این معدن علاوه بر طلا، نقره و جیوه هم داریم. قرار است یک شرکت جیوه تولیدی در این معدن را از ما خریداری کند. بطور کلی حدود 10 درصد فلزاتی هستند که در این معدن در کنار طلا استخراج می‌شوند.

اوضاع بطور کلی بعد از توافق هسته‌ای چطور بوده است؟

من در هتل‌ها می‌بینم که تعداد خارجی‌ها زیاد شده است و خیلی‌ها در مورد ایران کنجکاو هستند و همه به نوعی دوست دارند در ایران کار کنند. اگر مشکل سوئیفت برطرف شود فکر می‌کنم شاهد آینده خوبی برای بخش معدن و نفت و گاز ایران باشیم. از سوی دیگر باید بگویم که روابط بین ایران و قزاقستان حتی در شرایط تحریم‌ها نیز بسیار خوب بوده است. در قزاقستان از سیمان و سنگ‌های ساختمانی ایران بسیار استفاده می‌شود. حتی وقتی به قزاقستان می‌روم می‌بینم که تقاضای زیادی برای محصولات ایرانی در قزاقستان وجود دارد. تا جایی که می‌دانم حدود 30 هزار قزاقستانی در ایران زندگی می‌کنند و در مجموع روابط بین دو کشور در شرایط بسیار خوبی قرار دارد. امیدوارم سال 2016 سال اوج‌گیری روابط ایران و قزاقستان در همه حوزه‌ها باشد.


برخی از مهمترین اقدامات انجام شده در پروژه طلای ساری گونی

کارهای اکتشافی
شرکت معدنی زرکوه از سال 1999 تا 2010 به کارهای اکتشافی معدن ساری گونی (داشکسن) اشتغال داشته است. براساس نتایج عملیات اکتشافی، شرکت در 24 آگوست 2011 مجوز بهره‌برداری معدن را دریافت کرد. انجام اکتشافات تکمیلی کانسنگ اکسیده طلای ساری گونی در سال‌های 2019-2013 در دست برنامه‌ریزی است.
کارهای معدنی
قرارداد پیمانکاری کارهای معدنی (استخراج و حمل کانسنگ و باطله) مورخ 2012/04/28 و الحاقیه مورخ 2014/07/15 با شرکت خدمات اکتشافی کشور منعقد شد. استخراج و حمل توده معدنی تا به امروز معادل 2402.115 هزار تن بوده است، از جمله باطله‌برداری 2038.681 هزار تن و استخراج کانسنگ 363.434 هزار تن با عیار میانگین 1.62 گرم بر تن که در دپوی کانسنگ نزدیک مجموعه سنگ شکن انباشته شده است. از این مقدار تا تاریخ 2015/11/20، 339.000 هزار تن کانسنگ با میانگین عیار 1.62 گرم بر تن خردایش و در مجموعه هیپ لیچینگ جهت فرآوری آتی انباشته شد.
احداث کارخانه هیدرومتالورژی
طرح مجموعه فرآوری کانسنگ‌های اکسیده معدن ساری گونی توسط موسسه روسی زولاتاپرایکت تهیه شده است و توسط شرکت فنی- مهندسی محلی ساختمان‌‎سازان صنعت آفرین بومی‌سازی شد.


گفت‌وگو از محمدجواد به‌آبادی و علیرضا جعفری نژاد


کد مطلب: 29348

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/29348/طلای-ساری-گونی-تولید-رسید-عکس

ماین نیوز
  http://www.minews.ir