گزارشي از وضعيت بازار صادرات سنگ هاي تزئيني

ناکامي سنگ هاي تزئيني در بين رقبا

روزنامه كسب وكار , 22 دی 1392 ساعت 23:44

رونق بازارسنگ هاي قيمتي، نيمه قيمتي و تزئيني مي تواند راه را براي ورود به بازارهاي جهاني پيش روي توليد کنندگان باز کند. درحالي معادن سنگ هاي قيمتي همچون عقيق زمرد درکشور وجود داشته و مشغول به فعاليت بوده پيش بيني مي شود استقبال از بازار اين سنگ ها در کشور مخصوصا در ميان خانم ها رو به افزايش باشد اما متاسفانه ورود کشور هاي ديگر به اين حوزه باعث از دست رفتن بازار مطلوب توليد کنندگان داخلي شده است.


به گزارش ماین نیوز، گردش مالی صنعت سنگ هاي قيمتي و نيمه قيمتي درجهان ۶۰۰ میلیارد دلار است در حالي که در خوش بينانه ترين حالت ميزان معاملات ايران ۳۴۵ ميليون دلار است.اين آمار به خوبي نشان دهنده وضعيت نا مناسب سنگ هاي قيمتي در کشور است.
به اعتقاد برخي از فعالين اين حوزه ورود رقباي قدرتمند روز به روز انگيزه فعاليت را کاهش مي دهد.

***تاثير سنگ هاي قيمتي بر اشتغال زايي
جواهر تراشي اصلي ترين فعاليت اقتصادي وابسته به سنگ هاي قيمتي است. در حال حاضر کشورهايي که تهي از معادن سنگ هاي قيمتي هستند، براي پيشرفت در جواهر سازي سنگ هاي قيمتي را از کشورهاي ديگر خريداري و وارد مي کنند.در واقع رونق جواهر سازي در کشورهاي ديگر مي تواند زمينه صادرات براي سنگ هاي ايراني را ايجاد کند. از سويي ديگر امروزه باشناخت بیشتر کانی ها و خواص آنها،افرادی که خواستار سنگهای تراش خورده برای اهداف آرایشی یا خواص درمانی آنها هستند،افزايش يافته، در نتيجه اين صنعت در تمام دنيا در حال توسعه است.

رونق بازار سنگ هاي قيمتي تاثير به سزايي در اشتغال زايي دارد. به عنوان  مثال در هندوستان و تایلند میلیون ها نفر در این صنعت مهم مشغول به کار هستند، بنابراین دلایل بسیاري ازجمله ارز آوری قابل توجه، اشتغالزایی، کاربردهای مهم در صنعت و دیگر علوم، عدم نیازبه سوخت فراوان در مراحل تولید و فرآوری، ظرافت این صنعت و عدم وجود مشکل حمل و نقل در مقایسه با دیگر صنایع و مواد معدنی،تامين نیاز مردم به زیور آلات و سنگ های قیمتی از قدیم الایام و... باعث شد بسياري از کشورهاي براي گسترش آن سرمايه گذاري هاي بزرگي انجام دهند و سالیانه میلیاردها دلار درآمد ارزی از بازار جهانی سنگهای قیمتی راب ه کشور خود وارد کنند.

بر اساس آمار هاي منتشر شده میزان تجارت جهانی سنگهای نیمه قیمتی با در نظرگرفتن تجارت الماس در جهان درسال ۲۰۰۵ بالغ بر ۱۸ بیلیون دلار است . سهم ايران با دارا بودن ذخایر عظیم سنگ های نیمه قیمتی تنها ۳۵۰ میلیون دلارمي رسد.

درحالي که قسمت اعظم این سنگ ها بصورت راف (خام و تراش نشده ) به کشورهای همسایه صادر می شود که در عمل نه تنها هیچگونه نفع اقتصادی برای استان هايی همچون خراسان نداشته بلکه برای کشور نیز سود اقتصادي به دنبال ندارد.

مسئله زمانی قابل توجه می شود که به این واقعیت توجه کنیم که تراش سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی،یک یاز مزیتهای هنر و صنعت استانهای خراسان بالاخص خراسان رضوی می باشد

اما نکته جالب تر اين است که ایران پنجمین مصرف کننده طلا و جواهر در دنیاست والاترین مصرف را نسبت به تولید در دنیا دارد. ذخایر سنگهای نیمه قیمتی در ایران ۳۷ هزارتن بوده و گردش مالی این صنعت در جهان ۶۰۰ میلیارد دلار است.

*** ضرورت توجه دولت به بازار سنگ هاي تزئيني
البته وضعيت بازار صادرات سنگ هاي تزئيني و ساختماني هم آن چنان تعريفي ندارد.کمبود توجه مسئولان به صنعت سنگ هاي تزئيني موجب اعتراض انجمن هاي مرتبط با اين صنعت شد.

رئیس هیات مدیره ا نجمن سنگ ایران با اشاره به بازار ۸۰۰ ميليون نفري منطقه اظهار کرد: فرصت مناسبی پیشروی ما قرار داد که پشتیبانی دولت ضرورتی جدی برای تحقق آن محسوب می شود.

ابولقاسم شفيعي گفت: ایران به عنوان چهارمین کشور جهان از نظر ذخایر سنگ ساختمانی و تزئینی و اولین کشور از نظر تنوع رنگ در این ماده معدنی،سهم معناداری در بازار دنیا ندارد.

به گفته وي، ارزش صادرات سنگ تزئینی و نما در سال ۱۳۹۱ به ۱۷۶ میلیون دلار رسید. 

شفیعی با بیان این که اکنون بیش از یک هزارو ۴۵۰ معدن فعال در عرصه سنگ تزئینی وجود دارد،گفت: شمار واحدهای سنگ بری کشور افزون بر ۶ هزار واحداست و میزان تولید سنگ سالانه به حدود ۱۴ میلیون تن می رسد.

براساس برآوردهای جهانی مصرف سنگ از ۸۸۶ میلیون مترمربع در سال ۲۰۰۴ به حدود  ۴.۹ میلیارد متر مربع در سال ۲۰۲۵ خواهد رسید و کشورهای آسیایی چین و هند دراین بازار فعالیت شاخصی دارند،درعین حال ترکیه هم سایهغربی ایران سالانه افزون بر سه میلیارد دلار در این بازار عایدی دارد.

شفیعی تصریح کرد: فعالان بازار سنگ ایران امروز با مشکلاتی مانند بالا بودن نرخ داخلی و هزینه تسهیلات مالی، عدم پذیرش پروانه های بهره برداری معادن به عنوان وثیقه معتبر در بانکهای کشور،پائین بودن بازدهی نیروی کار و راندمان تولید مواجه است.

همچنین بالا بودن نرخ تامین اجتماعی،نبود بودجه های لازم برای امور آموزشی  و تحقیقاتی،مشکل تامین ماشین آلات مورد نیاز بهره برداری از معادن، قوانین دست و پا گیرا داری و غیره از جمله مو انع پیشروی معدن داران سنگ ساختمانی و تزئینی است.
به گزارش ايرنا، آمارها نشان می دهد در دوره (۲۰۱۱- ۲۰۰۶) ایران از نظر صادرات سنگ های تزئینی و نما در بخش کار نشده (خام) رتبه ۱۴ ودرزمینه سنگ فرآوری شده جایگاه ۲۰ جهانی را به خود اختصاص داد.

وی فقدان نمایشگاه دائمی سنگ ساختمانی و تزئینی را در پایتخت به عنوان یکی از نقاط ضعف اهل حرفه ارزیابی کرد و گفت: دایرکردن فضایی مناسب برای این منظور،امکان شناخت مطلوبتر خریداران خارجی را فراهم می سازد و مانع از رفت و آمدهای غیرضروری خواهد شد.

این فعال بازار سنگ اظهار امیدواری کرد: اعضای این تشکل با وحدت و انسجام بتوانند در تصمیم سازی ها و قانونگذاری های مجلس شورای اسلامی همفکری داشته باشند و موجب رشد فعالیت دراین بخش شوند.

از مجموع حدود ۴۰ میلیاردتن ذخیره شناخته شده معدنی در کشور ۶۵ درصدمربوط به انواع سنگهای ساختمانی و پنج درصد سنگ تزئینی و نما است.

شمار معادن کل کشور هفت هزار و ۷۴۲ فقره اعلام شده که پنج هزار و ۵۳۸ معدن فعال محسوب می شوند و در سال گذشته میزان موادمعدنی استخراجی ۳۷۰ تا ۳۹۰ میلیون تن بود.


کد مطلب: 2259

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/2259/ناکامي-سنگ-هاي-تزئيني-بين-رقبا

ماین نیوز
  http://www.minews.ir