گروه صنایع معدنی فولاد
 
قبای سبز بر قامت فولاد سرخ
گروه صنایع معدنی >فولاد - شرکت‌های فولادسازی ملزم‌اند که تاثیرات زیست‌محیطی ناشی از تولید محصولات خود را با بکارگیری روش‌های مناسب و مستمر در عملکردها بهبود بخشند.
به گزارش ماین نیوز، در واقع ایجاد صنعتی سبز و بدون آلایندگی باید از جمله اهدافی باشد که فولادسازها آن را در برنامه‌های خود قرار داده و به آن جامه عمل بپوشانند تا بدین وسیله هم از ورود آلودگی در محیط‌زیست جلوگیری کرده و هم شرایط مطلوب‌تری در بخش تولید ایجاد کنند. این روش‌ها با رعایت اصول کلی همچون انطباق با قوانین و مقررات، استقرار موثر و بهبود مستمر سیستم مدیریت زیست‌محیطی، مشارکت در رسیدن به توسعه پایدار، مدیریت بر محصولات، پایش و گزارش‌دهی مناسب، ترغیب و تشویق تامین‌کنندگان و پیمانکاران به‌منظور حفظ محیط‌زیست و توجه به مسئولیت‌های اجتماعی زیست‌محیطی می‌تواند آلایندگی‌های ناگزیر صنایع فلزی و معدنی را به حداقل برساند.

زردی من از تو، سرخی تو از من

فولاد سرخ مدتی است با مشکلاتی در بازارهای جهانی و داخلی روبه‌رو است و برخی از کارشناسان در این زمینه نگرانند و شرایط موجود را سخت می‌دانند و اعتقاد دارند فولاد سرخ در حال زرد شدن است.

محمدرضا بنی اسدی، مدیرعامل فولاد کاوه جنوب درباره سبز شدن صنعت فولادسازی ایران می‌گوید: صنعت فولاد در شرایط رکود جهانی و مشکلاتی که با آن دست به گریبان است نه تنها سبز نشده بلکه به زردی هم گراییده است. در واقع کاهش درآمد فولادسازها، خطر بالقوه‌ای برای استقرار مستمر فاکتورهای زیست‌محیطی در این کارخانه‌ها است.

وی می‌افزاید: این در حالی است که استقرار یک صنعت سبز یکی از موثرترین فاکتورها در هزینه‌های تمام‌شده تولید فولاد است و هزینه تمام شده را به شدت افزایش می‌دهد.

بهرام سبحانی، مدیرعامل فولاد مبارکه نیز در همین زمینه می‌گوید: درحال حاضر در دنیا سالانه یک میلیارد و۶۰۰ میلیون تن فولاد تولید می‌شود و به همین دلیل فولادسازها ناچارند براساس استانداردهای جهانی تلاش کنند میزان آلایندگی این صنعت را کاهش دهند که در سال‌های اخیر همین اتفاق رخ داده و بسیاری از کارخانه‌های فولادسازی در ایران و سایر کشورها موفق شده‌اند میزان آلایندگی خود را تا حد امکان کاهش دهند.

وی می‌افزاید: به طور مثال آلایندگی‌های فولاد مبارکه درحال حاضر براساس استانداردهایی که برای آن تعریف شده است توانسته تا حدودی به‌عنوان صنعت سبز تلقی شود.

وی خاطرنشان می‌کند: تاکنون حدود ۱۸۰میلیارد تومان اعتبار در بخش‌های مختلف برای کنترل آلایندگی، تجهیزاتی نصب شد تا بدین وسیله آلایندگی آب، هوا و خاک کنترل شود و به این منظور همچنین تصفیه‌خانه‌هایی برای آب و فیلترهای هوا ایجاد شده است.

سبحانی تاکید می‌کند: فولاد مبارکه حدود ۱۸۰۰ هکتار فضای سبز در محیط کارخانه ایجاد کرده که این مسئله می‌تواند مزیت مهمی در راستای سبز بودن این صنعت تلقی شود و در عین حال کارکنان این کارخانه بتوانند از این محیط سبز استفاده کنند.

وی تصریح می‌کند: عمده‌ترین مشکل واحدهای فولادساز ایجاد دود و غبار ناشی از ذوب فولاد به‌ویژه در واحدهای احیاست که برای کنترل این آلایندگی‌ها و گرد و غبار که به‌وسیله تجهیزات نوین جمع شده اجازه انتشار در محیط‌زیست را پیدا نمی‌کنند در نتیجه آلایندگی‌های این صنایع زیر حد مجاز گزارش شده است.

وی درباره بازسازی تجهیزات قدیمی و استفاده از دستگاه‌های جدید می‌گوید: همچنان در حال تجهیز و تکمیل دستگاه‌های خود هستیم و در این زمینه هزینه‌های زیادی کرده‌ایم و باز هم هزینه خواهد شد تا اینکه این صنعت کاملا سبز و آلایندگی‌اش در حد استانداردهای جهانی باشد.

سبحانی می‌گوید: با توجه به افزایش ظرفیت تولید، تمام فولادسازها باید تلاش کنند مسائل محیط‌زیستی را جدی بگیرند تا افزایش تولید منجر به آسیب به محیط اطراف نشود.

وی تصریح می‌کند: کارخانه‌های فولادسازی ملزم هستند تمام نکات مربوط به کنترل محیط‌زیست را رعایت کنند و این اقدامات جزو وظایف آنها به شمار می‌رود.

فولادسازها سبز شوند

محمدحسن نصوحیان، مدیر کارخانه آهن و فولاد ارفع می‌گوید: درحال حاضر در کارخانه‌های فولاد فیلترهای غبارگیری قوی نصب شده‌اند که گرد و غبار موجود را از هوا گرفته و باعث می‌شود این کارخانه‌ها با کمترین آلایندگی در محیط کار کنند به‌ویژه اینکه بیشتر کارخانه‌های فولاد جدید هستند و از فناوری‌های جدید سود برده‌اند این کارخانه‌ها مجهز به فیلترها و غبارگیرها و همچنین سیستم‌های تصفیه آب قوی‌هستند.

وی ادامه می‌دهد: تاکنون فضاهای سبز زیادی ایجاد شده و بخش زیادی از ضایعات و سرباره‌ها به خارج از کارخانه‌ها منتقل می‌شود تا با روش اصولی دفن شود بنابراین با توجه به اقدامات انجام شده تا حد زیادی از میزان آلودگی‌ها کاسته می‌شود.

وی می‌افزاید: با تصفیه آب‌های موجود نه‌تنها آب‌ها به لجن تبدیل نمی‌شوند بلکه آنها را به آب‌شیرین تبدیل کرده و دوباره در چرخه کار مورد استفاده قرار می‌دهیم.

وی اظهار می‌دارد: کارخانه فولاد و آهن ارفع با توجه به اینکه ۲ سال است کار خود را آغاز کرده از فناوری‌های برتر و نوین استفاده می‌کند، درواقع با استفاده از دستگاه‌های پایش، کمترین آلودگی را برای محیط‌زیست به همراه دارد.

وی تاکید می‌کند: کارخانه‌های فولادسازی جا برای کار بسیار دارند. آنها باید تجهیزات خود را مدرن کنند و به نوسازی و مرتب کردن فناوری‌ها بپردازند به این طریق شاهد کمترین آلودگی در بخش فولاد هستیم و این بخش به یک صنعت سبز تبدیل می‌شود.

نصوحیان می‌افزاید: درحال حاضر با اقداماتی که در کارخانه‌هایی فولادسازی انجام شده تا حد زیادی میزان آلایندگی‌ها کاهش یافته و اگر در این زمینه اقدامات جدی انجام شود این امکان وجود دارد که فولادسازی به صنعتی سبز و بدون آلایندگی تبدیل شود.

ذات آلوده فولاد، سبز شود

رضا زائر حیدری، یکی از کارشناسان فولاد می‌گوید: صنعت فولاد ذاتا co۲ زیادی تولید می‌کند و روی هوا و محیط‌زیست تاثیر می‌گذارد به همین دلیل لازم است فولادسازان از راهکارهای کاهش آلودگی استفاده کنند.

وی می‌افزاید: بسیاری از کشورهای پیشرفته به سبب همین آلودگی‌ها برای تولید فولاد محدودیت دارند در نتیجه فولاد مورد نیاز خود را از سایر کشورها تهیه می‌کنند اما فولادسازی در ایران به نسبت صنعت پاکی محسوب می‌شود.

وی خاطرنشان می‌کند: به‌دلیل اینکه در ایران از روش احیای مستقیم در فولادسازی استفاده می‌کنند آلودگی‌های کمتری ایجاد می‌شود و co۲ به وجود آمده از آلاینده‌های فولادسازان چین و هند بسیار کمتر اما نسبت به کشورهای اروپایی بیشتر است.

زائرحیدری اظهار می‌دارد: شرکت‌ها و کارخانه‌های تولید فولاد باید تمرکز بیشتری روی خروجی دودکش‌ها داشته باشند و از فیلترهای جدید و پیشرفته استفاده کنند تا این‌گونه بتوانند از میزان آلایندگی‌ها تا حد ممکن بکاهند.

وی عنوان می‌کند: عمده‌ترین کاری که کارخانه‌های فولادسازی باید انجام دهند این است که اولا اجازه ندهند ضایعات فولاد وارد محیط‌زیست شود و از سوی دیگر میزان آب مصرفی خود را با روش‌های گوناگون بازگشت دهند و در چرخه تولید از آن استفاده کنند.

حیدری تاکید می‌کند: فولادسازهای کشور با استفاده از فناوری‌های موجود می‌توانند شرایطی را فراهم کنند که این صنعت سبز باشد و کمترین آلایندگی را به محیط‌زیست وارد کند چرا که با روش احیایی مستقیم تا حد زیادی از میزان آلودگی‌ها کاسته شده است.
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲۸ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۳:۲۱
کد مطلب: 25412
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت