گروه صنایع معدنی فولاد
 
قاجار قهرمانی در گفت‌وگو با ماین نیوز مطرح کرد:
ارائه پیشنهاد انتقال آب دریای عمان به سنگان
فقط تصمیم شورای عالی آب و رئیس‌جمهوری کارساز است
گروه صنایع معدنی >فولاد - عضو هیات مدیره و مدیر مهندسی شرکت صنعتی و معدنی توسعه ملی هشدار داد که در صورت تامین نشدن آب موردنیاز برای پروژه‌های فراوری سنگ آهن در منطقه سنگان اعم از کنسانتره‌سازی و گندله‌سازی، آینده این پروژه‌ها با خطر جدی مواجه خواهد شد.
 
به گزارش خبرنگار اعزامی ماین نیوز به کیش، ارسلان قاجار قهرمانی در حاشیه کنفرانس آهن و فولاد ایران در کیش تاکید کرد که در زمینه تامین آب موردنیاز پروژه‌های کنسانتره‌سازی و گندله‌سازی منطقه سنگان باید در سطح عالی کشور یعنی شورای عالی آب و ریاست جمهوری تصمیم‌گیری شود. او در عین حال از بررسی پیشنهاد انتقال آب دریای عمان به منطقه سنگان به منظور آب رسانی به پروژه‌های صنعتی این منطقه خبر داد.

متن گفت‌وگوی خبرنگار ماین نیوز با ارسلان قاجار قهرمانی، عضو هیات مدیره و مدیر مهندسی شرکت صنعتی و معدنی توسعه ملی به شرح زیر است:

درباره فعالیت‌های شرکت صنعتی و معدنی توسعه ملی در منطقه سنگان توضیح دهید و اینکه چه پروژه‌هایی را در این منطقه در دست اجرا دارید؟

شرکت صنعتی و معدنی توسعه ملی در منطقه سنگان دو کارخانه 2.5 میلیون تنی تولید کنسانتره و گندله را با افق افزایش به ظرفیت تولید 5 میلیون تن در دست ساخت دارد که ساخت کارخانه کنسانتره 44.5 درصد و کارخانه گندله 14 درصد پیشرفت دارند و در منطقه بین چهار پروژه دیگر مقام اول را از نظر پیشرفت کار داریم.

دلیل کندی اجرای پروژه‌های فراوری سنگ آهن در منطقه سنگان چیست؟

به دلیل ضعف تاسیسات زیربنایی منطقه است. مساله دیگر بحث تامین مالی است که ما توانستیم با ال سی از چین به صورت یوزانس سه ساله این کار را انجام دهیم که بقیه هنوز موفق به حل این بخش نشده‌اند. استراتژی ما این بوده که ابتدا مسائل مالی را حل کنیم و بعد وارد عملیات اجرایی پروژه شویم. ما توانستیم با حمایت بانک ملی این بخش مهم را حل کنیم.

قرار بود شرکتی به صورت مشترک برای ایجاد زیرساخت‌های منطقه سنگان تاسیس شود. کار تاسیس این شرکت به کجا رسید؟

بله شرکت مشارکت تاسیسات زیربنایی سنگان منظور شماست که در شرف تاسیس است. با تاسیس این شرکت مدیریت واحدی در حوزه تامین زیرساخت‌ها به وجود می‌آید اما به نظر من گره‌های کار همچنان پابرجا خواهد بود. مشکل اصلی ضرورت اخذ مجوزهای زیرساختی به ویژه در زمین تامین آب از مقامات سطح بالای دولت است. تامین آب در کشور مساله بحرانی است و باید توسط شورای عالی آب و دفتر ریاست جمهوری در این زمینه تعیین روش شود. در سطوح استان این کار انجام شدنی نیست. تامین برق را خودمان انجام دادیم. مساله راه‌آهن را حل کردیم ولی آب و اجازه برداشت از حوضچه زیرزمینی دشت خواف که منطقه بحرانی است، نیاز به اجازه مقامات عالی مملکت دارد.

اگر این اجازه داده نشود، چه اتفاقی خواهد افتاد؟

برنامه‌ریزی تامین آب منطقه سنگان قرار بوده در سه مرحله انجام شود. یکی استفاده از چاه‌های کشاورزی و تبدیل آن به چاه‌های صنعتی براساس ظرفیت صنعتی که برای منابع آب تحت‌الارضی داریم. مرحله دوم استفاده از حوضچه آب شور منطقه است که ارزش کشاورزی ندارد و به صورت پساب حتی از کشور خارج می‌شود و به افغانستان می‌رود. از این حوضچه ظرفیت 5 میلیون مترمرکعب در سال اجازه برداشت داریم و با تصفیه و انتقال حدود 75 کیلومتر برای حدود سه سال امکان تامین آب مشارکت هست. در نهایت آنچه از آقای جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری درخواست کردیم و ریاست جمهوری هم آن را تائید کرده است، انتقال آب از دریای عمان به استان‌های سیستان و خراسان است که البته این کار تماما مساله سیاسی و اجتماعی دارد.

یعنی مشابه آنچه در انتقال آب خلیج فارس به کرمان و یزد در حال انجام است؟

بله دقیقا به موازات آن این کار باید انجام شود. اما چون منطقه از نظر مسائل اجتماعی و سیاسی حساس است این کار نیاز به تصمیم‌گیری در راس کشور دارد. مشارکت سنگان 500 لیتر در ثانیه آب می‌خواهد و این فقط مصرف صنعتی آب است. مساله انتقال آب زاینده‌رود را ما قبلا دیدیم که چطور بوده است. ما نمی‌توانیم انتقال آب را به صورت مستقیم به سنگان انجام دهیم، چون صنعت در آنجا قرار دارد. ما از مناطق بحران‌زده کم‌آب خطوط آب را باید انتقال دهیم که این یک مساله ملی است که باید معاون اول رئیس جمهوری و شورای عالی آب آن را حل وفصل کنند. آنچه ما می‌دانیم این است که رئیس جمهوری طرح این کار را به سازمان برنامه جهت ارزیابی ارجاع داده است.

اگر این مشکل حل نشود پروژه‌های سنگان به خطر می‌افتند؟

دقیقا همینطور است. ما در گل گهر هم همین مشکل را داریم که آقای تقی‌زاده (مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی گل گهر) در تلاش برای حل این بحران است. ما به دلیل داشتن مشارکت ناهمگون در سنگان است که نتوانستیم در یک سال گذشته حرف شرکت خود را حاکم کنیم. چهار شرکت در سنگان حضور دارند با ایده‌های مختلف.

پروژه‌های کنسانتره و گندله شرکت صنعتی و معدنی توسعه ملی در سنگان تا چه زمانی باید بهره‌برداری برسند؟

براساس تعهد ما به ایمیدرو و قراردادی که با آنها داریم، باید تا اردیبهشت 1396 همه طرح‌های ما به بهره‌برداری برسند. البته باید بگویم که پروژه ما به دلیل عدم همکاری ایمیدرو در تحویل زمین تاخیر شش ماهه داشته است. در تحویل زمین سنگ شکن نیز تاخیر یک ساله بوده است. در تحویل زمین انتقال سنگ آهن به کارخانه هم تا ماه پیش تاخیر داشته است. در نتیجه کل پروژه‌های ما تحت تاثیر یک ناهماهنگی قرار دارد. در حال حاضر که مدیریت مجتمع سنگان تغییر کرده است امید داریم تنگناها برطرف شوند. در زمینه تاسیسات زیربنایی به غیر از برق و خطوط آهن که توسعه بانک ملی پیگیر آنها بوده و حل شده‌اند، به پای مناقصه هم رفته است، در بقیه موارد با تاخیر مواجهیم. در بهترین حالت اگر از حوضه شوراب دشت خواف بخواهیم استفاده کنیم، 36 ماه وقت می‌خواهد، ناچارا باید مجوزهای خاص داده شود که بتوانیم از حوضه خواف بهره‌برداری آب صنعتی کنیم تا طرح‌های اساسی منطقه به سامان برسد.

چشم‌انداز شرکت صنعتی و معدنی توسعه ملی در منطقه سنگان چیست؟

بعد از بهره‌برداری از پروژه‌های کنساتره و گندله در سنگان افق کار ما سرمایه‌گذاری در طرح فولاد تربت حیدریه به ظرفیت تولید 1.5 تا 1.7 میلیون تن است.

گفت‌وگو از محمدجواد به‌آبادی
تاریخ انتشار : شنبه ۲۸ شهريور ۱۳۹۴ ساعت ۰۳:۰۹
کد مطلب: 27557