گروه تجهيزات و ماشين آلات
 
ماشین‌های معدنی، بدون پلاک و غیر قابل ردیابی
گروه تجهيزات و ماشين آلات - معادن مناطق دور افتاده‌ای که در شرایط رکود فعالیت خود را متوقف کرده‌اند به دلیل هزینه بالای حمل‌ونقل تجهیزات و نبود فضای کافی برای نگهداری، آنها را در معادن باقی می‌گذارند، این مسئله احتمال سرقت‌های معدنی را افزایش می‌دهد.
به گزارش ماین نیوز، از این رو کارشناسان معتقدند پلاک‌گذاری ماشین‌آلات معدنی و ارتقای سطح ایمنی معادن عوامل بازدارنده سرقت‌های معدنی هستند که باید امکانات لازم برای آن ایجاد شود. معدنکاران برای شناسایی مواد معدنی، حمل باطله‌ها، حفاری و استخراج مواد معدنی نیازمند تجهیزاتی هستند که به دلیل حمل‌ونقل دشوار و ... در شرایط رکود تا زمان رونق مجدد باید در معدن باقی بمانند. حال در چنین شرایطی ممکن است این تجهیزات مورد سرقت قرار گیرند.

هزینه بالا انگیزه سارقان معدنی را کم می‌کند

یک عضو خانه معدن درباره چگونگی سرقت از معادن گفت: اگر بخواهیم به‌طور دقیق و کارشناسی به موضوع سرقت از معادن بپردازیم ابتدا باید روشن شود که چه معادنی بیشتر مورد سرقت قرار می‌گیرند؛ درواقع معادنی که به دلیل رکود اقتصادی فعالیت‌های خود را متوقف می‌کنند ممکن است مورد سرقت قرار گیرند، البته این اتفاق بیشتر در معادنی که به مدت طولانی تعطیل شده‌اند رخ می‌دهد، زیرا تجهیزات و ماشین‌آلات معدنی به دلیل حجم بالایی که دارند برای جابه‌جایی، نیازمند هزینه حمل‌ونقل هنگفتی هستند. به همین دلیل معدنکار ترجیح می‌دهد تا زمان فعال‌سازی مجدد معدن تجهیزات را در معدن نگه دارد، از این رو ممکن است سارقان پس از شناسایی معدن متروکه برای ربودن تجهیزات اقدام کنند. با این حال از آنجا که این اقدام نیز هزینه بالایی به سارقان تحمیل می‌کند، میزان سرقت از معادن را کاهش می‌دهد.

عزیز میرزائیان با بیان اینکه مواد معدنی کمتر از تجهیزات مورد سرقت قرار می‌گیرند ادامه داد: از آنجایی که حمل مواد معدنی به ماشین‌آلات سنگین نیاز دارد و از طرف دیگر هزینه بالای حمل و نبود بازار چالش‌هایی را برای سارقان به وجود می‌آورد بنابراین این مسائل احتمال سرقت‌های معدنی را به حداقل می‌رساند. با این حال معدنکاران با مستقر کردن تیم حراست از تجهیزات و مواد معدنی می‌توانند میزان سرقت‌های معدنی را به کمترین حد برسانند. در برخی از معادن سرقت‌ها به دلیل غفلت نگهبان یا نبود وی رخ می‌دهد که این موضوع نیز به سهل‌انگاری آنها برمی‌گردد.

او درباره سازوکار قانونی حمایت از تجهیزات و معادن دور افتاده کشور اضافه کرد: در برخی موارد تجهیزات و ماشین‌آلات معدنکاران به دلیل تعرض محلی‌ها آسیب می‌بیند. با این حال در قانون، ساز و کار ویژه‌ای برای حمایت از تجهیزات و ماشین‌آلات معدنی وجود ندارد و سرقت‌های معدنی نیز مانند سایر تخلفات از طریق مراجع قانونی مورد رسیدگی قرار می‌گیرد و شرایط خاصی برای رسیدگی به آن لحاظ نشده است.

نبود پلاک ماشین‌آلات معدنی دلیل افزایش سرقت

یک مالباخته معدنی درباره جزییات سرقت از معادن و دلایل آن گفت: در تعطیلات نوروزی به دلیل مرخصی یکی از نگهبان‌ها و نبود پیمانکار در معدن ۳ سارق به معدن حمله کرده و با بستن دست‌وپای نگهبان تمام تجهیزات و یک لودر ۵تنی را سرقت کرده بودند. این اقدام به نظر می‌رسد از سوی افراد فنی و آشنا با معدنکاری رخ داده بود، زیرا آنها موفق شده بودند لودر را بدون باتری از طریق کابل موتور برق روشن و سرقت کنند. این اتفاق اگر چه از همان روز نخست مورد پیگیری پلیس و دستگاه قضایی قرار گرفته اما دنبال کردن رد آن، چندان نتوانست منجر به نتیجه شود، چراکه پلاک نداشتن ماشین‌آلات سنگین جست‌وجوی قضایی را سخت می‌کند و باید از روی شماره موتور آنها را شناسایی کرد.

رضا حدادی با بیان اینکه پلاک کردن ماشین‌آلات سنگین عاملی بازدارنده برای سرقت است ادامه داد: در شرایطی که یک موتور سیکلت پلاک می‌شود نیاز است که برای پلاک‌گذاری ماشین‌آلات سنگین نیز اقدام شود. از این رو باید در پایانه‌های حمل‌ونقل ترافیک که بارنامه اعطا می‌شود، سند ماشین‌آلات معدنی هم چک و پلاک ملی به آنها داده شود.

او درباره سرقت از مواد معدنی نیز اظهار کرد: معادن باارزش زمانی که فعالیت آنها متوقف شده مورد شناسایی سارقان قرار می‌گیرند و بخشی از مواد معدنی استخراجی که در انبار دپو شده به سرقت می‌رود. برای نمونه در سنگ‌های کرومیت این اتفاق بارها رخ داده است. همچنین ممکن است افرادی که ماده معدنی را حمل می‌کنند این مواد را جابه‌جا کرده، به گونه‌ای که ماده معدنی کم عیار را جایگزین مواد معدنی پرعیار کنند یا ممکن است تمام مواد معدنی را سرقت کنند، در حالی که تعهد آنها حمل بار بوده است.

حدادی با اشاره به اینکه معادن دورافتاده‌تر بیشتر مورد سرقت قرار می‌گیرند ادامه داد: درحال‌حاضر برخی از معادن مجهز به دوربین و تجهیزات امنیتی هستند درحالی که در معادن دور افتاده‌ای که در آنجا برق وجود ندارد امکان نصب این تجهیزات نیست. به همین دلیل معادن دورافتاده بیشتر مورد سرقت قرار می‌گیرند. کاری که از دست معدنکاران بر می‌آید این است که با استقرار اتاقک یا برجک نگهبانی مسائل امنیتی را بیشتر رعایت کنند تا بتوانند عوامل بازدارنده بیشتری برای سارقان به وجود آورند.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲ ارديبهشت ۱۳۹۴ ساعت ۱۱:۲۰
کد مطلب: 23856
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت