گروه معادن
 
کارگران چینی، تهدید برای نیروی کار ایرانی یا فرصت برای آموزش؟
گروه معادن - چین پس از ورود به بخش معدن در کانادا، حال به دنبال خرید معادن استرالیا است تا از این طریق بتواند حضور خود در بخش معدن و تولید محصولات معدنی را بیش از گذشته پررنگ کند.
به گزارش ماین نیوز، البته شاید یکی از اصلی‌ترین دلایل ورود این کشور به کانادا و استرالیا تامین سنگ‌آهن مورد نیاز خود باشد. در واقع کاهش شدید قیمت سنگ‌آهن، تولیدکنندگان پرهزینه و کوچک در این بخش را برای ادامه فعالیت با مشکل روبه‌رو ساخته این موضوع فرصتی خوب برای خرید ارزان از چین فراهم کرده است. اما سیاست‌های چین در بخش معدن تنها به این موضوع ختم نمی‌شود. این کشور با افزایش دانش و فناوری خود در بخش معدن و همچنین سرمایه‌گذاری در صنایع مختلف معدنی به‌ویژه فولاد، امروزه کارگران متخصص خود را به کشورهای معدن‌خیز جهان از جمله ایران می‌فرستد.

استفاده چین از فرصت‌ها

سیاست‌های مختلف چین باعث شده تا فعالان بخش معدن این کشور به‌دنبال افزایش حضور خود در کشورهای معدنی دیگر از جمله کشورهای افریقایی و همچنین کانادا و استرالیا باشند. اما حالا فعالان معدنی چین به دنبال خرید ارزان معادن استرالیا هستند.

روزنامه سیدنی مورنینگ هرالد در گزارشی نوشت: این روند در ۲ تا ۳ ماه گذشته بیشتر به چشم می‌خورد و اکنون که قیمت‌ها به سطح بسیار پایینی رسیده و سرمایه شرکت‌ها لطمه شدیدی دیده است، سطح رو به رشدی از علاقه و پرس‌وجو برای خرید تولیدکنندگان کوچک وجود دارد.قیمت‌های پایین سنگ‌آهن به معدنکاران چینی هم آسیب‌زده و چین را ناچار کرده نیازش را از خارج تامین کند. واردات چین در فاصله ژانویه تا آوریل از استرالیا ۱۹۵/۸۴۵ میلیون تن یا ۶۳/۷درصد از کل ۳۰۷/۲۸۲میلیون تن بود.

به گفته پل هریس، مدیرکل شرکت مشاوره رکورد پوینت، چین اکنون دارایی‌های باکیفیت‌تری را خریداری می‌کند و نحوه پیشنهاد خرید چینی‌ها به شکل جالب توجهی پیشرفته شده است.

ورود کارگران چینی به صنایع معدنی ایران

حال چین علاوه بر سرمایه‌گذاری و خرید معدن در کشورهای معدنی، نیروهای کارگری خود را راهی این کشورها می‌کند. فولاد زرند کرمان نیز یکی از کارخانه‌های میزبان کارگران متخصص چینی است.

البته مدیرکل کار و امور اجتماعی کرمان می‌گوید مسئله چندان حاد نیست و کارگران چینی تنها برای مدت کوتاهی می‌آیند تا روند راه‌اندازی پروژه را تسریع کنند. با این حال وی معتقد است کار این کارگران تخصصی است و با توجه به تخصصی که دارند به پروژه واردترند.

به گفته این مقام دولتی به‌دلیل موقتی بودن کار و اینکه طرف چینی یکی از پیمانکاران پروژه است، ورود نیروی کار چینی نمی‌تواند خطری برای کارگر ایرانی داشته باشد.

رضا اسماعیلی درباره ورود این کارگران به پروژه فولاد زرند کرمان توضیح داد: این کارگران بر اساس قراردادی که شرکت چینی با این پروژه دارد قرار است به‌صورت متناوب و در چند مرحله وارد پروژه شوند و اقامت‌شان موقتی است و به‌عنوان نیروی کار متخصص از آنها استفاده می‌شود بنابراین چندان مشکل‌ساز نیستند. در صورتی که این نیروها یک روز بیشتر از مدت قراردادشان در کشور بمانند اداره کار نسبت به قضیه واکنش نشان خواهد داد.

استفاده از کارگران چینی برای ارتقای آموزش

اما شاید این اتفاق در کنار نگرانی کارگری نکات مثبتی را دربر داشته باشد که به نوعی می‌تواند منجر به توسعه فعالیت‌های معدنی شود.

در واقع ورود کارگران تخصصی به صنایع معدنی می‌تواند میزان بهره‌وری و کیفیت را افزایش دهد.

محمدرضا بهرامن، نایب‌رییس خانه معدن ایران درباره حضور کارگران چینی در ایران اظهار کرد: زمانی که خواهان رشد در بخش معدن هستیم با بپذیریم که یکی از فاکتورهای اصلی برای توسعه، آموزش است. اگر آموزش در بخش فنی و ایمنی وجود نداشته باشد بدون شک شاهد حادثه‌های ناگواری خواهیم بود.

وی ادامه داد: ورود کارگران متخصص چینی نیز می‌تواند به همین دلیل باشد. به‌عنوان مثال چینی‌ها در معادن زغال‌سنگ از تجربه بسیاری برخوردار هستند در نتیجه آنها می‌توانند در این زمینه آموزش‌های لازم را ارائه دهند. درواقع همان‌طور که نیازمند فناوری‌های نوین در بخش معدن هستیم باید در معادن ویژه و صنایع معدنی نیز آموزش‌های لازم ارائه شود.

بهرامن تصریح کرد: اگر کارگران چینی متخصص باشند می‌توانند آموزش‌های لازم را به ایرانی‌ها منتقل کنند و این اقدام بسیار مفیدی خواهد بود. چنین اقداماتی در افزایش بهره‌وری نیز تاثیر مثبتی دارد زیرا بهره‌وری تنها با آموزش‌های تئوریک افزایش پیدا نمی‌کند.

به گفته نایب‌ رییس خانه معدن ایران امروز در بخش معدن نیازمند توسعه معادن زغال‌سنگ هستیم. درحال‌حاضر شاهد واردات کک هستیم و اگر بخواهیم صنعت فولاد را افزایش دهیم بدون شک واردات کک نیز افزایش پیدا می‌کند. در نتیجه چنین اقداماتی نیازهای آموزشی در این بخش رفع می‌شود. نباید نگران حضور چینی‌ها در معادن و صنایع معدنی باشیم.

فراوانی نیروهای متخصص معدنی در کشور

سیدافشین مجیدی، استاد دانشگاه و کارشناس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور درباره این موضوع که آیا ورود کارگران معدنی از سیاست‌های جدید چین است یا خیر، اظهار کرد: اینکه کشور چین چه سیاستی دارد را می‌توان با نگاهی به الگوی کشورهای توسعه یافته و معدنی متوجه شد. درحال‌حاضر کشورهای پیشرو در مباحث معدنی، دیگر معدنکاری‌های بزرگ را در کشور خود پیگیری نمی‌کنند. از سویی دیگر شرکت‌های بزرگ معدنی وابسته به این دولت‌ها مانند ریوتینتو و... خارج از پهنه جغرافیایی کشورهای خود فعالیت می‌کنند. در واقع این کشورها فعالیت‌های خود را به خارج از پهنه‌های سرزمین‌شان انتقال داده‌اند.

وی افزود: این فعالیت‌ها از استرالیا تا شمال غرب کانادا و همچنین در بخش عمده‌ای از آفریقا قابل مشاهده است. حتی آنها به منظور پیشبرد اهداف معدنی خود در بخش‌هایی کمتر توسعه‌یافته درحال تهیه داده‌های پایه معدنی از جمله نقشه‌های زمین‌شناسی و ژئوفیزیک هوایی با هزینه‌های خود هستند تا در آینده بتوانند به سمت معدنکاری گام‌های بیشتری بردارند. این در حالی است که تولید داده‌های پایه علوم زمین در کشور ما با وجود تلاش‌های سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور مهجور مانده است.

وی ادامه داد: کشور چین نیز در دهه‌های اخیر حضور خوبی در بخش معدن داشته و مراکز علمی و اجرایی متعددی را در این زمینه تاسیس و تجهیز کرده است و شاهد رشد بسیار خوب این کشور در ۲۰سال گذشته بوده‌ایم.

به گفته مجیدی، اگر نگاهی کوتاه به مقاله‌های منتشر شده در حوزه معدن بیندازیم خواهیم دید این کشور در تولید مقاله‌های علمی بی‌رقیب شده است.

مجیدی افزود: درحال‌حاضر چین نیز به‌دلیل قوانین زیست‌محیطی، سرمایه‌گذاری و... به دنبال فعالیت‌های معدنی در خارج از پهنه کشور خود است تا بتواند بازده بخش معدن خود را افزایش دهد.

سرمایه‌گذاری‌های این کشور شامل دو موضوع اصلی سرمایه‌گذاری مالی و دانش می‌شود. از سویی دیگر به دلیل در اختیار داشتن نیروی کار فراوان، در نقاط مختلفی از آنها استفاده می‌کند که در این میان ایران نیز با توجه به رفت و آمدهای بسیار چینی‌ها می‌تواند یکی از اهداف آنها باشد.کارشناس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی در ادامه بیان کرد: کشور چین با رفت‌وآمدهای بسیار خود به ایران سعی دارد همکاری‌های خود را در بخش معدن از عناصر پایه گرفته تا استراتژیک افزایش دهد.

یکی از اهداف آنها در این زمینه افزایش بازدهی فعالیت‌های معدنی خود است. همچنین در کنار این موضوع به دنبال انتقال دانش به ایران و کسب درآمد از این راه نیز می‌باشد. همکاری در بخش نخست براساس سیاست‌های مالی انجام می‌شود اما در بخش دانش و نیروی کار باید گفت کشور ما از لحاظ نیروی متخصص و نیروی کارگری با کمبود مواجه نیست که بخواهیم آن را با ورود کارگران چینی جبران کنیم.

مجیدی افزود: با توجه به خبر منتشر شده مبنی بر ورود کارگران متخصص باید بگویم که کاربرد چنین واژه‌ای غلط است. نیروی وارد شده یا باید متخصص باشد یا کارگر.

اگر آنها نیروی متخصص یا به عبارتی کارشناس هستند بدون شک برای همکاری با استقبال خوبی مواجه می‌شوند اما با توجه به نرخ بیکاری موجود در کشور فکر نمی‌کنم نیازی به ورود کارگر چینی به کشور داشته باشیم.

وی گفت: اگر موضوع ورود نیروی متخصص است می‌توان با برگزاری دوره‌های آموزشی از آنها استفاده کرد در غیر این صورت ما نیازی به واردات کارگر از چین نخواهیم داشت.

پاسخ «فولاد زرند ایرانیان» به خبر ورود کارگران چینی

پیرو انتشار خبر ورود کارگران چینی به کرمان و احتمال بیکاری بیش از ۱۸۰۰ کارگر ایرانی، مدیرعامل مجموعه فولاد زرند ایرانیان (زدآی‌اس‌کو) با ارسال جوابیه‌ای درباره دلایل این شرکت برای بکارگیری نیروی کار خارجی توضیحاتی را ارائه کرده است.

مدیرعامل فولاد زرند در بخش‌هایی از این جوابیه با بیان اینکه «قرار نیست کارگران ایرانی بیکار شوند» نوشته است «نیروی کار چینی در راستای اهداف مشارکتی پروژه وارد سایت شده است و پس از اتمام کار محل احداث پروژه را ترک خواهد کرد.»

در بخش‌هایی از این جوابیه ضمن بیان این مطلب که پروژه فولاد زرند، یک پروژه مشارکتی است که به‌وسیله یک شرکت ایرانی و یک شرکت چینی در شرف انجام است، آمده که؛‌ مطابق تمام مشارکت‌های موجود، اعضا موظف به همکاری و پوشش نواقص و عقب‌ماندگی‌های یکدیگر به‌منظور تحقق زمان‌بندی مطابق مسئولیتی که برعهده دارند، هستند و تقسیم کار بین اعضای مشارکت یک امر طبیعی است.

همچنین در پایان این جوابیه بحث جایگزینی نیروهای خارجی با ایرانی به کلی تکذیب شده و عنوان شد، که حضور نیروهای خارجی در حد و اندازه‌ای که مطرح شده، واقعیت ندارد و این نیروها برای مدت زمان مشخصی حضور دارند و پس از آن سایت را ترک می‌کنند.

این درحالی است که پیش از این یکی از مسئولان اجرایی این پروژه در گفت‌وگو با ایلنا از جایگزینی نیروی کار چینی به جای ایرانی در بخش «بی‌اف» خبر داده بود.

در جوابیه مدیریت عامل شرکت فولاد زرند ایرانیان، کارفرمای پروژه فولادسازی زرند آمده: «پروژه فولادسازی زرند توسط مشارکتی متشکل از شرکت چینی ساینو استیل و شرکت ایرانی قائم رضا به‌صورت‌ای پی سی و با مسئولیت مشترک دو شرکت در حال اجرا است و مطابق همه مشارکت‌های موجود، اعضای مشارکت موظف به همکاری و پوشش نواقص و عقب‌ماندگی‌های یکدیگر در جهت تحقق برنامه زمان‌بندی مطابق مسئولیتی که به عهده دارند هستند و به‌طور طبیعی تقسیم کار بین اعضای مشارکت مطابق شرایط کار انجام می‌شود که در این پروژه نیز بخشی از کار به عهده شریک داخلی و بخش‌هایی در تعهد طرف خارجی است.

ضمنا حضور نیروهای خارجی در حد و اندازه‌ای که مطرح شده حقیقت ندارد و طبیعی است که در تمام پروژه‌های صنعتی در زمان نصب، سازندگان تجهیزات جهت همکاری در نصب ماشین‌آلات و راه‌اندازی به دلیل پوشش گارانتی و تعهدی که دارند به مرور حضور یافته و پس از آن سایت را ترک می‌کنند.

یادآور می‌شود که اساسا جایگزینی نیروهای خارجی با نیروهای ایرانی صورت نگرفته است.»
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۹ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۳:۵۴
کد مطلب: 25153
 
۱ نظر
مرجع : روزنامه گسترش صمت
 


این گزارش هدف دار نوشته شده در حالی که به خوبی می دانید ورود کارگران ساده چینی خیانت است. واقا جوشکار یا فیتر و یا آجر چین متخصصین هستند؟ (1557)
۱۳۹۴-۰۳-۱۹ ۱۷:۱۱:۱۹