گروه معادن ساير حوزه ها
 
فرصتی برای تولیدکنندگان اورانیوم جهان
انرژی هسته‌ای اوج می‌گیرد
گروه معادن >ساير حوزه ها - چندین دهه است که بحث توجه به انرژی‌های تجدیدپذیر و کاهش وابستگی اقتصاد جهان به نفت و گاز، ورد زبان‌ها است.
 به گزارش ماین نیوز، برای رسیدن به این هدف، یکی از مهم‌ترین راهکارها، تولید برق از منابع دیگر انرژی بوده است؛چرا که محصولی مانند نفت خام، کاربردهای مختلفی دارد که هنوز برای بسیاری از آنها جایگزین مناسبی یافت نشده است. در هر صورت، یکی از شیوه‌های تولید برق، استفاده از اورانیوم و انرژی هسته‌ای است.

شواهد نشان می‌دهد که اهمیت این انرژی در آینده جهان بسیار زیاد خواهد بود. به‌تازگی هم گزارشی به‌وسیله انجمن جهانی هسته‌ای انتشار یافته که این موضوع را تایید می‌کند.

براساس گزارش منتشر شده اخیر انجمن جهانی هسته‌ای، سهم انرژی هسته‌ای در تولید برق جهان در ۲۰ سال آینده به رشد مداوم خود ادامه خواهد داد و به بیش از ۴۵درصد خواهد رسید. درحال‌حاضر ۱۱درصد از برق جهان در نیروگاه‌های هسته‌ای تولید می‌شوند. این انجمن برای برآورد تولید برق هسته‌ای در سال ۲۰۳۵م، ۳ سناریوی مختلف را بررسی کرده است. در سناریوی محتمل، تولید برق هسته‌ای در سال مورد نظر به ۵۵۲ گیگاوات خواهد رسید و در سناریوی خوش‌بینانه این رقم تا سطح ۷۲۰ گیگاوات رشد خواهد کرد (تولید کنونی انرژی هسته‌ای جهان، ۳۷۹ گیگاوات است). حتی سناریوی بدبینانه هم رشد مداوم تا سال ۲۰۳۰م استفاده از انرژی هسته‌ای را پیش‌بینی می‌کند و پس از آن است که از تعداد نیروگاه‌ها کاسته می‌شود. این افزایش مصرف انرژی هسته‌ای یکی از واکنش‌های کشورها در قبال انتشار گازهای گلخانه‌ای و گرمایش جهانی است. از طرفی با توجه به کاهش منابع نفت و گاز در آینده، امنیت تامین انرژی هم افزایش می‌یابد. با این حال، توسعه استفاده از انرژی هسته‌ای با موانع و چالش‌های مختلفی مواجه است. در بسیاری از کشورها نیاز به ایجاد قوانین و مقررات جدید برای استفاده از آن است. علاوه بر این موضوع، برخی از مشکلات سیاسی هم بر سر راه توسعه آن وجود دارد. در هر صورت، بیشترین افزایش تقاضا برای برق را می‌توان در کشورهای در حال توسعه مشاهده کرد و کشورهای صنعتی هم از نظر تقاضای برق به ثبات رسیده‌اند و هم از نظر ظرفیت رشد انرژی هسته‌ای. توجه به انرژی هسته‌ای برای تامین برق جهان تا ماه مارس ۲۰۱۱ در حال فزونی بود؛ تا اینکه در این زمان، فاجعه سونامی و آسیب‌های وارده به نیروگاه هسته‌ای فوکوشیما رخ داد. با این حادثه، برخی از کشورها از تبعات انرژی هسته‌ای ابراز نگرانی کردند و توسعه آن با اختلاف‌هایی در بین کارشناسان مواجه شد. با این حال، به‌تدریج باز هم منافع انرژی هسته‌ای مطرح شد و کشورها به‌دنبال توسعه تولید برق از این منبع رفتند. به همین دلیل است که اکنون انجمن جهانی اقتصاد انتظار دارد که تعداد رآکتورهای هسته‌ای جهان و تولید برق هسته‌ای روند صعودی خود را ادامه دهد.این موضوع با کاهش مصرف زغال‌سنگ حرارتی در جهان و قوانین جدید زیست‌محیطی در مناطقی مانند اروپا، امریکا و شرق آسیا شدت بیشتری پیدا می‌کند.

بیشترین ظرفیت‌های توسعه برق هسته‌ای هم در کشورهای آسیایی مانند چین، کره جنوبی و هند مشاهده می‌شود. این روند درحال‌حاضر در چین آغاز شده است و چندی پیش این کشور شروع به تخریب تعدادی از نیروگاه‌های زغال‌سنگ خود کرد تا تولید برق از این روش کاهش یابد.

نیاز به تولید بیشتر اورانیوم

برای افزایش تولید انرژی هسته‌ای نیاز به مواد اولیه بیشتری هم خواهد بود. میزان اکسید اورانیوم مورد نیاز دنیا یا همان کیک زرد در سال ۲۰۳۵م برای تولید ۵۵۲ گیگاوات برق هسته‌ای که سناریوی محتمل انجمن جهانی هسته‌ای است، ۱۰۳هزار تن خواهد بود. در حالی که اورانیوم مورد نیاز کنونی تنها ۶۶هزار تن است. با این افزایش تقاضا و مصرف، انتظار می‌رود که قیمت اورانیوم در سال‌های آینده روند صعودی به خود بگیرد و معادن جدیدی وارد گردونه تولید شوند.

میزان تولید کنونی اورانیوم در صورتی که سناریوی محتمل عنوان شده در بالا، محقق شود، تا سال ۲۰۲۵م پاسخگوی نیاز جهانی است و پس از آن باید عرضه این فلز افزایش یابد. اما در صورتی که سناریوی خوش‌بینانه تحقق یابد، بازار جهانی بسیار زودتر دچار کسری عرضه خواهد شد. با این حال، اورانیوم هم در سال‌های گذشته گرفتار کاهش فراگیر قیمت محصولات معدنی بوده است.

این فلز هم مانند سنگ‌آهن و بسیاری از محصولات دیگر افت قیمت چشمگیری داشته است. قیمت اورانیوم در سال ۲۰۰۸م برابر با ۳۰۰هزار دلار در هر تن بود. اما امروزه به ۷۵هزار دلار در تن رسیده است.قزاقستان، کانادا و استرالیا تولیدکننده عمده اورانیوم دنیا هستند. با افزایش قیمت اورانیوم در سال‌های آینده، آنها بیشترین نفع را از شرایط خواهند برد.

ایران هم یکی از تولیدکنندگان کیک زرد جهان است اما تولید آن در برابر دنیا ناچیز است. ضمن آنکه برای حفظ منابع ملی، اطلاعات زیادی درباره تولیدات داخلی آن انتشار نمی‌یابد. کیک زرد عنوانی است که به اکسید اورانیوم تغلیظ شده داده می‌شود که از آن در تهیه اورانیوم غنی شده استفاده می‌شود.

اورانیوم غنی شده هم به‌طور معمول برای تهیه سوخت رآکتور هسته‌ای استفاده می‌شود. برای تهیه کیک زرد، کانسنگ اورانیوم را پس از استخراج از معدن آسیاب می‌کنند و آن را بعد از شست‌وشو با اسید سولفوریک، خشک و صاف می‌کنند.

همه چیز به نفع قزاقستان

با افزایش اهمیت انرژی هسته‌ای، نیاز بیشتر به اورانیوم و سوخت رآکتورها و افزایش همزمان قیمت‌های جهانی این محصولات، همه چیز به نفع قزاقستان تمام خواهد شد. این کشور درحال‌حاضر حدود ۴۰درصد از اورانیوم جهان را تامین می‌کند و در صورتی که برنامه‌های توسعه‌ای کنونی دولت این کشور هم به خوبی پیش برود، امپراتوری آنها در بازار کیک زرد، بیش از پیش تقویت خواهد شد. میزان تولید اورانیوم این کشور به ۵۸۸۳ تن در ماه‌های آوریل تا ژوئن امسال میلادی رسید. این میزان در مدت مشابه سال گذشته میلادی برابر با ۵۶۵۰ تن بود که نشان‌دهنده رشد ۴/۱درصدی رشد معدنکاری اورانیوم این کشور است. این رقم را آمار رسمی قزاقستان اعلام می‌کند. قزاقستان از سال ۲۰۰۹م به بعد همواره رهبر بازار تولید اورانیوم بوده است.

در ۱۰سال گذشته، تولید اورانیوم این کشور رشد قابل توجهی داشته و به‌طور تقریبی به ۶ برابر رسیده است. این وضعیت در حالی است که میزان تولید کانادا و استرالیا (نزدیک‌ترین تولیدکنندگان به قزاقستان) یا با رکود مواجه بوده‌اند و حتی کاهشی ملایم داشته است. در سال ۲۰۱۴م هم تولید اورانیوم قزاقستان ۱/۵ درصد رشد تا و به ۲۲۸۲۹ تن رسید. اما این انتهای راه قزاقستان نیست. سازمان ملی انرژی هسته‌ای این کشور به تازگی تایید کرده است که آنها یک استراتژی توسعه جدید در پیش گرفته‌اند که موقعیت این کشور را تا سال ۲۰۲۵م تقویت کند.
آنها به دنبال آن هستند که جایگاه خود را به عنوان رهبر بازار حفظ کنند و همچنان بزرگترین تولیدکننده اورانیوم جهان باقی بماند. برای این منظور، قزاقستان تعداد معادن در حال بهره‌برداری خود را افزایش می‌دهد و معادن جدیدی هم احداث می‌کند.

در اسناد منتشر شده قزاقستان، از دیگر برنامه‌های آنها برای تضمین موفقیت اورانیوم این کشور، بهبود فناوری‌ها و معرفی فناوری‌های نوین است تا از این طریق کارآیی فعالیت‌های معدنی افزایش یافته و هزینه‌های اولیه تولید این محصول معدنی کاهش یابد.

علاوه بر معدنکاری اورانیوم، اصلاحاتی هم در روندهای تولید سوخت هسته‌ای ایجاد خواهد شد. آنها به‌دنبال آن هستند که تمامی مراحل چرخه تولید سوخت هسته‌ای را تنوع ببخشند و تولید آن را مقرون به‌صرفه کنند.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱ مهر ۱۳۹۴ ساعت ۱۳:۱۰
کد مطلب: 27676
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت