گروه صنایع معدنی فولاد
 
۸ ساعت تولید مذاب در میانه آتش
گروه صنایع معدنی >فولاد - وضعیت حفظ ایمنی در کارخانه‌های فولاد بحث مهمی است که هنوز از سوی برخی کارخانه‌ها، مسئولان ایمنی یا حتی خود کارگران جدی گرفته نمی‌شود و هرازگاهی جان انسان‌ها را که مهم‌ترین سرمایه صنایع معدنی محسوب می‌شوند، می‌گیرد.کسانی که در این محیط کار می‌کنند یا فضای کار فولادسازی را از نزدیک دیده‌اند، می‌دانند که در این محیط سوزان تا چه اندازه خطر دوشادوش کارگران پیش می‌رود و لحظه‌ای غفلت می‌تواند جان عده زیادی را به خطر بیندازد.در حقیقت در کارخانه‌های فولاد نقطه کم‌خطرتر وجود ندارد و هر قسمت از خط تولید و حتی انبار و دپوی محصول نهایی می‌تواند خطرساز باشد. همین مسئله بهانه‌ای شد تا به سراغ مدیران خطوط تولید و مسئولان اچ اس‌ای برخی کارخانه‌های فولاد برویم و ببینیم سطح ایمنی در این کارخانه‌ها چقدر است و تهدیدکنندگان ایمنی کدام دسته از عوامل موجودند؟
به گزارش ماين نيوز، شاید روزی فروش زیاد یا تعداد کارکنان و بزرگی کارخانه موجبات افتخار یک شرکت را فراهم می‌آورد زیرا به ظاهر فروش بالا و تولید انبوه، کاهش هزینه تولید و سود بالاتر را تضمین می‌کرد. اما در دیدگاه جدید مدیریتی مهارت کارگر خط تولید و نیز شرایط تولید و محیط کارخانه و کیفیت محصول، تعیین‌کننده فروش و سود شرکت است.

جابر گنجی، مدیر اچ‌اس‌ای فولاد ارفع می‌گوید: قوانین فراوانی وجود دارد که درباره ایمنی صحبت می‌کنند و بیشتر شرکت‌ها برای اینکه به بهره‌برداری بهتری برسند و روند کاری مناسبی داشته باشند، ملزم به رعایت نکات ایمنی هستند.

وی می‌افزاید: صنایع فولادی به خاطر اینکه جزو کارهای سخت تلقی می‌شود و از ابتدای کار یعنی از زمان استخراج تا ذوب و تولید افراد با خطرات فراوانی روبه‌رو است، بنابراین ایجاد محیط امن و کاهش استرس در اولویت کارها قرار گرفته است.

مدیر اچ اس‌ای فولاد ارفع خاطرنشان می‌کند: در بخش ایمنی بهتر است اقدامات کنترلی در فرآیند تولید انجام شود زیرا تخصیص ایمنی و استفاده از خدمات فردی جزو آخرین کارها است چراکه استفاده از کلاه ایمنی به خاطر سنگین بودن و لباس‌های ایمنی دیگر گاهی برای افراد مشکلاتی ایجاد می‌کند.

وی عنوان می‌کند: مدیران اچ‌اس‌ای در تمامی شرکت‌های معدنی خود را موظف به کنترل خطرات و ارائه آموزش‌های لازم برای کارکنان می‌کنند تا شاهد کمترین حوادث در معادن یا کارخانه‌های تولیدی باشند.

گنجی تصریح می‌کند: یکی از کارهایی که برای کنترل استرس افراد انجام می‌شود، این است که حوزه‌های کاری بر اساس رفتار و شخصیت و بر مبنای خصوصیات اخلاقی افراد تعیین و در واقع با ایجاد روانشناسی صنعتی تا حد زیادی از میزان استرس‌ها کاسته می‌شود.

وی می‌افزاید: برای اینکه در کار افراد تنوع ایجاد شده و از استرس‌های کاری کاسته شود، شیفت‌ها در ۴ نوبت عوض می‌شوند تا به این وسیله افراد کمتر در معرض استرس قرار گیرند.

مدیر اچ‌اس‌ای فولاد ارفع می‌گوید: با آموزش افراد درباره خطرات موجود در کار و آشنایی با موارد خطرخیز، احتمال وقوع خطر کاهش می‌یابد، همچنین هرچه فردی باتجربه‌تر باشد، احتمال خطر در محل کار کاهش می‌یابد و درواقع بیشتر حوادث برای افراد کم‌تجربه به وقوع می‌پیوندد. گنجی می‌گوید: ایمنی هیچ‌گاه صددرصد امکانپذیر نیست اما با اقدامات کنترلی قابلیت اطمینان آن افزایش می‌یابد. همچنین روند استفاده از حفاظت فردی، حوادث را به‌طور چشمگیری کاهش می‌دهد.

رعایت ایمنی در فولادسازی الزامی است

سید محمد ابریشمی نیز می‌گوید: در معادن زیرزمینی مسائل مربوط به ایمنی باید هم از سوی شرکت‌ها و هم از سوی خود افراد صددرصد رعایت شود اما در معادن روباز برخی افراد تمایلی به پوشیدن لباس و گذاشتن کلاه ایمنی از خود نشان نمی‌دهند.

مدیر مجتمع چادرملو می‌افزاید: کار در معادن علاوه بر سختی که دارد دوری از شهر و خانواده هم مضاف بر سایر مشکلات است بنابراین استرس کار بالا رفته و نیاز است در این موارد روانپزشکان حضور مستمر داشته باشند.

وی خاطرنشان می‌کند: در بخش انفجار فهرستی تهیه شده است که باید از سوی تمامی افراد رعایت شود، در اپراتوری هم باید مجوزهای لازم وجود داشته باشد و در حوزه بهداشت و حفاظت شخصی هم کنترل‌های لازم باید انجام شود.

ایمنی، جزو بایدهای حوزه معدن

حادثه‌ای که بر اثر ریختن فولاد مذاب روی ۳ کارگر در فولاد خراسان اتفاق افتاد، نشان داد اگر چه این اتفاق نادری است اماامکان دارد رخ بدهدو به همین دلیل است که رعایت نکات ایمنی سرلوحه هر کارگر در چنین محیط هایی باید باشد.

سیدمحمد موسوی می‌گوید: فولادسازی یکی از مشاغل خطرناک محسوب می‌شود به همین دلیل رعایت ایمنی در این حوزه لازم و ضروری است و جزو بایدهای حوزه معدن محسوب می‌شود.

مدیر تولید فولاد ارفع می‌افزاید: هر سازمانی برای موفقیت در حوزه کاری و حفظ جان نیروی انسانی خود موظف است استانداردهای ایمنی را رعایت کرده و آموزش‌های لازم را در این حوزه به کارمندان خود ارائه دهد زیرا رعایت بهداشت و ایمنی در هر شرکتی جزو تعهدات کارفرمایان است و نباید در این زمینه کوتاهی یا قصوری مشاهده شود.

وی تصریح می‌کند: استفاده از ماسک، گوش‌گیر، لباس نسوز و کلاه ایمنی جزو استانداردهای فولادسازی محسوب می‌شود. البته به خاطر اینکه همیشه خطر در معادن و در بخش ذوب مواد وجود دارد، نمی‌توان پیش‌بینی کرد که صددرصد حادثه ایجاد نمی‌شود.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۹ ارديبهشت ۱۳۹۴ ساعت ۱۴:۳۷
کد مطلب: 24557
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت