گروه بورس سهام و فلزات
 
بازار کم‌رونق فلزات پایه به استقبال بهار می‌رود
گروه بورس سهام و فلزات - کم‌رونقی بازار فلزات پایه در روزهای پایانی سال‌جاری نسبت به سال‌های گذشته، فروشندگان را به ادامه معامله دلسرد کرده است.
به گزارش ماین نیوز، نقدینگی به شدت در بازار این محصولات پایین آمده و معامله‌گران برای خرید پول نقد در دست ندارند. این در حالی است که فروشندگان فقط به صورت نقدی محصولات خود را معامله می‌کنند. از طرفی تولیدکنندگان پایین‌دستی نیز از طولانی شدن روند فعلی بازار به ستوه آمده و از بهبود معاملات در اوایل سال جاری ناامید شده‌اند؛ تا جایی که حتی برخی از آنها معتقدند طی این مدت قیمت‌ها نسبت به دوران قبل از رکود 40 درصد کاهش داشته است. البته تمام این بی‌رونقی‌ها در شرایطی است که نرخ ارز بدون توجه به سایر عوامل تاثیرگذار مسیر نزولی در پیش گرفته و در عرض یک هفته افت 3 درصدی را نسبت به هفته گذشته تجربه کرده است. البته این در شرایطی است که قیمت فلزات رنگی به‌خصوص مس در بازارهای جهانی نوسان بیشتری را تجربه کرده‌ است.

به گفته یکی از کارشناسان حوزه فلزات پایه، احتمال اینکه قیمت این فلز سرخ با ریزش نرخ ارز افت ناگهانی را در معاملات هفته آتی بورس کالا شاهد باشد، زیاد است. البته ناگفته نماند که عرضه‌های مس در بورس کالا طی هفته گذشته با افزایش تقاضا مواجه شده بود. با توجه به نزدیکی به روزهای پایانی سال شاهد آن بودیم که تقاضای دو هفته پایانی به هفته گذشته سرایت کرد؛ زیرا با توجه به نزدیکی به تعطیلات عید نوروز و بروز برخی مشکلات در خصوص حمل‌ونقل زمینی، امکان تحویل فیزیکی کالا در هفته پایانی وجود نداشت؛ بنابراین خریداران ترجیح دادند که تقاضای خود را در هفته پیش به ثبت برسانند که شاید این رخداد بتواند افزایش حجم معامله و سپس کاهش آن را در 2 هفته پی‌در پی در بورس کالای ایران توجیه کند.

به این ترتیب براساس پیش‌بینی کارشناسان حوزه فلزات پایه انتظار می‌رود قیمت مس داخلی در هفته پایانی سال جاری پا به پای بازارهای جهانی نوسانی شود که اگر این اتفاق ادامه پیدا کند، خرید و فروشی را در روزهای پایانی سال شاهد نخواهیم بود.

البته ناگفته نماند که سياست‌های نادرست حمايتی از توليدکنندگان و خروج سرمايه سرمايه‌گذاران از بازار مصرف و صنايع پايين‌دستی فلزات پايه کشورمان باعث شده تا بازار اين محصولات بيشتر از سال‌های گذشته اين سکوت را احساس کند.

همچنين توليدکنندگان فلزات پايه با هزينه‌های سنگين توليد همچون مواد اوليه، انرژی، حقوق و دستمزد، کمبود نقدينگی، مشکلات ارزی، بانکی و تاثيرات حاصل از محدودیت‌های بین‌المللی و همچنين ماليات بر ارزش افزوده و ماليات شغلی دست و پنجه نرم می‌کنند و راه گريزی برای آنها نيست.

اين در حالی است که رفع نياز توليدکنندگان فلزات پايه به مواد اوليه و تجهيزات، بالاترين سهم هزينه توليد را به خود اختصاص داده که باز هم مواد اوليه را می‌توان مهم‌ترين‌ بخش هزينه‌ها دانست.
به گفته کارشناسان بازار فلزات پايه، توجه به کاهش تقاضای مشتريان در بازار داخل به دليل فشارهای مضاعفی که بر اثر کمبود مواد اوليه بر توليدکنندگان داخلی وارد می‌سازد، ضروری است؛ چرا که در كنار اين موانع کاهش پی در‌پی تقاضا برای محصولات توليدی را شاهد خواهيم بود.

علاوه‌بر اين، توليدکنندگان نيز با توجه به رکود حاکم بر بازار و با در نظر گرفتن نيازهای ارزی خود، برای جلوگيری از کاهش توليد و اشتغال به ناچار توجه به بازارهای خارجی را در دستور کار قرار داده و با اخذ مجوزهای لازم با حضور در بازارهای مناسب و عرضه محصولاتی که کمترين تقاضا در بازارهای داخل را به خود اختصاص داده، اقدام به صادرات توليدات خود به صورت محدود می‌کنند. البته برخی ديگر از فعالان آگاه معتقدند خروج فلزات از کشور به نفع توليد‌کننده خواهد بود؛ چرا که به افزايش تقاضای داخلی کمک می‌کند و همين افزايش نرخ تقاضا در بازار داخلی را افزايش خواهد داد.
از سوی دیگر بر اساس پیش‌بینی‌های انجام شده انتظار می‌رود که تا دو ماه ابتدایی سال آتی نیز روند بی‌رونق معاملات ادامه‌دار باشد؛ مگر اینکه خبرهای خوشی از نتیجه مذاکرات هسته‌ای به گوش برسد.

رشد قیمت مس با موانع جدی مواجه است

قیمت مس حول ۵۹۰۰ دلار در هر تن نوسان کرده و این درحالی است که ارزش دلار افزایش یافته و عواملی برای کاهش قیمت‌ها وجود دارد. قیمت دیگر فلزات اساسی پس از کاهش در روز گذشته، امروز نوسانی اندک داشته است. نخستین عامل رشد قیمت‌ها، کاهش احتمال بالا رفتن نرخ‌های بهره در آمریکا در آینده نزدیک است. امروز گزارش مربوط به تغییرات بهای تولیدکننده در این کشور منفی بود و با توجه به اینکه بانک مرکزی آمریکا براساس داده‌های اقتصادی در‌باره زمان بالا بردن نرخ‌های بهره تصمیم‌گیری می‌کند احتمال افزایش نرخ‌های یاد شده در آینده نزدیک کمتر شده است.
عامل دوم افزایش قیمت مس، اعلام خبر افزایش وام‌دهی بانک‌های چین در ماه گذشته میلادی است. در ماه فوریه بانک‌های چین 1.02 هزار میلیارد یوآن معادل 162.8 میلیارد‌دلار وام به متقاضیان اعطا کرده‌اند و این رقم بسیار بالاتر از پیش‌بینی اقتصاددان‌ها بوده است. دولت و بانک مرکزی چین برای کمک به رونق اقتصادی و بالا بردن نرخ‌های بهره برخی سیاست‌های انبساطی اجرا کرده‌اند و احتمال داده می‌شود این نوع اقدامات در آینده نیز انجام شود.

اقتصاد چین سال گذشته 7.4 درصد رشد کرد که پایین‌ترین میزان در 24 سال اخیر بود. برای سال جاری دولت چین نرخ هدف برای رشد اقتصاد را 7 درصد تعیین کرده است.

از سوی دیگر، پیش‌بینی شده میزان مازاد عرضه نسبت به تقاضا برای مس در سال جاری میلادی کمتر از حدی است که پیش‌تر تصور می‌شد. برخی نهادهای تحلیلگر پیش‌بینی کرده‌اند که امسال مازاد عرضه نسبت به تقاضا برای مس 200 هزار تن است و چهارمین عامل رشد قیمت مس، پیش‌بینی افزایش تقاضا برای آن در سه ماهه دوم امسال در چین است. چین 40 درصد مس تصفیه شده جهان را مصرف می‌کند.

اما رشد قیمت مس با موانعی مواجه است. رشد ارزش دلار در برابر ارزهای معتبر مهمترین این عوامل است. بانک مرکزی آمریکا قصد دارد در سال جاری میلادی نرخ‌های بهره را بالا ببرد اما درباره زمان این اقدام قطعیتی وجود ندارد. اگر وضعیت بازار کار آمریکا همچنان بهبود یابد و نرخ تورم رشد کند احتمالا در سه ماهه سوم امسال این برنامه اجرا خواهد شد.

عامل دیگر کاهش قیمت مس، افول قیمت نفت خام است. قیمت نفت در هفته‌های اخیر افزایش یافته اما هنوز نسبت به اواسط سال گذشته بسیار پایین‌تر است و پیش‌بینی شده در بهترین حالت قیمت‌ها در سطوح کنونی حفظ خواهند شد. کاهش قیمت نفت هزینه تولید را کاهش می‌دهد و عاملی برای فشار بر قیمت مواد خام از جمله مس خواهد بود.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۴ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۰۰:۲۰
کد مطلب: 22862
 
مرجع : روزنامه دنیای اقتصاد