گروه معادن
 
رشد ۶۴ درصدی جذب سرمایه بخش خصوصی در معدن
گروه معادن - سازمان ایمیدرو به عنوان بازوی توسعه‌ای بخش معدن کشور در مناطق محروم و دورافتاده، مجری فعال‌سازی محدوده‌هایی است که از نظر سرمایه‌گذاران بخش خصوصی جذابیت کافی ندارند. به همین دلیل این سازمان پس از فعال کردن طرح‌های جدید در این مناطق براساس قانون، در مدت ۳ سال، پروژه‌ها را به بخش خصوصی واگذار می‌کند.
به گزارش ماین نیوز، برنامه دولت برای ایجاد رشدی ۳ برابری در بخش معدن منجر شد، سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی کشور زیربنای رونق این بخش را در سال‌های آینده فراهم کند به گونه‌ای که میزان تولید مواد معدنی در معادن دولتی کشور در سال ۹۳ در مقایسه با سال قبل از آن ۱۳ درصد رشد داشت که در معادن میشید، سنگان، سیرجان، مهدی‌آباد، البرز مرکزی، انگوران، موته و جلال‌آباد رخ داده است.

همچنین در فرآوری نیز مجموعه واحدهای معدنی دولتی همچون معادن البرز مرکزی، سنگان، آسفوردی، کلیبر، پیربکران، انگوران، سبزوار و مهدی‌آباد، رشدی ۳۰ درصدی را تجربه کردند. گرچه یکی از سیاست‌های این دولت بهره‌گیری از توان شرکت‌های بخش خصوصی بوده و در این دولت نزدیک به ۲۲ هزار میلیارد تومان از سرمایه‌های دولت در بخش معدن و صنایع معدنی به بخش خصوصی واگذار شد، در شرایطی که رکود اقتصادی در کشور بنیه مالی بخش خصوصی را ضعیف کرده بود، با این حال ایمیدرو در ایجاد زیرساخت‌های لازم و تلاش برای رونق تولید در معادن نیمه‌فعال اقدامات لازم را انجام داده است. به گونه‌ای که در بازه زمانی ۱۸ ماهه بیش از ۳۰ طرح معدنی و صنایع معدنی از سوی سازمان ایمیدرو فعال شده و واحدهای بسیاری به منظور تکمیل زنجیره تولید؛ طراحی و وارد مرحله اجرایی شدند.

در بخش صنایع معدنی نیز سازمان ایمیدرو علاوه بر اینکه ۷ طرح فولادی را با مشارکت بخش خصوصی عملیاتی کرد، واحدهای زرند، نخلک، موته، المهدی، هرمزال و رزشوران که تا سال ۹۲ تنها ۷۸ درصد برنامه‌های آنها تحقق پیدا کرده بود به مرحله اجرا درآورد به‌طوری که در واحد زرشوران با توان مهندسان ایرانی اجرای این پروژه پایان می‌یابد و ۵ تن طلا به تولید سالانه کشور اضافه می‌شود.

توسعه سرمایه‌گذاری در معدن

براساس برنامه‌های توسعه‌ای سازمان ایمیدرو در سال ۹۳ دو طرح طلای زرشوران و میله‌گذاری‌اند المهدی به عنوان اولویت‌های این سازمان با سرمایه ۱۴۰ میلیارد تومان و ۴۰ میلیون یورو به بهره‌برداری رسید و در بخش سرمایه‌گذاری خارجی نیز طرح سیمان سروآسول ونزئولا که سال‌ها راکد مانده بود، به بهره‌برداری رسید و وارد مرحله تحویل شد. همچنین در طرح‌های جدید این سازمان قراردادهایی در بخش زغال‌سنگ خمرود، آلومینیوم جنوب، زغال‌سنگ پرورده ۴ و نفلین سینت سرب با سرمایه‌ای نزدیک به ۴۵۰۰میلیارد تومان در سال گذشته منعقد شد.

به منظور پیشبرد سیاست‌های تکمیل زنجیره‌های تولید این سازمان در سال ۹۳ با انعقاد قراردادهایی در واحدهای فولادی چهارمحال، قائنات، بافت و طرح توسعه سنگان سرمایه‌ای ۱۹۹۴ میلیارد تومانی جذب شده که در مقایسه با سال ۹۲ معادل ۶۴ درصد جذب سرمایه در بخش معدن را افزایش داده است. همچنین در اجرای این پروژه‌ها سازمان ایمیدرو در سال ۹۳ گشایش ال‌سی برای طرح‌های فولاد میانه، بافت، سبزوار، شادگان و آلومینیوم جنوب را فعال کرد.

از سوی دیگر در چند سال اخیر بازار عرضه و تقاضای مواد معدنی در داخل کشور با رکود مواجه شده بود که این مسئله منجر شد برنامه‌های صادرات‌گرای دولت در سال ۹۳ همچون طرح بارگیری و تخلیه اسکله بندرعباس با رشدی ۷۱ درصدی همراه شود و ظرفیت 6.5 میلیون تنی این بندر در بلندمدت به کاهش هزینه‌های حمل‌ونقل دریایی مواد معدنی ایران کمک کند.

تامین نیاز مواد اولیه حلقه‌های پایین‌دستی صنایع معدنی یکی دیگر از اولویت‌های سازمان ایمیدرو در یک سال اخیر بوده، به طوری که صادرات آلومینیوم به عنوان یک محصول استراتژیک در سال ۹۳ نسبت به سال ۹۲ نزدیک به ۲۴ درصد کاهش یافت و در این بخش ۱۶۶ میلیون دلار ارزآوری برای کشور به ارمغان آورد. هرچند در سنگ‌آهن نیز این سازمان در سال۹۳ حدود ۹۴۶ میلیارد تومان فروش داشت اما به دلیل افت قیمت این محصول نسبت به سال ۹۲ کاهشی ۱۶ درصدی را شاهد بودیم.

رشد ۵۱۰ درصدی اکتشافات ایمیدرو

اکتشاف به عنوان نخستین گام توسعه بخش معدن باید جزو اولویت‌های دولت قرار می‌گرفت.

از این رو نزدیک به ۷۰ هزار کیلومترمربع از مساحت کشور در قالب پهنه‌های اکتشافی در سال ۹۳ از سوی سازمان ایمیدرو مورد شناسایی قرار گرفت که نسبت به سال قبل از آن ۱۴۰ درصد برنامه‌ها محقق شد و رشدی ۵۱۰ درصدی را تجربه کرد. در اجرای این برنامه‌ها ۲۰۰ میلیون تن سنگ آهن، ۱۲۰ هزار تن زغال‌سنگ، ۲۰ تن طلا و ۱۰۰ میلیون تن باریت به ذخایر کشور اضافه شد. همچنین در بخش حفاری نیز بیش از ۲۰۰ محدوده امیدبخش جدید حاصل از عملیات اکتشافی در پهنه‌های جدید یافت شد.

در واقع سازمان ایمیدرو با آغاز عملیات پیشرفته ژئوفیزیک هوایی در استان‌های مختلف برنامه‌ای جدی برای رونق بخش معدن تدارک دیده است. به همین منظور بودجه اکتشافات را از ۲۷ میلیارد تومان در سال ۹۲ به ۱۲۰ میلیارد تومان در سال ۹۳ افزایش داد و این روند برای سال ۹۴ نیز ادامه خواهد داشت.

پیش‌بینی می‌شود در صورتی که سرمایه‌گذاری در ایجاد زیرساخت‌ها و تعریف طرح‌های جدید بخش معدن ادامه داشته باشد، در سال‌های آینده نتایج آن به ثمر خواهد نشست.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۹ ارديبهشت ۱۳۹۴ ساعت ۰۹:۳۱
کد مطلب: 24537
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت