گروه صنایع معدنی فولاد
 
ستاري به ماين نيوز خبر داد:
بهره‌برداري از پروژه عظيم زيست‌محيطي فولاد مباركه در خرداد ۹۴
سرمايه‌‌گذاري 200 ميليارد توماني روي پروژه‌هاي سبز
گروه صنایع معدنی >فولاد - رئيس محيط زيست شركت فولاد مباركه آخرين وضعيت پروژه‌هاي محيط زيستي بزرگترين مجتمع صنعتي كشور را تشريح كرد.
محسن ستاري در گفت‌وگو با خبرنگار ماين نيوز با اشاره به اينكه يكي از مهمترين مسائلي كه كشور ما و ناحيه مركزي ايران با آن درگير بوده كمبود منابع آبي است، افزود: بنابراين حفاظت از منابع آب و كاهش نرخ مصرف و انجام فرايندهاي استفاده از پساب‌ها مي‌تواند به صرفه‌جويي در مصرف آب و مقابله با بحران كم‌آبي كمك زيادي كند و رويكرد فولاد مباركه نيز اجراي پروژه‌هاي مختلف به منظور تحقق اين هدف است.

وي افزود: در شركت فولاد مباركه تمام پساب‌هايي كه توليد مي‌شوند به صورت مجزا به تصفيه‌خانه‌هاي متعدد ارسال مي‌شوند. كليه پساب‌ها به نحو مطلوبي تصفيه مي‌شوند و در درياچه‌هاي ذخيره پساب نگهداري مي‌شوند. بخشي از اين پساب صرف آبياري فضاي سبز شركت مي‌شود و بخش ديگر نيز براي تامين آب خطوط توليد شركت مورد استفاده قرار مي‌گيرد.

وي ادامه داد: يكي از طرح‌هاي فولاد مباركه بهبود و ارتقاي كيفيت تصفيه‌پذيري پساب‌ها است. هم‌اكنون سيستم‌هاي متنوعي را براي تصفيه پساب‌ها داريم و متناسب با نوع استفاده از پساب‌ها مي‌توانيم سيستم‌هاي تكميلي‌تري را نيز با سرمايه‌گذاري مورد استفاده قرار دهيم. بعد از تصفيه مقدماتي و متداول پساب‌ها، سيستم‌هاي RO و ريورز اسموس را داريم كه مي‌توانند كيفيت پساب را حتي به بهتر از آب برداشتي از زاينده رود ارتقا دهند. با تكميل و راه‌اندازي اين پروژه تا چند ماه آينده كه حدود 30 ميليارد تومان هزينه داشته مي‌توانيم سهم برداشت آب خام از رودخانه را براي فولاد مباركه به طرز خيلي چشمگيري كاهش دهيم. علاوه بر اين با وجود دو برابر شدن ظرفيت توليد فولاد مباركه اما ميزان برداشت اين شركت از آب زاينده‌ رود 20 درصد كاهش يافته است. ما مي‌توانيم با اجراي پروژه فوق تا 50 درصد نيز وابستگي خود را به آب زاينده‌ رود كاهش دهيم. قرار است اين پروژه تا خرداد سال 1394 به بهره‌برداري برسد. البته به دليل برخي مشكلات ناشي از تحريم و انتقال پول و نقدينگي اجراي اين پروژه با تاخير مواجه شده بود.

به گفته رئيس محيط زيست شركت فولاد مباركه كل برداشت آب فولاد مباركه از زاينده رود حدود يك درصد است و با اجراي پروژه فوق اين ميزان به 0.6 درصد كاهش خواهد يافت.

ستاري درباره پروژه‌هاي اجرا شده و يا در دست اجراي فولاد مباركه در حوزه هوا نيز اظهار كرد: براي ارتقا و بازسازي سيستم‌هاي كنترل غبار و گاز در فولاد مباركه حدود 30 ميليارد تومان تامين اعتبار شده است. البته در حال حاضر نيز در سطح استانداردهاي زيست محيطي قرار داريم اما در آينده استانداردها سختگيرانه‌تر مي‌شوند و ما بايد خودمان از هم‌اكنون آماده كنيم.

وي اضافه كرد: فولاد مباركه در حال حاضر 1600 هكتار فضاي سبز دارد و در اين در حالي است كه كل مساحت مجتمع بالغ بر 3500 هكتار است، يعني نيمي از كل فضاي مجتمع پوشيده از فضاي سبز و پوشش گياهي است كه 2.5 برابر استاندارد جهاني است. ضمن اينكه فضاي سبز ما با پساب تصفيه شده واحدهاي كارخانه آبياري مي‌شود و ما براي نگهداشت و تامين آب فضاي سبز از آب خام رودخانه به هيچ عنوان استفاده نمي‌كنيم.

رئيس محيط زيست شركت فولاد مباركه از حركت به سمت توليد با ضايعات صفر به عنوان يكي از استراتژي‌هاي كليدي فولاد مباركه ياد كرد و توضيح داد: در اين راستا پروژه‌هاي متنوعي را روي بازيابي و فراوري ضايعات خود اجرا كرده‌ايم. در اين زمينه مي‌توانم به فراوري سرد و گرم سرباره اشاره كنم كه طرح فراوري گرم سال قبل بالاترين نشان جامعه مديريت سبز اروپا را از بين 8000 طرح ارائه شده كسب كرد. ما با اجرا و بهبود اين طرح قادر خواهيم بود بيش از 90 درصد ضايعات توليدي خود را به محصولات با ارزش بالا تبديل كرده و به صنايع سيمان و بتن و سازه‌هاي فلزي بفروشيم.

ستاري اضافه كرد: اين پروژه در حال اجرا است و با اجراي آن 100 هزار تن از ضايعات فراوري شده نيز به كارخانه‌هاي سيمان فروخته شده‌اند. اين پروژه روند 3 ساله‌اي را طي كرده است و از سال قبل فرايند تجاري‌سازي آن شروع شده است و ما قصد داريم متناسب با نياز بازار و شناخت مشتريان در اين حوزه كار را ادامه دهيم. ضايعات فراوري شده فولاد مباركه در توليد سيمان‌هاي سرباره‌اي ضدسولفات كه در ساخت سازه‌هاي دريايي كاربرد دارند مورد استفاده قرار مي‌گيرند.

او ديگر اقدامات فولاد مباركه در حوزه محيط زيست كه بي‌ارتباط با بحث‌هاي مسئوليت اجتماعي نيست را نيز تشريح كرد و گفت: از جمله اقدامات انجام شده مشاركت فولاد مباركه در طرح‌هاي تصفيه فاضلات شهرهاي منطقه است. اين پروژه با تامين مالي 120 ميليارد تومان از سوي فولاد مباركه در حال اجرا است. قرار است در اين پروژه شهرهاي منطقه داراي سيستم فاضلاب شوند و بعد از آن فولاد مباركه پس از تصفيه ابتدايي از اين پساب به مدت 30 سال استفاده كند. به اين شكل فولاد مباركه به منبع پايداري براي تامين آب موردنياز خود دست خواهد يافت. اين پروژه 40 درصد پيشرفت داشته و 50 ميليارد تومان از 120 ميليارد تومان موردنياز آن نيز پرداخت شده است.

ستاري افزود: كل هزينه‌كرد فولاد مباركه از بدو تاسيس تا سال 1392 در زمينه كنترل آلاينده‌هاي زيست محيطي حدود 200 ميليارد تومان بوده است در حالي كه از سال 1392 تاكنون 200 ميليارد تومان ديگر در اين حوزه سرمايه‌گذاري شده است. مشاركت در تكميل سيستم حمل و نقل بين شهري يا همان مترو نيز از ديگر اقدامات فولاد مباركه بوده است. قرار است خط مترو بعد از بهارستان به شهر مباركه و سپس فولاد مباركه و شهر مجلسي رفته و از آنجا دوباره به بهارستان وصل شده و يك زنجيره را به وجود آورد. فولاد مباركه 50 ميليارد تومان تعهد مشاركت در اجراي اين پروژه را داده كه بخشي از آن‌را نيز پرداخت كرده است. با اجراي اين پروژه به ميزان زيادي در زمينه ايمني رفت و آمد كارگران فولاد مباركه و كاهش آلاينده‌ها در منطقه شاهد رشد خواهيم بود.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۵ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۲۱:۴۴
کد مطلب: 22913