گروه معادن ساير حوزه ها
 
اشتغالزایی در همدان با فرآوری دولومیت
گروه معادن >ساير حوزه ها - استان همدان دارای ۱۲ معدن «دولومیت» بوده و یکی از بزرگترین ذخایر دولومیتی در کشور را دارد. این درحالی است که این استان حتی یک واحد صنعتی ندارد که از دولومیت به عنوان ماده اولیه در تولید محصولات خود استفاده کند.
به گزارش ماین نیوز، تمام دولومیت استخراج شده در این استان به صورت دانه‌بندی شده به دیگر استان‌های کشور ارسال می‌شود. به تازگی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان همدان تصمیم گرفته تا یک واحد استحصال منیزیم از دولومیت در این استان احداث کند. همچنین ۸ واحد معدنی دولومیت در استان همدان غیرفعال هستند که مدیران استانی دلیل آن را شرایط بد بازار فروش می‌دانند.

به عقیده کارشناسان وجود واحدهای مصرف‌کننده دولومیت در این استان می‌تواند به احیای این واحدها کمک کند. مدیران استانی معتقدند که احداث واحد استحصال منیزیم از دولومیت می‌تواند منجربه ورود سرمایه به استان همدان و اشتغالزایی در این استان شود.

محمد خاکی، معاون امور صنایع و معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت استان همدان می‌گوید: دومولیت استان همدان از بزرگترین ذخایر دولومیتی در کشور بوده و دومین ذخیره بزرگ دولومیت کشور در شهرستان نهاوند وجود دارد. دولومیت کربنات مضاعفی از کلسیم و منیزیم بوده که عمده مصارف آن استحصال منیزیم از دولومیت است. منیزیم به عنوان یک فلز سبک در صنایع مختلف کاربرد فراوانی دارد به ویژه در صنایع خودروسازی از این فلز برای سبک‌سازی خودروها استفاده می‌شود.

او می‌افزاید: حدود ۱۲ معدن دولومیت در شهرستان نهاوند وجود دارد و واحدهای فعال معدنی این شهرستان تامین‌کننده نیاز کل بازار کشور هستند. دولومیت در صنایع ذوب‌آهن، کاشی و سرامیک و تولید شیشه مصرف می‌شود. همچنین این ماده معدنی در صنایع کشاورزی نیز کاربرد دارد.

خاکی عنوان می‌کند: قصد داریم یک واحد استحصال منیزیم از دولومیت در استان همدان احداث کنیم. فعالیت‌های اولیه مربوط به آن و مطالعات اولیه در این زمینه انجام شده است. دولومیت بیشتر به صورت دانه‌بندی از استان همدان خارج می‌شود که امیدوارم با احداث واحدهای فرآوری از خام‌فروشی این ماده معدنی جلوگیری کنیم چراکه این‌کار موجب ورود سرمایه به استان همدان شده و ایجاد اشتغال می‌کند.

او می‌گوید: ماده دولومیت به صورت دانه‌بندی از استان همدان خارج می‌شود اما به محصول نهایی در استان همدان تبدیل نمی‌شود. دولومیت برای صنایع نسوز و آجرهای نسوز در کوره‌ها استفاده می‌شود. حدود ۱۰ استان در کشور دارای ذخایر دولومیتی هستند. عمده تولید استان همدان در کارخانه‌های مرکز کشور مانند شهرک صنعتی ساوه، شرکت کاوه و شهرک صنعتی البرز این ماده را مصرف می‌کنند.

به گفته خاکی اگر تمامی معدن‌های استان همدان فعال باشند، می‌توان سالانه ۳۰۰ هزار تن دولومیت استخراج کرد اما درحال‌حاضر تنها نیمی از این مقدار در استان همدان استخراج می‌شود.

او می‌افزاید: حدود ۴۰ درصد از معادن استان همدان و همچنین ۸ معدن دولومیت در این استان تعطیل هستند. این واحدها به دلیل وضعیت بازار و مشکلات محلی تعطیل شده‌اند اما عمده مشکلات این واحدها شرایط بد اقتصادی بوده است. با توجه به اینکه معادن به‌عنوان صنایع بالادستی تامین‌کننده مواد اولیه کارخانه‌های صنعتی هستند وقتی کارخانه‌های صنعتی از رونق لازم برخوردار باشند بر رونق معدن‌ها نیز تاثیرگذاشته و از تعطیل شدن این واحدها جلوگیری می‌شود.

خاکی عنوان می‌کند: دولومیت به هیچ عنوان در استان همدان مصرف نشده و تمام آن به صورت دانه‌بندی از این استان خارج می‌شود. صنایعی که از دولومیت برای تولید محصولات خود استفاده کنند در استان همدان وجود ندارد. این محصول به شهرهای اصفهان، ساوه و قزوین ارسال می‌شوند. بعد مسافت به دلیل هزینه‌های حمل‌ونقل بالا اجازه ارسال دولومیت را به بسیاری از شهرهای کشور نمی‌دهد.

او می‌افزاید: یکی از مشکلات موجود در حوزه مواد معدنی استان همدان هزینه بالای حمل‌ونقل این ماده معدنی است که قیمت تمام شده ماده معدنی را تحت تاثیر قرار می‌دهد بنابراین مصرف‌کننده تمایل دارد تا از واحدهای معدنی دولومیت که بعد مسافت کمتری دارند، دولومیت مورد نیاز خود را تامین کند. در گذشته قصد داشتیم تا این ماده معدنی را به کشورهای دیگر صادر کنیم اما به دلیل مشکلات منطقه‌ای و بعد مسافت و هزینه بالای حمل‌ونقل در این کار موفق نشدیم.

خاکی عنوان می‌کند: اکنون تنها از حمل‌ونقل جاده‌ای برای حمل مواد معدنی استفاده می‌شود که هزینه بسیار بالایی دارد. اگر خط آهن استان همدان به بهره‌برداری برسد با توجه به اینکه راه‌آهن این استان از نزدیکی معادن عبور می‌کند، هزینه حمل‌ونقل کاهش یافته و در نتیجه کالا ارزان‌تر تمام می‌شود.

کیفیت دولومیت‌ها متفاوت است

مالک و مدیرعامل معدن ممتاز دولومیت ملوسان معتقد است که کیفیت دولومیت‌ها در ادامه فعالیت واحدهای معدنی دولومیت بسیار موثر است و رکود بازار به تنهایی نمی‌تواند منجر به غیرفعال شدن معدن‌ها شود.

حمید میرزایی می‌گوید: درحال‌حاضر شرایط بازار فروش دولومیت برای ما بد نیست. با برخی از شرکت‌های تولیدکننده در اردکان قرارداد داریم. با بلور تهران و شیشه‌گاز تهران نیز قرارداد بسته‌ایم. قیمت این محصول بالا نیست اما فروش خوبی دارد. قیمت این ماده معدنی بسیار ارزان است.

او می‌افزاید: دولومیت را به صورت دانه‌بندی یک میلی‌متر و ۲ میلی‌متر به بازار عرضه می‌کنیم. در حوزه حمل‌ونقل نیز امسال مشکلی وجود نداشت و کامیون فراوان بوده و هزینه حمل‌ونقل نیز کاهش یافته است.

به گفته میرزایی ۸ معدن دولومیت در استان همدان غیرفعال شده‌اند چراکه کیفیت ماده معدنی استخراج شده از این معادن بسیار پایین است. میرزایی عنوان می‌کند: شرکت‌های مصرف‌کننده در جست‌وجوی ماده معدنی دارای کیفیت مناسب هستند. امسال با رکود اقتصادی مواجه هستیم اما کیفیت حرف اول را می‌زند. کیفیت ماده معدنی اگر خوب باشد بازار فروش با مشکل مواجه نمی‌شود. دولومیت استخراج شده از معدن ما دارای درصد آهن بسیار پایین بوده و قابل استفاده در تولید شیشه و بلور است.

به عقیده او اگر واحد تولید منیزیم از دولومیت در استان همدان احداث شود فروش دولومیت در این استان افزایش یافته و هزینه حمل‌ونقل واحدهای معدنی نیز کاهش می‌یابد و ایجاد چنین واحدی به نفع تمام واحدهای معدنی استان همدان است.

او می‌افزاید: استخراج منیزیم یا تولید محصول از دولومیت نیاز به سرمایه‌ای حدود ۱۵۰ میلیارد تومان داشته و ما قادر به تامین چنین سرمایه‌ای نیستیم. ذخیره دولومیت معدن ما شاید بیش از ۹۰۰ سال باشد. سالانه حدود ۴۰ هزار تن دولومیت از واحد معدنی خود استخراج می‌کنیم. به‌طور مستقیم حدود ۲۰ نفر و به‌طور غیرمستقیم روزانه ۱۰۰ نفر نیروی انسانی در حال فعالیت در حوزه حمل‌ونقل و موارد جانبی هستند.
تاریخ انتشار : شنبه ۲۰ تير ۱۳۹۴ ساعت ۱۰:۵۹
کد مطلب: 26125
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت