گروه معادن سنگ آهن
 
در پی افت قیمت‌ها؛
وضع عوارض صادراتی سنگ‌آهن رنگ باخت
گروه معادن >سنگ آهن - پیش‌بینی‌های انجام شده از بازار سنگ‌آهن جهانی نشان می‌دهد تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن سال ۲۰۱۵م را همچون سال گذشته با سختی‌های بسیار به پایان خواهند رساند.
به گزارش ماين نيوز، در واقع کارشناسان جهانی پیش‌بینی کرده‌اند که میزان عرضه در امسال بیش از تقاضا است به همین دلیل بازار صادرات رونق چندانی نخواهد داشت. اما در بازار سنگ‌آهن ایران درحالی که هنوز متولیان بخش معدن تصمیمی برای وضع عوارض صادراتی در سال ۹۴ نگرفته‌اند اما با وجود شرایط نامناسب حاکم بر بازار جهانی سنگ‌آهن، فعالان این حوزه را به سمت توسعه صنایع فرآوری برای کاهش خام‌فروشی و ایجاد ارزش‌افزوده بیشتر سوق داده‌اند تا شاید از این طریق بتوانند رکود حاکم بر بازار جهانی سنگ‌آهن را پشت سرگذارند. موضوعی که از ابتدا مورد توجه دولت قرار داشت و هم‌اکنون به نظر می‌رسد بدون وضع عوارض صادراتی فعالان بخش خصوصی درحال حرکت به این سمت هستند.

بازار سنگ‌آهن با مازاد عرضه مواجه است

عضو هیات‌مدیره انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن اظهار کرد: پیش‌بینی کارشناسان جهانی نشان می‌دهد که سال ۲۰۱۵م سالی پر عرضه و کم تقاضاست و قیمت‌ها نیز در سطح پایین باقی می‌ماند. درحال‌حاضر افت قیمت‌های جهانی باعث شده صادرات معادن بزرگ سنگ‌آهن کشور از توجیه اقتصادی خارج شود، به همین دلیل امروز شاهد کاهش آمار صادرات سنگ‌آهن هستیم.

پروا سلطانی گفت: بدون شک با اخذ عوارض صادرات ازسوی دولت دیگر تمایلی به صادرات دیده نخواهد شد، بنابراین در آن زمان باید به دنبال راهکاری برای فعال‌سازی معادن باشیم. اگر دولت در سال ۹۴ تصمیم بر اجرای عوارض صادراتی سنگ‌آهن داشته باشد نزدیک به ۸۰ درصد از معادن کشور تعطیل خواهند شد.

وی درباره این پیش‌بینی که عوارض مانند سال ۹۳ به مرحله اجرا نرسد نیز افزود: در صورتی که عوارض در سال پیش رو به مرحله اجرا نرسد، امیدوار هستیم بازار داخلی سنگ‌آهن نیز با رونق همراه شود، از سویی دیگر باید هرچه سریع‌تر واحدهای بخش فرآوری که درحال ساخت هستند به بهره‌برداری رسیده و نیاز داخلی را تامین کنیم.

سلطانی با اشاره به بازار موجود در چین اظهار کرد: واحدهای فولادسازی در چین که بزرگترین واردکننده سنگ‌آهن در جهان است با مشکلاتی همچون مقررات زیست‌محیطی و مشکلات بانکی و فاینانس مواجهند، به همین دلیل برخی از واحدها رو به تعطیلی هستند، در نتیجه بازار سنگ‌آهن در این کشور با مازاد عرضه مواجه می‌شود.

با توجه به گفته‌های عضو هیات‌مدیره انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن درپی افزایش عرضه در بازار چین، تولیدکنندگان این محصول معدنی باید به فکر رونق بازار داخلی و جذب بازارهای دیگر در منطقه باشند. در واقع با شرایط موجود در چین تمرکز روی بازار این کشور توجیه اقتصادی به دنبال ندارد. در نتیجه همکاری هرچه بیشتر دولت و بخش خصوصی در تکمیل زنجیره فولاد کشور و توسعه واحدهای فرآوری می‌تواند از بروز ضررهای اقتصادی در این حوزه جلوگیری کند.

پروا سلطانی درباره این موضوع نیز معتقد است: خوشبختانه همکاری دولت و بخش خصوصی بیشتر از یک سال است که اتفاق افتاده است. در نتیجه این همکاری واحدهای بسیاری در بخش فرآوری ایجاد شده که برخی از آنها پیشرفتی ۵۰ درصدی داشته و امیدوار هستیم هرچه سریع‌تر به مرحله اجرایی برسند. اعضای انجمن در شکل‌گیری این اتفاق نقش‌آفرینی کرده و بدون شک این راهکار را ادامه می‌دهند.

وی با اشاره به برنامه‌ریزی‌های انجمن سنگ‌آهن افزود: انجمن، برنامه صادراتی تدوین نکرده اما قرار است معادن بزرگ بخشی از سنگ‌آهن معادن کوچک را که از جهت عیار و مشخصات دارای همخوانی با محصول آنهاست را خریداری کنند که در این رابطه برخی معادن اعلام آمادگی کرده‌اند. این اقدام در شرایط فعلی کمکی به معادن کوچک است.

عوارض صادرات سال آینده مطرح نمی‌شود

اما از سویی دیگر برخی فعالان حوزه سنگ‌آهن سال ۹۴ را سال چندان خوبی برای این حوزه پیش‌بینی نکرده و معتقدند؛ پس از افت قیمت در بازار شاهد تداوم نزول قیمت مواد معدنی به ویژه سنگ‌آهن خواهیم بود که از آن به مرحله بعد از بحران یاد می‌شود، موضوعی که هم‌اکنون در بازار سنگ‌آهن ایران پس از افت قیمت سال گذشته و امسال نیز شاهد هستیم که سبب شده بسیاری از معادن کوچک و متوسط تعطیل شده و چنانچه شرایط موجود تداوم یابد باید در انتظار تعطیلی سایر واحدها باشیم.

عضو هیات‌مدیره انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن ایران با اشاره به این نکته، اظهار کرد: درحال‌حاضر مهم‌ترین موضوع ایجاد نگاه حمایتی به بخش سنگ‌آهن چه در رونق و چه در رکود است. در واقع نگاه‌ها باید توسعه‌ای باشد.

سجاد غرقی درباره تصمیم اخذ عوارض صادراتی سنگ‌آهن افزود: مطرح شدن اخذ عوارض در شرایطی که قیمت‌ها افت شدیدی داشته و وضعیت بازار نامناسب است، هیچ موضوعیتی ندارد. درواقع اجرایی شدن یا نشدن آن دیگر تاثیری بر حال خراب این روزهای سنگ‌آهن ندارد. موضوع مهم تغییر نگاه بخش دولتی و بخش خصوصی است. اگر نگاه‌های حاکم بر بخش معدن تغییر نکند با وضعیت بحرانی سنگ‌آهن بسیاری از معادن در سال آینده تعطیل خواهند شد.

وی درباره پیش‌بینی موضوع اخذ عوارض برای سال آینده اظهار کرد: براساس وضعیت فعلی بازار سنگ‌آهن و تحلیل‌های جهانی درباره بازار این ماده معدنی، پیش‌بینی می‌کنیم دولت در سال آینده بحث اخذ عوارض صادرات سنگ‌آهن را مطرح نکند.

به گفته غرقی، درحال‌حاضر فعالان حوزه سنگ‌آهن نیازمند حمایت‌های دولت در قالب ارائه تسهیلات بانکی برای اخذ وام و تقسیط حقوق دولتی هستند تا سرمایه‌گذارها به سوی بخش معدن بازگردانده شوند. از سویی دیگر بخش خصوصی نیز باید تغییراتی در خود ایجاد کرده و کارها را به‌طور جمعی انجام دهد. درواقع باید با نگاه تازه به بازارهای جدید سال ۹۴ را آغاز کرد.

عضو هیات مدیره انجمن سنگ‌آهن درباره برنامه‌های انجمن در سال جدید افزود: این انجمن در نظر دارد در ابتدا فعالیت‌های مشترک خود را در قالب شورای مشترک با انجمن تولیدکنندگان فولاد گسترش دهد تا شاهد تکمیل زنجیره ارزش و تامین مواد اولیه واحدهای تولیدی باشد. از سوی دیگر پروژه بازاریابی و فروش بین تولیدکنندگان و صادرکنندگان به منظور سازماندهی نظام عرضه و تقاضا را در امسال آغاز کرده‌ایم.

تصمیمی برای وضع عوارض سنگ‌آهن گرفته نشده است

به نظر می‌رسد وضعیت نه‌چندان مناسب بازار سنگ‌آهن در سال آینده نگاه دولت و بخش خصوصی را در این حوزه همسو کرده است؛ به گونه‌ای که معاون معدنی وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز در سخنانی از ارائه نشدن نامه و پیشنهاد دوباره‌ای برای وضع عوارض صادرات سنگ‌آهن در سال ۹۴ خبر داده و گفته هنوز تصمیمی در این باره گرفته نشده است.

جعفر سرقینی گفت: با توجه به افت جهانی قیمت سنگ‌آهن، پیشنهادی درباره اخذ عوارض صادرات سنگ‌آهن به دولت ارائه نداده‌ایم.

وی در ادامه افزود: قیمت‌های جهانی سنگ‌آهن در سال ۹۳ سیر نزولی شدیدی داشت و تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن داخل کشور نیز با مشکلات بسیاری در این رابطه مواجه شدند، بنابراین تصمیم گرفتیم عوارض صادرات کنسانتره سنگ‌آهن را نیز از ۳۰ درصد به ۱۵ درصد کاهش دهیم.

معاونت معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت بیان کرد: با کاهش عوارض صادرات کنسانتره و گندله، تولیدکنندگان سنگ‌آهن داخلی تشویق خواهند شد در شرایط فعلی بازار، اقدام به احداث کارخانه‌های فرآوری سنگ‌آهن کنند.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۵ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۱۷:۳۷
کد مطلب: 22904
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت