گروه اكتشاف و زمين شناسي
 
پهنه‌بندی راهکار تعیین تکلیف محدوده‌های معدنی
 
ماين نيوز: کشور ما از نظر زمین‌شناسی به ۹ پهنه بزرگ تقسیم شده که در هر یک از آنها با توجه به ساختار کانی‌ها یک ماده معدنی با بیشترین ذخیره به عنوان اولویت اکتشافی تعیین شده هر چند مواد معدنی دیگری نیز در این پهنه‌ها وجود دارد.

برای نمونه در منطقه زاگرس بیشتر ذخایر کانی‌های غیرفلزی متمرکز است و کمتر در آن ذخیره‌ای از مس و سنگ‌آهن دیده می‌شود. از سوی دیگر از نظر ذخیره مواد معدنی این ۹ منطقه اولویت‌بندی شده‌اند. به گونه‌ای که منطقه ارومیه- پل دختر نسبت به سایر مناطق، مواد معدنی با ارزش‌تری در خود جای داده است. بنابراین در پهنه‌بندی‌های معدنی باید نگاه به تقسیم‌بندی و اولویت‌های تعیین شده از زمین‌شناسی باشد تا از مواد معدنی استراتژیک بهره‌برداری شود. با این حال دیده می‌شود در برخی استان‌ها بدون توجه به اکتشافات زمین‌شناسی، محدوده‌هایی برای فعالیت‌های شناسایی انتخاب شده است که ارزش چندانی از نظر مواد معدنی ندارد. بنابراین بحث نظارت بر روند اکتشافی شرکت‌ها می‌تواند از هدر رفت زمان و سرمایه‌ها جلوگیری کند.

در برنامه جدید معاونت معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت تعیین تکلیف محدوده‌های راکد در دستور کار قرار گرفته تا با به هم پیوستن این محدوده‌ها در قالب یک پهنه بزرگ اکتشافی علاوه بر اینکه هزینه شناسایی مواد معدنی کاهش یابد، گام‌های بلندی در توسعه بخش معدن برداشته شود.

درحقیقت با اعمال نظارت بر این بخش می‌توان تنوع شناسایی مواد معدنی در پهنه‌های بزرگ را نیز دنبال کرد. به عبارت دیگر از آنجایی که در پهنه‌های بزرگ چند نوع ماده معدنی وجود دارد با بکارگیری روش‌های سیستماتیک امکان بهره‌مندی مواد معدنی بیشتری فراهم می‌شود.

* بهروز برنا
معاون اکتشافی سازمان زمین‌ شناسی
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۴ ساعت ۱۴:۲۶
کد مطلب: 24223
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت