گروه معادن
 
حاشیه‌های جنجالی معادن در سال ۹۳
از ماجرای معدن خانم «س.الف» تا خودکشی و بدهی 3 هزار میلیاردی!
گروه معادن - بخش معدن کشور در سال 1393 حاشیه‌های متعددی داشت؛ از تجمع‌ها و اعتصاب‌ها گرفته تا خودکشی و رسانه‌ای شدن واگذاری یک معدن به همسر یکی از مدیران دولتی.
 
به گزارش ماین نیوز، واگذاری معدن به همسر یکی از مدیران دولتی، اعتصاب پنج هزار کارگر معدن سنگ آهن بافق، تجمع کارگران معدن طلای آق دره و خودکشی یکی از آنها به دلیل تعدیل زمستانی، پرونده بدهی گل‌گهر و چادرملو در کمیسیون اصل 90 مجلس و تجمع بازنشستگان فولاد کشور مقابل مجلس جنجالی‌ترین اتفاقات بخش معدن کشور در سال 93 شدند.

در سالی که گذشت، ماجرای معدن خانم «س.الف» یا همان واگذاری معدن به همسر یکی از کارمندان وزارت صنعت اوایل شهریورماه داغ‌ترین خبر رسانه‌ها شد. اما چه کسی با فاش کردن نحوه واگذاری این معدن قصد داشت آتش به پا کند؟ اولین بار موضوع واگذاری این معدن 10‌ میلیاردی آهن را یک نماینده مجلس در گفت‌وگوی مختصر خود با یکی از خبرگزاری‌ها مطرح کرد. البته شاید نماینده مردم تربت جام نمی‌دانست موج خبری رسانه‌ها از جریان چنین واگذاری وجهه دولتمردان را به کجا می‌کشاند.

هر چند که در سال‌های گذشته در خصوص واگذاری این معدن حرف و حدیث‌هایی مطرح شده بود و هر بار شایعه می‌شد این معدن آهن متعلق به یکی از مدیران دولتی است اما در واقع رسانه‌ای شدن نحوه واگذاری جنجالی بزرگ به پا کرد. تا اینکه معاون اول رئیس‌جمهور برای پیگیری این تخلف معدنی دستور ویژه داد. او حتی از ستاد هماهنگی مبارزه با مفاسد اقتصادی و وزیر صنعت، معدن و تجارت خواست با دقت و سرعت پیگیر قضیه شوند.

درخواست صدور پروانه اکتشاف این معدن در تاریخ هشتم آبان ماه سال 81 به نام خانم «س.الف» در سازمان صنایع و معادن وقت استان خراسان ثبت شده که اطلاعات موجود نشان می‌دهد این شخص همسر یکی از کارکنان قراردادی طرح سنگان به نام آقای «ع.م» است. این اولین توضیح نعمت‌زاده وزیر صنعت، معدن و تجارت دولت یازدهم بود که در پاسخ به دستور ویژه معاون اول رئیس‌جمهور مطرح شد.

اما واقعیت این بود که شخصی در سال 81 تقاضای پروانه اکتشاف می‌کند در حالی که همسر او، یکی از کارمندان قراردادی طرح سنگان بوده است. در قانون معادن آمده است که کارکنان رسمی و وابستگان آنها نمی‌توانند در فعالیت‌های معدنی شرکت کنند. اما به دلیل اینکه آقای «ع.م» یا همان کارمند دولتی، کارمند رسمی نبوده همسرش درخواست کرده و این تقاضا در سال 1381 پذیرفته شده است.

بعدها پیگیری‌ها نشان داد این واگذاری به همسر یکی از مدیران بلندپایه دولتی صورت نگرفته و در حقیقت یک کارمند قراردادی در طرح سنگان پشت ماجرا بوده و با بررسی‌های صورت‌گرفته مشخص شد تخلفی در این زمینه صورت نگرفته است.

واگذاری این معدن 10 میلیاردی سنگ‌آهن تقریباً همزمان با روزهای اعتصاب در شرکت سنگ‌آهن مرکزی رسانه‌ای شد. سومین اعتصاب کارگران این معدن در مردادماه امسال در معدن سنگ‌آهن چغارت (یکی از بزرگترین معادن روباز سنگ‌آهن متعلق به شرکت سنگ‌آهن مرکزی ایران) اوج گرفت.

اعتصاب 5 هزار کارگر معدن بافق
در جریان این اعتصاب، 5 هزار کارگر معدن دغدغه‌های خود را با حالت اعتراض مطرح کردند. آنها از وضعیت شهر خود رضایتمندی نداشتند زیرا معتقد بودند 50 سالی که معدن در حالت بهره‌برداری است شهرستان بافق رنگ پیشرفت به خود ندیده است. در صورتی که باید بخشی از سود فروش این معدن به توسعه بافق اختصاص می‌یافت و موجب رونق این شهرستان می‌شد.

هر چند این اعتراض صنفی با گذشت 14 روز و میانجی‌گری مسوولان شکسته شد اما بالاخره رئیس‌جمهور تعیین سرنوشت 28.5 درصد از سهام معدن سنگ آهن بافق را به وزارت کار محول کرد و وزارت کار هم به پشتوانه دستور رئیس‌جمهور، واگذاری این سهام توسط فرابورس را منتفی اعلام کرد.

از اعتصاب تا خودکشی در معدن طلای آق‌دره
اما پس از این در سه ماه آخر سال اعتراض‌های معدنکاران آق دره به دلیل تعدیل‌‌ زمستانی اتفاق جنجالی معدنی دیگری بود که 350 کارگر کارمزد به دلیل رسم هر ساله تعدیل در زمستان از وضعیت کاری خود نگران شدند و در تجمع گروهی متشکل از کارگران تعدیل شده در مقابل نگهبانی این معدن دست به اعتراضاتی زدند. اما به گفته برخی از این کارگران نکته تامل برانگیز این اعتصاب این بود که سه کارگر اقدام به خودکشی کردند و یکی از آنها واقعا این کار را انجام داده بود.

هر چند مسوولان وعده داده بودند کارگران کارمزد معدن مجددا در فصل بهار به کار خود بازمی‌گردند اما بسیاری از آنها به دلیل ابهام در این قضیه جریان اعتراض‌ها را وخیم‌تر کردند. پیگیری‌ها نشان داد آنها خواستار موافقت‌نامه‌ای از سوی وزارت کار هستند که حداقل حق بیمه‌شان در این مدت بیکاری قطع نشود. اما تا زمانی که سیاست وزارت کار در این باره مشخص شود، معلوم نیست زمستان سال آینده سرنوشت این کارگران در این معدن به دلیل تعدیل‌ها چه خواهد بود.

بدهی 3 هزار میلیاردی دو معدن دولتی
جنجال معدنی دیگر در سال 93، پرونده بدهی گل‌گهر و چادرملو در کمیسیون اصل 90 مجلس لود. "شما وزیر 70 میلیون نفر هستید نه نماینده دو معدن!" این واکنش قاضی‌پور، نماینده مردم ارومیه به وزیر اقتصاد درخصوص بازگرداندن پروانه دو معدن گل‌گهر و چادرملو به بهره‌برداران آنهاست.

اگرچه این پروانه معدنی با درخواست وزیر اقتصاد و معاون اول رئیس‌جمهور باری دیگر به بهره‌بردارانش بازگردانده شد اما بهمن‌ماه امسال موج خبری دیگری به راه افتاد که نشان داد بدهی‌های معوق معادن چادرملو و گل گهر تا پایان نیمه اول سال 93 طبق گزارش دیوان محاسبات کشور به 3 هزار میلیارد می‌رسد. این در حالی است که قرار شد اگر این دو معدن بدهی معوق خود را به دولت نپردازند، سازمان مالیاتی نسبت به مسدود کردن حساب‌های آنها اقدام خواهد کرد.

تجمع بازنشستگان فولاد
اما می توان تجمع بازنشستگان فولاد کشور مقابل مجلس را تازه‌ترین جنجالی دانست که اتفاقا در همین اسفندماه امسال صورت گرفت. جمعی از بازنشستگان فولاد با تجمع مقابل مجلس خواستار دریافت به موقع حقوق و مطالبات خود شدند. این در حالی بود که تجمع آنها به چند روز کشیده شد تا اینکه مسوولان وعده‌هایی خوش به آنها دادند.

بازنشستگان فولاد کشور از آنجایی که سه ماه حقوق خود را دریافت نکرده بودند، در مقابل مجلس تجمع کردند. اما نمایندگان به آنها قول دادند اگر مشکل‌شان در اسرع وقت حل نشود، استیضاح علی ربیعی وزیر کار کلید خواهد خورد.

این اولین باری نبود که صدای بازنشستگان فولاد بابت معوقه‌های خود درآمده بود و بلکه پرداخت حقوق بازنشستگان فولاد کشور موضوعی بود که از اواخر سال گذشته به دلیل عدم پرداخت به موقع با اعتراض اعضای این صندوق روبه‌رو شد. پس از گلایه‌ها و اعتراض‌ها بالاخره تکرر در عدم پرداخت به موقع معوقه بازنشستگان فولاد باعث شد وزیر کار جلسه‌ای شبانه و ویژه در این خصوص برگزار کند تا تمهیدات ویژه‌ای برای حل مشکلات بازنشستگان فولاد داشته باشد.

در این راستا او به زیرمجموعه‌های وزارتخانه تحت تصدی خود دستور داد که قبل از آغاز سال جدید، تمامی معوقات حقوق همراه با پاداش عیدی بازنشستگان فولاد کشور پرداخت و همچنین حقوق فروردین‌ماه این بازنشستگان یک ماه زودتر به حساب آنها واریز شود. این در حالی است که پیش از این اعتراض بازنشستگان فولاد کار را به جایی رسانده بود که اسفندماه 92 دستور پرداخت معوقات حقوق بهمن ماه بازنشتگان تا 14 اسفندماه و پرداخت حقوق اسفندماه تا ابتدای فرودین ماه، از سوی حسن روحانی، رئیس جمهور صادر شده بود.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۸ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۱۶:۰۳
کد مطلب: 22642
 
مرجع : اقتصادنيوز