گروه معادن
 
يك بهره‌بردار معدني مدعي شد:
فرار معدنكاران از پرداخت حقوق دولتي!
گروه معادن - یک بهره‌بردار معدنی می‌گوید که دولت بیش از سه دهه است که نتوانسته حقوق قانونی خود را از معادن وصول کند و این امر در مورد معادن بزرگ به ویژه سنگ‌آهن بیشتر مشهود است.
 
اسفندیار مهرانفر گفت: براساس اطلاعات موجود وزارت صنعت، معدن و تجارت (وزارت صنایع و معادن وقت) متولی بخش معادن محسوب می‌شود و ایمیدرو به نمایندگی از این وزارتخانه به ترتیب در ماه‌های آبان و بهمن سال ۱۳۸۵ پروانه بهره‌برداری از معادن چادرملو و گل گهر را اخذ کرد.
وی تصریح کرد: پروانه بهره‌برداری از معدن چادرملو یزد به مدت ۱۲ سال به نام سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) صادر شده و دوره زمانی بهره‌برداری از معدن گل گهر نیز ۲۵ سال ذکر شده است.
مهرانفر افزود: ایمیدرو سرمایه‌گذاری و استخراج از معادن یاد شده را به بخش خصوصی واگذار کرده است، اما نکته مبهمی که در این ارتباط وجود دارد و تاکنون شفاف‌سازی نشده، حقوق دولتی معادن مذکور است که به چه میزان به خزانه دولت واریز شده است.
وی تاکید کرد: برخی از مدیران ایمیدرو در گذشته همواره بر این نکته تاکید داشتند که مجوز صادر شده برای استخراج از معادن مذکور ماهیت صادرات نداشته و شرکت‌های چادرملو و گل گهر بر خلاف قانون عمل کرده‌اند.
مهرانفر یادآور شد: مدیر مجتمع چادرملو در خرداد ماه سال جاری اعلام کرد که در سال ۹۱ میزان سنگ آهن دانه‌بندی این مجتمع به یک میلیون و ۸۰۰ هزار تن رسید و کنسانتره سنگ‌آهن نیز ۱۰ میلیون و ۴۰۰ هزار تن ثبت شد، اما در خصوص میزان حقوق دولتی پرداخت شده آماری ارایه نداده است.
همچنین برنامه پیش‌بینی شده سال جاری معدن چادرملو در زمینه دانه‌بندی و کنسانتره به ترتیب دستیابی به ۱.۵ و ۱۱ میلیون تن است.
به اعتقاد این بهره‌بردار معدنی، آمارهای غیررسمی نشان می‌دهد ظرف شش سال گذشته ۱۴ هزار میلیارد تومان از حقوق دولت را بهره‌برداران این معادن به خزانه واریز نکرده‌اند.
وی خاطرنشان کرد: بهره‌برداران معادن چادرملو یزد و گل گهر کرمان علاوه بر بدهی مذکور سالانه ۴۰۰ میلیون دلار درآمد از محل صادرات سنگ‌آهن دارند که حقوق دولت در این زمینه لحاظ نشده است.
این کارشناس معدنی اضافه کرد: براساس قانون بودجه سال جاری، معادن بزرگ سنگ‌آهن چادرملو و گل گهر که پروانه بهره‌برداری آنها به نام سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) است و به همین خاطر این سازمان قصد دارد بابت اینکه، پروانه به نامش ثبت شده است، در سال جاری از استخراج کننده این دو شرکت مبلغی را دریافت كند.
مجلس شورای اسلامی در اردیبهشت ماه ۹۲ تصویب کرد، به ازای برداشت هر تن کنسانتره سنگ‌آهن، معادل پنج درصد ارزش شمش فولاد خوزستان، بهره‌برداران باید به دولت پرداخت کنند.
در واقع مجلس شورای اسلامی در قانون بودجه سال ۱۳۹۲ بهره‌برداران معادن یاد شده یا استخراج کنندگان مربوطه را موظف کرد تا وجوه مربوط به بهره‌برداری را به صاحب پروانه آن (ایمیدرو) پرداخت كنند.
گفته می‌شود ذخیره کنونی معدن چادرملو ظرف ۱۱ سال آینده به پایان مي‌رسد و از ابتدای فعالیت این معدن در نیمه دهه ۷۰ تاکنون ۱۲۶ میلیون تن سنگ‌آهن از این معدن استخراج شده است که تولید کنسانتره و دانه‌بندی در این مدت به ترتیب به ۸۴ و ۱۲.۴ میلیون تن بالغ شد.
میزان ذخیره معدن چادرملو ۴۰۰ میلیون تن بوده که از این رقم ۳۲۰ میلیون تن قابل استخراج است و اکنون ۱۸۰ میلیون تن از این ذخیره برای استخراج باقی است.
مهرانفر تاکید کرد: همواره حقوق دولتی وصول شده از معادن به مراتب کمتر از میزان مصوب بوده و بهره‌برداران به روش‌های مختلف از پرداخت این حقوق سر باز می‌زنند.
طبق مطالعات انجام شده در سال ۱۹۷۵ (۱۳۵۴) و با مشاوره شرکت‌های خارجی در منطقه گل گهر سیرجان، شش آنومالی سنگ‌آهن در مجاورت یکدیگر با ذخیره سنگ‌آهن به میزان یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون تن کشف شد.
آنومالی شماره سه بزرگترین ذخیره سنگ‌آهن در بین آنومالی‌های شش گانه محسوب می‌شود که دارای ذخیره زمین شناسی بالغ بر ۶۴۳ مـیـلیون تن سنگ‌آهن است.
براساس طراحي‌های صورت گرفته حدود یک سوم ذخیره مذکور به صورت روباز و بقیه از طریق استخراج زیر زمینی استخراج خواهد شد.
به گزارش ايرنا، شرکت سنگ‌آهن گهر زمین (سهامی خاص) در آذر ماه ۱۳۹۰ آماده‌سازی و تجهیز معدن و باطله‌برداری و حق استخراج و بهره‌برداری از معدن شماره سه منطقه گل گهر را برای احداث کارخانه های تولید کنسانتره و گندله سنگ‌آهن به میزان ۱۰ میلیون تن در سال به مدت ۲۵ سال در اختیار گرفته است.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۳۰ مهر ۱۳۹۲ ساعت ۱۵:۲۰
کد مطلب: 242