گروه اكتشاف و زمين شناسي
 
کره‌ای در گفت‌وگو با ماین نیوز پاسخ داد:
چرا سازمان زمین‌شناسی میزان ذخایر معدنی را اعلام نمی‌کند؟
هماهنگی برای انتشار سه ماه یکبار ذخایر معدنی
گروه اكتشاف و زمين شناسي - سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور (GSI) چند سالی است که دیگر میزان ذخایر معدنی کشور را اعلام نمی‌کند. اتفاق عجیبی که در کشورهای دیگر مشاهده نمی‌شود. در کشورهای معدنی سازمان‌های زمین شناسی علاوه بر اعلام میزان ذخایر معدنی حتی آمار تولید مواد معدنی را نیز اعلام می‌کنند.
 
به گزارش خبرنگار ماین نیوز، در ایران اما برخلاف دنیا بخشی از وظایف سازمان زمین شناسی را معاونت معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت بر عهده گرفته است. وضعیتی که باعث شده بعضا آمارهای متفاوتی از سوی مسئولان درباره میزان ذخایر احتمالی و قطعی معدنی کشور اعلام شود. همچنین معاونت معدنی وزارت صنعت به صورت منظم نیز آمار ذخایر معدنی کشور را اعلام نمی‌کند و هر از گاهی از لابه‌لای مصاحبه‌ها متوجه می‌شویم که تغییراتی در میزان ذخایر رخ داده است.

در همین زمینه و مسائل دیگر خبرنگار ماین نیوز با محمدتقی کره‌ای، رئیس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور گفت‌وگو کرده که متن آن به شرح زیر است:

سازمان زمین شناسی آمریکا همه ساله آمار تولید مواد معدنی این کشور و حتی کشورهای دیگر دنیا را منتشر می‌کند. پس چطور در ایران چنین چیزی وجود ندارد و سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی حتی میزان ذخایر معدنی کشور را هم اعلام نمی‌کند؟

کاملا حرف شما درست است. سازمان‌های زمین شناسی باید این اطلاعات را اعلام کنند. قبلا هم در زمان وزارت آقای جهانگیری براین اساس دستور داده شد و پایگاه داده‌های علوم زمین شکل گرفت. از سوی دیگر کسی می‌تواند میزان ذخایر را اعلام کند که گواهی کشف صادر کند. وقتی گواهی کشف را صادر می‌کنند ذخایر را می‌دانند و می‌توانند با یک جمع ساده مجموع ذخایر را اعلام کنند. آن زمان اعلام ذخایر معدنی در اختیار سازمان زمین شناسی بود ولی الان در اختیار وزارتخانه است.

یعنی شما اصلا عدد و رقم اعلام نمی‌کنید؟

خیر. چون گواهی کشف را خود وزارتخانه صادر می‌کند و به حوزه معاونت معدنی مربوط می‌شود.

این موضوع خیلی عجیب است و در هیچ کجای دنیا این کار انجام نمی‌شود و البته میزان ذخیره معدنی کشور نیز مدت‌هاست که هیچ تغییری نکرده و به روز نشده است.

به هر حال اعلام ذخایر معدنی با کسی هست که لایسنس‌های معدنی را صادر می‌کند. وزارتخانه هم میزان بهره‌برداری را می‌داند و هم ذخایر کشف شده را.

درخواست نمی‌دهید تا این وظیفه دوباره به سازمان زمین شناسی برگردد؟

به هر حال تقسیم کار شده است.

حتی سازمان‌های زمین شناسی آمار تولید را نیز اعلام می‌کنند.

بله، همینطور است. به خاطر وجود پایگاه‌های داده‌ای به عنوان مثال در استرالیا و کانادا این کار انجام می‌شود و سازمان‌های زمین شناسی آمار تولید مواد معدنی را نیز اعلام می‌کنند. می‌خواهیم با معاونت معدنی هماهنگی کنیم تا بتوانیم هر سه ماه یکبار حداقل با هماهنگی خود آنها ذخایر معدنی کشور را اعلام کنیم.

حالا سه ماه هم که خیلی زود است و شاید خود آمریکا هم اینقدر زود میزان ذخایر خود را به روز نکند.

به هر حال وزارتخانه آمار گواهی کشف را در اختیار دارد و این آمار وارد سیستم کاداستر می‌شود و همه چیز آنلاین است.

سرنوشت سیستم کاداستر به کجا رسید؟

این حوزه نیز مربوط به معاونت معدنی وزارتخانه است. آنطور که من در جلسات شنیدم تا پایان امسال باید راه‌اندازی شود.

در تمام استان‌ها؟

اینطور من شنیدم.

چندی پیش رئیس هیات عامل ایمیدرو اعلام کرد که متاسفانه فعالیت‌های اکتشافی ایران در منطقه آمریکای لاتین به بهره‌برداری از ذخایر معدنی این کشورها توسط شرکت‌های ایرانی منجر نشد. نظر شما در این باره چیست؟

ما با بودجه خود آن کشورها در آنجا کار کردیم که برای کشور سود هم داشته است چون ما تونستیم به اطلاعات این کشورها دسترسی پیدا کنیم. البته بهتر بود بعد از انجام عملیات اکتشافی شرکت‌های ایران کار بهره‌برداری را ادامه می‌دادند که البته در یک معدن در معدن طلای تاجیکستان این اتفاق رخ داد. ما اگرچه در کشورمان ذخایر معدنی زیادی داریم اما باز هم نباید نگاه خود را فقط به چارچوب مرزهای کشور محدود کنیم. الان کشور چین در همه جا حضور دارد و فقط به ذخایر معدنی خود قانع نیست.

فعالیت‌های اکتشافی ایران در بولیوی به ویژه در حوزه لیتیوم به کجا رسید؟

ما برای اکتشاف لیتیوم با دولت بولیوی قرارداد بستیم و با هزینه خودشان کار اکتشافی کردیم که به نتیجه هم رسید. 50 درصد ذخایر لیتیوم دنیا در بولیوی است. حسن انجام این کار این بود که متوجه لیتیوم در داخل کشور شدیم و البته ذخایر لیتیوم ما با عیار کم است. در این زمینه کار کردیم و اولین کارخانه باتری‌های لیتیومی در کشور نیز چندی پیش راه‌اندازی شد. البته این کارخانه فعلا لیتیوم موردنیاز خود را از بازارهای بین‌المللی تامین می‌کند ولی ارزش افزوده آن بسیار بالاست. این ارتباطات و حضور در کشورهای دیگر باعث افزایش دانش فنی و اطلاعات کشور در حوزه اکتشاف و معدن شده است.

گفت‌وگو از محمدجواد به‌آبادی
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱۴ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۲:۴۷
کد مطلب: 25000