گروه صنایع معدنی فولاد
 
در گفت‌وگو با ماین نیوز مطرح شد؛
ماجرای خودداری نعمت‌زاده از کلنگ‌زنی فولاد اترک
گروه صنایع معدنی >فولاد - رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان گلستان گفت: دلیل خودداری وزیر صنعت، معدن و تجارت از کلنگ زنی پروژه فولاد اترک این بود که هنوز PS این پروژه نهایی نشده و نعمت زاده نمی‌خواسته با کلنگ زنی چنین پروژه‌ای بهانه‌ای برای جوسازی علیه دولت فراهم شود.
 
به گزارش خبرنگار ماین نیوز، چندی پیش وزیر صنعت، معدن و تجارت به استان گلستان سفر کرد و طبق وعده‌های داده شده قرار بود در این سفر نعمت زاده کلنگ پروژه احداث فولاد اترک را در این استان بر زمینه بزند. اما خودداری نعمت زاده از انجام این کار خبرساز شد.

در همین زمینه و وضعیت کلی صنعت و معدن استان گلستان، خبرنگار ماین نیوز به حسینقلی قوانلو، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان گلستان گفت‌وگو کرده که متن آن به شرح زیر است:

آقای قوانلو چندی پیش شاهد بودیم که برخلاف وعده‌های داده شده وزیر صنعت در جریان سفر به استان گلستان از کلنگ زنی پروژه فولاد اترک خودداری کرد. به طور شفاف بفرمایید ماجرا از چه قرار بود؟

آقای نعمت زاده گفت که من کلنگ این پروژه را نمی‌زنم و من فقط موقعی کلنگ آن‌را می‌زنم که تمام کارهایش انجام شده باشد، یعنی علاوه بر این پیمانکارش هم مشخص شود، ماشین آلات آن هم تامین شود و قرارداد EPC آن را هم با پیمانکار امضا کرده باشیم. یعنی وقتی من کلنگ می‌زنم فردای کلنگ زنی کار در اینجا شروع شود. اگر من الان کلنگ بزنم شما تازه می‌خواهد کار مهندسی انجام دهید و تکنولوژی پروژه هم هنوز مشخص نیست. کار مهندسی هم شاید دو سه ماه طول بکشد. اینکه من امروز کلنگ زنی کنم و فردا ببینند خبری نیست علیه دولت جوسازی می‌شود.

با این حساب آیا اجرای پروژه فولاد اترک قطعی است؟

بله اجرای پروژه قطعی است منتها وزیر گفت موقعی کلنگ زنی می‌کند که از فردای کلنگ زنی تجهیز کارگاه آغاز شود.

مگر برای پروژه فولاد اترک مطالعه اولیه صورت نگرفته بود که وزیر این چنین واکنش نشان داد؟

مطالعه PFS انجام شده است اماFS آن هنوز کامل انجام نشده است. بر مبنای PFS هم جواز تاسیس برای فولاد اترک صادر و کارهایش انجام شده است.

فولاد اترک دقیقا قرار است چه محصولی تولید کند؟

فولاد اترک 2 میلیون تن شمش فولاد تولید خواهد کرد و بازار آن هم کل کارخانه‌های نورد شمال کشور است که در استان گلستان هم داریم.

برخی انتقاد می‌کنند که گلستان یک استان توریستی و تفریحی است و نباید در آن به هر قیمتی کارخانه فولاد احداث شود که ممکن است به محیط زیست آسیب بزند. نظر شما در این باره چیست؟

منطقه گلستان شامل سه منطقه است. 50 درصد استان گلستان دشت لم یزرع ترکمن صحرا است و هیچ تفاوتی با کرمان ندارد. این کارخانه نیز قرار است در منطقه اترک احداث که کنار دریاست.

از نظر حمل و نقل وضعیت پروژه چگونه در نظر گرفته شده است؟

کارخانه دقیقا کنار ریل احداث خواهد شد و از حمل ریلی بهره‌مند خواهد بود.

تکنولوژی کارخانه مشخص شده است؟

تکنولوژی پروژه در FS آن مشخص می‌شود. آیا باید با پوسکو کار کنیم یا اتوتک یا متسو یا چین هنوز مشخص نیست. آیا باید از ترکیبی از تکنولوژی‌ها استفاده کنیم و یا فقط یک تکنولوژی که آن هم هنوز مشخص نیست.

مطالعات FS چه زمانی نهایی می‌شود؟

آقای وزیر گفت ظرف یک ماه باید مطالعات نهایی شود منتها شرکت فولاد تکنیک که این کار را انجام می‌دهد از ما حداقل دو ماه فرصت خواسته‌اند.

به غیر از پروژه فولاد اترک اجرای چه پروژه‌های دیگری را در استان گلستان دنبال می‌کنید؟

پروژه دیگری که دنبال می‌کنیم در حوزه صنایع پتروپالایش است. خط لوله گازی که از ترکمنستان می‌آید و عملا الان به دلیل افزایش تولید گاز ایران از آن استفاده چندانی نمی‌شود و صرفا به دلیل تعهدی که ایران داده گاز کمی از آن می‌آید. ظرفیتی وجود دارد که از این گاز استفاده کرده و آن‌را تبدیل به فراورده کنیم. در همین راستا طرح احداث یک واحد جی تی پی را در گلستان دنبال کردیم که ایدرو باید در آن سرمایه‌گذاری کند. در این زمینه نیاز به مصوبه مجلس داشتیم که در بند لام تبصره 3 مجلس تا 3 میلیون این مجوز را به ایدرو داد تا 49 درصد سرمایه‌گذاری کند. برای 51 درصد مابقی هم سرمایه‌گذار بخش خصوصی داریم. در واحد جی تی پی گاز به پروپین‌ها و الفین‌ها تبدیل شده و ارزش افزوده بالایی حاصل می‌شود. الان گاز کشور را به صورت خام و با قیمت بسیار پایین صادر می‌کنیم در حالی که می‌توانیم گاز را حداقل در مرحله ابتدایی تبدیل به مایعات یعنی بنزین و گازوئیل یورو4 و یورو5 کنیم. جی تی پی یک مرحله بالاتر از جی تی ال است و گاز را تبدیل به پروپین‌ها و الفین‌ها می‌کند.

استان گلستان همچنین قطب ید کشور هم محسوب می‌شود.

در این زمینه ظرفیت تولید استان بیش از نیاز کشور است. در دو ماه ابتدایی سال نیز صادرات خوبی در زمینه ید داشتیم. ظرفیت تولید کارخانه اصلی و طرح توسعه که در 22 بهمن راه‌اندازی کردیم 250 تن است اما کل مصرف کشور 140 تا 150 بیشتر نیست. هم‌اکنون به ایتالیا، چین و بسیاری از کشورهای دیگر ید صادر می‌کنیم. خوشبختانه گرید بسیار خوبی است و امیدواریم طرح توسعه سوم را هم به زودی اجر کنیم چون مواد اولیه آن در گلستان زیاد است. مواد اولیه این محصول از آب‌هایی از عمق 700 تا 1000 هزار متری گرفته می‌شود.

چه پروژه‌های دیگری در استان گلستان در دست اجرا است؟

واحد جی تی پی و فولاد اترک در واقع شروع احداث شهرک متالورژی و پتروپالایش هستند که نیاز به سرمایه‌گذاری بسیار بالایی دارد. انشالله منطقه آزاد اینچه برون در مجلس تصویب شود تا بتوانیم سایر طرح‌ها را نیز تعریف کنیم. در این منطقه قرار است شهرک متالورژی احداث شود که واحدهای فولاد، آلومینا، فروآلیاژ و سرب و روی در آن فعالیت خواهند کرد. بد نیست بدانید که قزاقستان از نظر ذخایر معدنی یکی از 10 کشور دنیا است و چون ما خط آهنی با ظرفیت 12.5 میلیون تن متصل به قزاقستان داریم می‌توانیم مواد معدنی این کشور را به قیمت جهانی بخرید و با انرژی ارزانی که در اختیار داریم و همچنین زمین و آب و گاز این مواد معدنی خام را به محصول تبدیل کرده و این محصولات را به همان بازاری در شمال کشور صادر کنیم که 8 درصد جمعیت دنیا را در خود جای داده است.

ارزیابی شما از برگزاری اجلاس معدن و صنایع معدنی چه بود؟

اجلاس در سطح خوبی برگزار شد و شرکت‌های خارجی هم خوب از آن استقبال کردند. دلیلش هم دورنمای مثبت توافق است. مذاکراتی هم با متسو داشتیم که وارد طرح‌های ما شوند. اتوتک و متسو تاکنون در اجلاس‌های ما شرکت نمی‌کردند و دلیل حضور آنها هم چشم‌انداز مثبت مذاکرات است که انشالله در تیر ماه با کمک آقای ظریف و دولت انجام شود و صنایع معدنی ما و به طور کلی صنعت ما از این حالت رکورد خارج شود.

گفت‌وگو از علیرضا جعفری‌نژاد
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱۴ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۰۷:۴۱
کد مطلب: 24995