گروه معادن سنگ آهن
 
معدن سه چاهون، یک گام تا رفع کسری گندله
گروه معادن >سنگ آهن - احداث دومین واحد گندله‌سازی معادن سنگ‌آهن مرکزی واقع در بافق یزد بر اساس تامین خوراک مورد نیاز آن از دو واحد کنسانتره‌سازی سنگ‌آهن مرکزی ایران در حالی کلید خورد که یکی از دو واحد کنسانتره‌سازی هنوز کلید نخورده و تنها در برنامه‌های توسعه‌ای این شرکت قرار دارد.
به گزارش ماين نيوز، کشور ایران با ۴/۶ میلیارد تن ذخیره شناخته‌شده به عنوان یازدهمین دارنده کانسارهای سنگ‌آهن در دنیا شناخته می‌شود و سالانه ۲۴ میلیون تن فولاد تولید می‌کند که به‌تازگی با اعلام طرح جامع فولاد باید آن را تا افق ۱۴۰۴ به ۵۵ میلیون تن برساند. با این حال آنچه از گذشته تاکنون خط تولید ارزش فولاد را در ایران رنجور کرده بود توسعه نامتوازن خط ارزش تبدیل سنگ‌آهن به کنسانتره، تبدیل کنسانتره به گندله، تبدیل گندله به آهن اسفنجی و سپس فولاد بوده است، به طوری که درحال‌حاضر برای رسیدن به این افق شاهد بیشترین کمبود در واحدهای کنسانتره‌سازی، گندله‌سازی و آهن اسفنجی هستیم.

در حقیقت تاسیس و احداث هر کارخانه کنسانتره‌سازی و گندله‌سازی می‌تواند ما را به افق ۱۴۰۴ نزدیک کند بنابراین وزارت صنعت، معدن و تجارت، معادن سنگ‌آهن ایران را تشویق به احداث کارخانه‌های فرآوری و پرعیارسازی سنگ‌آهن و جلوگیری از خام‌فروشی آن کرده است. احداث واحد ۵ تنی گندله‌سازی سه‌چاهون واقع در بافق نیز در همین زمینه شکل گرفته است و این در حالی است که هم‌اکنون تولید آهن اسفنجی در کشور ۲۰ میلیون تن، گندله ۲۲ میلیون تن و کنسانتره سنگ‌آهن ۳۱ میلیون تن است که با توجه به آمارهای موجود، هم‌اکنون کسری آهن اسفنجی ۱/۳ میلیون و گندله ۸/۶ میلیون تن است، بنابراین با احداث این کارخانه گندله‌سازی حدود ۶۰ درصد از کسری کشور به گندله مرتفع خواهد شد، البته برنده مناقصه این واحد متشکل از دو شرکت ایرانی و یک شرکت چینی هستند که از سال ۹۲ مشخص شده و اکنون که در انتهای سال ۹۳ قرار داریم به تازگی وضعیت ساخت و احداث این واحد آغاز شده است.

گام بلند سه چاهون

شهرستان بافق واقع در استان یزد دارای معادن سنگ‌آهن بسیار غنی است که ذخایر شناخته‌شده آن بالغ بر یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون تن است. این معادن که مهم‌ترین آنها چغارت و ۳۸ آنومالی دیگر است با عنوان سنگ‌آهن مرکزی ایران هستند و قدمت بهره‌برداری از این معدن به سال ۱۳۵۰ برمی‌گردد.

در سایت رسمی این شرکت آمده: در راستای اکتشافات مقدماتی و تکمیلی، معدن سنگ‌آهن چادرملو نیز به عنوان یکی از معادن آهن‌دار ناحیه بافق شناخته شده بود که پس از تصمیم‌گیری مبنی بر تجهیز معدن چادرملو، معدن ذکر شده از این شرکت منفک و با تشکیل شرکت صنعتی و معدنی چادرملو، عملیات تجهیز و بهره‌برداری از آن به شرکت فوق واگذار شده است.

محمدعلی رحیمی‌پور، مشاور معدنی شرکت سنگ‌آهن مرکزی ایران که پیش از این معاون معدنی این شرکت بود می‌گوید: چندین معدن خوراک، دو واحد فعال و در حال احداث کنسانتره‌سازی و واحد گندله‌سازی ما را تامین می‌کنند، از جمله معدن سه چاهون که یکی از معادن متعلق به این شرکت است و بیش از ۹۰ میلیون تن ذخیره باقیمانده دارد.

وی می‌افزاید: همچنین معدن چغارت به عنوان مهم‌ترین معدن این منطقه با عیار ۵۴ درصد، بیش از ۵۳ میلیون تن ذخیره باقیمانده و آنومالی ۱۲ که تقریبا جزو معدن سه چاهون تلقی می‌شود با ۲۸ میلیون تن ذخیره باقیمانده خوراک این سه واحد را تامین می‌کنند.

وی اضافه می‌کند: بلوک مرکزی بافق ۱/۷ میلیارد تن ذخیره شناخته‌شده سنگ‌آهن دارد و با اکتشافات تکمیلی انجام‌شده، آنومالی شمالی واقع در ۱۷ کیلومتری چغارت نیز با عیار ۳۳ درصد با ذخیره ۸۱ میلیارد تن وجود دارد که از متوسط عیار پایین‌تری برخوردار است ولی برای کنسانتره‌سازی مناسب است. سه‌چاهون نیز با عیار ۳۷ درصد و با خط فرآوری‌ای روی همین درصد، سالانه ۳/۲ میلیون تن کنسانتره تولید می‌کند؛ البته ۱/۶ میلیون تن خوراک خود را از سه چاهون و بقیه را از معدن چغارت می‌گیرد.

وی اظهار می‌دارد: برای ۲ میلیون تن کنسانتره سنگ‌آهن افزون بر ۴/۵ میلیون تن خوراک نیاز دارد.

رحیمی‌پور ادامه می‌دهد: در کنار این واحد کنسانتره‌سازی، واحد دیگری با ظرفیت ۲ میلیون تن در دستور ساخت داریم که میزان کنسانتره را در مجموع به ۵/۵ میلیون می‌رساند و این میزان، خوراک مورد نیاز گندله‌سازی ما خواهد بود. واحد ۵ تنی گندله‌سازی این مجموعه نیز براساس خوراک تولیدشده توسط کنسانتره‌سازی یاد شده، احداث می‌شود و تقریبا درصد استحصال کنسانتره به گندله در این واحد بالای ۹۰ درصد است و تقریبا پرت ندارد و لذا با خوراک ۵/۵ میلیون تنی دو واحد کنسانتره‌سازی، این واحد گندله‌سازی تامین مواد اولیه می‌شود. به این شکل ۱۰۰ درصد خوراک مورد نیاز این واحد از معادن سنگ‌آهن مرکزی ایران تامین می‌شود و نقش مهمی در توسعه معادن ایفا می‌کند و ما را یک گام بلند به اهداف‌مان در این منطقه که توسعه پایدار منطقه است نزدیک می‌کند. وی افزود: آنومالی چاه‌گز واقع در منطقه سنگ‌آهن مرکزی با انجام عملیات اکتشاف تکمیلی آن توسط سازمان توسعه معادن و صنایع معدنی که درحقیقت متعلق به خود این سازمان است ۹۰ میلیون تن به ذخیره معادن این شرکت افزوده است. ضمن اینکه ایمیدرو مالک ۲۸ درصد سهام سنگ‌آهن مرکزی ایران است.

تجهیزات اروپایی و اجرای چینی

برای احداث واحد گندله‌سازی سه چاهون طبق روال عادی مناقصه‌ای برگزار شد و در سال ۸۹ برنده آن که دو شرکت ایرانی انرژی گستر نصیر، کاروان دز دشت و شرکت چینی ام‌سی‌سی بودند مشخص شده و اقدامات اولیه شامل کارهای مهندسی و طراحی و تعیین نوع محصول و نوع سازه انجام شده است.

در این رابطه مدیر سایت گندله‌سازی سه‌چاهون با بیان این مطلب می‌گوید: بعد از اینکه فاینانس ما با چینی‌ها به نتیجه‌ای نرسید و در عین حال ناچار به ادامه قرارداد با برنده مناقصه بودیم، تصمیم به تهیه تجهیزات بخش‌های مختلف کارخانه گندله‌سازی سه چاهون از شرکت‌های معتبر اروپایی گرفتیم و در این رابطه با تامین مالی از محل درآمدهای خود شرکت، تجهیزات بخش سنگ‌شکن را از آلمان، تجهیزات انباشت و برداشت را از اسپانیا و سایر تجهیزات نظیر میکسر و سرندها را از ایتالیا خریداری کردیم که این بخش‌ها با نوار نقاله به هم متصل می‌شوند.

امیر معینی با بیان اینکه کار مهندسی سایت توسط سه شرکت یادشده به اتمام رسیده، می‌افزاید: همچنین ۹۰ درصد دیسک‌هایی که گندله‌سازی را به عهده دارد یک شرکت ایرانی انجام می‌دهد.

محمدجواد عسکری، مدیرعامل شرکت سنگ‌آهن مرکزی ایران نیز در این‌باره می‌گوید: واحد گندله‌سازی سه‌چاهون با هدف تولید سالیانه ۵ میلیون تن گندله با سرمایه‌گذاری ۱۸۷ میلیون یورو قرار است در مدت ۳۶ ماه به بهره‌برداری برسد و در این راه با نصب روزشمار پروژه، تمام سعی‌مان بهره‌برداری از این پروژه در زمان ذکر شده است. این طرح علاوه بر اینکه زنجیره اتصال سنگ‌آهن به فولاد کوره بلند است، اشتغال بسیار خوبی هم خواهد داشت.

وی می‌افزاید: معدن چادرملو با اضافه شدن گندله، توانست ۱۲۸۰ میلیارد تومان به سود خود اضافه کند و این تنها به این دلیل است که اکنون این معدن، میوه چندین سال صبر و همدلی را می‌چیند. ما نیز باید این زمان‌گذار را طی کنیم تا آینده روشنی پیش روی صنعت و معدن این شهر و به تبع آن ارتقای سطح رفاه زندگی مردم داشته باشیم. این آینده روشن، ۳۶ تا ۴۰ ماه صبر و تلاش و همدلی می‌طلبد.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۷ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۱۲:۲۶
کد مطلب: 22546
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت