گروه معادن سرب و روی
 
تولید سرب و روی ایران شتاب می‌گیرد
گروه معادن >سرب و روی - معدن سرب و روی مهدی‌آباد با ذخیره ۲۰۰ میلیون تنی با سرمایه‌گذاری یک شرکت کنسرسیومی فعالیت خود را از ۵ فروردین آغاز کرده است. مدیرعامل این شرکت می‌گوید پس از توقفی ۱۵ ساله این معدن فعالیت خود را برای تولید ۱۰۰ میلیون تن کنسانتره و ۱۰۰ میلیون تن شمش روی برای تامین نیاز داخلی شتاب داده است. ایران ذخایر بالایی از سرب و روی را در اختیار ندارد اما همین میزان ذخیره موجود چندان مورد استفاده قرار نگرفته و این درحالی است که اکتشاف و استخراج این ماده معدنی می‌تواند در بازارهای جهانی از استقبال خوبی برخوردار شود.
به گزارش ماين نيوز، مدیرعامل مجتمع سرب و روی مهدی‌آباد درباره چگونگی عملیات اجرایی این معدن گفت: اکتشافات معدن مهدی‌آباد از سال ۱۳۲۹ توسط ژاپنی‌ها آغاز شده بود و شرکت‌های خارجی و داخلی زیادی پس از آن عملیات اکتشاف را دنبال کردند اما نتوانستند مواد معدنی مهدی‌آباد را وارد چرخه تولید کنند تا اینکه در سال ۷۸ یک شرکت استرالیایی با انعقاد تفاهمنامه‌ای با وزارت صنعت، معدن و تجارت عملیات اکتشافی آن را بر عهده گرفت. این شرکت پس از امضای قراردادی با شرکت سهامی کل، فعالیت خود را آغاز کرده و ۲۰۰ میلیون تن ذخیره حاوی ۷ درصد روی و ۲ درصد سرب را شناسایی کرد.

امین صفری با اشاره به دلایل توقف فعالیت این شرکت استرالیایی ادامه داد: در سال ۸۴ شرکت استرالیایی خواهان صدور پروانه بهره‌برداری به نام شرکتی مشترک بود که براساس قانون ایران این مسئله امکانپذیر نبود. از این رو فعالیت معدن سرب و روی متوقف شد. در سال ۹۱ این معدن با قراردادی بین ایمیدرو و یک شرکت کنسرسیومی با حضور شرکت‌های ایرانی و خارجی دوباره فعال شد. در واقع طرف خارجی این قرارداد که سرمایه‌گذارانی از کشور عمان بودند به واسطه شرکت استرالیایی ۲۵ درصد از سهام این معدن را در اختیار گرفتند. مابقی سهام این شرکت متعلق به طرف‌های ایرانی است.

او با نگاهی به میزان سرمایه‌گذاری این معدن افزود: معدن سرب و روی مهدی‌آباد با سرمایه‌ای ۹۰۰ میلیون دلاری فعالیت خود را آغاز کرد که ۳۰ درصد آن از طریق سهامداران تامین شده و بقیه اعتبارات از طریق فاینانس و تسهیلات بانکی است. این معدن ۱۵ سال پس از انعقاد تفاهمنامه با تلاش ایمیدرو دوباره فعال شده است.

آغاز باطله‌برداری از ابتدای سال۹۳

صفری با تاکید بر اینکه پیشرفت عملیاتی معدن مهدی‌آباد جلوتر از برنامه‌های اجرایی است، اظهار کرد: با پیگیری‌های انجام شده در پایان سال ۹۳ ماشین‌آلات و تجهیزات مورد نیاز این معدن تامین شده و از ۵فروردین ماه امسال عملیات باطله‌برداری برای رسیدن به ماده معدنی آغاز شده است. بر مبنای برنامه‌ای از پیش تدوین شده قرار است سالانه ۳۰ میلیون تن باطله‌برداری در این معدن انجام شود که در سال‌های سوم و چهارم این میزان افزایش می‌یابد، به گونه‌ای که در مدت ۴ سال به میزان ۱۸۰ میلیون تن باطله برداشته می‌شود که در آن ۸میلیون تن اکسید روی وجود دارد، به همین دلیل سرمایه‌گذارانی برای احداث کارخانه اکسیده در کنار معدن اعلام آمادگی کرده‌اند.

مدیرعامل مجتمع سرب و روی مهدی‌آباد درباره برنامه این مجتمع برای ورود به فرآوری مواد معدنی اضافه کرد: درحال‌حاضر قرار است در مدت ۳ سال آینده دو کارخانه شمش روی و کنسانتره روی هر کدام با ظرفیت تولید ۱۰۰ هزار تن در این مجتمع راه‌اندازی شود تا با ارزش‌افزوده‌ای که به مواد معدنی می‌دهد، درآمد بالاتری کسب کند.

او با نگاهی به نیاز کشور در زمینه سرب و روی تصریح کرد: درحال‌حاضر در معدن سرب و روی انگوران که بزرگترین معدن فعال در این بخش است، تنها ۹میلیون تن از ذخیره آن باقی مانده است و در شرایطی که سالانه نزدیک به یک‌میلیون تن از این ذخیره برداشت می‌کند، پیش‌بینی می‌شود ظرف مدت ۸ تا ۹ سال ذخیره این معدن پایان یابد. بنابراین برای تامین نیاز کارخانه‌های فرآوری همچون زنجان باید معادن ذخیره‌های جدید وارد فاز تولید شوند که معدن مهدی‌آباد به سرعت در حال آمادگی است تا بتواند نیاز این کارخانه‌ها را تامین کند.

صفری با نگاهی به دیگر فعالیت‌های استخراجی این معدن گفت: این معدن از مرداد ماه ۹۳ عملیات استخراج باریت از معدن را آغاز کرده که سالانه یک‌میلیون تن باریت تولید می‌کند. هرچند فعالیت‌های استخراجی این معدن پیش‌تر از طریق چند شرکت بخش خصوص و به صورت محدود انجام شده است اما اکنون در مقیاس بزرگ درحال انجام است به گونه‌ای که حجم استخراج ۲ برابر برنامه سال ۹۳ است.

فرآوری با شناسایی ذخایر جدید

مدیرعامل معدن زرین آسیا درباره وضعیت این ماده معدنی در کشور گفت: درحال‌حاضر روی در کشور به صورت کنسانتره و شمش تولید می‌شود اما قیمت تمام‌شده این محصولات به دلیل عیار پایین این ماده معدنی بالاست، از سوی دیگر ایران ذخایر بالایی از روی را در اختیار ندارد. به همین دلیل باید اکتشاف این ماده معدنی افزایش یابد تا با شناسایی ذخایر بیشتر برای استخراج و تامین نیاز داخلی کشورهای موثری برداشته شود.

ابراهیم جمیلی درباره موانع صنعت سرب و روی در کشور و اهمیت فعال شدن معادن جدید اظهار کرد: درحال‌حاضر تامین نقدینگی و ورود سرمایه‌گذاران جدید خارجی که در کنار تامین سرمایه تجهیزات و دانش فنی را در اختیار معدنکاران ایرانی قرار دهند اهمیت بالایی دارد، گرچه این ماده معدنی در کشور چندان برای فرآوری و ارزش‌افزوده مورد توجه قرار نگرفته است اما اکتشاف ذخایر جدید می‌تواند راهکاری برای فعال کردن واحدهای فرآوری بیشتر در این بخش باشد.
تاریخ انتشار : شنبه ۲۹ فروردين ۱۳۹۴ ساعت ۱۱:۳۱
کد مطلب: 23732
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت