گروه اكتشاف و زمين شناسي
 
اجرای ۲۶۰ پروژه اکتشافی در سراسر کشور
گروه اكتشاف و زمين شناسي - سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی (ایمیدرو) وسعت ۲۰۰ هزار کیلومتر از گستره کشور را مورد شناسایی قرار داده است.
به گزارش ماین نیوز، در حال‌ حاضر این سازمان نزدیک به ۲۶۰ پروژه اکتشافی در دست اجرا دارد که انجام این طرح‌ها را با همکاری پیمانکارانی از بخش خصوصی و همچنین شرکت تهیه و تولید به پایان می‌رساند که منتهی به کشف ذخایر امیدبخش معدنی شده است.

اکتشاف گام نخست فعالیت‌های معدنی است که خود به چندین مرحله تقسیم می‌شود. حال از آنجایی که در برخی از مناطق کشور بخش خصوصی حاضر به اجرای پروژه‌های اکتشافی نمی‌شود، سازمان ایمیدرو به عنوان بازوی اجرایی این بخش به دنبال ایجاد بستر لازم برای حضور پررنگ‌تر بخش خصوصی است.

افزایش عمق اکتشافات معدنی

مدیرعامل شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران در رابطه با فعالیت‌های اکتشافی کشور گفت: درحال‌حاضر برنامه ایمیدرو برای توسعه اکتشافات در مناطق مختلف کشور در حال انجام است که در این میان شناسایی مواد معدنی در استانی مانند سیستان و بلوچستان پایان یافته است. شرکت تهیه و تولید به عنوان بازوی اجرایی این سازمان توسعه‌ای در انجام اکتشافات نقش موثری ایفا کرده است. این اقدامات علاوه بر شناسایی گستره وسیعی از کشور در جهت افزایش عمق اکتشافات نیز بوده است.

وجیه‌الله جعفری با بیان اینکه توسعه اکتشافات گام اول رونق معادن است، افزود: از آنجایی که شناسایی عمومی گستره ۲۰۰ هزار کیلومتری کشور در حال انجام است، پیش‌بینی می‌شود به ذخایر خوبی دست یابیم تا معادن جدیدی وارد چرخه تولید شوند. در این برنامه با استفاده از فناوری‌های جدید و روش‌های دقیق ذخایر خوبی از زغال‌سنگ و سنگ‌آهن کشف شده است که در تامین مواد اولیه صنایع پایین دستی به اقتصاد معادن کمک‌کننده خواهند بود.

کشف مناطق امیدبخش معدنی

مدیر اکتشاف سازمان ایمیدرو در رابطه با فعالیت‌های اکتشافی این سازمان اظهار کرد: در این بخش ۲۰۰ هزار کیلومتری که برای انجام شناسایی و پی‌جویی اخذ مجوز تعیین شده بود، در استان‌های سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی و جنوبی، یزد، اصفهان، فارس، اصفهان، هرمزگان، اردبیل، آذربایجان شرقی و غربی فعالیت‌ها آغاز شده و در گلستان، کرمانشاه و ایلام در حال اخذ مجوز است.

علی اصغرزاده‌قوچانی افزود: در شهرهایی که فعالیت در آنها شروع شده برنامه‌های ژئوفیزیک هوایی در حال انجام است که در برخی از این استان‌ها به پایان رسیده است و برخی دیگر نیز در دستور کار قرار دارد تا پس از پایان استان‌های دیگر فعالیت‌ها از سر گرفته شود. برای نمونه در سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی برنامه شناسایی و پی‌جویی مقدماتی پایان یافته و وارد پی‌جویی تکمیلی شده است. وی با نگاهی به ظرفیت دو مرحله نخست اکتشاف ادامه داد: در دو مرحله شناسایی و پی‌جویی محدوده‌هایی امیدبخش پیدا می‌شود اما میزان ذخایر قطعی در مرحله اکتشاف تفصیلی تعیین می‌شود. درواقع ذخایر تخمینی در ابتدا براساس نوع گسل و... تعیین می‌شود اما احتمالی و غیردقیق است. درواقع پس از طی‌شدن مرحله عمومی شناسایی عیار ماده معدنی و میزان ذخیره قطعی دنبال می‌شود. او در مورد اینکه چه تعداد معدن حاصل اکتشاف ۲۰۰ هزار کیلومتر خواهد بود، اضافه کرد: براساس شاخص‌های بین‌المللی از هر ۱۰۰۰ محدوده امیدبخش ۱۸ معدن به‌دست می‌آید که نشانه موفقیت بخش اکتشاف است. حال از اکتشاف ۲۰۰ هزار کیلومتری که ایمیدرو انجام داده محدوده‌های امیدبخش زیادی شناسایی شده است.

مدیر اکتشاف سازمان ایمیدرو درباره برنامه دیگر ایمیدرو برای توسعه اکتشافات بخش معدن تصریح کرد: ایمیدرو در بخش دیگری ۱۰۰ هزار متر حفاری در محدوده‌های دارای پروانه اکتشاف انجام داده است. معادنی در طبس، سنگان، یزد، آذربایجان غربی و شرقی، قزوین، زنجان و سیستان و بلوچستان از مکان‌هایی بوده که مورد اکتشاف‌های تکمیلی قرار گرفته است. درواقع این حفاری‌ها نسبت به سال گذشته ۴۰۰ برابر افزایش یافته و به مرز ۲۷ هزار متر رسیده است. در حقیقت این میزان حفاری به شناسایی ۲۰۰ میلیون تن ذخیره قطعی سنگ آهن با عیار ۳۰ تا ۶۰ درصد و ۱۲۰ میلیون تن ذخیره قطعی زغال‌سنگ منجر شده است. همچنین در زرشوران ذخیره طلا از ۸۹ تن به ۱۰۸ تن رسیده است. اصغرزاده‌قوچانی در مورد چگونگی تعیین ذخیره معدنی محدوده‌ها اضافه کرد: از آنجایی که ذخیره معدنی انواع مختلفی دارد برای مشخص‌کردن میزان ذخیره واقعی و اقتصادی باید دید چه میزان از این ماده معدنی قابلیت برداشت دارد، زیرا بخشی از این مواد معدنی ممکن است با این تجهیزات قابل برداشت نباشند بنابراین جزو ذخیره مهندسی به حساب نمی‌آید هرچند در ذخیره زمین‌شناسی محاسبه می‌شود. برای نمونه ماده معدنی تیتان در صورتی که در کشور قابل استحصال نباشد جزو ذخایر معدنی به حساب نمی‌آید اما در شرایطی که توان برداشت آن فراهم شود به ذخایر کشور اضافه خواهد شد.

او در مورد اقدامات ایمیدرو برای تقویت معدنکاری در کشور اظهار کرد: نخست اینکه صندوق بیمه سرمایه‌گذاری معادن در هر یک از گام‌های معدنکاری با صدور ضمانت‌نامه برای تسهیلات از طریق بانک‌های عامل سرمایه‌گذاران را همراهی خواهد کرد. همچنین ایمیدرو تفاهمنامه‌ای را با بانک‌های عامل هماهنگ کرده تا معدنکاران بتوانند تجهیزات مورد نیاز خود را خریداری کنند. بر همین مبنا فعالیت‌های معدنی از سوی سازمان ایمیدرو به شرکت‌های پیمانکار بخش خصوصی واگذار می‌شود و بخشی از این طرح‌ها به شرکت تهیه و تولید واگذار می‌شود. مدیر اکتشاف سازمان ایمیدرو در مورد طرح‌های در دست اجرا ادامه داد: درحال‌حاضر نزدیک به ۲۶۰ طرح اکتشافی از سوی ایمیدرو در حال اجرا و پیگیری است. به گونه‌ای که طرح‌های اکتشافی در شرق کشور در حال توانمندسازی هستند و همچنین شرکت تهیه و تولید در بخش آهن، سرب و روی فعالیت‌هایی انجام می‌دهند.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۹ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۰۹:۱۴
کد مطلب: 22717
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت