گروه معادن
 
معادن بکر ایران نیازمند اکتشافی نو
گروه معادن - ایران سرزمینی پر از معادن و ذخایر معدنی است که هنوز بسیاری از این مناطق بکر مانده و کشف نشده‌اند و علت آن می‌تواند مسائل و مشکلاتی باشد که هنوز پس از گذشت سال‌های متمادی برطرف نشده زیرا با وجود اینکه محصولات معدنی ما می‌تواند۸۵۰ میلیارد دلار گردش مالی ایجاد کند اما تنها ۱۰ میلیارد دلار آن نصیب کشور ما می‌شود و این نشان می‌دهد که باید تغییراتی در قوانین و مقررات، مدیریت معادن و استفاده از فناوری‌های نوین ایجاد شود.
به گزارش ماین نیوز، سعید صمدی، مدیر پیشین معادن گل‌گهر و مهدی‌آباد و کارشناس معدن و صنایع معدنی درباره چالش‌های موجود در معدن گفت‌وگویی با انجام داده است.

آیا ایران توانسته در بخش معدن و صنایع معدنی به جایگاه مناسبی دست‌یابد؟

درحال‌حاضر ایران مقام نخست معدن و ذخایر معدنی منطقه را به خود اختصاص داده اما با وجود تمام ظرفیت‌های موجود پیشرفت قابل‌ملاحظه‌ای در حوزه معدن و صنایع معدنی نداشته درحالی که با چنین ذخایر و معادنی این بخش از تولید باید بتواند در حوزه اقتصادهم جایگاه مناسبی پیدا کند و در منطقه حرفی برای گفتن داشته باشد ولی هنوز چنین نتایجی حاصل نشده است.

گردش مالی محصولات معدنی ایران چقدر است؟

با وجود اینکه کشور ما حدود ۸۵۰ میلیارد دلار گردش مالی محصولات مواد معدنی دنیا را در اختیار داشت اما در بهترین شرایط کمتر از ۱۰میلیارد دلار از این گردش مالی نصیب مان می‌شود که رقم مناسبی برای این میزان ذخایر معدنی نیست.

در حوزه اکتشافات معدنی ایران چه مشکلاتی وجود دارد؟

در کشورهای دیگر متوسط عمق اکتشافات ۹۰۰ متر است، این درحالی است که در کشور ما متوسط عمق اکتشافات به ۱۰۰ متر می‌رسد و این فاصله زیاد نشان می‌دهد هنوز باید فعالیت‌های زیادی در حوزه معدن انجام دهیم تا حداقل به یک حد متوسط دست پیدا کنیم. آنچه که باعث می‌شود ما درحوزه اکتشاف و استخراج با سایر کشورها فاصله زیادی داشته باشیم این است که در کشورمان هنوز مشکلات فناوری، مدیریت و برنامه‌ریزی وجود دارد. یعنی علاوه‌بر فناوری‌های نوین، باید از مدیران کارآزموده با برنامه‌های مدون در معادن استفاده کنیم زیرا این ۳مورد حلقه‌های یک زنجیر هستند که باید به هم پیوسته باشند.

آیا در کشور ما معادن شناخته نشده‌ای هم وجود دارد؟

درکشورمان هنوز معادن بکر و کشف نشده فراوانی وجود دارد که باید اکتشافات گسترده‌ای در این مناطق انجام شود زیرا هنوز پایه اصلی اکتشافات مربوط به اکتشافاتی است که دردهه ۴۰ به‌وسیله روس‌ها در کشور انجام شده و دیگر پس از آن اکتشافات گسترده‌ای انجام نشده درحالی که معادن و مناطق زیادی برای کار در این زمینه وجود دارد.

در حوزه معدن و صنایع معدنی جایگاه ایران در منطقه چگونه است؟

ایران نسبت به کشورهای همسایه اطراف خود از معادن و ذخایر خوبی برخوردار است. ترکیه، کشورهای حاشیه خلیج‌فارس و عربستان کشورهای معدنی محسوب نمی‌شوند ولی در ترکیه میزان تولید فولاد بیشتر از ایران است و ۷۰ درصد فولاد مورد نیاز خود را از آهن قراضه تهیه می‌کند و ۳۰ درصد دیگر را هم سنگ‌آهن وارد می‌کند. ترکیه فقط در زغال‌سنگ حرفی برای گفتن دارد، اما با این حال از تمام امکانات برای پیشبرد کشورشان استفاده می‌کنند و با هر مشکلی عقب نمی‌نشینند. ایران در غرب آسیا تنها کشور دارای ذخایر معدنی غنی است و در افغانستان هم منابع خوبی وجود دارد اما کشورهای دیگر برای اینکه وارد بازار افغانستان شوند باید از ایران عبور کنند زیرا افغانستان به دریای آزاد راه ندارد و بهترین مسیر عبور، آب‌های خلیج‌فارس است. از سوی دیگر عربستان هم واردکننده سنگ‌آهن است بنابراین می‌توان گفت ایران سرزمینی با موقعیت استراتژیکی خاص برگرفته از مواد معدنی غنی و موقعیت ترانزیتی ویژه، می‌تواند وضعیت اقتصادی بسیار بهتری داشته باشد.

وضعیت نیروی‌های متخصص معدن در ایران چگونه است؟

در ایران حدود ۴۰ هزار دانش آموخته رشته معدن و زمین‌شناسی وجود دارد که این موضوع ظرفیت بزرگی برای کشورما محسوب می‌شود. در نتیجه با وجود چنین ظرفیت‌های عظیمی اگر بتوانیم کاستی‌ها موجود را رفع کنیم با ثبات در قوانین و مقررات می‌توانیم شرایط بهتری را در معادن و صنایع معدنی ایران رقم بزنیم.

گردش سرمایه در معادن چگونه است و چقدر زمان می‌برد؟

گردش سرمایه در معادن با سایر حوزه‌های اقتصادی تفاوت فراوانی دارد. در ایران گردش مالی معادن بین ۵تا ۱۰ سال است یعنی از زمانی که سرمایه‌گذاری در بخش معدن شروع می‌شود تا زمانی که به بهره‌برداری برسد حداقل ۵سال زمان لازم است بنابراین انگیزه سرمایه‌گذاری پایین می‌آید حال اگر اعتماد به این بخش هم وجود نداشته باشد شرایط مشکل‌تر می‌شود.

مشکلات حوزه معدن چگونه مرتفع می‌شود؟

درحال‌حاضر با وجود فناوری‌های جدید می‌توان مشکلات موجود در بخش استخراج را رفع کرد اما باید در قوانین معدنی تجدیدنظرهای انجام شده و مشکلات مدیریتی هم تا حد امکان برطرف شود تا در این حوزه با چالش‌های کمتری روبه‌رو شویم. بنابراین بخش معدن نیازمند ثبات در بخش انرژی، سرمایه‌گذاری و قوانین است زیرا همین ثبات باعث جذب سرمایه‌گذاران در این حوزه می‌شود در واقع بدون سرمایه‌های کلان نمی‌توان بخش معدن را رونق بخشید به‌ویژه اگر بتوانیم از وجود سرمایه‌گذاران خارجی استفاده کنیم.

آیا تاکنون سرمایه‌گذاران خارجی برای بخش معدن وارد کشور شده اند؟

حدود ۴۰ سال است معدنکاری مدرن در کشور آغاز شده ولی در طول این مدت کمتر توفیق استفاده از سرمایه‌گذاری خارجی را داشته‌ایم. مزیت سرمایه‌گذاری خارجی تنها به خاطر بحث مالی نیست زیرا مسائل مالی یک بعد قضیه است ابعاد دیگر آن شامل ورود دانش فنی و فناوری است که همراه سرمایه وارد می‌شود. در ایران ظرفیت‌های معدنی فراوانی وجود دارد ذخایری که بسیاری از کشورهای دنیا از آن محروم هستند ولی با این وجود در ۴۰ سال گذشته هیچ شرکت خارجی برای سرمایه‌گذاری به ایران نیامده زیرا سرمایه‌گذار خارجی با زور یا تبلیغات به ایران نمی‌آید بلکه تمام موارد را از زوایایی گوناگون بررسی می‌کند و در صورتی که مشکلی در حوزه سرمایه‌گذاری و امنیت وجود نداشته باشد برای سرمایه‌گذاری اعلام آمادگی می‌کند.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۷ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۵:۴۹
کد مطلب: 25085
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت