گروه معادن زغال‌سنگ
 
کارخانه کک‌سازی سوادکوه مشکل زیست‌محیطی ندارد
گروه معادن >زغال‌سنگ - احداث کک‌سازی سوادکوه به روند عادی خود برگشت. با وجود وقفه چند ماهه‌ای که به‌دلیل بررسی دوباره مجوز احداث از سوی سازمان حفاظت محیط‌زیست استان مازندران در روند احداث کارخانه کک‌سازی سوادکوه به وجود آمده بود موانع ساخت و احداث کارخانه با برگزاری جلسه مشترک استانداری و محیط‌زیست استان و مدیران کارخانه برطرف شد.
به گزارش ماين نيوز، این کارخانه در مردادماه ۸۸ کلنگ‌زنی شد و شرکت‌های مشاور زیست‌محیطی و مشاور انجام پروژه احداث آن را بلامانع دانسته و مجوز نهایی اداره کل حفاظت محیط‌زیست استان مازندران و دفتر ارزیابی زیست‌محیطی سازمان محیط‌زیست کشور در ۱۹ دی‌ماه سال ۹۰ از سوی سازمان محیط‌زیست کشور صادر شد. اما در آبان‌ماه سال ۹۳ توسط استاندار مازندران و ریاست سازمان، استعلامی از سوی سازمان محیط‌زیست در زمینه تمدید مجوز زیست‌محیطی با توجه به موافقت اجرای طرح اداره کل حفاظت محیط‌زیست استان و سازمان حفاظت محیط‌زیست کشور انجام شد که آن اداره مراتب را به معاونت محیط انسانی محیط‌زیست کشور ارسال کرد که تاکنون با توجه به پیگیری‌های به‌عمل آمده پاسخی به سازمان واصل نشده است.

در این میان نامه یکی از کارشناسان محیط‌زیست درباره ادامه فعالیت این کارخانه که متعلق به معدن زغال‌سنگ البرز مرکزی است بر مشکل افزود.

سرمایه‌گذاری توسط دولت

ساخت کارخانه کک‌سازی سوادکوه با ظرفیت تولید سالانه ۳۰۰هزار تن کک براساس دسترسی به مواد اولیه مورد نیاز و بازار داخلی آن به میزان ۱۰۰درصد آغاز شد، مدت اجرای طرح دو سال تعیین و این کارخانه به‌عنوان چهارمین کارخانه بزرگ کک کشور شناخته شد.

معاون معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مازندران با بیان این مطلب، میزان اشتغالزایی کک‌سازی سوادکوه را تا ۱۰۰۰ شغل مستقیم و ۵هزار شغل غیرمستقیم اعلام کرده‌اند. تولید ۳۰۰هزار تن کک و زغال‌شویی و ۵۰۰هزار تن زغال‌سنگ برای کارخانه کک‌سازی، لحاظ شده است.

علی‌رضا یوسف‌نژاد به صمت می‌گوید: پیشرفت فیزیکی زغال‌شویی سوادکوه حدود ۵۵درصد است که شامل ساخت‌وساز سالن فرآوری اصلی، سالن‌های انبار و تعمیرگاه، ساختمان مدیریت، ساختمان آتش‌نشانی، ساختمان برق و ترانسفورماتور ساختمان رستوران و دوش و رختکن است.

وی می‌افزاید: این پروژه از معدود پروژه‌هایی است که توسط خود دولت سرمایه‌گذاری شده به همین دلیل نیاز است که اخذ موافقت شورای اقتصاد هم پیگیری شود.

وی عنوان می‌کند: سفر گروه کارشناسی متشکل از قرارگاه خاتم، موسسه امید پارس، مشاور و کارفرما، صنایع و معادن استان و محیط‌زیست کشور به چین با هدف بررسی و انتخاب فناوری برتر برای کک‌سازی سوادکوه انجام شد و رییس سازمان محیط‌زیست در سفر سوم دولت به مازندران قول شفاهی برای راه‌اندازی کک‌سازی را داد.

علی‌رضا یوسف‌نژاد خاطرنشان می‌کند: در اردیبهشت‌ماه سال ۹۰، سازمان حفاظت محیط‌زیست کشور با ارسال نامه‌ای به مدیرکل محیط‌زیست مازندران خواستار اجرایی شدن رعایت فاصله کارخانه از روستا به میزان ۱۵۰۰متر شد که با خرید زمین از ساکنان روستا و قرار گرفتن مراکز و ساختمان‌های خدماتی و اداری و فضای سبز در قسمت شمالی زمین کارخانه بین رودخانه و کارخانه کک‌سازی این اقدام عملی شد.

معاون معادن استان مازندران اظهار می‌کند: دریافت مجوز از آب منطقه‌ای مازندران مبنی بر رعایت حریم کیفی آب به طول ۷۵ متر برای رودخانه درجه دو رایزنی شد که با نظرات بیان شده مبنی بر وجود نداشتن پساب در روش کک‌سازی این میزان به ۴۰ متر کاهش یافت و اجرایی شد.

وی تاکید کرد: ارائه تعهد محضری مجری طرح برای اجرایی کردن خواسته‌های محیط‌زیست نیز از دیگر تعهدات اجرایی شدن کک‌سازی بوده است.

وی تصریح کرد: مجوز نهایی اداره کل حفاظت محیط‌زیست استان مازندران و دفتر ارزیابی زیست‌محیطی سازمان محیط‌زیست کشور در ۱۹ دی‌ماه سال ۹۰ از سوی سازمان محیط‌زیست کشور صادر شد.

معاون معادن استان مازندران می‌گوید: همچنین پروژه کک‌سازی سوادکوه توسط سازمان توسعه و نوسازی در فهرست اولویت‌ها و فرصت‌های سرمایه‌گذاری برای واگذاری به بخش خصوصی قرار گرفت.

وی خاطرنشان کرد: در این بین در آبان ماه سال ۹۳ استعلامی توسط سازمان در رابطه با تمدید مجوز زیست‌محیطی با توجه به موافقت اجرای طرح اداره کل حفاظت محیط‌زیست استان و سازمان حفاظت محیط زیست کشور انجام شد که آن اداره مراتب را به معاونت محیط انسانی محیط‌زیست کشور ارسال کرد که تاکنون با توجه به پیگیری‌های به‌عمل آمده پاسخی به سازمان واصل نشده است.

یوسف‌نژاد تصریح می‌کند: با توجه به تعهدات شرکت، عملیات تکمیل پروژه انحراف مسیر رودخانه مجاور محل احداث کارخانه در حال انجام است که با تقسیم‌بندی مسیر رودخانه به ۲۸ مقطع عملیاتی تاکنون عملیات خاکبرداری تغییر مسیر رودخانه در ۱۶ مقطع انجام شده است.

وی تاکید می‌کند: علاوه بر مسئله زیست‌محیطی مجوز ماده ۶۲ شورای اقتصاد برای کارخانه کک‌سازی در نهاد معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رییس‌جمهوری هم باید مورد بررسی قرار گیرد.

یوسف‌نژاد عنوان می‌کند: سرمایه ثابت کک‌سازی سوادکوه ۳هزار میلیارد ریال و ارزش ماشین‌آلات داخلی ۴۰میلیارد ریال و ارزش ماشین‌آلات خارجی ۸۲میلیون یورو است.

از سرگیری پروژه کک سوادکوه

خسرو فعالیان، مدیر دفتر طراحی و برنامه‌ریزی تولید شرکت زغال‌سنگ البرز مرکزی می‌گوید: براساس آخرین برنامه‌ریزی توسعه فولاد در برنامه پنجم و ششم توسعه کشور نزدیک به ۸ میلیون تن از تولید پیش‌بینی‌شده تولید فولاد به روش کوره بلند است که با درنظر گرفتن ۵۰۰کیلوگرم کک برای هر تن فولاد میزان کک مورد نیاز نزدیک به ۴میلیون تن برآورد می‌شود.

وی می‌افزاید: وجود ذخایر حائز اهمیت زغال‌سنگ در سطح استان مازندران و به ویژه محدوده شهرستان سوادکوه موجب شده احداث کارخانه کک‌سازی به ظرفیت ۳۰۰هزار تن در سال و نیروگاه حرارتی به ظرفیت ۲۵مگاوات در دستور کار قرار گیرد. میزان زغال‌سنگ کنسانتره مورد نیاز این کارخانه ۴۵۰هزار تن و میزان زغال‌سنگ خام مورد نیاز در حدود ۶۵۰هزار تن است.

فعالیان درباره ادامه کار این پروژه تاکید می‌کند: در جلسه‌ای که برگزار شد، استاندار تاکید کرد این پروژه به زودی با جدیت دنبال شده و در دو هفته آینده با همدلی و هم‌صدایی ادامه روند کار از سرگرفته شود.

وی خاطرنشان می‌کند: پروژه همچنان درحال اجرا بوده فقط بحث مجوز ماده ۶۲ برای باز کردن ال‌سی وجود داشت که با موافقت به ادامه کار پروژه تمامی مشکلات و موانع به‌زودی برطرف می‌شود.

فعالیان اظهار می‌کند: این پروژه سازگار با محیط‌زیست است و خوشبختانه در این زمینه مشکلی وجود ندارد و به زودی روند کار به شکل سابق خود بازمی‌گردد.وی درباره مهم‌ترین اقدامات انجام شده بیان می‌کند: انجام مطالعات اولیه، مطالعات فنی و اقتصادی، مطالعات ارزیابی اثرات زیست‌محیطی، دریافت مجوز سازمان حفاظت محیط‌زیست، تهیه اسناد مناقصه، برگزاری مناقصه بین‌المللی و انتخاب پیمانکار مربوط، تملک زمین مورد نیاز پروژه در ۳ مرحله به مساحت ۱۴ هکتار، آماده‌سازی و تجهیزکارگاه از اردیبهشت سال۹۲ توسط پیمانکار، انجام مطالعات تغییر مسیر رودخانه و تهیه نقشه‌های اجرایی مربوط، ابلاغ انجام عملیات تغییر مسیر رودخانه به پیمانکار در تاریخ و شروع عملیات اجرایی تغییر مسیر رودخانه از جمله اقداماتی است که به انجام رسیده است.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۴ ساعت ۱۷:۵۳
کد مطلب: 24238
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت