گروه معادن
 
گزارش ماين نيوز از شوراي هم‌انديشي فرصتهاي سرمايه‌گذاري در معادن؛
قوانين براي جذب سرمايه‌گذاران خارجي شفاف شود
گروه معادن - ''سازمان نظام مهندسي معدن مامور ترجمه قانون معادن و آيين‌نامه‌هاي آن به زبان انگليسي شده است''.
به گزارش خبرنگار ماين نيوز، نائب رئيس خانه معدن با اشاره به اينكه بايد از فضاي به وجود آمده در راستاي جذب سرمايه‌گذاري در بخش معدن و صنايع معدني استفاده كرد، گفت:‌ در همين راستا ترجمه قانون معادن به زبان انگليسي و شفاف‌سازي قوانين مرتبط با بخش معدن و صنايع معدني ضرورت دارد.

محمدرضا بهرامن در دومين نشست شورای هم‌اندیشی فرصت‌های سرمایه‌گذاری در معادن با بيان اينكه پوستر سی و دومین گردهمايی و نخستین کنگره تخصصی بین‌المللی علوم زمین نهايي شده و قرار است به زودي براي مدعوين خارجي نيز ارسال شود، گفت: اين گردهمايي از روز ۲۷ بهمن ماه به مدت سه روز در تهران و ديگر شهرهاي كشور برگزار مي‌شود كه روز نخست آن نيز به موضوع جذب سرمايه‌گذاري خارجي در بخش معدن و صنايع معدني اختصاص يافته است.

او با اشاره به اينكه سازمان نظام مهندسي معدن با توجه به توانمندي‌هايي كه دارد مامور ترجمه قانون معادن و آيين‌نامه‌هاي آن به زبان انگليسي شده است، گفت: البته ما هنوز خبري از فرايند ترجمه قانون معدن توسط اين سازمان نداريم اما اين سازمان مشكل بودجه را نيز براي انجام اين كار مطرح كرد كه ما آن‌را تقبل كرده‌ايم.

نائب رئيس خانه معدن با اشاره به اينكه طبق گفته سازمان زمين شناسي تاكنون حضور ۱۰۰ مهمان خارجي در سی و دومین گردهمايی و نخستین کنگره تخصصی بین‌المللی علوم زمین قطعي شده است، عنوان كرد: اين گردهمايي تازه شروع كار معرفي پتانسيل‌هاي معدني كشور به دنيا و جذب سرمايه‌گذاران خارجي در اين حوزه است و نبايد در همين جا متوقف شويم.

بهرامن با اشاره به اينكه خرداد سال آينده همايش معدني اوراسيا در تركيه برگزار مي‌شود و وزير صنعت، معدن و تجارت نيز براي حضور در اين همايش به منظور ارائه فرصتهاي سرمايه‌گذاري در معادن ايران اعلام آمادگي كرده است، گفت: از سوي ديگر ما بايد اين سوال را مطرح كنيم كه چرا شركتهاي ايراني يا حتي ايميدرو در معادن ساير كشورها سرمايه‌گذاري نمي‌كنند؟ ما نبايد فقط منتظر جذب سرمايه گذاري خارجي باشيم بلكه بايد در فرصتهاي سرمايه‌گذاري خارج از كشور نيز حضور فعال داشته باشيم.

وي افزود: سرمايه‌گذاري در معادن خارج از كشور به منظور تامين مواد اوليه صنايع داخلي ضرورت دارد و به عنوان مثال يكي از اين سرمايه‌گذاري معدن بوكسيت گينه بود كه متاسفانه مشخص نيست چرا متوقف شده است.

وي گفت: ديپلماسي سياسي كشور كار خود را شروع كرده و اميدواريم با ادامه اين روند امنيت لازم نيز در كشور ايجاد شود چرا كه سرمايه‌گذاران خارجي بسيار باهوش بوده و در بخشهاي بدون ريسك سرمايه‌گذاري مي‌كنند. از سوي ديگر بايد بدانيم كه جذب سرمايه گذاري خارجي تنها شامل جذب پول نمي‌شود بلكه فناوري و بازار را نيز به همراه خود به داخل كشور مي‌آورد.

نائب رئيس خانه معدن در پاسخ به سوال يكي از حاضران در نشست درباره نحوه برخورد با شركت ريوتينتو زماني كه در يكي از معادن طلاي ايران فعالیت داشت نيز توضيح داد: چرا بايد كاري كنيم كه شركتهاي معدني معتبري مانند ريوتينتو از كشور خارج شوند. ما همان زمان هم كه معدن طلاي ريوتينتو را از اين شركت گرفتند اعلام كرديم كه اين كار غيرقانوني است و با اين كار اعتبار خودمان پايين مي‌آيد.

همچنين در اين نشست هزاره‌اي، از سازمان زمين شناسي و اكتشافات معدني كشور با بيان اينكه سرمايه‌گذاران خارجي براي سرمايه‌گذاري در كشور ابتدا سابقه ديگر شركتها را بررسي مي‌كنند، افزود: به عنوان مثال شركت بي‌اچ‌پي بيليتون كار اكتشافي در ايران انجام داد اما بعد مشخص شد كه محدوده‌هاي اكتشاف شده را شركت ملي صنايع مس به ثبت رسانده است. يا اينكه ريوتينتو بعد از سرمايه‌گذاري‌هاي زيادي كه در معدن طلاي داشكسن انجام داد با يك حكم وزارت صنايع وقت از اين معدن بيرون انداخته شد. نظير چنين اتفاقي در مورد معدن مهدي آباد نيز رخ داده است و متاسفانه بايد قبول كنيم كه در زمينه جذب سرمايه گذاري خارجي در بخش معدن سابقه خوبي نداريم.

وي با اشاره به اينكه قوانين و مقررات موجود در بخش معدن هنوز هم از شفافيت لازم برخوردار نيست، اضافه كرد: بايد اين ضمانت را به شركتهاي خارجي بدهيم كه قوانين و مقررات كشور ظرف ۸ تا ۱۲ سال آينده تغيير نخواهند كرد و از منافع اين شركتها نيز دفاع خواهد شد. همچنين تشكلهايي مانند خانه معدن نيز بايد از منافع سرمايه گذاران خارجي در كشور دفاع كنند.

وي تاكيد كرد: بايد بدانيم كه بخش معدن با صنعتي مانند خودروسازي متفاوت است و بازگشت سرمايه آنها سالها به طول مي‌انجامد. به همين دليل ثبات قوانين در اين حوزه ضروري است. از سوي ديگر استراتژي كشور در ۸ سال گذشته بيشتر روي جذب سرمايه گذاران خارجي بزرگ متمركز بوده اين در حالي است كه كشورهاي موفقي مانند شيلي، قزاقستان و پرو عمدتا با جذب سرمايه گذاران كوچك و متوسط توانسته‌اند بخش معدن خود را توسعه دهند.

رضا اشرف سمناني نيز در اين نشست با تاكيد بر ضرورت تدوين استراتژي جذب سرمايه گذاري خارجي در بخش معدن و صنايع معدني عنوان كرد: ابتدا بايد قوانين كلي كشور را در بخشهاي مختلف به سرمايه گذاران خارجي ارائه دهيم، سپس قوانين مختص به حوزه معدن را و در نهايت پتانسيل و فرصتهاي معدني كشور را براي سرمايه گذاري ارائه كنيم.

وي عنوان كرد: سرمايه گذاران در همه جاي دنيا براساس نمره ريسك در هر كشوري سرمايه گذاري مي‌كنند و بهتر است تجربه‌هاي موفق سرمايه گذاري نيز در كشور علاوه بر اطلاعات و آمار به سرمايه گذاران خارجي نشان داده شوند.

خداياري، معاون سازمان سرمايه گذاري خارجي نيز در اين نشست با اشاره به اينكه سرمايه گذاري خارجي فرايندي پيچيده محسوب مي‌شود، اظهار كرد: امروزه بازار جذب سرمايه گذاري خارجي بسيار رقابتي شده و بايد براي جذب سرمايه خارجي بسيار تلاش كرد.

شرفي، از ايميدرو نيز در اين نشست با اشاره به اينكه اطلاعات شركتهاي خارجي از معادن ايران بسيار كم است، گفت: متاسفانه ما نيز در داخل عمدتا اطلاعات غيرشفاف و محافظه كارانه را درباره بخش معدن منتشر مي‌كنيم.

او با اشاره به اينكه امروزه سرمايه گذاران در دنيا بسيار باهوش هستند، توضيح داد: بايد بخش خصوصي و تشكلهاي معدني به ويژه خانه معدن خوراك مناسب را در اختيار مسئولان قرار دهند تا آنها در همايشهاي معدني خارجس و داخلي به خوبي پتانسيلهاي معدني كشور را ارائه كنند.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۳۰ دی ۱۳۹۲ ساعت ۱۴:۳۷
کد مطلب: 2512