گروه معادن ساير حوزه ها
 
عملكرد ضعيف ايران در معدنكاري تيتانيوم
گروه معادن >ساير حوزه ها - مدیرکل اکتشافات فلزی و غیرفلزی و کانی‌های صنعتی سازمان زمین‌شناسی گفت: تیتانیوم جزو کانی‌های فلزی است و کاربردهای فراوانی در صنایع مختلف دارد. اما از آنجایی که در مقایسه با دیگر کانی‌های فلزی و پرکاربرد همچون مس، ذخایر کمتری را به خود اختصاص داده، اقدامی شایسته و بایسته برای استخراج و بهره‌برداری از ذخایر این فلز انجام نشده است.
 
به گزارش ماين نيوز، سرمد روزبه کارگر افزود: تنها ذخیره تیتانیوم که هم‌اکنون در کشور مورد توجه قرار گرفته و برنامه‌ریزی برای بهره‌برداری از آن انجام شده معدن تیتانیوم کهنوج در استان کرمان با ذخیره تیتانیوم از نوع تیپ پلاسری است.

وی اضافه کرد: در این معدن ۱۵۰ میلیون تن ذخیره قطعی شناسایی شده و ۴۰۰ میلیون تن دیگر ذخایر احتمالی دارد. حال با توجه به این ذخیره بزرگ از تیتانیوم در این محدوده معدنی، برنامه‌ریزی‌هایی برای استخراج و بهره‌برداری از معدن انجام گرفته است و از آنجایی که برای فرآوری این کانی نیاز به دانش فنی و تجهیزات روز دنیا وجود دارد شاهد تمایل سرمایه‌گذاران و نیروهای متخصص فنی خارجی در این زمینه هستیم تا با احداث کارخانه به نوعی زمینه را برای فرآوری و برداشت از معدن مهم تیتانیوم فراهم کنند.

وی افزود: یکی دیگر از معادن بزرگ تیتانیوم که در سال 1387 گواهی کشف برای آن صادر شده معدن «قره‌آغاج» در شهرستان ارومیه با ذخیره قطعی ۵۶ میلیون تن و ذخیره احتمالی ۱۲۰ میلیون تن با عیار ۶ درصد است که درحال‌حاضر اقداماتی برای راه‌اندازی و تجهیز کردن این معدن انجام شده و می‌توان امیدوار بود که با راه‌اندازی و بهره‌برداری از آن شاهد افزایش میزان تولید این فلز باارزش و استراتژیک در کشور باشیم.

روزبه به کاربرد تیتانیوم در صنایع مختلف اشاره کرد و افزود: فلز تیتانیوم از ویژگی‌های خاصی نظیر مقاومت در برابر حرارت و سبکی برخوردار است و همین موضوع سبب شده تا از آن در صنایع های‌تک مانند هواپیماسازی، ساخت موشک و... استفاده شود. همچنین در صنعت پزشکی نیز به دلیل نداشتن مواد مضر و سمی که سازگاری لازم را با بدن انسان داشته و از آنجا که قیمت پایین‌تری نسبت به پلاتین دارد، می‌تواند برای ساخت وسایل پزشکی جایگزین مناسبی برای پلاتین باشد.

مقاومت تیتانیوم از فولاد بیشتر است

سرمد روزبه کارگر افزود: با توجه به زیبایی و جلای خاص فلز تیتانیوم برخی از کشورها برای ساخت جواهرآلات و وسایل زینتی از آن استفاده کرده و صادرات خوبی در این رابطه دارند و به سود سرشاری از این راه می‌رسند از جمله مهم‌ترین آنها کره‌جنوبی، چین و تایلند هستند که با استفاده از روش‌های مختلف و نوین از فلز تیتانیوم برای ساخت انواع بدلیجات و وسایل زینتی توانسته‌اند به بازارهای مصرف مناسبی دست یابند.

وی عنوان كرد: نوع تیتانیوم موجود در ایران بیشتر از نوع مگنتیت است و در محیط‌های پلاسری یافت می‌شود که به دلیل نیاز به دانش فنی تاکنون اقدامی جدی در رابطه با تولید آن انجام نشده و فرآوری این فلز در مرحله پایلوت یا همان آزمایشگاهی باقی مانده است.

ذخایر تیتانیوم در کمربندهای افیولیتی

روزبه خاطرنشان كرد: ذخایر مناسبی از این فلز استراتژیک در نقاط مختلف کشور وجود دارد که ازجمله مهم‌ترین آنها می‌توان به آذربایجان غربی اشاره کرد. همچنین سواحل شمالی کشور نیز از وجود این کانی فلزی بی‌نصیب نمانده و در منطقه‌ای به نام چمخاله ذخایر مناسبی از «تیتانو مگنتیت» با عیاری بین 2 تا 2.5 درصد وجود دارد. همچنین از آنجایی که ذخایر تیتانیوم در کمربندهای افیولیتی و توده‌های «گاو رو» به‌صورت گسترده و پراکنده وجود دارد، به‌دلیل شرایط جغرافیایی حاکم بر کشور و وجود کمربندهای افیولیتی در بخش‌های مختلف ایران، می‌توان گفت که ذخایر متعددی از این فلز در کشور وجود دارد.

وی افزود: از دیگر مناطقی که مستعد تشکیل تیتانیوم هستند محور سنندج سیرجان، محور مکران و اطراف مشهد است. وی ابراز امیدواری کرد در آینده با برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری در این حوزه زمینه برای استخراج و فرآوری این کانی فراهم خواهد شد، چراکه این محصول در مقایسه با فلزی همچون فولاد از استقامت بالاتری برخوردار است و در دنیای امروزی کاربردهای فراوانی را به خود اختصاص داده، از این‌رو با توجه به ویژگی‌های خاص این فلز با ارزش، زمینه استفاده از آن در صنایع مختلف فراهم خواهد شد.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۹ فروردين ۱۳۹۴ ساعت ۱۳:۵۷
کد مطلب: 23429
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت