گروه معادن فلزات گرانبها
 
قفل معدن طلای ساریگونی قروه پس از سال‌ها شکست
گروه معادن >فلزات گرانبها - کردستان در حوزه معدن یکی از استان های توانمند کشور به شمار می رود و یکی از ظرفیت های معدنی مهم آن نیز مربوط به بخش طلاست و بر اساس بررسی های صورت گرفته، 10 درصد از ذخیره طلای کشور مربوط به این استان است معدن طلای ساریگونی(داشکسان ) قروه یکی از مهم ترین معادن طلا در کردستان است که این معدن در صورت بهره برداری 4 تن طلا در سومین سال بهره برداری خود به بزرگترین معدن طلای کشور تبدیل خواهد شد. حالا شمارش معکوس برای بهره برداری از این معدن آغاز شده و براساس وعده جدید مسئولان، پاییز امسال مردم کردستان روزهای طلایی خواهند داشت.
به گزارش ماین نیوز، در دهه های گذشته بحث راه اندازی معدن ساریگونی کردستان (چند سال پس از کشف ) مطرح شد و در سال 1378 چهار شرکت خارجی از چین، فرانسه و استرالیا و شرکت ریوتینتو از انگلیس برای کار روی طلای این معدن به مشورت نشستند و نهایتا شرکت انگلیسی ریوتینتو در سال 1379 کار اکتشاف در معدن ساریگونی را آغاز کرد.

سال 1383 شرکت معدنی زرکوه برای انجام عملیات اکتشافی در معدن طلای ساریگونی با 30 درصد سهم شرکت خدمات اکتشافی کشور و 70 درصد سهم ریوتینتو تشکیل شد و پس از انجام کار اکتشافی، گواهی کشف معدن را دریافت کرد.شرکت معدنکاری ریوتینتو در سال 1379 کار اکتشاف در معدن ساریگونی را آغاز و در سال 1385 اعلام کرد به دلیل کمتر بودن ذخیره معدن از حد انتظار قصد ادامه کار در این معدن را ندارد.

با خروج ریوتینتو از معدن طلای ساریگونی، کار بهره برداری از این پروژه به یک شرکت قزاق واگذار شد و قزاق ها فعالیت رسمی در این بلوک معدنی را از سال 1391 آغاز کردند و عملیات اجرایی آن یک سال بعد کلید خورد.

مهر ماه زمان نهایی است!

نخستین زمان اعلام شده برای بهره برداری از این پروژه اسفندماه سال 1391 بود که به دلیل عدم اتمام عملیات اجرایی، به شهریور 1392 تغییر و پس از آن اسفندماه همان سال در صف انتظار طلایی شدن ایستاد و زمان بعدی به مهرماه سال 1393 موکول شد و این جریان ادامه یافت.

معدن ساریگونی قروه با سرمایه گذاری مشترک دو شرکت ایرانی و قزاقستانی در حال حاضر با پیشرفت 85 تا 90 درصدی قرار است، طبق وعده جدید مسئولان دو طرف تا دو ماه دیگر تولید خود را آغاز و به بهره برداری برسد.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان در این خصوص با بیان اینکه این طرح مدت مدیدی است که فعالیت خود را آغاز کرده و پیشرفت قابل ملاحظه ای در سال گذشته داشته است، می گوید: براساس قولی که از سوی مجری طرح داده شد، قرار بود، اواخر خردادماه عملیات اجرایی این معدن تمام و کار بهره برداری نیز از اول تیرماه آغاز شود، اما به دلیل برخی اتفاقات پیش بینی نشده این مهم به تاخیر افتاده است.

محمد دره وزمی عدم تامین برخی تجهیزات به دلیل تحریم ها را یکی از مهم ترین عوامل این تاخیر عنوان می کند و می افزاید: این تجهیزات با انجام رایزنی های مختلف با شرکت پمپ ایران تامین و بعد از اتمام کار محوطه سازی معدن طلای ساریگونی قروه مورد بهره برداری قرار خواهد گرفت.

وی در مورد زمان قطعی بهره برداری از این معدن طلا می گوید: کارهای بهره برداری از معدن طلای ساریگونی قروه در حال حاضر بیش از 90 درصد پیشرفت فیزیکی دارد و کار با شتاب و جدیت خاصی از طرف دو کشور ایران و قزاق در حال پیگیری است.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان می افزاید: نمی خواهم در مورد زمان دقیق بهره برداری این معدن، وعده ای دیگر بدهم که محقق نشود، اما امیدواریم تا مهرماه امسال به مرحله بهره برداری برسد.

استخراج 1.3 میلیون سنگ کم عیار

فاضلی نماینده ایران در معدن ساریگونی قروه که مدیر یکی از شرکت های بزرگ عملیات معادن است نیز در مورد فرایند استخراج و زمان بهره برداری این معدن می گوید: این پروژه مشترک بین دو کشور ایران و قزاقستان است که تا کنون یک میلیون و 300 هزار تن سنگ معدن باطله و کم عیار استخراج داشته است.

وی با بیان این که کارهای استخراج در معدن به تناوب انجام و حرکت روبه جلو و قابل قبول است، می افزاید: برنامه پیش بینی شده استخراج ماهانه 450 هزار تن سنگ معدن است. البته افزایش این ظرفیت نیز با نظر سازمان صنعت، معدن و تجارت در حال انجام است.

فاضلی میزان استخراج قطعی طلا از این معدن را 18 تن عنوان کرده و می گوید: برنامه امسال استخراج یک تن و در سال سوم این میزان به 4 تن افزایش خواهد یافت.

وی با اشاره به رشد 90 درصدی این پروژه می افزاید: براساس برنامه ریزی های به عمل آمده تا شهریورماه امسال عملیات اجرایی این پروژه به نقطه پایان خواهد رسید.

فاضلی ادامه می دهد: تاکنون بیش از 60 میلیون دلار سرمایه گذاری در این معدن صورت گرفته و برای اتمام آن هم به 10 تا 15 میلیون دلار دیگر نیاز است.

وی همچنین با اشاره به عدم پیش بینی صنایع پایین دستی در معدن ساریگونی قروه می گوید: بسترهای لازم برای این کار وجود دارد که امیدواریم با هماهنگی های لازم در این راستا نیز گام های اساسی برداشته شود.

یک قطره از آب قروه برای معدن استفاده نشده!

نماینده شرکت قزاق نیز در مورد اهداف و نحوه عملکرد این شرکت در معدن طلای ساریگونی می گوید: مسائل زیست محیطی به عنوان یکی از مهم ترین مباحث برای شرکت و مردم منطقه حائز اهمیت است.

مارات دالدانوف می افزاید: تمامی تمهیدات زیست محیطی در این طرح بر اساس استانداردهی بین المللی انجام گرفته است.

وی با بیان اینکه در سال 2003 و 2004 طرح تقلیل اثرات زیست محیطی توسط شرکت انگلیسی سرمایه گذار در این پروژه انجام گرفت، ادامه می دهد: این طرح توسط یک مشاور بومی سازی و بروزرسانی شده است.

مارات دالدانوف با اشاره به انتقال یک خط لوله آب به طول 35 کیلومتر از قروه تا معدن طلای ساریگونی می افزاید: تا امروز حتی یک قطره از آب های منطقه و زیرزمینی در اجرای پروژه معدن طلای ساریگونی قروه استفاده نشده است.

وی در خصوص راه اندازی مانتورینگ سلامت و پایش آب و خاک در این منطقه می گوید: از 57 نقطه از آب های این منطقه به منظور پایش سلامت نمونه برداری شده است و این آزمایشات به صورت مستمر انجام و نمونه ها در یک آزمایشگاه المانی مورد ارزیابی قرار می گیرد.

نماینده شرکت قزاق می افزاید: با وجود اینکه تا کنون پروسه تولید طلا شروع نشده است، هر سه ماه یک بار نمونه گیری های لازم انجام و نتایج به سازمان محیط زیست ارسال می شود.

دالدانوف می افزاید: تجهیزاتی از اروپا برلی موتورینگ ها خریداری شده و تا قبل از راه اندازی کارخانه طلای داشکسن نصب خواهد شد تا از طریق آن میزان آلاینده های هوا به صورت 24 ساعته ارزیابی و تحت کنترل قرار گیرد.

وی در مورد میزان اشتغال زایی این طرح نیز می گوید: در حال حاضر تعداد نفرات به احتساب پیمانکاران 360 نفر بوده که 70 درصد از آنها از نیروهای بومی 4 روستای اطراف این معدن است و 15 درصد از 30 درصد مابقی نیروهای مشغول به کار در این معدن، مربوط به سایر شهرهای ایران و 15 درصدقزاقی هستند.

دالدانوف در مورد میزان رضایتمندی از مشارکت در این پروژه می گوید: آینده سرمایه گذاری در این پروژه را بسیار روشن می بینم و مطمئن هستم، در زمان کوتاهی سرمایه ای را که برای بهره برداری از این معدن صرف شده با سود بسیار بالاتری بدست خواهیم آورد.

افتتاح و بهره برداری از معدن طلای ساریگونی استان کردستان در ده های گذشته با حاشیه ها و افت و خیزهای بسیاری مواجه بوده است و در این سال ها می توان از آن به عنوان یکی از معادن خبرساز کشور نام برد.

هرچند بهار امسال با بهار تولید طلا در معدن داشکسان قروه گره نخورد و انتظار برای بهره برداری از این معدن از سوی مسئولان به فصل خزان و برگ ریزان موکول شد، اما امید است این وعده نیز امید و آرزوی دوباره شکفته شده مردم این استان را به خزان تبدیل نکند و با بهره برداری از این معدن بستر اشتغال و توسعه بیش از پیش در کردستان فراهم شود.
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲۵ تير ۱۳۹۴ ساعت ۱۲:۳۸
کد مطلب: 26099
 
۱ نظر
مرجع : جوان آنلاین
 


علی کرمی متولد داشکسان با ارزش
این معدن برای روستاها از نظر فیزیکی برای خود روستاها و از نظر روحی برای خود مردمان شریفش (1659)
۱۳۹۴-۰۴-۲۵ ۲۱:۲۶:۲۲