گروه معادن زغال‌سنگ
 
مدیرعامل بورس انرژی مطرح کرد:
انتقاد از عملکرد ذوب آهن اصفهان در حوزه زغال‌سنگ
گروه معادن >زغال‌سنگ - مدیرعامل بورس انرژی گفت: به دلیل اینکه مصرف کنندگان زغال سنگ در کشور انحصاری و متمرکز هستند، منافع آنها ایجاب می کند که بازار توسط خودشان راهبری شود تا بتوانند حداکثر قدرت چانه‌زنی را داشته باشند، در نتیجه این وضعیت باعث شده تا عرض زغال سنگ در بورس انرژی در حد صفر باشد.
 
به گزارش خبرنگار ماین نیوز، سیدعلی حسینی در همایش صنعت زغال سنگ؛ عملکرد و چشم انداز سرمایه گذاری با اشاره به اینکه بورس انرژی بیشتر درگیر فراورده‌های نفتی و برق بوده و چندان درگیر عرضه زغال سنگ نیست، افزود: زغال سنگ در دنیا برای تولید فولاد و سیمان و همچنین برق مورد استفاده قرار می گیرد. 70 درصد تولید فولاد دنیا با استفاده از زغال سنگ انجام می شود. 40 درصد تولید برق دنیا هم با استفاده از زغال سنگ صورت می گیرد. 50 درصد از کل تولید زغال سنگ دنیا در اختیار چین بوده و کشورهای آمریکا، هند و اندونزی در رده‌های بعدی قرار دارند. همچنین ایران نیز در رده 46 بزرگترین تولیدکنندگان زغال سنگ دنیا قرار دارد.

وی افزود: کشورهای چین، آمریکا، هند، روسیه و ژاپن نیز بزرگترین مصرف کنندگان زغال سنگ در دنیا هستند، به طوری که این پنج کشور روی هم رفته 76 درصد از کل مصرف جهانی زغال سنگ را در اختیار دارند. بزرگترین بازار مصرف زغال سنگ دنیا نیز قاره آسیا بوده و چین 67 درصد از کل مصرف زغال سنگ قاره آسیا را به خود اختصاص داده است.

مدیرعامل بورس انرژی با بیان اینکه براساس پیش بینی‌های آژانس بین المللی انرژی تقاضای برق در دنیا تا سال 2035 همزمان با دسترسی افزایش بیشتر به برق دو برابر خواهد شد، اضافه کرد: همچنین برآورد شده که تقاضای فولاد نیز با توجه به رشد شهرنشینی در دو کشور چین و هند با افزایش چشمگیری در حد 60 درصد مواجه شود. به این ترتیب تا سال 2035 زغال سنگ نقش کلیدی در سبد انرژی دنیا خواهد داشت.

حسینی با بیان اینکه بازار زغال سنگ در ایران بازار تنظیم شده ای محسوب می شود، افزود: در سال 1390 تولید زغال سنگ کشور در حدود 2.2 میلیون تن بود و این رقم تا سال 1420 باید به 20 میلیون تن برسد.

او ادامه داد: زغال سنگ در سال‌های 1391، 1392 در بورس انرژی پذیرش شد و شرکت‌های پروده طبس، البرز مرکزی، البرز شرقی و زغال سنگ کرمان به عنوان عرضه کنندگان زغال سنگ در بورس انرژی پذیرفته شدند. این در حالی است که از آن سال تاکنون کل حجم عرضه انجام شده توسط این شرکت‌ها در بورس انرژی بالغ بر 300 هزارو 200 تن بوده اما متاسفانه از این رقم تنها 200 تن معامله شده است!

حسینی افزود: انحصاری بودن مصرف زغال سنگ در کشور باعث شده تا خریدار اصلی زغال سنگ در کشور تمایلی به حضو در بورس انرژی و خرید از طریق آن نداشته باشد. همین امر به توسعه شرکت‌های زغال سنگ آسیب زده است. تاکید ما این است که مصرف کننده، منافع تولیدکننده را هم ببیند.

وی با بیان اینکه در بازار داخل میزان مصرف بیش از تولید است، عنوان کرد: اکثر معادن به صورت مناقصه‌ای در اختیار ذوب آهن اصفهان قرار گرفته است و قیمت زغال سنگ خریداری شده توسط ذوب آهن کمتر از قیمت عرضه در بورس انرژی است و متاسفانه بازار این حوزه نیز چندان شفاف و قاعده مند نیست.

مدیرعامل بورس انرژی سهم ایران را از بازار بین المللی زغال سنگ بسیار ناچیز توصیف کرد و افزود: رویه‌های قیمت گذاری زغال سنگ در کشور باعث محدود شدن ایران در زمینه ورود به بازار جهانی شده است. از سوی دیگر برای ورود به بازار جهانی باید کیفیت زغال سنگ تولیدی کشور را نیز بالا ببریم.

او در ادامه مزایای پذیرش زغال سنگ در بورس انرژی را به این شرح اعلام کرد: بورس انرژی، بازار متشکل و سازمان یافته، قانون مند و نظارت پذیر است. سازوکار شفاف در قیمتگذاری دارد. امکانات معاملات الکترونیک در بورس انرژی وجود دارد و تامین مالی در بورس انرژی امکان پذیر است.

مدیرعامل بورس انرژی افزود: متاسفانه در مورد زغال سنگ قیمت گذاری پنهان از سوی ایمیدرو و وزارت صنعت وجود دارد و در توافق بین خریدار و فروشنده مداخلاتی وجود دارد. معاملات این حوزه مبتنی بر مذاکرات دربسته و درگوشی بوده که اصلا شفاف نبوده و مشکل ساز می شوند. اما بورس انرژی کاملا شفاف عمل می کند.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۷ شهريور ۱۳۹۴ ساعت ۰۸:۰۱
کد مطلب: 27485