گروه معادن
 
«اس‌اس‌آر ۴۰۰» معدنی به کمک محیط‌زیست می‌آید
گروه معادن - گرد و غبار مشکلی است که در سال‌های اخیر چهره بسیاری از شهرهای ما را مخدوش کرده است و سازمان‌های مختلفی برای حل آن دست به‌کار شده‌اند اما همچنان روزهایی از سال مردم در استان‌های مختلف با این موضوع دست و پنجه نرم می‌کنند.
به گزارش ماین نیوز، این بار معدنی در دل کویر برای حل این مشکل پیش قدم شده است. معدن «پتاس» واقع در شهرستان خور و بیابانک با راه‌اندازی دوباره، علاوه بر ایجاد اشتغال برای مردمان این منطقه با محصول جانبی خود می‌تواند گامی در حل مشکل گرد و غبار و ریزگردها بردارد. در واقع «مالچ معدنی» می‌تواند جایگزین «مالچ نفتی» که هزینه‌های سنگین و مشکلات زیست‌محیطی، به همراه داشت، شود. با استفاده از این ماده، معدن این بار به جای تقابل با محیط‌زیست، به یاری آن می‌آید. چگونگی استفاده از این ماده و برآورد هزینه استفاده از آن را در گفت‌وگویی با بهزاد سعیدی، مدیر بازرگانی واحد «پتاس خور و بیابانک» بررسی کرده است.

محصولی گرانبها اما ناشناخته

به گفته مدیر بازرگانی واحد پتاس خور و بیابانک، شورابه نهایی خارج شده از انتهای استخرها، اشباع از ۲عنصر «کلرید سدیم» و « کلرید منیزیم» است که محصولی با نام « اس اس آر ۴۰۰» را تولید می‌کند و به عنوان تثبیت‌کننده جاده‌ها خاکی و گردو غبار به کار می‌رود. در واقع از این محصول می‌توان در مناطقی که دچار معضل ریزگردها هستند، استفاده کرد. نکته حائز اهمیت این است که ما برای نخستین‌بار توانسته‌ایم مخترع این محصول باشیم. با توجه به سرمای کانادا و برخی مناطق امریکا این محصول بیشترین مصرف را در این مناطق دارد.

در واقع طبق گفته‌های سعیدی « اس اس آر ۴۰۰» از کاربردی ۲گانه برخوردار است، در مناطق گرم و خشک به عنوان تثبیت‌کننده جاده‌های خاکی و مهار شن‌های روان و ریزگردها استفاده می‌شود و در مناطق سردسیر به عنوان ذوب‌کننده یخ و برف تا دمای کمتر از ۳۵درجه سانتیگراد کاربرد دارد. این درحالی است که نمک تنها تا دمای منفی ۱۰درجه می‌تواند یخ و برف را ذوب کند. با توجه به مشکلات ناشی از گرد و غبار و ریزگردها در استان‌هایی همچون خوزستان، سیستان و بلوچستان و... این محصول می‌تواند کارآیی بسیاری برای سازمان حفاظت از محیط‌زیست داشته و به نوعی درآمدی جانبی برای معدن پتاس خور و بیابانک ایجاد کند.

سعیدی در این باره می‌گوید: درحال‌حاضر استفاده از این ماده و همچنین تامین اعتبارات لازم برای آن در سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور در دست بررسی است. اما تولید این محصول جانبی از واحد پتاس خور و بیابانک زمانی از اهمیت بیشتر برخوردار می‌شود که مدیر بازرگانی واحد پتاس خور و بیابانک می‌گوید: منطقه خاورمیانه شناختی از این ماده ندارد زیرا محصولی بسیار گران است در حالی که این ماده به وسیله واحد پتاس خور و بیابانک با قیمت بسیار مناسبی به فروش می‌رسد. این موضوع نشان‌دهنده آن است که پسماند برخی واحدهای صنعتی- معدنی می‌تواند درآمد جانبی بسیار خوبی برای آن کارخانه داشته باشد. در کانادا و امریکا «کلرید منیزیم» با قیمتی در حدود ۶۰۰ تا ۶۵۰ دلار در تن و «کلرید کلسیم» حدود ۶۵۰ تا ۷۰۰دلار در تن خریداری می‌شود اما محصول تولید شده در واحد پتاس خور و بیابانک تنی ۶۰ هزار تومان قابل فروش است. با این وجود در صورت بازاریابی و تولید مناسب، « اس‌اس‌آر ۴۰۰» تولیدی در واحد پتاس خور و بیابانک می‌تواند بازارهای بسیاری را از آن خود کند. شناخت کم کشورهای خاورمیانه می‌تواند بازار بسیار خوبی را برای این محصول جانبی واحد پتاس خور و بیابانک به‌دست آورد. در سال‌های اخیر ریزگردهای ورودی از کشورهای عربی از جمله عراق مشکلات بسیاری را برای استان‌های مرزی و جنوبی کشور ایجاد کرده است اما با تولید محلول« اس اس آر ۴۰۰» و صادرات آن گامی اساسی در حل این مشکل برداشته می‌شود.

مدیر بازرگانی واحد پتاس خور و بیابانک اظهار می‌کند: بزرگترین مشکل در بخش فروش و صادرات « اس اس آر ۴۰۰» این است که هیچ شناختی نسبت به آن وجود ندارد، در نتیجه بازاریابی برای فروش این محصول کمی سخت خواهد بود، در حالی که اردن و رژیم اشغالگر قدس خود از بزرگترین تولیدکنندگان پتاس به شمار می‌آیند اما به دلیل متفاوت بودن املاح موجود در شورابه‌ها این تولیدکنندگان ماده « اس اس آر ۴۰۰» را در اختیار ندارند.

طبق گفته‌های سعیدی، این محصول مجوز زیست‌محیطی را دریافت کرده و پروژه‌ای را با واحد بیابان‌زدایی دانشگاه تهران برای تثبیت ماسه‌های بادی و شن‌های روان اجرایی کرده است. پیش از این برای تثبیت شن‌های روان از مالچ نفتی که مخاطرات زیست‌محیطی به همراه داشت، استفاده می‌شد.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۳ شهريور ۱۳۹۴ ساعت ۱۹:۳۸
کد مطلب: 27119
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت