گروه صنایع معدنی سیمان
 
استقرارصنایع وآلودگی محیط زیستی پارک تنگ صیاد
گروه صنایع معدنی >سیمان - استقرار واحدهای صنعتی بزرگ چهارمحال و بختیاری در جوار پارک ملی تنگ صیاد و شهر سفیددشت از جمله کارخانه سیمان، وضعیت نگران کننده ای در مورد آلودگی محیط زیستی این مناطق ایجاد کرده است.
به گزارش ماین نیوز، دشت سفیددشت یکی از مهمترین دشت های استان چهارمحال و بختیاری است که در گذشته یکی از مهمترین مناطق تولید محصولات کشاورزی از جمله سیب زمینی به شمار می رفته است.
خشکسالی و کاهش آب در این منطقه موجب شده که بسیاری از مزارع کشاورزی دیگر کشت نشوند و به زمین های بایر تبدیل شوند.

در دوران دولت نهم و دهم بود که پروژه های مهم بزرگ صنعتی برای استان چهارمحال و بختیاری تصویب و کار احداث آنها شروع شد.پروژه های مهم صنعتی که در آن دوران در این استان کلید خورد شامل کارخانه سیمان، پروژه ورق خودرو گالوانیزه، کارخانه فولاد یک میلیون تنی، فولاد فرخ شهر و... است.

تمام این پروژه ها در همجواری پارک ملی تنگ صیاد هستند که سه پروژه کارخانه سیمان، ورق خودرو و کارخانه فولاد یک میلیون تنی در جوار یکدیگر و همجوار شهر سفیددشت و پارک ملی تنگ صیاد قرار دارند و فولاد فرخ شهر که نام آن جدیدا تغییر کرده است در فاصله چند کیلومتری این پروژه ها واقع شده است.

از طرفی پروژه های مهم صنعتی دیگر نیز در شهرک صنعتی سفیددشت در نزدیک ترین منطقه نزدیک شهر واقع شده است.

در حال حاضر تمام این پروژه ها به جز کارخانه فولاد فعال شده است.

احداث این کارخانه های بزرگ در قدم اول مشکلات بسیاری زیادی ایجاد کرده که کاهش سطح آب های زیر زمینی منطقه یکی از مهمترین موارد بوده است و دیگر مشکلات آلودگی هوا و زیست محیطی است که این واحد ها ایجاد کرده اند و با بهره برداری از کارخانه فولاد شدت آن افزایش پیدا می کند.

کارخانه سیمان یکی از مهمترین کارخانه هایی است که آلودگی زیست محیطی بالایی دارد و آلودگی هوا و خاک را سبب می شود.

هر کارخانه سیمان با وجود رعایت تمام استانداردها و استفاده از فیلتر و... آلودگی را دارد که میزان این آلودگی نسبت به عمر کارخانه و استفاده از تجهیزات مدرن تصفیه ای متغیر است.

کارخانه سیمان شهرکرد نیز اگرچه ادعا می شود که فیلتر دارد اما به راحتی می تواند به کنار کارخانه رفت و از نزدیک گرد و غباری که از این کارخانه به هوا وارد می شود را مشاهده کرد.

در حالیکه منطقه به علت کمبود آب و کمبود فضای سبز درختی دارای آب و هوای غباری و گرد و خاکی است، این کارخانه سیمان نیز به شدت به آلودگی هوای این منطقه افزوده است.

صنایعی که در منطقه احداث و یا در حال ساخت هستند نیاز آبی بسیار زیادی دارند.متاسفانه با وجود آینده ناگوار محیط زیستی در منطقه سفیددشت با استقرار این همه واحد صنعتی بزرگ در کنار یکدیگر، کارخانه سیمان شهرکرد در حال احداث فاز دوم تولید (یک کارخانه سیمان دیگر) است.

بیشتر زمینهای منطقه سفیددشت کشاورزی هستند و کمتر باغی و درختی در این منطقه مشاهده می شود و با وزش یک باد معمولی گرد و خاک شدیدی در این منطقه ایجاد می شود.

با راه اندازی کارخانه فولاد یکی میلیون تنی و فاز دوم کارخانه سیمان در کنار فعالیت دیگر واحدهای صنعتی شهر سفیددشت مانند ورق خودرو، کاشی سازی، کارخانه های شهرک صنعتی سفیددشت و... نمی توان آینده مطلوب محیط زیستی برای این منطقه پیش بینی کرد در حالی که مسئولان باید فکری اساسی برای این منطقه بکنند.

نائب رئیس انجمن محیط زیستی تسنیم در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: بسیاری از دشت های چهارمحال و بختیاری با محدودیت های آبی مواجه شده اند که در منطقه سفیددشت محدودیت های آبی و شرایط کم آبی وجود دارد.

هومان خاکپور بیان داشت: روند خشکسالی سال های گذشته و امسال نیز نگرانی ها را در خصوص کمبود آب در مناطق مختلف استان و منطقه سفیددشت را افزایش داده است.

وی ادامه داد: سطح آب های زیرزمینی در این استان به شدت کاهش یافته است و بسیاری از قنات ها خشک شده و از شش قناتی که در منطقه سفیددشت وجود داشته است و آب مزارع کشاورزی را تامین می کرده است چهار قنات با کاهش شدید آب مواجه شده اند و در حال خشکیدن هستند و وضعیت آبی منطقه سفیددشت بسیار نگران کننده شده است.

کارخانه سیمان شهرکرد
کارخانه فولاد چهارمحال و کارخانه ورق خودرو


وی گفت: یکی از مشکلاتی که در بحث توسعه در منطقه سفیددشت استان چهارمحال و بختیاری به آن توجه نشده است بحث منابع آب منطقه بوده است.

این فعال محیط زیست و منابع طبیعی افزود: متاسفانه صنایعی که در این منطقه احداث و یا در حال ساخت هستند صنایعی هستند که نیاز آبی بسیار زیادی دارند و جزو صنایعی هستند که در مناطقی که آب فراوان وجود دارد احداث می شوند اما در منطقه ای احداث شده اند که آب کافی ندارد.

وی گفت: چاه های عمیقی که در منطقه حفر شده است و برای تامین آب این صنایع استفاده می شود بر روند خشکی دشت تاثیر داشته است و بحران کم آبی دشت سفیددشت را شدت بخشیده است.

وی افزود: توسعه هر کدام از این صنایع با توجه به برنامه های توسعه مانند کارخانه سیمان در فاز دو و سه و کارخانه فولاد مطرح می شود می تواند روند بحران آب را در منطقه سفید دشت بحرانی تر بکند.

این کارشناس منابع طبیعی گفت: به علت کمبود آب در این منطقه است که مسئولان و مدیران کارخانه ها به دنبال پروژه های انتقال آب هستند که می خواهند آب را به این منطقه انتقال دهند.

وی اظهار داشت: جانمایی نامناسب صنایع یکی از مشکلات مهم است که نمونه آن در مناطق مختلف کشور مانند اصفهان بدون توجه به ملاحضات و پتاسیل های آبی منطقه مسقر شده است و توسعه این صنایع با مشکل مواجه شده است.

خاکپور افزود: علاوه بر اینکه ما مشکل در بحث حوزه آب در منطقه سفید دشت داریم، آلودگی های محیط زیستی نظیر آلودگی هوا در این منطقه مشاهده می شود که در آینده نزدیک نگران کننده تر خواهد شد.

وی افزود: کارخانه سیمان مهمترین کارخانه فعال در حال حاضر در این منطقه است آلودگی ایجاد شده توسط آن در منطقه بسیار نگران کننده است.

نائب رئیس انجمن محیط زیستی تسنیم بیان کرد: اگر چه کارخانه سیمان شهرکرد جز کارخانه هایی است که ادعا می شود این کارخانه در خصوص آلودگی هوا و... موارد زیست محیطی را رعایت کرده و از فیلتر استفاده می کند و حداقل آلودگی ها را ایجاد می کند و محیط زیست استان نیز ادعا می کند نظارت کامل دارد اما در برخی موارد می بینیم که از فیلتر استفاده نمی شود و عموما هوای آن منطقه آلوده است.

وی افزود: آلودگی این کارخانه می تواند تاثیر جدی بر آلودگی هوای منطقه داشته که این الودگی نیز نقش مهمی می تواند بر تنوع زیستی پارک ملی تنگ صیاد داشته باشد.

هومان خاکپور بیان کرد: این کارخانه در جوار پارک ملی تنگ صیاد قرار دارد و تنگ صیاد یکی از مهمترین مناطق حفاظت شده کشور است که تنوع زیستی بالایی دارد.

از کارخانه سیمان موارد آلودگی فقط موارد جزئی مشاهده شده است که سریعا اخطار داده ایم و مسئولان کارخانه رفع کرده اندمدیر کل محیط زیست استان چهارمحال و بختیاری نیز در این خصوص به خبرنگار مهر گفت:یکی از سیاست های سازمان حفاظت محیط زیست برای اینکه نظارت کامل و 24 ساعته بر صنایع داشته باشد به سمت و سوی پایش آنلاین رفته است.

شهرام احمدی گفت: صنایع بزرگی که می توانند آلودگی آب و خاک را ایجاد کنند بر اساس قانون باید پایش آنلاین داشته باشند و در استان به دنبال این هستیم که 20 صنعت به این سمت بروند.

کارخانه سیمان شهرکرد

وی افزود: هم اکنون دو صنعت ما پایش آنلاین دارند که یکی کارخانه سیمان و دیگری کارخانه قند چهارمحال است و ما شبانه روز ذرات خروجی کارخانه سیمان را به صورت آنلاین رصد می کنیم و هر گونه توسعه و یا بهره برداری در هر صنعتی منوط به این است که رعایت استاندارد های زیست محیطی را کرده باشد و اگر نکرده باشد ما جلوی توسعه و فعالیت آن را می گیریم.

مدیرکل محیط زیست استان چهارمحال و بختیاری ادامه داد: از کارخانه سیمان موارد آلودگی فقط موارد جزئی مشاهده شده که سریعا اخطار داده ایم و مسئولان کارخانه رفع کرده اند.

احمدی در ادامه بیان کرد: هر کارخانه و صنعتی که امروز به آن مجوز محیط زیستی داده شود و پروانه بهره برداری بگیرد، اما در آینده آلودگی ایجاد کند جلوی فعالیت آن گرفته می شود.

مدیرکل محیط زیست استان چهارمحال و بختیاری اظهار داشت: تمام مجوزهایی که ما صادر می کنیم مشروط بر این است که در طول فعالیت تمام ضوابط را در حوزه محیط زیست رعایت کنند و اگر رعایت نکنند مجوز هم که داشته باشند و بر اساس قوانین مربوطه برخورد قضایی و جلوگیری از فعالیت واحد آلوده کننده محیط زیست می شود.

گزارش از سید محمد رضا موسوی
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۸ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۵۷
کد مطلب: 22615
 
مرجع : مهر