گروه صنایع معدنی
 
خواجه‌نصیری در گفت‌وگو با ماین نیوز خبر داد:
ارزش ۷۰۰ میلیون یورویی قراردادهای جاری اتوتک در ایران
همراهی برای تمام فصول هستیم
گروه صنایع معدنی - مدیر ارشد بازاریابی پروژه‌های گروه صنعتی بازرگانی ایران اروپا، نماینده رسمی شرکت فنلاندی اتوتك در ایران آخرین وضعیت پروژه‌های در دست اجرای این شرکت را در بخش فراوری سنگ آهن ایران تشریح کرد.
 
به گزارش خبرنگار ماین نیوز به کیش، هومان خواجه نصیری در عین حال بار دیگر بر این موضوع تاکید کرد که اتوتک در سخت‌ترین شرایط تحریم نیز ایران را ترک نکرد و خیلی شفاف به تعهدات خود در زمینه اجرای پروژه‌های فراوری مواد معدنی وفلزات پایه عمل کرد.

او همچنین درباره آخرین وضعیت راه‌اندازی دفتر اتوتک در ایران نیز توضیحاتی داد که خواندن آن خالی از لطف نیست.

خبرنگار ماین نیوز با هومان خواجه نصیری، مدیر ارشد بازاریابی پروژه‌های گروه صنعتی بازرگانی ایران اروپا، نماینده رسمی شرکت فنلاندی اتوتك گفت‌وگویی انجام داده که متن آن به شرح زیر است:

اتوتک در حال حاضر چه تعداد پروژه را در بخش گندله سازی سنگ آهن ایران در دست اجرا دارد؟

فعالیت اتوتک در حوزه سنگ آهن ایران در بخش بالادستی فولاد متمرکز است و عمدتا شامل پروژه‌های کنسانتره‌سازی و گندله‌سازی‌ سنگ آهن بوده است. ما در سال‌های اخیر، علاوه بر اینکه سعی کردیم تعهدات قبلی خود را تکمیل کنیم، با مشتریان جدیدی هم که خواهان ایجاد ظرفیت‌های پایین‌تر (1.2 و 2.5 میلیون تن) کنسانتره‌سازی یا گندله‌سازی و یا هر دو بودند، نیز وارد مذاکره شدیم. تلاش کردیم بسته‌هایی را برای این ظرفیت‌ها تهیه کنیم که به لحاظ فنی و اقتصادی جوابگوی نیاز مشتریان ایرانی باشد. از جمله یک پروژه 1.2 میلیون تنی گندله‌سازی در استان کرمان که اکنون در مرحله مذاکرات فنی و قراردادی هستیم که به زودی جزئیات آن اعلام خواهد شد. در مورد پروژه‌های گندله‌سازی جاری باید به گندله‌سازی شماره 2 گل گهر اشاره کرد که ‌اکنون و بعد از گذشت حدود دو سال از آغاز اجرای آن، به 85 درصد پیشرفت فیزیکی رسیده است که این میزان پیشرفت در اوج تحریم‌ها و علیرغم محدودیت‌های مختلف بدست آمده است. پروژه گندله‌سازی 5 میلیون تنی گهرزمین با اتمام فاز مهندسی، اکنون در مرحله ارسال تجهیرات قرار دارد. پروژه گندله‌سازی 5 میلیون تنی مجتمع معدنی و ذوب آهن بافق که یکی از بزرگترین پروژه‌های بخش خصوصی است نیز در فاز مهندسی پیشرفت دارد. درخواست‌هایی هم برای اصلاح و افزایش ظرفیت گندله‌سازی‌های فولاد خوزستان و فولاد مبارکه داریم که به زودی پس از بازدید از این دو مجموعه پیشنهادات و راهکارهای خود را ارائه خواهیم داد.

در حوزه کنسانتره‌سازی اتوتک چه پروژه‌هایی را در ایران اجرا می‌کند؟

قرارداد کنسانتره 2.5 میلیون تن فولاد خراسان را در دست اجرا داریم که با جدیت و دقت خاصی دنبال می شود. با تمهیداتی که اخیرا توانستیم در نظر بگیریم، به زودی سرعت انجام این پروژه بیشتر می‌شود. تمام فازهای مطالعاتی و تست‌های آزمایشگاهی این پروژه به اتمام رسیده است و هم‌اکنون در مرحله شروع فاز مهندسی هستیم. مهندسی پایه پروژه اصلاح خطوط کنسانتره‌سازی گل گوهر نیز توسط ما به اتمام رسیده است. همچنین در مناقصه کنسانتره‌سازی 2.5 میلیون تنی شرکت مادشیمی که اخیرا گشایش پاکات شد، اتوتک حائز بالاترین امتیاز فنی شد که امیدوارم نهایتا کار به ما واگذار شود.

چه مشکلاتی در مسیر اجرای این پروژه‌ها دارید؟

به جز تغییرات مدیریتی، بیشتر مشکلات مربوط به کمبود نقدینگی مشتریانمان است که باعث می‌شود سرعت کارها افت کند. اگر توان مالی مشتریان بیشتر شود، قطعا این توان در اتوتک وجود دارد که پروژه‌ها را طبق جدول زمانی تعهد شده تحویل دهد. افت توان مالی مشتریانمان باعث شده تا روند اجرای برخی از پروژه‌ها کند یا حتی متوقف شود.

ارزش پروژه‌های در دست اجرای اتوتک در ایران چقدر است؟

ارزش کل پروژه‌های ما که قراردادهای آنها جاری هستند حدود 700 میلیون یورو است که حدود 60 درصد از این رقم مربوط به قرارداد های ما در پروژه‌های فراوری سنگ آهن است.

نظر شما درباره جلسات وزیر صنعت، معدن و تجارت با شرکت‌های مجری پروژه‌های فراوری سنگ آهن چیست؟

قطعا هرگونه نظارت علمی بر اجرای پروژه‌ها به شرط تحلیل درست خروجی ها، مفید است. البته روش شرکت‌ها برای اجرای پروژه‌ها متفاوت است. اتوتک همواره قدم‌های اول را محکم و آهسته‌تر برمی‌دارد تا سنگ اول، کج گذاشته نشود. این قضیه شاید برای برخی جای تعجب داشته باشد که چرا اتوتک اینقدر فاز مطالعاتی و تست‌ها را با طومانینه انجام می‌دهد. حتی ممکن است چینی‌ها و روس‌ها قرارداد مـذاکره و شفاف نشده را هم شروع به اجرا کنند ولی تجربه اتوتک در سطح دنیا نشان می‌دهد که مراحل اولیه پروژه، شناخت مواد اولیه، آزمایشات، طراحی خط، تاثیر مهمی روی راندمان پروژه دارند. معتقدیم دقت و حساسیت در ابتدای پروژه، کاهش اشتباهات را در زمان اجرا، به ارمغان خواهد آورد. کما اینکه اگر وضعیت پروژه‌های گندله‌سازی اجرا شده در کشور طی سال‌های گذشته را بررسی کنید، متوجه می شوید که اتوتک تنها شرکتی بوده است که توانسته است، تعهدات خود را در قراردادهای گندله‌سازی به تولید گندله برساند.

رفع عوارض صادرات کنسانتره سنگ آهن چقدر به افزایش توان شرکت‌ها برای تامین مالی پروژه‌های فراوری سنگ آهن کمک می‌کند؟

در شرایط فعلی که با کمبود گندله مواجه هستیم و شرکت‌های کنسانتره‌سازی نیاز به تامین مالی دارند، برای رسیدن به اهدافشان و اجرای پروژه‌های گندله‌سازیشان، آن‌هم در زمانی که کمبود نقدینگی در کشور وجود دارد، این گزینه مناسب خواهد بود و در کوتاه‌مدت توان مالی شرکت‌های سنگ آهنی افزایش می‌یابد.

موارد محیط زیستی در اجرای پروژه‌های معدنی و صنایع معدنی از اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردار است. اتوتک در این زمینه چگونه عمل کرده است؟

براساس رتبه‌بندی‌های جهانی همواره اتوتک در زمینه ارائه خدمات و تکنولوژی‌های سازگار با محیط زیست در سطح اول دنیا قرار داشته است. همین رویه را در ایران نیز دنبال کردیم. حتی در برخی موارد که کارفرما ها برای ارزان تمام شدن هزینه پروژه، خواستار حذف برخی از تجهیزات زیست محیطی شده‌اند، اتوتک زیر بار نرفته است چون خدمات امروز ما براساس تعهدات بین‌المللی ما در حوزه محیط زیست توسعه یافته است. یکی از دلایلی که توانستیم در پروژه‌ها رضایت کارفرمایان را داشته باشیم، رعایت استانداردهای زیست محیطی و مصرف آب و انرژی بوده است.

برنامه اتوتک برای دوره پساتحریم‌ چیست؟

ما اول باید ببینیم در تحریم‌ها چه درس‌هایی گرفتیم و به چه شناختی از خودمان و کارفرمایان دست پیدا کردیم. یکی از دستاوردهای تحریم‌ها برای ما، این بود که به مشتریان ایرانی خود ثابت کردیم که اتوتک همراهی برای تمام فصول است که مشتریان خود را در بدترین شرایط هم تنها نمی‌گذارد. بر پایه این حسن نظر، در حال ایجاد و بسط همکاری‌های استراتژیک با شرکت‌های ایرانی هستیم. هم‌اکنون نیز که هیات‌های مختلف اروپایی برای از سرگیری روابط تجاری به ا ایران می‌آیند، ما به دنبال این هستیم که حضورمان را در ایران تقویت کنیم و همحنین تسهیلات اروپایی بیشتری را نیز برای مشتریانمان جذب کنیم. به عنوان مثال چند بانک بین‌المللی اخیرا با اتوتک تماس گرفتند و برای همکاری با این شرکت در زمینه تامین مالی پروژه‌هایش در ایران اظهار علاقه کردند، که از هفته آینده مذاکرات با آنها آغاز خواهد شد.

آخرین وضعیت راه‌اندازی دفتر اتوتک در ایران به کجا رسید؟

اتوتک در راستای افزایش فعالیت‌ها و بهبود خدماتش در ایران در حال تقویت حضور خود در ایران است. گزینش نیروها با با وسواس در حال انجام است. ما زمانی که هنوز در دوره تحریم بودیم به فکر تاسیس این دفتر بودیم ولی حالا با رفع تحریم‌ها زمینه لازم برای ایجاد دفتری با خدمات جامع‌تر به وجود آمده است. با راه‌اندازی دفتر اتوتک در ایران قطعا میزان ارتباط اتوتک با مشتریان افزایش می‌یابد و از توان شرکت‌های مهندسی و کارگاه‌ها ساخت ایرانی بیشتر استفاده خواهد شد. بنا است که هسته اولیه این دفتر تا پایان سال جاری میلادی در تهران آغاز به کار کند و بعد در چند فاز به تکمیل امکانات و خدمات خود بپردازد.

گفت‌وگو از محمدجواد به‌آبادی
تاریخ انتشار : دوشنبه ۳۰ شهريور ۱۳۹۴ ساعت ۰۹:۵۰
کد مطلب: 27618