گروه تجهيزات و ماشين آلات
 
بازار گرم اجاره تجهیزات معدنی در زمهریر رکود
گروه تجهيزات و ماشين آلات - بازار اجاره تجهیزات معدنی در کشور معدن‌خیز استرالیا در کنار رکود بازار مواد معدنی درحال رونق است. براساس گزارش فارست‌اند سالیوان،بازار تجهیزات معدنی سال‌ها با دشواری مواجه بود اما این بازار در حال رشد است.
به گزارش ماین نیوز، در واقع پیش‌بینی می‌شود بازار اجاره تجهیزات معدنی تا سال ۲۰۲۰-۲۰۱۹ میلادی رشد کند. البته این رشد حاشیه اندکی نیز به همراه دارد. در این میان فعالان بخش معدن ایران معتقدند اجاره تجهیزات معدنی با کاهش قیمت محصولات معدنی در مسیر رونق حرکت می‌کند. از سوی دیگر معدنکاران ایرانی می‌توانند در زمان رکود که با مشکل تامین سرمایه مواجه هستند با اجاره تجهیزات معدنی هزینه‌های خود را به میزان قابل‌توجهی کاهش دهند.

رکود ادامه‌دار

مارک‌دوگان، مدیرکل فارست‌اند سالیوان استرالیا و نیوزلند درباره این موضوع اظهار کرده است: قیمت بسیاری از مواد معدنی در نتیجه افزایش قابل توجه تولید که با رکود ناگهانی بازارها همزمان شد، در سال ۲۰۱۳م شروع به کاهش کرد و این کاهش در اواسط سال ۲۰۱۴م به میزان قابل‌توجهی رسید. این امر منجر به کاهش چشمگیر سرمایه‌گذاری معدنی شد که تاثیر مستقیمی بر بازار اجاره تجهیزات داشت زیرا این بازار به فاز ساخت‌وساز فعالیت‌های معدنی متکی است. به دنبال آن نرخ استفاده از تجهیزات اجاره‌ای به میزان قابل‌توجهی کاهش یافت و اقدامات معدنکاران بزرگ برای کنترل هزینه بر قیمت‌های اجاره تاثیر گذاشت.

در مقابل بازار تعمیر تجهیزات معدنی در ۲سال گذشته همچنان رو به رشد بوده و رشد آن تا ۵ سال آینده هم ادامه خواهد داشت.استرالیا تا سال‌جاری در مجموع ۴۲۰ معدنکار طلا، زغال‌سنگ، سنگ‌آهن، مس، نیکل و مواد دیگر داشته و معدنکاری در حدود ۱۰ درصد اقتصاد این کشور را تشکیل می‌دهد. صنعت معدن همچنین از بخش تجهیزات معدنکاری بزرگ، فناوری و خدمات (ام‌ای‌تی‌اس) که دو برابر نیروی کار این صنعت را دارد، پشتیبانی می‌کند.

اما با این وجود سال گذشته در شاخص بهره‌وری تجهیزات معدنکاری روباز موسسه پی‌دبلیوسی، بهره‌وری معدنکاری امریکای شمالی با ۱۰۷ واحد، بالاترین رتبه را کسب کرد و پس از آن آسیا با ۱۰۶ واحد و امریکای جنوبی با ۱۰۳ واحد قرار گرفتند. رتبه استرالیا در این شاخص به ۸۸ واحد کاهش یافت که تنها بالاتر از رتبه معادن افریقایی با ۷۶ واحد بود.

در واقع بهره‌وری تجهیزات معدنکاری روباز استرالیا به اندازه‌ای ضعیف است که یک رتبه بالای معدنکاری افریقا قرار گرفته اما حال در کنار این موضوع بازار اجاره تجهیزات معدنی رو به رونق است.

اجاره، بازی برد - برد

بهرام شکوری، نایب رییس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن ایران درباره تاثیر قیمت مواد معدنی بر تجهیزات و ماشین‌آلات معدنی اظهار کرد: بدون شک با تعطیل شدن بسیاری از معادن در اثر کاهش قیمت مواد معدنی، بازار تجهیزات و ماشین‌آلات معدنی نیز با تغییر مواجه شد. به هر میزان که بازار مواد معدنی با رونق اقتصادی همراه باشد تمایل برای خرید ماشین‌آلات معدنی نیز افزایش پیدا می‌کند.حال با توجه به اینکه بازار فروش مواد معدنی با مشکلات بسیاری مواجه شده و پیش‌بینی می‌شود قیمت این محصولات تا چند سال آینده به وضعیت مناسبی دست نیابد، اجاره تجهیزات معدنی و ماشین‌آلات می‌تواند به کمک معدنکاران بیاید.

شکوری درباره این موضوع افزود: واقعیت این است که بخش عمده‌ای از معادن در کشورهای بزرگ مانند استرالیا یا کانادا به جای سرمایه‌گذاری برای خرید ماشین‌آلات معدنی ترجیح می‌دهند تجهیزات موردنیاز خود را از نمایندگی‌های نشان‌های معروف اجاره کنند. در واقع نشان‌های معروفی مانند کاترپیلار و... این ماشین‌ها و تجهیزات را در اختیار معادن قرار می‌دهند و در مقابل به ازای هر ساعت کار یا هر میزان ماده معدنی استخراج شده مبلغی را از معدنکار دریافت می‌کنند.

وی ادامه داد: در ایران نیز اجرای چنین طرحی بسیار مناسب و خوب خواهد بود. ما نیز در یکی از معادن خود این موضوع را اجرا کردیم اما متاسفانه مدیریت خوبی در این زمینه وجود نداشت در نتیجه طرح چندان موفق نبود. اما اجرای این‌کار در کشورهای پیشرفته بسیار مطرح است زیرا در این طرح هم معدنکار و هم نشان(برند) ارائه دهنده تجهیزات و ماشین‌آلات معدنی سود می‌کنند.

شکوری درباره این موضوع که آیا اجاره ماشین‌آلات معدنی در زمان رکود بازار محصولات معدنی، رونق پیدا می‌کند یا خیر؟ تصریح کرد: رونق بازار اجاره ماشین‌آلات به میزان رکود ایجاد شده بستگی دارد. به عنوان مثال در ایران معدنکاری هزینه‌های بسیار بالایی دارد اما بخش زیادی از این هزینه‌ها مربوط به ایجاد زیرساخت‌هاست. در واقع هزینه‌های ایجاد زیرساخت‌ها به ویژه زیرساخت‌های حمل‌ونقل منجر به افزایش هزینه‌های معدنکاری می‌شود.

نایب رییس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن ایران بیان کرد: در حال حاضر با توجه به نیاز برخی معادن به سرمایه، اجرای این طرح می‌تواند برخی از مشکلات را حل کند.

به گفته وی، در حال حاضر برخی از کارخانه‌های چینی به دلیل رکود موجود در بازار تعطیل شده‌اند در نتیجه تمایل بسیاری برای همکاری با بخش معادن کشورهای دیگر دارند. ما می‌توانیم از این فرصت برای تامین ماشین‌آلات معدنی و همچنین احداث کارخانه‌های فرآوری در کنار معادن، استفاده مفیدی داشته باشیم.

اجاره تجهیزات در ایران امکانپذیر نیست

ناصر عابدیان، عضو کمیته اکتشاف خانه معدن ایران نیز درباره اجاره ماشین‌آلات معدنی اظهار کرد: در حال حاضر بخش عمده‌ای از فعالیت‌های معدنی در ایران به‌وسیله پیمانکاران انجام می‌شود. این موضوع هم در معادن بزرگ و هم معادن کوچک انجام می‌شود که از دیدگاه اقتصادی بسیار مناسب است زیرا پیمانکاران با تامین ماشین‌آلات معدنی کارها را انجام می‌دهند. به عنوان مثال برای استخراج سنگ‌های تزئینی پیمانکارانی که دستگاه استخراج و برش در اختیار دارند، انتخاب می‌شوند.

وی ادامه داد: نوعی دیگر از فعالیت‌های معدنی می‌تواند به شکلی دیگر همچون اجاره ماشین‌آلات انجام شود. اما نکته مهم در این موضوع به روز بودن و جدید بودن ماشین‌آلات است تا بتوانیم آنها را اجاره دهیم. در کشور معدن‌خیزی مانند استرالیا اشخاص حقوقی که دارای شرکت‌های معدنکاری هستند ماشین‌آلات به‌روز و جدید در اختیار دارند. در نتیجه اجاره ماشین‌آلات معدن در چنین کشورهایی اقدامی موثر خواهد بود. در حالی که در ایران به عنوان مثال برای حفاری در معدن سنگ تراورتن در عمق ۵۰متری، دستگاه‌های مورد استفاده هر چند روز یک بار به دلیل فرسوده بودن با مشکل مواجه می‌شوند.

عابدیان افزود: باید این نکته را بپذیریم به هر میزان که ماشین‌آلات معدنی به‌روز باشند کارآیی معادن افزایش می‌یابد. اما متاسفانه دستگاه‌های موجود در معادن ایران فرسوده هستند در نتیجه نباید وضعیت خود را با کشورهایی همچون استرالیا و کانادا مقایسه کنیم زیرا آنها ماشین‌آلات به روز در اختیار دارند و اجاره می‌دهند.

عضو کمیته اکتشاف خانه معدن ایران بیان کرد: هرچند ظرفیت‌های معدنی موجود در ایران قابل مقایسه با کشورهای بزرگ معدنی جهان است اما متاسفانه از تجهیزات و ماشین‌آلات به‌روزی برخوردار نبوده در نتیجه نمی‌توانیم برخی اقدامات اجرا شده در سایر کشورها را وارد بخش معدن خودمان کنیم.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۰ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۴:۴۱
کد مطلب: 25190
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت