نماینده خواف به ماین نیوز خبر داد:

آسیب شدید برداشت ذخایر پلاسری سنگ‌آهن سنگان به محیط زیست

24 دی 1392 ساعت 7:32

نماینده مردم خواف و رشتخوار در مجلس شورای اسلامی با انتقاد شدید از بهره برداران معادن پلاسری سنگ آهن در منطقه سنگان خواف گفت: برداشت بی رویه از معادن پلاسری سنگ آهن باعث آسیب شدید به محیط زیست و زندگی مردم منطقه شده است.


محمود نگهبان سلامی در گفت وگو با خبرنگار ماین نیوز با اشاره به اینکه هم اکنون حدود ۴۰ شرکت در زمینه بهره برداری از معادن پلاسری سنگ آهن در منطقه سنگان خواف فعالیت می کند، افزود: متاسفانه برداشت از معادن پلاسری این منطقه از سالهای قبل با نظارت اندکی انجام شده است و این شرکتها بدون داشتن هیچ گونه طرحی برای احیای فضای سبز منطقه اقدام به برداشت ذخایر سنگ آهن کرده اند.

وی گفت: برداشت بی رویه از معادن سنگ آهن پلاسری در منطقه سنگان خواف باعث شده تا گودال های عمیق و دپوهای عظیمی از باطله های معدنی به وجود بیاید که باعث ایجاد مشکلات زیست محیطی و تغییرات گسترده در منطقه شده است. با توجه به بادهای ۱۲۰ روزه در منطقه گرد و غباری که ناشی از این باطله های معدنی در هوا منتشر می شود، زندگی مردم منطقه را تحت تاثیر خود قرار داده است.

نگهبان سلامی با اشاره به اینکه تاکنون چندین جلسه با وزیر صنعت، معدن و تجارت جلسه داشته ایم و اخیرا نیز سرقینی، معاون معدنی نعمت زاده و کرباسیان، رئیس ایمیدرو بازدیدهایی از منطقه سنگان داشتند، اظهار کرد: در این بازدیدها تذکراتی نیز به بهره برداران داده شد. البته متاسفانه روند کنونی برداشت از معادن پلاسری همچنان ادامه دارد و باید برای آن فکر اساسی شود.

او با اشاره به اینکه با وجود همه مشکلات ناشی از بهره برداری معادن پلاسری هیچ سودی به مردم منطقه نرسیده است، توضیح داد: سود ناشی از برداشت معادن پلاسری سنگ آهن یکطرفه بوده و تنها به جیب شرکتهای سنگ آهنی رفته است و نه اشتغالی چندانی در منطقه ایجاد شده و نه باعث توسعه منطقه محروم سنگان شده است.

وی گفت: به عنوان مثال بهره برداری در معادن پلاسری سنگان خواف فعالیت می کند که چندین میلیون تن میزان برداشت دارد و و چند ده هزار متر مربع از اراضی و مراتع را نیز گرفته است. این بهره بردار با وجود میلیاردها تومان سود یک ریال هم برای بهبود شرایط مردم منطقه و توسعه زیرساختها از جمله ساخت جاده هزینه نکرده است.

نگهبان سلامی افزود: در عین حال تردد ماشین های سنگین معدنکاری و حمل سنگ آهن در منطقه خواف خطرات جانی زیادی را برای مردم این منطقه به وجود آورده است.

نماینده مردم خواف و رشتخوار در مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این سوال که آیا برنامه ای از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت برای لغو پروانه بهره برداری معادن پلاسری سنگان خواف وجود دارد یا خیر؟ عنوان کرد: تا جایی که اطلاع دارم یکی از شرکتهای فعال در این منطقه تعطیل شد، البته نه به دلیل خسارات وارد کرده به محیط زیست بلکه به دلیل تخطی از حوزه فعالیت برداشت. حدود دو هفته قبل آقای سرقینی بازدیدی از منطقه سنگان داشتند و آقای کرباسیان نیز بازدید مشابهی از منطقه داشتند اما نمی دانیم ماحصل بازدید مسئولان از معادن پلاسری سنگان خواف و نتایج گزارشهای آنها به کجا خواهد رسید.

به گفته وی اخیرا صدا و سیما نیز از فاجعه زیست محیطی رخ داده در معادن پلاسری سنگان خواف گزارش تهیه کرد.

سودهای میلیاردی سنگ آهنی ها و فاجعه زیست محیطی در سنگان

پیشتر نیز یک کارشناس و صادرکننده سنگ‌آهن در گفت وگو با ماین نیوز با اشاره به اینکه تا کسی از منطقه سنگان خواف بازدید نکند متوجه عمق فاجعه زیست محیطی در این منطقه ناشی از برداشت از معادن پلاسری سنگ آهن نمی‌شود، گفته بود: "سود یک معدن پلاسری در این منطقه در سال بالغ بر ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیارد تومان می‌شود که حتی از بودجه سالانه برخی از استان‌های کشور نیز بیشتر است. نکته جالب اینجاست که بهره‌برداران این معادن با وجود چنین سودی در مقابل دادن عوارض ناچیز به دولت مقاومت می‌کنند که این تاسف‌آور است. طبق برخی برآوردها کل سود معادن پلاسری منطقه چیزی در حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ میلیارد تومان می‌شود."

وی در عین حال تاکید کرده بود که "معادن پلاسری در منطقه سنگان خواف باید به جای ۱۰ درصد حتی ۴۰ تا ۵۰ درصد عوارض به دولت بدهند، چرا که برداشت سنگ‌آهن از معادن پلاسری منطقه سنگان تنی ۱۰ هزار تومان نیز برای بهره‌برداری هزینه ندارد و هیچ زحمت، سرمایه‌گذاری و یا نیروی کاری نیز برای آن صرف نمی‌شود."

بهره برداری از معادن پلاسری سنگ آهن متوقف شود

در همین حال مشاور شركت تهيه و توليد مواد معدني ايران نیز در گفت وگو با ماین نیوز با اشاره به آسيب‌هاي شديد زيست محيطي فعاليت در معادن پلاسري سنگ آهن خواستار جلوگيري دولت از فعاليت اين معادن شد.

سعید صمدی با بيان اينكه چندين دهه طول مي‌كشد تا آسيب‌هاي وارده به محيط زيست از ناحيه برداشت معادن پلاسري سنگ‌آهن ترميم شود، عنوان کرده بود: براي برداشت ذخاير پلاسري سنگ‌ آهن، سطح خاك منطقه در متراژ وسيع كيلومتري كنده مي شود. در اين روند تمام پوشش گياهي منطقه كه در طول صدها سال شكل گرفته همراه با خاك كنده شده و از بين مي رود. ضمن اینکه به دنبال تخريب پوشش گياهي، حيوانات بومي اين مناطق نيز كه از پوشش گياهي تغذيه مي‌كنند به مرور نابود خواهند شد.

وي در عین حال تاکید کرد که "به دليل همين آسيب هاي شديد زيست محيطي است كه در بيشتر كشورهاي جهان از معادن پلاسري برداشتي صورت نمي‌گيرد و پيش از اين نيز سازمان حفاظت محيط زيست از برداشت ذخاير پلاسري سنگ آهن در كرمان جلوگيري كرده است."


کد مطلب: 2302

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/2302/آسیب-شدید-برداشت-ذخایر-پلاسری-سنگ-آهن-سنگان-محیط-زیست

ماین نیوز
  http://www.minews.ir