گروه معادن
 
سرقيني خبر داد:
صادرات ۶ میلیارد دلاری بخش معدن در سال ۹۳
گروه معادن - ورود بخش خصوصی به پروژه‌های معدنی نیازمند داشتن ملاک‌هایی است که صلاحیت حقیقی و حقوقی شرکت مورد تایید قرار گیرد.
به گزارش ماين نيوز، در این زمینه با معاون معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت‌وگو کردیم تا ضمن ارائه این شرایط، مشوق دولت برای فعالیت در معادن بزرگ مقیاس معرفی شود. در زیر متن کامل این گفت‌وگو را می‌خوانید.

قابلیت‌های سرمایه‌گذاری در بخش معدن چگونه است و بخش خصوصی بیشتر وارد کدام یک از جنبه‌ها شده است؟

سرمایه‌گذاری و توسعه تولیدات در بخش معدن با انجام اکتشافات جدید محقق می‌شود و این امر با ورود بخش خصوصی امکانپذیر است. به همین منظور در سال گذشته پهنه‌بندی‌های معدنی انجام شد تا علاوه‌بر اینکه بتوانیم معادنی با مقیاس بین‌المللی شکل دهیم بخش خصوصی را نیز در اکتشافات فعال کنیم، با این حال این بخش به صورت جدیدی وارد این پهنه‌ها نشد زیرا تاکنون بخش خصوصی در ایران تنها به معادن فلزی و کم‌ریسک ورود کرده است، در حالی که قابلیت‌های بالایی در این بخش برای شرکت‌های بزرگ و بین‌المللی وجود دارد.

صادرات بخش معدن ایران در سال گذشته چقدر بوده و دولت به دنبال ایجاد چه ظرفیت‌هایی است؟

با اشاره به سهم صادرات ۶ میلیارد دلاری بخش معدن در سال ۹۳ معادن ایران - جز در منگنز و زغال‌سنگ - علاوه بر اینکه تمام نیاز داخلی را تامین می‌کنند در برخی مواد معدنی توان صادراتی نیز دارند، به گونه‌ای که در سال گذشته سهم این بخش در صادرات ۶میلیارد دلار بوده که بر همین مبنا یکی از محورهای برنامه ششم توسعه افزایش تولید است. از این رو وزارت صنعت، معدن و تجارت تا پایان سال ۹۲ نزدیک به ۲۰۰ هزار کیلومتر خط پروازی ایجاد کرده بود. با واردات تجهیزات جدید برای ژئوفیزیک هوایی نزدیک به ۵۰ هزار کیلومتر خط پروازی ایجاد شده و براساس برنامه‌های سازمان زمین‌شناسی قرار است ۳۰۰ هزار کیلومتر خط پروازی جدید نیز ایجاد شود. همچنین این وزارتخانه با اجرای طرح کاداستر شفاف‌سازی در معادن را اجرا کرد، زیرا در سال گذشته پروانه‌های زیادی ثبت شده، بدون اینکه به مرحله عملیاتی برسند.

بخش خصوصی همگام با برنامه ۱۴۰۴ در کدام‌یک از بخش‌ها می‌تواند سرمایه‌گذاری کند؟

در تکمیل ارزش معادن برای جلوگیری از خام‌فروشی مواد معدنی باید حلقه‌های متوازن تولید برای اشتغالزایی و توسعه کشور ایجاد شود، چراکه در سال گذشته نزدیک به ۸ میلیون تن گندله برای تولید فولاد کمبود داشتیم، در حالی که به همین میزان مازاد تولید در کنسانتره وجود داشت. از سوی دیگر در خوش‌بینانه‌ترین حالت در چشم‌انداز ۱۴۰۴ برای تحقق میزان تولید در نظرگرفته شده با کمبود ۴۰میلیون تن سنگ‌آهن روبه‌رو خواهیم بود که باید برنامه‌ریزی‌های لازم برای جلوگیری از این مشکل انجام شود چراکه در کشور ما زیرساخت‌های بندری و اسکله برای واردات مواد معدنی وجود ندارد. به همین دلیل در سال گذشته تنها ۳ میلیون تن گندله از نیاز ۸ میلیون تنی وارد شد. به همین منظور معادن بزرگ بر مبنای تناژ و عیار مشخص شده و به همه بهره‌برداران اعلام شد. دلیل حضور کم‌رنگ بخش خصوصی در معادن بزرگ این است که این سرمایه‌گذاران تاکنون محدوده بزرگی را کشف نکرده و باور نداشتند که در اختیار آنها گذاشته شود که این مسئله باید فرهنگ‌سازی شود. به همین دلیل عمده پهنه‌های بزرگ در اختیار شرکت‌های نیمه‌دولتی و بانک‌ها قرار گرفته است.

وزارت صنعت، معدن و تجارت برای پهنه‌های بزرگ چه تسهیلاتی قائل شده است؟

وزارت صنعت، معدن و تجارت برای محدوده‌های بزرگ‌مقیاس با قائل شدن تسهیلات و... از این سرمایه‌گذاران حمایت می‌کند. از طرف دیگر تعیین امتیاز ۲۰۰ برای این محدوده‌ها کمک می‌کند شرکت‌ها در تجمیع تجربیات به سمت هلدینگ شدن حرکت کنند، چراکه فعالیت‌های کوچک مقیاس باید تجمع یابند تا برنامه آنها اثرگذاری بیشتری داشته باشد. همچنین برای تسهیل امور معدنکاری در کشور طرح کاداستر راه‌اندازی خواهد شد که پس از ثبت اینترنتی سرمایه‌گذار باید حضوری مراجعه کند. از دیگر اقدامات راه‌اندازی اتوماسیون اداری است که سال‌ها در بخش معدن وجود نداشته و هم‌اکنون فعال شده و به دنبال ارتقای سطح آن هستیم. در کنار این مسئله روان‌سازی با حذف ۲۰ دستورالعمل دست‌وپاگیر و مانع تولید که در دولت قبل تصویب شده بودند دنبال شد تا معدنکاری با بوروکراسی همراه نشود. همچنین در طرح جامع فولاد سرمایه‌گذاران را تشویق کردیم تا فضای خالی این زنجیره تکمیل شود، چراکه امسال ۵/۸ میلیون تن گندله وارد شده و انتظار می‌رود در سال آینده میزان واردات کاهش یابد.

چه چشم‌اندازی برای تولید صنایع معدنی در کشور در نظر گرفته شده است؟

در آلومینیوم کشور که هم‌اکنون ظرفیت تولید ۴۵۰ هزار تن در سال دارد به دلیل کمبود مواد اولیه و آلومینا تا یک‌سوم ظرفیت فعالیت داشته که در چشم‌انداز ۱۴۰۴ میزان ظرفیت تولید آن به یک‌میلیون تن خواهد رسید و صادرات ۵۰ هزار تنی سال گذشته به ۵۰۰ هزار تن خواهد رسید. در محصول سیمان نیز با رسیدن به سطح تولید ۱۲۰ میلیون تن سیمان می‌توانیم صادرات را به ۳۰ میلیون تن در سال برسانیم. همچنین در مس نیز جهش صادرات برای ۲۰ سال آینده دیده شده است به‌طوری که ۵۰ هزار تن صادرات سال گذشته باید به۲۰۰ هزار تن برسد.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۰ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۹:۰۱
کد مطلب: 24881
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت