گروه معادن
 
در گفت‌وگو با رییس هیات عامل ایمیدرو مطرح شد
ایران در توسعه همکاری معدنی با بخش خصوصی مصمم است
گروه معادن - رسیدن به رشد اقتصادی ۱۰درصدی یکی از نیازهای کشور برای تحقق چشم‌انداز ۱۴۰۴ است، موضوعی که معدن را یک ظرفیت محوری برای دستیابی به آن مطرح می‌کند.
به گزارش ماين نيوز، به همین منظور با مهدی کرباسیان معاون وزیر و رییس هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) گفت‌وگویی ترتیب دادیم که ضمن معرفی ظرفیت‌های معدنی کشور از قابلیت‌های این سازمان برای توسعه همکاری با بخش خصوصی و اجرای طرح‌های جدید در بخش معدن سخن بگوید. در زیر متن کامل این گفت‌وگو را می‌خوانید.

نگاه دولت به جذب سرمایه‌های بخش خصوصی در معادن چگونه است؟

بخش معدن و صنایع معدنی پیشران اقتصاد است و با متحول‌شدن این بخش، سایر بخش‌های صنعتی و اقتصادی کشور فعال می‌شود. در واقع توسعه بخش معدن و صنایع معدنی به معنای اجرای اقتصاد مقاومتی است و بنابراین سرمایه‌گذاران به‌ویژه ایرانیان مقیم خارج از کشور می‌توانند از مزیت‌های سرمایه‌گذاری در بخش معدن استفاده کنند. چراکه محور اصلی اقتصاد ایران براساس اصل۴۴ قانون اساسی باید به سمت بخش خصوصی حرکت کند اما هنوز اقتصاد کشور دولتی است و برای دستیابی به بخش خصوصی واقعی باید سیستم بانکی و همچنین روابط بین‌المللی متحول شود.

چه نیازها و ظرفیت‌هایی در بخش معدن ایران وجود دارد؟

تاکنون ۶۸ نوع ماده معدنی شناسایی شده که ارزش ذخایر آنها حدود ۷۰۰میلیارد دلار برآورد شده و پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که در صورت گسترش اکتشاف می‌توان این رقم را تا ۲ یا ۳ برابر افزایش داد. بخش معدن و صنایع معدنی نیازمند فناوری‌های خاص است و ما باید از فناوری‌های روز جهان برخوردار باشیم. ایمیدرو به‌عنوان یک سازمان توسعه‌ای، پشتیبان و همراه بخش خصوصی است ضمن اینکه محوریت کار باید با بخش خصوصی باشد. در شرایطی که علوم و فناوری در جهان با تغییرات جدید مواجه می‌شود، دستاوردها و محصولات تولیدی نیز به تبع آن تحولات جدیدی را تجربه می‌کند و درنتیجه، همگام‌شدن با این تغییرات، نیازمند ارتقای سطح پژوهش و تحقیق است. وی افزود: در این میان، نقش منابع انسانی در مراکز پژوهشی کشور و از جمله مرکز تحقیقات فرآوری مواد معدنی ایران محوری است، به‌طوری که با بهره‌گیری از نیروهای متخصص و توانمند کشور باید به سمت پژوهش‌های موردنیاز روز در حوزه‌های مختلف رفت.

چه سازوکارهایی برای فعالیت سرمایه‌گذاران بخش خصوصی وجود دارد؟

صندوق بیمه سرمایه‌گذاری فعالیت‌های معدنی با پوشش ریسک و تضمین فعالیت‌های معدنی موجب می‌شود فعالان و سرمایه‌گذاران معادن کوچک و متوسط با امنیت و تضمین بیشتری تسهیلات دریافت کرده و در این حوزه گام بردارند از این رو برای تقویت صندوق بیمه سرمایه‌گذاری فعالیت‌های معدنی، طرح افزایش سرمایه مصوب شده است. افزایش سرمایه، امکان پوشش بیشتر سرمایه‌گذاری در فعالیت‌های معدنی را برای معادن بخش خصوصی متوسط و کوچک فراهم می‌کند. براساس مصوبه هیات وزیران، ایمیدرو مجاز شده از محل منابع داخلی خود برای افزایش سرمایه صندوق بیمه سرمایه‌گذاری فعالیت‌های معدنی عمل کند. همچنین با توجه به حجم ذخایر اندک معادن کوچک و پراکندگی آنها و درنتیجه به‌صرفه نبودن احداث واحدهای فرآوری، سیستم پرعیارسازی با قابلیت جابه‌جایی تجهیزات لازم مورد توجه قرار گرفت و تاکنون مقدمات کار فراهم شده و در مرحله عملیاتی قرار دارد. با این اقدام، تجهیزات مربوط به این سیستم در جوار معادن کوچک نصب شده و به امر فرآوری مواد معدنی خواهند پرداخت. از دیگر اقدامات ایمیدرو در سال گذشته برای معادن کوچک، مذاکره با وزارت صنعت، معدن و تجارت و بانک صنعت و معدن برای توسعه بخش معدن و صنایع معدنی و موافقت با تخصیص ۷۰میلیارد تومان اعتبار به این حوزه بوده است. علاوه بر این موارد، ایمیدرو با همکاری معاونت معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت، برنامه وسیعی برای ارتقای ایمنی معادن زغال‌سنگ کشور به اجرا گذاشته است.

در تکمیل زنجیره‌های تولید کدام یک از معادن در اولویت‌های سرمایه‌گذاری اکتشافی هستند؟

در حوزه سنگ‌آهن باید توجه ویژه‌ای به اکتشاف معادن انجام شود، چراکه اگر بخواهیم تولید سالانه ۵۵ میلیون تن سنگ‌آهن را براساس برنامه ۱۴۰۴ عملیاتی کنیم و در عین حال، به طرح توازن فولاد توجه نکنیم، مشکلات عمده‌ای در سال ۱۴۰۴ در این حوزه ایجاد خواهد شد. برای دستیابی به اهداف سند چشم‌انداز ۱۴۰۴ و به‌دست آوردن قدرت اقتصادی برتر منابع داخلی برای سرمایه‌گذاری کافی نیست، برای رفع این مشکل نیاز شدیدی به جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی در کنار افزایش بهره‌وری منابع داخلی داریم. به همین دلیل تا پایان سال ۹۵ پروژه‌های کنسانتره به‌طور کامل و گندله کم و بیش اجرا خواهد شد. ایمیدرو تاکنون اقدامات مناسبی در این زمینه انجام داده است؛ به طوری که در جلال‌آباد، کار افزایش عیار سنگ‌آهن آغاز شده و در یک ماه آینده، عملیات اجرایی آن نیز آغاز می‌شود. برای افزایش ظرفیت فرآوری برای ارتقای عیار سنگ‌آهن، علاوه‌بر جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی، لازم است این امر را به مرکز تحقیقات فرآوری مواد معدنی ایران واگذار کنیم.

این ظرفیت‌های معدنی تاکنون در چه برنامه‌هایی به سرمایه‌گذاران معرفی شده و آیا استقبالی هم شده است؟

فرصت سرمایه‌گذاری ۹میلیارد دلاری در بخش معدن و صنایع معدنی ایران همزمان با هجدهمین کنفرانس بین‌المللی فولاد و سنگ‌آهن خاورمیانه به شرکت‌ها و موسسات سرمایه‌گذاری بین‌المللی ارائه شد. این میزان سرمایه برای توسعه و اجرای طرح‌های مختلف در بخش‌های سنگ‌آهن، زغال‌سنگ، فولاد، مس، آلومینیوم، طلا، منیزیوم و... معرفی شد. حال از آنجایی که تاکنون ایمیدرو ۱۷میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در این بخش‌ها انجام داده این سرمایه‌گذاری‌ها منجربه ایجاد ۷۰هزار شغل شده است. ارتقای ظرفیت تولید کنسانتره سنگ‌آهن از ۲۴میلیون تن فعلی به بیش از ۶۶میلیون تن، گندله‌سازی از ۲۱میلیون تن به ۸۲میلیون تن و همچنین افزایش ظرفیت تولید فولاد خام از ۱۶میلیون تن فعلی به ۵۵میلیون تن به عنوان اهداف کلان برنامه‌های ایران به شمار می‌آید و می‌تواند بستر مناسبی برای همکاری‌های بین‌المللی فراهم کند و تاکنون شرکت‌های خارجی نیز ابراز تمایل کرده‌اند و یکی از انها سرمایه‌گذاری مشترک با کویت است. در این چشم‌انداز میزان مصرف فولاد در ایران به ۵۵میلیون تن می‌رسد که در نتیجه فرصت ۱۰ میلیون تنی برای صادرات به کشورهای خاورمیانه و اتحادیه اروپا ایجاد خواهد شد. ایران با اجرای طرح‌های در دست اجرای فولاد، به بزرگترین تولیدکننده فولاد به روش احیای مستقیم (آهن اسفنجی) در جهان تبدیل خواهد شد. تا سال ۲۰۱۹م نیز ظرفیت تولید فولاد خام ایران به ۴۰ میلیون تن افزایش می‌یابد که همچنان عنوان بزرگترین تولیدکننده فولاد در خاورمیانه را خواهد داشت. بخشی از سرمایه‌گذاری مورد نیاز در بخش‌های فولاد، زغال‌سنگ و طرح‌های زیرمجموعه شامل نیروگاه و... به ترتیب 7.4 میلیارد دلار، ۴۰۰میلیون دلار و یک‌میلیارد و ۵۰میلیون دلار خواهد بود. در واقع دلیل ظرفیت بالای جذب سرمایه‌گذاری در این بخش هزینه تولید فولاد در ایران است که بین ۲۸۰ تا ۳۲۰ دلار بوده این رقم حاشیه سود ۲۷درصدی را برای سرمایه‌گذاران به ارمغان می‌آورد.

مزیت‌های ایران برای جذب سرمایه‌های بخش خصوصی در معادن کشور چیست؟

رییس هیات‌عامل ایمیدرو با برشمردن ویژگی‌های منطقه‌ای ایران اظهار کرد: وجود نیروی کار متخصص، سهم ۲۵درصدی از بازار بزرگ خاورمیانه، دسترسی به جاده‌های مناسب، وجود مصرف‌کنندگان بزرگ در اطراف ایران، در اختیار داشتن انرژی گاز و مناطق ویژه اقتصادی بدون مالیات و وجود امنیت بالا در منطقه خاورمیانه به‌عنوان ویژگی‌های شاخص ایران برای سرمایه‌گذاری در صنعت فولاد محسوب می‌شود.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۰ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۹:۱۶
کد مطلب: 24888
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت