گروه معادن سنگ و مصالح ساختمانی
 
مسعود بهره در گفت‌وگو با ماین نیوز:
سنگ مرمر افغانستان در دنیا بی‌نظیر است
دو چالش اساسی معدنکاران در افغانستان
گروه معادن >سنگ و مصالح ساختمانی - دستیار مدیرعامل شرکت استخراج سنگ افغان مروارید با اشاره به اینکه مشکل کمبود امنیت یکی از عمده‌ترین مشکلات بر سر راه سرمایه‌گذاری در معادن افغانستان است، گفت: البته نباید در این زمینه بزرگنمایی هم شود، چرا که هم‌اکنون نیز با وجود برخی چالش‌های امنیتی فعالیت‌های معدنی زیادی در افغانستان صورت می‌گیرد.
 
به گزارش خبرنگار ماین نیوز، براساس آمار و اطلاعات منتشر شده افغانستان، همسایه شرقی ایران دارای ذخایر معدنی به ارزش بین یک تا سه تریلیون دلار است. این حجم عظیم از ذخایر معدنی باعث شده تا افغانستان در ظاهر به کشوری جذاب برای سرمایه‌گذاران معدنی تبدیل شود. با این وجود سال‌ها پس از سقوط طالبان در افغانستان این کشور هنوز نتوانسته آنطور که باید و شاید سرمایه‌گذاران و شرکت‌های معتبر معدنی را به این کشور جذب کند. دولت افغانستان هم آنطور که انتظار داشته نتوانسته از بخش معدن برای خود کسب درآمد کند. با این وجود امیدها به آینده کم نیست و افغانستان برنامه‌ریزی کرده تا بخش معدن سهم قابل توجهی در اقتصاد این کشور داشته باشد.

خبرنگار ماین نیوز با مسعود بهره، دستیار مدیرعامل شرکت استخراج سنگ افغان مروارید درباره فعالیت‌های این شرکت و همچنین وضعیت کلی معادن در افغانستان گفت‌وگویی انجام داده که متن آن به شرح زیر است:

در ابتدا درباره شرکت استخراج سنگ افغان مروارید و فعالیت‌های آن توضیح بفرمایید.

شرکت استخراج سنگ افغان مروارید یک شرکت بسیار وسیع و گسترده در افغانستان است که در حوزه‌های استخراج و اکتشافات معادن فعالیت می‌کند. این شرکت در سال 2006 تاسیس شده است و هم‌اکنون بزرگترین معدنی که در افغانستان روی آن کار می‌کند، معدن سنگ مرمر در ولسوالی چشت در ولایت هرات است. این معدن یک معدن بسیار مشهور و مهم نه تنها در افغانستان و منطقه، بلکه حتی در دنیاست. ذخیره این معدن هم به حدی زیادی است که دستکم تا 20 سال دیگر قابل بهره‌برداری خواهد بود. سنگ استخراج شده از این معدن در کارخانه‌ای با دستگاه‌های مدرن و پیشرفته برش داده می‌شود و سپس علاوه بر مصرف در افغانستان به کشورهایی مانند ترکیه، ایتالیا، امارات، چین و ایران نیز صادر می‌شود.

شرکت استخراج سنگ افغان مروارید فقط در این معدن فعال است یا معادن دیگری را نیز در اختیار دارد؟

هدف شرکت تنها فعالیت در معادن سنگ نیست و ما معادن دیگری را نیز در دست اکتشاف داریم. اخیرا نیز چند معدن دیگر را در نقاط مختلف گرفتیم که از آن جمله یک معدن سنگ سیاه در زنده جان هرات و یک معدن سنگ هم از ولایت هلمند. قصد داریم در آینده وارد دیگر معادن نیز شویم که در این زمینه با دولت و بخش خصوصی همکاری خواهیم داشت.


نظر شما درباره چالش اصلی شرکت‌های معدنی در افغانستان یعنی کمبود امنیت چیست؟

امنیت یک چالش بسیار مهم برای افغانستان است و فعلا هم چالش امنیتی داریم. اگر می‌خواهم به سرمایه‌گذاران در افغانستان اطمینان دهیم که ما هم جزو آنها هستیم.، باید امنیت را تامین کنیم. البته دولت هم تا آن حد امکانات دارد که بتواند امنیت معدنکاران را تامین کند. البته من باید به شما بگویم که ناامنی در افغانستان آنطور هم که می‌گویند نیست. شرکت ما و برخی شرکت‌های دیگر در نقاط مختلف و بعضا دورافتاده افغانستان در حال فعالیت هستند و تاکنون مشکل خاصی هم برای ما پیش نیامده است. در مناطقی مانند زنده‌جان، چشت و هلمند و همچنین ولایات شمالی و شرقی که بعضا ناامنی در آنها زیاد است در حال فعالیت هستیم. امنیت قطعا یک چالش هست اما در آن حدی نیست که ما را تهدید کند و اجازه ندهد به فعالیت خود ادامه دهیم. به عنوان مثال هندی‌ها هم در چشت با ما همکاری می‌کنند.

چالش دیگر سرمایه‌گذاران خارجی در افغانستان فساد بالای اداری است. نظر شما در این باره چیست؟

فساد اداری چالش بزرگی بر سر راه سرمایه‌گذاری و کسب‌وکار در هر کشوری است. در افغانستان هم فساد اداری وجود داشته و دارد. ما خیلی امیدوار به دولت جدید و برنامه‌های آن هستیم و امیدواریم فساد اداری هم به زودی به میزان زیادی برطرف شود. ما در این زمینه رو به پیشرفت هستیم و نسبت به آینده هم خوشبین.

آیا سنگ استخراج شده خود را خام صادر می‌کنید و یا فراوری هم روی آن دارید؟

کارخانه‌های فراوری زیادی در حد متوسط در افغانستان وجود دارد. ما هم سنگ استخراج شده خود را با دستگاه‌های مدرنی که در اختیار داریم فراوری کرده و صادر می‌کنیم. چندان دنبال صادرات سنگ خام نیستیم و قصد داریم ارزش افزوده بیشتری را از محل صادرات سنگ نصیب افغانستان کنیم.

گفت‌وگو از محمدجواد به‌آبادی
تاریخ انتشار : دوشنبه ۴ آبان ۱۳۹۴ ساعت ۱۵:۲۰
کد مطلب: 28439