گروه معادن زغال‌سنگ
 
روزگار صنعت زغال سنگ سياه است
گروه معادن >زغال‌سنگ - صنعت زغال سنگ کشور روزهاي سختي را سپري مي کند. مشکلات متعدد، اين صنعت را با ذخاير چند ميليون ساله وارد بحران کرده است که اگر براي آن چاره انديشي نشود نه تنها آينده شغلي ده ها هزار نفري که در اين صنعت مشغول کارند به خطر مي افتد،بلکه صنايع وابسته به آن همچون فولاد نيز دچار مشکل مي شود. با اين حال و در شرايطي که معادن زغالسنگ به دليل مشکلات مالي تعطيل و هر روز بر تعداد معدنچيان بيکار افزوده مي شود، شرکت هاي توليد کننده فولاد براي تامين سوخت کوره هاي خود از زغالسنگ وارداتي استفاده مي کنند.
به گزارش ماین نیوز، به همين دليل روزگار صنعت زغال سنگ استان کرمان و کشور به دليل چالش ها و مشکلاتي که با آن مواجه است، همانند رنگ آن سياه و تاريک است. بخش عمده اي از اقتصاد شهرستان هاي شمال استان کرمان همانند زرند، راور و کوهبنان به فعاليت معادن زغالسنگ وابسته است و بخش عظيمي از مردم اين مناطق در معادن زغالسنگ مشغول کار هستند؛ اما طي چند سال گذشته به دليل مشکلات مالي و به تبع آن کاهش توليد زغالسنگ هر روز بر تعداد کارگران اخراجي معادن زغالسنگ افزوده مي شود و اين معادن يکي پس از ديگري در حال تعطيل شدن است. معضلي که باعث بيکاري سرپرست صدها خانوار ساکن اين مناطق و مهاجرت آنها به شهر هاي ديگر براي يافتن کار شده است.

لزوم افزايش قيمت خريد

نماينده مردم شهرستان هاي زرند و کوهبنان در مجلس شوراي اسلامي، مشکل عمده وکنوني صنعت زغالسنگ را پرداخت نکردن پول فروش زغالسنگ و پايين بودن قيمت خريد آن اعلام مي کند و مي گويد: در جلسه اي که با وزير صنعت ، معدن و تجارت داشتم وي قول داد قيمت خريد زغالسنگ اصلاح شود و 15 درصد نسبت به سال گذشته افزايش يابد ؛ اما متاسفانه مدتي شرکت ذوب آهن اصفهان زير بار اين افزايش قيمت نمي رفت و اکنون که قبول کرده، هنوز قرارداد جديدي براي خريد زغالسنگ بر اساس قيمت جديد امضا نکرده است.

حسين اميري: صادرات راهکار رفع مشکل صنعت زغالسنگ کشور است

حسين اميري با اشاره به اين که بارها به مقامات مسئول نسبت به مشکلات صنعت زغالسنگ و پيامد هاي آن هشدار داده شده است، مي گويد: در اين نامه از معاون اول رئيس جمهور خواسته شده است دولت تعرفه واردات زغالسنگ را بالاببرد و حقوق دولتي زغالسنگ را کاهش دهند تا اين صنعت کمي جان بگيرد.

وي مي افزايد: برخي کشورها براي خريد زغالسنگ به کارخانه هاي فولاد خود کمک مي کنند و بعضي کشورها هم مستقيما به معادن زغالسنگ خود کمک مي کنند. در حال حاضر دو کارخانه کک سازي در شهرستان زرند با ظرفيت توليد يک ميليون و 200 هزار تن کک، براي فعاليتشان به حدود دو ميليون تن زغالسنگ نياز دارند در حالي که اين دو کارخانه به دليل کاهش توليد زغالسنگ در معادن کرمان، با حداقل ظرفيت توليد کار مي کنند. وي تصريح مي کند: يکي از راهکارهاي اصلي رفع مشکل زغالسنگ صادرات اين محصول به کشورهاي منطقه است که بايد در اين زمينه برنامه ريزي هاي مناسب صورت گيرد؛ زيرا در مقطع کنوني هزينه هاي توليد به گونه اي است که حتي نمي توانيم با زغالسنگ استراليا رقابت کنيم.

نماينده مردم شهرستان هاي زرند و کوهبنان در مجلس با بيان اين که از ابتداي امسال فقط در شمال استان کرمان بيش از سه معدن زغالسنگ تعطيل و حدود 700 کارگر بيکار شده اند، مي گويد : دولت بايد هر چه سريع تر براي رفع بحراني که صنعت زغالسنگ کشور را فراگرفته، چاره اي بينديشد. ما براي توسعه استان کرمان توليد سالانه ده ميليون تن فولاد را با احداث کارخانه هاي فولاد، پيش بيني کرده ايم؛ که اگر صنعت زغالسنگ نجات پيدا نکند، صنايع فولاد نيز دچار مشکل مي شود.

اين نماينده مجلس تصريح مي کند: در تمام دنيا با توجه به ساختار زمين شناسي، معادن زغالسنگ در چرخه فولاد به نحوي حمايت مي شود و مي توان در نرخ مالياتي و حقوق دولتي اين معادن تجديدنظر شود يا از سهم توليد در اجراي هدفمندي يارانه ها کمک شود و تسهيلات ارزان قيمت به معادن زغالسنگ اختصاص يابد. همچنين بايد تعرفه هاي واردات زغال سنگ افزايش يابد و قيمت خريد از معادن داخلي اصلاح شود، همه اين کارها شدني است و حتي انجام برخي از اين اقدامات مشکل زغال سنگ کشور را رفع مي کند.

پرداخت نشدن طلب معادن

وي با اشاره به بدهي شرکت ذوب آهن اصفهان به معادن زغالسنگ و عقب افتادن چند ماهه حقوق کارگران اين معادن، يادآور مي شود: ذوب آهن اصفهان بايد همان طور که دغدغه رفاه کارگران خود را دارد دغدغه حقوق کارگران معادن زغالسنگ را نيز داشته باشد؛ زيرا بازنشسته هاي فولاد و شرکت زغالسنگ حدود سه سال است مشکلاتي را در زمينه پرداخت حقوق دارند.

حسين اميري مي افزايد: دولت براي بالابردن ايمني معادن زغالسنگ تسهيلاتي را براي پيمانکاران معادن در نظر گرفته است تا با استفاده از اين تسهيلات لوازم و تجهيزات ايمني بخرند ؛ ولي اين تسهيلات به دليل پروسه اداري و کارشکني بانک ها پرداخت نشده و هيچ کدام از معادن زغالسنگ نتوانسته اند از اين تسهيلات استفاده کنند.

کم توجهي به مشکلات معادن

اين نماينده مجلس در حالي از پرداخت نشدن تسهيلات بالابردن ايمني معادن زغالسنگ توسط بانک ها خبر مي دهد که رئيس کميته زغالسنگ خانه معدن ايران در گفت وگو با جام جم، با ابراز نگراني از اين موضوع که کم توجهي به مشکلات معادن زغالسنگ باعث پايين آمدن سطح ايمني و زمينه ساز بروز حوادث بزرگي در معادن مي شود، مي گويد: بهره برداران زغالسنگ نااميد شده و همه در يک وضعيت نامطلوب و بلاتکليفي قرار دارند.

محمد مجتهدزاده: چند ماه است حقوق کارگران زغالسنگ کرمان پرداخت نشده است

محمد مجتهدزاده، با بيان اين که متاسفانه از سال گذشته معادن زغالسنگ کشور سخت ترين سال هاي فعاليتشان را مي گذرانند و تعدادي از آنها تعطيل و بقيه معادن شرايط نامطلوبي دارند، مي گويد: چند ماه است که حقوق کارگرها و حق بيمه آنها پرداخت نشده است و ما نگران کم توجهي وزارت صنعت، معدن و تجارت به اين موضوع هستيم.

وي مي افزايد: در کشورهاي ديگر براي حفظ يک صنعت، از تعرفه ها استفاده مي کنند؛ اما متاسفانه بر روي واردات کنسانتره زغالسنگ هيچ گونه تعرفه اي وجود ندارد و حتي ارز ترجيحي منابع ارزي در اختيار واردکنندگان زغالسنگ قرار مي گيرد. وي ادامه مي دهد: ذوب آهن اصفهان در حالي منابع مالي اش را براي واردات زغالسنگ و کک هزينه مي کند که هيچ گونه پرداختي به بهره برداران زغالسنگ صورت نگرفته و شرايط نامطلوب است. وي با اشاره به قول مساعد وزير صنعت براي افزايش 15 درصدي قيمت خريد زغالسنگ و عملي نشدن اين وعده،مي گويد: در شرايط کنوني فقط وزير صنعت مي تواند اين مشکل را حل و مصوبه اصلاح قيمت خريد زغالسنگ را عملي کند. وي مي افزايد: اگر قيمت خريد زغالسنگ اصلاح نشود و طلب معادن زغالسنگ توسط ذوب آهن اصفهان پرداخت نشود، قطعا تا پايان سال عمده معادن زغالسنگ بخش خصوصي تعطيل مي شود.

ايمني پايين معادن زغال سنگ

کار در معادن زغالسنگ از کارهاي بسيار سخت است و داشتن محدوده بي خطر شغلي، خواسته کارگران اين معادن است. اما متاسفانه طي بيش از يک دهه اخير فرسودگي برخي امکانات و تجهيزات ايمني اين معادن علاوه بر بالابردن هزينه استخراج زغال سنگ، حوادث تلخ متعددي را رقم زده و جان ده ها معدنچي را در معادن زغال سنگ سراسر کشور گرفته است. در حال حاضر وضعيت ايمني در معادن زغال سنگ کشور در بد ترين شرايط خود از بدو شروع فعاليت ارزيابي مي شود و بيشتر ماشين آلات و تجهيزات در حال استفاده در اين معادن کهنه و مستهلک و از نظر فني و استاندارد ايمني براي استفاده مجاز نيست . کارگران معادن با کلاه هاي ايمني شکسته شده کار مي کنند و حتي دستگاه هاي تهويه مناسب در اين معادن وجود ندارد.
تاریخ انتشار : شنبه ۱۰ مرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۷:۳۹
کد مطلب: 26545
 
مرجع : روزنامه جام جم