حاجی بابا در گفت وگوی تفصیلی با ماین نیوز مطرح کرد:

جزئیات حضور فروآلیاژ ایران در گیفا 2015

25 خرداد 1394 ساعت 10:07

امسال چهارمین دوره‌ای است که شرکت صنایع فروآلیاژ ایران در نمایشگاه گیفا شرکت می‌کند. نمایشگاهی عظیم و معتبر که غول‌های حوزه‌های ریخته‌گری، فلزات و صنایع معدنی در آن حضور چشمگیری دارند. از این لحاظ شرکت صنایع فروآلیاژ ایران یکی از معدود شرکت‌های ایرانی است که در این رویداد جهانی حضور دارد.


به گزارش خبرنگار ماین نیوز، شرکت صنایع فروآلیاژ ایران در حال حاضر یکی از اصلی‌ترین و مهمترین تولیدکنندگان و تامین کنندگان مواد اولیه صنایع فولاد و چدن کشور محسوب می‌شود که توانسته در منطقه خاورمیانه نیز حرف اول را بزند و شایستگی صادرات به اروپا را نیز پیدا کرده است.

در آستانه برگزاری نمایشگاه گیفا 2015 در آلمان با حسین حاجی بابا، مدیرعامل شرکت صنایع فروآلیاژ ایران گفت‌وگو کردیم و از وی درباره اهداف این شرکت در خصوص شرکت در گیفا 2015 و همچنین آخرین وضعیت صنایع فروآلیاژ کشور و افق‌های پیشروی این صنعت پرسیدیم.

متن کامل گفت‌وگوی خبرنگار ماین نیوز با حسین حاجی بابا، مدیرعامل شرکت صنایع فروآلیاژ ایران به شرح زیر است:

با توجه به اینکه در آستانه برپایی چهار نمایشگاه بزرگ از جمله گیفا در آلمان هستیم در ابتدا ارزیابی خود را از این رویدادهای بزرگ بفرمایید و اینکه شرکت صنایع فروآلیاژ ایران با چه هدفی در این نمایشگاه حضور یافته است؟

نمایشگاه گیفا 2015 چهارمین دوره‌ای است که شرکت صنایع فروآلیاژ ایران در آن شرکت می‌کند. کلیه قطعه‌سازان و تولیدکنندگان صنعت فروآلیاژها از سراسر جهان در این نمایشگاه شرکت می‌کنند. ما هم برای انجام مذاکرات و در عین فروش صادراتی به این نمایشگاه می‌رویم. یک سری تجهیزاتی در نمایشگاه خواهد بود که قرار است خریداری کنیم. قرار است با شرکت اس ام اس دماگ در جریان این نمایشگاه مذاکراتی داشته باشیم تا این شرکت سیستم غبارگیرهای کوره‌های 1 و 2 و3 ما را اصلاح کند و این سیستم را به تکنولوژی روز دنیا برسانیم. ما در حال حاضر سه کوره داریم و برنامه‌ریزی کردیم تا در کوره 3 برای نخستین بار سیلیکون متال تولید کنیم. بهترین تکنولوژی را در این زمینه شرکت الکم نروژ دارد. برنامه‌ریزی کردیم تا برای تولید این محصول در کشور مذاکراتی را با آنها داشته باشیم.

سیلیکون متال دقیقا چیست؟

محصول فروآلیاژهاست که سال‌هاست در دنیا تولید می‌شود اما قصد داریم برای نخستین بار آن‌را در ایران تولید کنیم. کاربرد آن هم در صنایع آلومینیوم است. قرار است در کوره 3 سالی حدود 14 تا 15 هزار تن سیلیکون متال تولید کنیم. مصرف داخلی آن هم بین 3 تا 4 هزار تن برآورد می‌شود و مابقی تولید را باید صادر کنیم.

پس شما با تولید این محصول پیش‌بینی می‌کنید که در سال‌های آینده جهشی نیز در صنعت آلومینیوم کشور رخ خواهد داد.

برای آینده هم اگر صنایع آلومینیوم کشور را توسعه بدهند می‌توانیم کل سیلیکون متال تولید خود را در داخل مصرف کنیم.

تولید سال قبل شرکت صنایع فروآلیاژ ایران چقدر بود؟

ما دارای سه کوره هستیم که مجموع ظرفیت تولید آنها حدود 70 هزار تن است.

چه محصولاتی در شرکت تولید می‌شود؟

فروسیلیسیوم 75 درصد در هر سه کوره تولید می‌شود.

آیا قرار است پرزنتیشن خاصی از شرکت و یا مزیت‌های سرمایه‌گذاری در صنعت فروآلیاژ ایران در نمایشگاه گیفا ارائه دهید؟

ما خودمان در کشور به اندازه کافی در صنعت فروآلیاژ سرمایه‌گذاری کرده‌ایم و در واقع صنایع فروآلیاژ ایران به سرمایه‌گذاری خارجی نیازی ندارد. فقط بحث خرید تجهیزات است. به عنوان مثال کوره را باید از شرکت‌های صاحب فناوری خریداری کنیم وگرنه سایر مواد اولیه اعم از سنگ سیلیس و غیره را در کشور داریم. در مجموع حدود 90 درصد از مواد اولیه صنایع فروآلیاژ در کشور موجود است.

کوره‌های شرکت قدیمی هستند؟

همانطور که می‌دانید شرکت صنایع فروآلیاژ ایران شرکتی دولتی بود که ما در سال 1382 این شرکت را از بانک صنعت و معدن خریداری کردیم. آن زمان یک کوره الکم با ظرفیت 25 هزار تن در کارخانه نصب بود. زمانی که ما کارخانه را خریدیم دو کوره دیگر نیز توسط شرکت مانسمان دماگ سابق و اس ام اس دماگ فعلی در آن نصب کردیم و ظرفیت کارخانه به حدود 70 هزار تن در سال رسید.

همانطور که گفتید قرار است جلسه‌ای نیز با دماگ در گیفا داشته باشید.

ما تغییر بنیادینی در کوره‌ها نمی‌توانیم بدهیم چون تکنولوژی صنایع فروآلیاژ همین است ولی می‌توانیم با تغییراتی در فرایند تولید آن‌را بهینه‌سازی کنیم. سیستم غبارگیرهای ما مقداری قدیمی است و نیاز داریم به سیستم سایکلون داریم تا دانه درشت و دانه ریز غبار را جمع‌آوری کنیم. به این دلیل که تکنولوژی کوره‌های ما مربوط به دماگ است زمانی که ما این کوره‌ها را نصب کردیم داخل تحریم رفتیم و نتوانستیم اطلاعات کامل را از آنها دریافت کنیم. به همین دلیل با اطلاعات خودمان کوره‌ها را نصب کردیم. در حال حاضر سیستم غبارگیر ما مشکلی ندارد منتها از نظر دانسیته و بزرگ و کوچک کردن مشکلاتی دارد که درصدد حل آن هستیم. الان روابط ما با اس ام اس دماگ خوب شده است و با آنها تماس گرفتیم و نقشه‌ها را دادیم و اطلاعات جدید هم دادند. در حال حا تقریبا می‌خواهیم قرارداد همکاری را هم ببندیم.


پس دستکم فضای سیاسی به وجود آمده در روابط شما با دماگ موثر واقع شده است.

بله خوب شده است. چهار سال ما به آنها فکس می‌زدیم و جواب ما را نمی‌دادند. حدود سه هفته پیش هیاتی از اس ام اس آمدند و نقشه‌ها را به آنها نشان دادیم و به ما اصلاحات را گفتند و اطلاعات دادند. قرار است در تابستان نیز همکاری را آغاز کنیم و کار ساخت نیز در ایران انجام خواهد شد. آنها کارشناس می‌فرستند و نصب آن‌را ما انجام می دهیم. در این مدت حدود 30 تا 40 روز هم باید کوره‌ها را خاموش کنیم چون وقتی سیستم غبارگیر اصلاح می‌شود باید تولید متوقف شود.

سال قبل چه میزان صادرات داشتید؟

سال قبل با توجه به اینکه بازار داخلی خوب بود صادرات ما بسیار کم بود. امسال وضعیت داخلی جالب نیست و فروش داخلی هم به مقدار زیادی کاهش یافته است و به همین دلیل به سمت صادرات رفته‌ایم. ترکیه و یونان از جمله بازارهای صادراتی بزرگ ما هستند. با اروپا هم مذاکرات را شروع کردیم و نمونه ما را هم آزمایش کردند. به آذربایجان هم مقدار کمی صادرات داشته‌ایم. به آلمان و لوکزامبورگ هم صادرات داشته‌ایم و نمونه هم فرستادیم. قصد داریم در گیفا با آنها مذاکرات خود را جهت صادرات انجام دهیم.

چند نوع محصول صادر می‌کنید؟

فروسیلیسیوم 75 درصد. چون پودر میکروسیلیکا را نمی‌توان زیاد صادر کرد به این دلیل که وزن آن سبک بوده و کرایه آن حمل آن بالاست. البته قبل این محصول را به عربستان و امارات و برخی کشورهای همسایه صادر کرده‌ایم. اخیرا قراردادی را هم برای صادرات به تاجیکستان به میزان 1850 تن بستیم که اولین محموله آن نیز به میزان 40 تن از طریق مرز سرخس به تاجیکستان ارسال می‌شود.

برای تولید محصول یا محصولات جدید برنامه‌ای دارید؟

تولید سیلیکون متال را در برنامه داریم البته پیدا کردن مواد اولیه آن در داخل ایران سخت است. برای تولید آن به سیلیس 99.99 درصد، زغال سنگ با خاکستر 2 درصد و زغال چوب با خاکستر 2 درصد نیاز است. برای تولید این محصول حتما باید مواد اولیه با کیفیت بالا و موردنظر به داخل کوره شارژ شوند.

در حال حاضر نیاز کشور به فروسیلیس چقدر است؟

طبق آمارهایی که ما بدست آوردیم کل مصرف کشور در زمینه فروسیلیس سالانه حدود 88 هزار تن است. در حال حاضر فروسیلیس غرب 11 هزار تن، ما بین 65 تا 67 هزار تن و سمنان 27 هزار تن فروسیلیس تولید می‌کنند که با تولید این واحدها ما حتی با مازاد تولید فروسیلیس هم مواجیهم. آمارها نشان می‌دهد که مصرف فروسیلیس ما این میزان نیست و بین 65 تا 70 هزار تن در حداکثر آن است.

در همین حال مجوزهای جدیدی هم برای صنایع فروآلیاژ از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت داده شده است.

بله همینطور است. به عنوان مثال شرکت اس ام اس دماگ گ به ما اعلام کرد که یک درخواست از ایران به منظور تولید 47 هزار و 500 تن با دو کوره در آذربایجان دریافت کرده است و حتی پست برق موردنیاز این پروژه نیز تامین شده است. متاسفانه بعضا مجوزهایی که در صنعت فروآلیاژ داده می‌شود حساب شده نیست. سال قبل 21 هزار تن فروسیلیس وارد کشور شد. در حالی که ما بین 88 تا 90 هزار تن تولید این محصول را داریم. دولت به چه دلیل اجازه واردات این حجم فروسیلیس را به کشور داده است. بیشتر این فروسیلیس هم از چین وارد شده است. در حال حاضر میزان تولید فولاد در بسیاری از کشورهای جهان از جمله چین کاهش یافته اما میزان تولید فروسیلیس به همان میزان کاهش نیافته و ثابت مانده است به همین دلیل تعادل بازار فروسیلیس به هم خورده است. الان هم که در بازار به مشکل برخوردیم به رکود در بازار جهانی فولاد است و سال قبل به این میزان مشکل مانند امسال نداشتیم. به طوری که امسال فروش داخلی تقریبا متوقف شده است. فعلا که خیلی‌ها دنبال صنعت فروآلیاژ هستند. البته کنترل کننده اصلی در این زمینه وزارتخانه است. باید پتانسیل داخلی کشور مدنظر قرار داده شود. نباید اجازه دهیم صنعت فروآلیاژ به سرنوشت صنایع ماکارونی و فرش ماشینی دچار شود. وزارتخانه باید برنامه‌ریزی کند که چه میزان فروسیلیس برای نیاز کشور کافی است. فروسیلیس تولیدی در کشور هم‌اکنون برای تولید تا 25 میلیون تن فولاد کافی است. ما حتی خودمان در سمنان طرح توسعه داشتیم که فعلا جلوی آن‌را به دلیل وضعیت بازار گرفته‌ایم. من شنیده‌ام وزارتخانه تا 20 مجوز تاسیس برای تولید فروسیلیس داده است. سوال اینجاست که این همه کارخانه قرار است محصولات خود را کجا بفروشند؟ برای تولید 55 میلیون تن فولاد تا 1404 به 180 تا 200 هزار تن فروسیلیس نیاز خواهیم داشت. به نظر من براساس آمار و ارقام فروش فروسیلیس در حال حاضر تولید فولاد بیش از 10 تا 11 میلیون تن یا حداکثر 12 میلیون تن نیست. الان وضعیت فولادسازان چندان خوب نیست و به عنوان مثال شرکت ذوب آهن اصفهان فقط به ما بالغ بر 22 میلیارد تومان بدهکار است. ذوب آهن به ما و فروسیلیس در مجموع حدود 31 میلیارد تومان بدهکار است.

وضعیت قیمت‌ها در بازار چطور است؟

قیمت‌ها جالب نیست. امسال هم برای فولاد و هم برای فروآلیاژها سال بسیار سختی است. از سوی دیگر به نظر من آمارهای تولید فولادسازان نمی‌تواند چندان صحیح باشد. طبق استانداردهای جهانی به ازای تولید هر تن فولاد بین 4 تا 4.5 کیلوگرم فروسیلیس مصرف می‌شود که اگر محاسبه کنیم میزان تولید فولاد کشور با ارقام اعلام شده نمی‌خواند.

راهکار شما برای خروج از این بحران چیست؟

فقط صادرات. صادرات ما به کشورهای همسایه مزیت دارد. به ارمنستان هم صادرات داریم. برای صادرات به اروپا مزیت نداریم چون کرایه حمل به آنجا بسیار بالاست.


بازار ترکیه چطور؟

بیشترین صادرات ما به ترکیه بوده و بازار بسیار خوبی است. البته وضع اقتصادی ترکیه هم خراب شده است و جدیدا ترک‌ها هنگام خرید از ما خیلی چانه‌زنی می‌کنند و تخفیف می‌گیرند. این نشان‌دهنده این است که آنها هم به بحران رسیده‌اند. شما در نظر بگیرید در تمام دنیا وام‌هایی که به بخش صنعت می‌دهند همواره بهره آن با بخش بازرگانی متفاوت است اما در ایران هیج فرقی بین این دو بخش گذاشته نمی‌شود.

مشوق‌های صادراتی چطور؟ آیا بابت حضور در نمایشگاه معتبری مانند گیفا از شما حمایت شده است؟

همه حرف‌های زده شده در این زمینه شعار است. سه سال است که صادرات انجام می‌دهیم. 2 درصد ریالی باید جایزه بدهند. نامه ارسال کردیم ولی متاسفانه یا جواب ما را نمی‌دهند و یا اخیرا جواب دادند اعلام کردند که به دلیل عدم بودجه نمی‌توانند هیچ کمکی بکنند. حمایت از صادرات و جایزه صادراتی قانون است اما یک قانون شعاری. ما از 30 سال پیش که صادرات می‌کنیم حتی یک مورد تخلف هم نداشته‌ایم و کالای غیراستاندارد هم صادر نکرده‌ایم و به تمام تعهدات خود به مشتریان نیز عمل کرده‌ایم.

امسال غرفه فروآلیاژ در گیفا 2015 چگونه است؟

متاسفانه امسال آلمانی‌ها ما از فروسیلیس در گیفا جدا کردند. ما در دوره‌های قبل معمولا در کنار هم حضور داشتیم ولی در نمایشگاه امسال ما را از هم جدا کردند.

به نظر شما چه سالی بازار فروآلیاژ از رکود خارج می‌شود؟

حدود 1.5 سال دیگر بازار و صنعت فروآلیاژ از رکود خارج می‌شود. به نظر من از اوایل 2016 خروج از رکورد شروع می‌شود. در حال حاضر کل اقتصاد جهانی به رکود فرو رفته و چین از همه بیشتر رکود دارد.

مزیت انرژی در صنعت فروآلیاژ را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

در صنایع فروآلیاژ هرچقدر مواد اولیه درجه یک و باکیفیت شارژ شود مصرف انرژی نیز به همان نسبت کاهش می‌یابد و برعکس.

برق چه سهمی از قیمت تمام شده شما را تشکیل می‌دهد؟

حدود 48 درصد. متاسفانه در همین مدت اخیر هم گاز و برق ما را 20 درصد گران کردند. مبنای افزایش قیمت برق را دولت قبل گذاشت. به این ترتیب که قرار شد قیمت برق را بالا ببرند اما به جای آن یارانه انرژی بدهند. در مورد اول راست گفتند اما در مورد دوم دروغ. از آن سال تاکنون قیمت برق صنایع فروآلیاژ بالغ بر 200 درصد افزایش یافته است. ما قبلا ماهانه 900 میلیون تومان پول برق می‌دادیم که الان به 3.5 میلیارد تومان رسیده است. همواره نیز ما را تهدید به قطع برق می‌کنند. البته هیچ وقت برق ما را قطع نکرده‌اند ولی به هر حال باید این وضعیت درست شود. ما 700 نفر کارگر داریم و تعطیلی کارخانه قطعا موجب بحران کارگری در استان لرستان خواهد شد با توجه به اینکه بسیاری از واحدهای تولیدی دیگر استان نیز تعطیل شده‌اند. بد نیست بدانید اگر برق ما به مدت 48 ساعت قطع شود خسارتی بالغ بر 4 میلیارد تومان به ما وارد می‌شود.


این تعداد مجوز برای صنعت فروآلیاژ داده شده آیا اقتصادی است؟ آیا زیرساخت برق موردنیاز این تعداد واحد را داریم؟

به مرور می‌توان زیرساخت برق را ایجاد کرد اما واحدهای کوچک مقیاس اقتصادی نخواهند بود.

بهترین تکنولوژی صنعت فروآلیاژ متعلق کدام کشورهاست؟

بهترین تکنولوژی روز دنیا متعلق به دماگ آلمان، پایرومتر آفریقای جنوبی و الکم نروژ است. حتی چینی‌ها هم اخیرا به دنبال طراحی و ساخت کوره‌های باکیفیت رفته‌اند. من شنیده‌ام چینی‌ها حتی به سمت طراحی و ساخت کوره 50 هزار تنی هم رفته‌اند و از تکنولوژی آفریقای جنوبی و آلمان استفاده می‌کنند.

نظر شما در مورد صنعت فروکروم به عنوان مثال فروکروم سبزوار چیست؟

خلوص سنگ کرومیت ما در ایران خوب نیست. اگر مواد اولیه اصلی یک صنعت وابسته به خارج باشد دچار مشکلات زیای می‌شود. به نظر من احداث فروکروم سبزوار غلط بوده است. فرومنگنز هم تعطیل شده است چون خلوص سنگ آن پایین بوده است. ما در صنعت فروآلیاژ موفقیم به این دلیل است که مواد اولیه آن در داخل موجود است و به نظرم ما در صنعت فولاد و فروآلیاژ بهترین مزیت را داریم.

وضعیت تعرفه‌های واردات در صنعت فروآلیاژ چطور است؟

تعرفه را از ابتدای سال دوباره به 15 درصد افزایش دادند اما این تعرفه نیز کافی نیست باید بالاتر برود.

نیروی کار شرکت صنایع فروآلیاژ ایران چه تعداد است؟

ما در کارخانه 562 نفر مهندس، کارگر و تکنسین داریم و در دفتر مرکزی هم 42 نفر نیرو داریم.

وضعیت استانداردها در صنعت شما چگونه است؟

ما استاندارد ملی فروسیلیس و پودر میکروسیلیکا را دریافت کرده‌ایم و تائیدیه‌های معتبر بین‌المللی را هم اخذ کرده‌ایم.

گفت‌وگو از محمدجواد به‌آبادی و علیرضا جعفری‌نژاد


کد مطلب: 25313

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/25313/جزئیات-حضور-فروآلیاژ-ایران-گیفا-2015

ماین نیوز
  http://www.minews.ir