گروه معادن سنگ آهن
 
نماینده خواف به ماین نیوز خبر داد:
آسیب شدید برداشت ذخایر پلاسری سنگ‌آهن سنگان به محیط زیست
گروه معادن >سنگ آهن - نماینده مردم خواف و رشتخوار در مجلس شورای اسلامی با انتقاد شدید از بهره برداران معادن پلاسری سنگ آهن در منطقه سنگان خواف گفت: برداشت بی رویه از معادن پلاسری سنگ آهن باعث آسیب شدید به محیط زیست و زندگی مردم منطقه شده است.
 
محمود نگهبان سلامی در گفت وگو با خبرنگار ماین نیوز با اشاره به اینکه هم اکنون حدود ۴۰ شرکت در زمینه بهره برداری از معادن پلاسری سنگ آهن در منطقه سنگان خواف فعالیت می کند، افزود: متاسفانه برداشت از معادن پلاسری این منطقه از سالهای قبل با نظارت اندکی انجام شده است و این شرکتها بدون داشتن هیچ گونه طرحی برای احیای فضای سبز منطقه اقدام به برداشت ذخایر سنگ آهن کرده اند.

وی گفت: برداشت بی رویه از معادن سنگ آهن پلاسری در منطقه سنگان خواف باعث شده تا گودال های عمیق و دپوهای عظیمی از باطله های معدنی به وجود بیاید که باعث ایجاد مشکلات زیست محیطی و تغییرات گسترده در منطقه شده است. با توجه به بادهای ۱۲۰ روزه در منطقه گرد و غباری که ناشی از این باطله های معدنی در هوا منتشر می شود، زندگی مردم منطقه را تحت تاثیر خود قرار داده است.

نگهبان سلامی با اشاره به اینکه تاکنون چندین جلسه با وزیر صنعت، معدن و تجارت جلسه داشته ایم و اخیرا نیز سرقینی، معاون معدنی نعمت زاده و کرباسیان، رئیس ایمیدرو بازدیدهایی از منطقه سنگان داشتند، اظهار کرد: در این بازدیدها تذکراتی نیز به بهره برداران داده شد. البته متاسفانه روند کنونی برداشت از معادن پلاسری همچنان ادامه دارد و باید برای آن فکر اساسی شود.

او با اشاره به اینکه با وجود همه مشکلات ناشی از بهره برداری معادن پلاسری هیچ سودی به مردم منطقه نرسیده است، توضیح داد: سود ناشی از برداشت معادن پلاسری سنگ آهن یکطرفه بوده و تنها به جیب شرکتهای سنگ آهنی رفته است و نه اشتغالی چندانی در منطقه ایجاد شده و نه باعث توسعه منطقه محروم سنگان شده است.

وی گفت: به عنوان مثال بهره برداری در معادن پلاسری سنگان خواف فعالیت می کند که چندین میلیون تن میزان برداشت دارد و و چند ده هزار متر مربع از اراضی و مراتع را نیز گرفته است. این بهره بردار با وجود میلیاردها تومان سود یک ریال هم برای بهبود شرایط مردم منطقه و توسعه زیرساختها از جمله ساخت جاده هزینه نکرده است.

نگهبان سلامی افزود: در عین حال تردد ماشین های سنگین معدنکاری و حمل سنگ آهن در منطقه خواف خطرات جانی زیادی را برای مردم این منطقه به وجود آورده است.

نماینده مردم خواف و رشتخوار در مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این سوال که آیا برنامه ای از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت برای لغو پروانه بهره برداری معادن پلاسری سنگان خواف وجود دارد یا خیر؟ عنوان کرد: تا جایی که اطلاع دارم یکی از شرکتهای فعال در این منطقه تعطیل شد، البته نه به دلیل خسارات وارد کرده به محیط زیست بلکه به دلیل تخطی از حوزه فعالیت برداشت. حدود دو هفته قبل آقای سرقینی بازدیدی از منطقه سنگان داشتند و آقای کرباسیان نیز بازدید مشابهی از منطقه داشتند اما نمی دانیم ماحصل بازدید مسئولان از معادن پلاسری سنگان خواف و نتایج گزارشهای آنها به کجا خواهد رسید.

به گفته وی اخیرا صدا و سیما نیز از فاجعه زیست محیطی رخ داده در معادن پلاسری سنگان خواف گزارش تهیه کرد.

سودهای میلیاردی سنگ آهنی ها و فاجعه زیست محیطی در سنگان

پیشتر نیز یک کارشناس و صادرکننده سنگ‌آهن در گفت وگو با ماین نیوز با اشاره به اینکه تا کسی از منطقه سنگان خواف بازدید نکند متوجه عمق فاجعه زیست محیطی در این منطقه ناشی از برداشت از معادن پلاسری سنگ آهن نمی‌شود، گفته بود: "سود یک معدن پلاسری در این منطقه در سال بالغ بر ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیارد تومان می‌شود که حتی از بودجه سالانه برخی از استان‌های کشور نیز بیشتر است. نکته جالب اینجاست که بهره‌برداران این معادن با وجود چنین سودی در مقابل دادن عوارض ناچیز به دولت مقاومت می‌کنند که این تاسف‌آور است. طبق برخی برآوردها کل سود معادن پلاسری منطقه چیزی در حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ میلیارد تومان می‌شود."

وی در عین حال تاکید کرده بود که "معادن پلاسری در منطقه سنگان خواف باید به جای ۱۰ درصد حتی ۴۰ تا ۵۰ درصد عوارض به دولت بدهند، چرا که برداشت سنگ‌آهن از معادن پلاسری منطقه سنگان تنی ۱۰ هزار تومان نیز برای بهره‌برداری هزینه ندارد و هیچ زحمت، سرمایه‌گذاری و یا نیروی کاری نیز برای آن صرف نمی‌شود."

بهره برداری از معادن پلاسری سنگ آهن متوقف شود

در همین حال مشاور شركت تهيه و توليد مواد معدني ايران نیز در گفت وگو با ماین نیوز با اشاره به آسيب‌هاي شديد زيست محيطي فعاليت در معادن پلاسري سنگ آهن خواستار جلوگيري دولت از فعاليت اين معادن شد.

سعید صمدی با بيان اينكه چندين دهه طول مي‌كشد تا آسيب‌هاي وارده به محيط زيست از ناحيه برداشت معادن پلاسري سنگ‌آهن ترميم شود، عنوان کرده بود: براي برداشت ذخاير پلاسري سنگ‌ آهن، سطح خاك منطقه در متراژ وسيع كيلومتري كنده مي شود. در اين روند تمام پوشش گياهي منطقه كه در طول صدها سال شكل گرفته همراه با خاك كنده شده و از بين مي رود. ضمن اینکه به دنبال تخريب پوشش گياهي، حيوانات بومي اين مناطق نيز كه از پوشش گياهي تغذيه مي‌كنند به مرور نابود خواهند شد.

وي در عین حال تاکید کرد که "به دليل همين آسيب هاي شديد زيست محيطي است كه در بيشتر كشورهاي جهان از معادن پلاسري برداشتي صورت نمي‌گيرد و پيش از اين نيز سازمان حفاظت محيط زيست از برداشت ذخاير پلاسري سنگ آهن در كرمان جلوگيري كرده است."
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۴ دی ۱۳۹۲ ساعت ۰۷:۳۲
کد مطلب: 2302
 
۹ نظر
 


بنام خدا
با توجه به اینکه آقای نگهبان از نمایندگان مجلس و عضو قانون گذار کشورند، بهتر است قبل از هرگونه اظهار نظر غیر کارشناسی که دور از شاًن یک نماینده آگاه می باشد به قوانین مصوب و مورد تاًییدمجلس و شورای نگهبان مراجعه و بعد از آن مطالب کارشناسی تری ارائه بدهند،ضمن اینکه با مراجعه به سنوات نه چندان دور و مراجعه بسیار کوچک به شرایط قبلی منطقه سنگان و شرایط حال آن به راحتی می توان شکوفایی و توسعه منطقه را از حمل حضور فعالیت بخش خصوصی در معادن منطقه مشاهده نمود که خود ایشان اگر به بزرگان خود که از مردم منطقه هستند مراجعه کنند جواب واقعی را درک خواهد کرد. (24)
۱۳۹۲-۱۰-۲۴ ۰۹:۳۳:۱۱
 
جناب آقای نگهبان کمی هم به فکرهزاران خانوار این منطقه محرم باشیدکه بابیکارشدن نان آوران خود خدای ناکرده مجبورشوند به معذل قاچاق وکارهای خلاف دیگر روی بیاورندکه منطقه دراین زمینه دستخوش ناامنیهای چند سال پیش خواهد شد (27)
۱۳۹۲-۱۰-۲۵ ۱۳:۴۸:۲۰
 
منطقی
دوستان عزیز منظور جناب نگهبان این نیست که باید به کلی تعطیل شود.بلکه بایدمعدنکاران محترم بیشتر به فکر منطقه و ابادانی بیشتری برای شهرهای مجاور معادن سنگان باشند.تا فقط به فکر کار و کارگری نباشیم.ما از این شرکتها سهام میخواهیم چون در این زمینی که در تصرف آنها قرار گرفته بزرگان واجدادمان قبل از ما بودند وحالا که ما هستیم نباید فقط به کارگری کردن بسنده نماییم.کار معادن پلاسری از ریشه خراب بوده که متاسفانه ادارات زیر ربط مثل منابع طبیعی و غیره فقط به فکر جیب خودشان بودند.نه به فکر نسل اینده وخسارات به وجود آمده.عقلانی فکر کنید و با نماینده محترم هم گام باشید.به امید آبادانی روز افزون منطقه. (31)
۱۳۹۲-۱۰-۲۶ ۱۸:۵۳:۳۰
 
بی نام
باسلام خواهشمند است به فیش حقوقی کارگران این معادن نیز توجه شود که فکر کنم از محیط زیست مهمتر است، محیط زیست که خراب شده 'حداقل به فکر قراردادهای سفید امضائ که کارفرما و عدم توجه اداره کار شهرستان از تضعیع حقوقشون جلوگیری گردد۰ (29)
۱۳۹۲-۱۰-۲۶ ۱۵:۰۴:۳۱
 
به نام خدا

در مورد معادن پلاسری خواف سنجیده سخن بگوییم
باعنایت به سه گفتار «سود میلیاردی سنگ آهنی ها و فاجعه زیست محیطی در سنگان»و«آسیب شدید برداشت ذخایر پلاسری سنگ آهن سنگان به محیط زیست »و«دولت از برداشت معادن پلاسری سنگ آهن جلوگیری کند» در پایگاه خبری وتحلیلی معادن و صنایع معدنی»
 در منطقه سنگان و معادن پلاسری سنگ آهن، در هر معدن عیار سنگ آهن ورودی با معادن دیگر متفاوت است بطور مثال از 3% سنگ آهن در یک تن خاک تا 30% سنگ آهن در یک تن خاک متغیر است و تعداد معادنی که دارای عیار بالا هستند بسیار اندک است و کمتر از انگشتان یک دست،وعمده سنگ آهن با عیار بالا در اختیار معدن دولتی است، لذا وضع قانونی که سرنوشت همه معادن پلاسری را یکجا تعیین کند اشتباه و موجب تعطیلی بسیاری از معادن کوچک بخش خصوصی و ایجاد بیکاری و متعاقب آن مشکلات امنیتی و سیاسی و قاچاق و ... در منطقه می گردد. توجه شود که بخش محروم خواف سنگان قبلاً در وضعیت بسیار نامناسب اقتصادی بوده و امروز بدلیل وجود معادن پلاسری (خصوصاً سرمایه گذاری بخش خصوصی) شرایط اقتصادی نسبتاً مناسب نسبت به مناطق همجوار دارد.
 نویسندگان و کارشناسان محترم برای بیان سود معادن پلاسری بسیار اغراق می نمایند و ارقام در خصوص سود و قیمت تمام شده اصلاً درست وصحیح نمی باشد (خصوصاً در مورد بسیاری از معادن کوچک که حداکثر اشتغال در معادن پلاسری سنگان خواف را نیز ایجاد نموده اند.)
بد نیست بدانیم که برای برداشت سنگ آهن پلاسری نیاز به بلدوزر، بیل مکانیکی ، لودر ، کامیون ودستگاههای وتجهیزات دانه بندی و.... می باشد وهر عاقلی می داند که نرخ یک ساعت کار دستگاههای فوق بسیار بالاتراز ارقام ارائه شده (مثلاً هزینه 10000 تومان در هر تن )است این موضوع برای معادن سنگ آهن با عیار بالا نیز صدق می کند و لازم است به حجم سرمایه گذاری و هزینه تامین این ماشین آلات نیز توجه نماییم.چرا نسنجیده اظهار نظر می کنیم، علتش را خدا می داند.و خدا کند بضرر مردم منطقه تصمیم گرفته نشود.
 تخریب محیط زیست یک کلمه کلی است که امروز هر شخصی که بادیدگاه منفی نسبت به معادن سنگان خواف صحبت می کند آن را به کار می برد.به تصاویر قبل از بهره برداری از معادن و بعد از بهره برداری اگر توجه کنیم و سطح خاک منطقه را نگاه کنیم،به جز بوته هایی مختصر منطقه کویری، هیچ پوشش گیاهی دیگری در منطقه دیده نمی شود ودریغ از یک درخت در مناطق پلاسری سنگ آهن خواف ، طبیعی است که با برداشت از معادن مذکور سطح خاک جابجا می شود ولی ضرر آنچنان که با کلمات تخریب محیط زیست بیان می شودپدید نمی آید و یکسال بعد همان بوته ها در سطح خاک نرم شده قابل رویش است.
و اگر مردم منطقه بجای مرتع در معادن مشغول کار شوند و تخصص رانندگی بولدوزر و لودر و ... وتعمیر ماشین آلات و سپراتورها و.... ایجاد شود بهتر نیست، همه می دانند که درآمد صنعت و معدن بالاتر از دامداری محدود منطقه است اگر امروز بعد از چندین سال کار معدن بخواهیم مردم سنگان و خواف را به همان زندگی اولیه برگردانیم اصلاً میسر هست؟ و با تعطیلی معادن بدلیل زیاد شدن هزینه آنها و خروج سرمایه گذاران، زیان اقتصادی را متوجه مردم نکرده ایم؟ توجه شود ضریب بیکاری در منطقه خواف و سنگان قبل از بهره برداری از معادن و در زمان اشتغال به فعالیت دامپروری و بعد از آن چقدر است و الان پیدا کردن جوان بیکار در منطقه از معضلات و مشکلات معادن است .
دولت چقدر حاضر بود بدهد تا بیکاری، قاچاق، ناامنی و... را در 20 تا 30 کیلومتری مرز افغانستان از منطقه خواف و سنگان بزداید...؟ (هزینه ایجاد شغل بروایتی 160 میلیون تومان است )این وظیفه را سرمایه گذاران بخش خصوصی به عهده گرفته اند .
 اصلاً سرمایه گذارن از بهره برداری معادن سنگان سود میبرند، چرا باید به قبای کسی بر بخورد ، نتایج پرثمر فعالیت معدنی درمنطقه را باید به چشم ببینیم نه به در آمد سرمایه گذاری حسادت کنیم و با ارقام بالا و غیر واقعی و هزینه های پایین و غیر واقعی ذهن مسئولین و مردم را مسئله دار کنیم .فراموش نشود دوره های گذشته به همین دلیل سرمایه گذاران را فراری داده ایم عبرت گرفتن از کردار قبلی نکوست.
محض رضای خدا یک نفر جنگلهای منطقه پلاسری سنگان خواف را نشان ما هم بدهد، بنده چند سال است که در منطقه هستم، هر هفته حضور دارم و هنوز یک تک درخت هم در منطقه پلاسری خواف ندیده ام، چرا به کذب نام جنگل می برند و یا ندانسته حرف دیگران را بیان می کنند، علت واقعی چیست؟
 معادن سنگان خواف، بصورت پرداخت عوارض دولتی، مالیات بر عملکرد، کمکهای مستقیم مردمی، پرداخت محیط زیست و هر شکل دیگری به اقتصاد منطقه کمک کرده اند و میکنند، این پرداختها را سرو سامان بدهیم، بهتر نیست تاکل منطقه را تعطیل کنیم؟ ودقیقاً بگویم معادن منطقه باید پاسخ در خواستهای فرماندار، شهردار، نماینده مجلس، سازمان صنایع، محیط زیست، منابع طبیعی، نهادهای انتظامی و ....منطقه را بدهند تا بتوانند بحضور و فعالیت ادامه دهند، مواردی که در هیچ بودجه ای نگنجیده و نیامده وبه هزینه تمام شده معادن منظور می شود و قیمت تمام شده استحصال علاوه بر این موارد است.
آیا سنجیده سخن بگوئیم بهتر نیست ؟


سخن با مسئولین و تصمیم گیران دولتی:
1-خواهشمند است بدون انجام کارشناسی دقیق از وضعیت معادن خواف تصمیم گرفته نشود، بخشی نگاه نشود و مجموعه مسائل زیست محیطی، اقتصادی، امنیتی و اجتماعی و فرهنگی را (بادید توسعه همه جانبه) ببینند افزایش هزینه استحصال معادن و تغییر یکباره هزینه به معنی تعطیلی بخشی از معادن و فعالیت های مرتبط مثل حمل و دانه بندی است و پشت آن خروج سرمایه از منطقه خواف، که به نفع مردم منطقه، استان و کشور هم نیست .
2-بازار فروش سنگ آهن(صرفاً به کشور چین) تا چه زمانی پابرجاست، شاید یکسال یا دو سال دیگر به انتها برسد وکل مسئله از ریشه پاک شود. در آن زمان آیا دولت خسارت سرمایه گذاری را جبران می کند؟ که امروز به وضع عوارض بپردازد؟ ریسک سرمایه گذاری را چه کسی بیمه می کند؟ چه تضمینی وجود دارد که تا حداقل 5 سال دیگر شرایط به همین منوال ادامه یابد یا قیمت در سطح فعلی باقی بماند؟
3-هفت هزار نفر به تایید تامین اجتماعی خواف و سنگان مستقیماً در معادن مشغول به کار هستند که با مرتبطین حمل و نقل و انبارها و تخلیه و بارگیری کشتی ها در بندر به حدود 20000 نفر بالغ می شود. هر گونه تصمیمی که منجر به افزایش قیمت تمام شده و تعطیلی بخش یا تمام معادن شود، اثر مستقیم روی این تعداد شاغل خواهد داشت.
 آیا بهتر نیست دولت در این بخش از اقتصاد دخالت نکند واجازه دهد بازار خود وضعیت تعادل را ایجاد کند؟
بدون شک بدون دخالت دولت سود حاصله معدن داران بین پیمانکاران وعوامل تولید و حمل ونقل و انبار داری و بارگیری به کشتی و... توزیع و شرایط عادلانه خواهد شد.


ملاک
کارشناس اقتصادی معدن- سنگان خواف (32)
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲-۱۰-۲۸ ۱۴:۱۷:۰۶
 
پیاده آمدی و سواره می روید چیزی نمی بینید (96)
۱۳۹۲-۱۲-۱۳ ۲۳:۲۱:۲۵
 
نیچاره بیچاره زاده از دیار بیچارگان
خدایا داد مرغان چمن زین .........گیرد
مگر برای انسانهای منطقه کسی ارزش قائل است که شما نگران حیوانات هستید .شاید این آلودگی راهی برای کنترل جمعیت باشد که زودتر سرطان بگیرند عمرشان را به معدنکاران و مهندسان پنجم ابندایی ببخشند (95)
۱۳۹۲-۱۲-۱۳ ۲۳:۱۶:۵۹
 
خ. د سنگان
مردم سنگان در انتخاب نماینده گول خوردند وگرنه روزگار مردم سنگان بهتر از این بود .اقای نگهبان اومده تو این چهار سال بارش را ببنده بره، چون میدونه دیگه سنگانی جماعت بهش رای نخواهد داد.اقا محمود از نفرین های زنان بیوه و بچه های یتیمی که همس و پدرشان را در معادن از دادند نمیترسی !!!!!؟؟؟؟؟چون اگه میترسیدی اینقدر سنگ اندازی برای تحویل محدوده به سنگان نمیکردی؟؟؟؟!!!فقط یاد داری نامه بنویسی و بگی از حقوق اهل سنت دفاع کردم که خوشبختانه برای همون حرفتم یکی تره ریز نمیکنه!!!!برو به فکر این باش که روزی تو قبر بزرانت چی میخای جواب بدی؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟! (165)
۱۳۹۳-۰۲-۰۵ ۲۲:۳۶:۳۹
 
منتقد
دوستان چرا کتمان می کنید، همه مقصر هستند، هم اون شرکت بهره بردار که درامد میلیاردی داره، هم دولت که بزرگترین معادنو در اختیار داره، از جمله معدن نگین که در دستان صفوی هاست، همششون بی خیالن، هم مردم منطقه که حتی برای دل خودشونم یه درخت نمی کارن، کلا مثل برزخ می مونه اون منطقه، با اون بادهایی که می وزه، و حتی شرکت های حمل هم مقصرن، پس گردن هم دیگه نندازیدو یکم به فکر به فکر طبیعت باشید، معدن دارا هم وجدان داشته باشید دو زار هزینه درخت کاری کنید. فقط فکر عیاشی خودتون نباشید. دنیا همیشه اینطوری نمی مونه (295)
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳-۰۲-۲۲ ۱۳:۲۴:۱۴