گروه معادن
 
مناطق ویژه اقتصادی ایران همتراز با صحار عمان
گروه معادن - مناطق ویژه و آزاد با در اختیار داشتن زیرساخت‌های مناسب می‌توانند بستری برای جذب سرمایه‌گذاران به‌ویژه سرمایه‌گذاران خارجی باشند. ازسویی دیگر بخش معدن برای در اختیار داشتن سهم بیشتری از بودجه کشور نیازمند توسعه است، اما نباید فراموش کرد که توسعه بخش معدن در گرو سرمایه‌گذاری است.
به گزارش ماين نيوز، در نتیجه احداث منطقه ویژه و آزاد مخصوص صنایع معدنی می‌تواند گام موثری در این بخش باشد. از طرفی دیگر می‌توان با الگوبرداری از مناطق آزاد موجود در کشورهای همسایه سرمایه‌گذاران را جذب بخش معدن کشور کنیم. منطقه آزاد صحار در کشور عمان جزو مناطقی است که در عمر نه‌چندان طولانی خود در جذب سرمایه‌گذاری خارجی عملکرد موفقی داشته است، به‌طوری که «واله» غول معدنی جهان نیز برای جذب بازارهای منطقه در صحار سرمایه‌گذاری کرده است.

جذابیت‌های صحار برای سرمایه‌گذاران خارجی

رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و عمان درباره منطقه آزاد صحار، اظهار کرد: منطقه آزاد صحار در جذب سرمایه‌گذار از ویژگی‌های خاصی برخوردار است. ارائه تسهیلات به سرمایه‌گذاران یکی از فاکتورهایی است که تمایل شرکت‌ها برای حضور در این منطقه را افزایش می‌دهد. سرمایه‌گذاران حاضر در این منطقه از معافیت‌های مالیات بر درآمد و مالیات حقوق پرسنل و همچنین معافیت‌های گمرکی برخوردار هستند. نکته جالب در صحار قوانین ثبت شرکت‌های خارجی است، به عنوان مثال اگر بخواهیم شرکتی را در کشور عمان به ثبت برسانیم باید ۳۰ درصد از سهام آن عمانی باشد درحالی که ثبت شرکت در منطقه آزاد با سهام با ۱۰۰درصد مالکیت خارجی انجام می‌شود. همچنین در صورت ثبت شرکت در عمان باید ۳۵ درصد از نیروی کار عمانی باشد اما در منطقه صحار این رقم به ۱۵ درصد کاهش یافته است.

محسن ضرابی بیان کرد: در منطقه آزاد صحار زمین با تمامی زیرساخت‌های لازم برای ۲۵ سال به سرمایه‌گذاران اجاره داده می‌شود. درواقع وجود زیرساخت‌های لازم، دارابودن رتبه کسب‌وکار ۴۸ و تورم کمتر از ۳ درصد از دلایلی است که سرمایه‌گذاران خارجی را به سوی خود جذب می‌کند. با توجه به روابط سیاسی خوب میان ایران و عمان ریسک سرمایه‌گذاری برای ایرانی‌ها در این منطقه بسیار کم است. درنتیجه حضور در این منطقه برای صنایع ایران به ویژه صنایع معدنی می‌تواند فرصت مناسبی باشد.

وی ادامه داد: این منطقه زیرساخت‌های خوبی در حوزه فعالیت صنایع معدنی در اختیار دارد. به عنوان مثال تاسیسات بندری در فاصله ۴ کیلومتری از این منطقه قرار دارد. همچنین تمامی زیرساخت‌های بارگیری مواد معدنی نیز در بنادر وجود داشته و کشتی‌های بزرگ می‌توانند در این منطقه به‌راحتی پهلو گرفته و اقدام به بارگیری کنند.

ضرابی تصریح کرد: شرکت واله برزیل یکی از بزرگترین شرکت‌های معدنی جهان با احداث کارخانه گندله‌سازی ۱۰میلیون تنی در صحار نیاز کشورهای منطقه به گندله را تامین می‌کند. این شرکت کنسانتره سنگ آهن را با کشتی‌های ۴۰۰ هزار تنی وارد منطقه می‌کند و در این کارخانه به گندله تبدیل می‌کند. همچنین کارخانه بزرگی در زمینه آلومینیوم در این منطقه فعالیت کرده و ماده اولیه برای تولید را وارد منطقه کرده است. از سویی دیگر ۴ کارخانه فروکروم نیز برای احداث در منطقه مجوزهای لازم را اخذ کرده‌اند. به‌طور کلی منطقه آزاد صحار با ایجاد زیرساخت‌های اساسی نظر سرمایه‌گذاران را به خود جلب کرده است. شرکت واله با بررسی کارخانه‌های فولادسازی در منطقه نیاز به گندله را پیش‌بینی کرد و درنهایت منطقه صحار را برای ساخت کارخانه گندله‌سازی مناسب دانست. منطقه آزاد صحار در مدت نه‌چندان زیادی که احداث شده است توانسته ۱۳/۵میلیارد دلار سرمایه جذب کند.

به گفته رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و عمان، با توجه به وضع تحریم‌ها علیه ایران، حضور در منطقه آزاد صحار می‌تواند فرصتی خوب برای حضور در بازارهای جهانی باشد. درواقع با توجه به روابط خوب ایران با عمان سرمایه‌گذاران ایران می‌توانند در این منطقه حضور داشته باشند.

تحریم‌ها اصلی‌ترین مانع برای جذب سرمایه‌گذار

حضور سرمایه‌گذاران ایرانی در مناطق آزاد دیگر کشورها به ویژه عمان می‌تواند در توسعه صنایع معدنی همچون آلومینیوم، فولاد و... موثر بوده و ورود به بازارهای جهانی را آسان کند. اما در کنار این موضوع مناطق ویژه و آزاد در حوزه صنایع معدنی کشور نیز می‌تواند در جذب سرمایه‌گذاران خارجی اثرگذار بوده و محصولات معدنی با مشکلات کمتری راهی بازارهای جهانی کند. اما نکته مهم در این موضوع ایجاد زیرساخت‌ها و شفاف‌سازی قوانین و مقررات برای سرمایه‌گذاران است.

امروز مناطق ویژه اقتصادی و آزاد در کشور با وجود ذخایر فراوان معدنی و همچنین در اختیار داشتن ذخایری از انرژی می‌تواند برای سرمایه‌گذاران معدنی جذاب بوده و به نوعی آنها را به سوی خود کشاند اما متاسفانه حضور سرمایه‌گذاران آن‌طور که باید در این مناطق دیده نمی‌شود. این درحالی است که شرکت واله برزیل منطقه آزاد صحار را برای سرمایه‌گذاری انتخاب کرده و با این اقدام بازار معدنی منطقه را در دست می‌گیرد.

مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی سیرجان درباره جذب سرمایه‌گذار در مناطق ویژه اقتصادی اظهار کرد: قوانین و آیین‌نامه‌ها برای جذب سرمایه‌گذار در این مناطق تدوین شده است اما با وجود این برخی مسائل مانند یک مانع از ورود سرمایه‌گذار خودداری می‌کند. این درحالی است که جذب سرمایه‌گذار یکی از اصلی‌ترین نکات در توسعه بخش معدن محسوب می‌شود. غلامحسین رضایی گفت: درحال‌حاضر تحریم‌ها اصلی‌ترین مشکل در جذب سرمایه‌گذار محسوب می‌شوند. البته در برخی از قوانین شفافیت‌های لازم برای سرمایه‌گذاران وجود ندارد در نتیجه می‌تواند تمایل آنها برای ورود به ایران را کم کند. درواقع برای جذب بیشتر سرمایه‌گذار باید گام‌های اساسی در رفع موانع برداشته شود.

وی با اشاره به ذخایر معدنی موجود در کشور بیان کرد: کشور ما ظرفیت‌های خوبی در بخش فولاد، سنگ‌های تزئینی و... دارد. این ویژگی‌ها می‌تواند در جذب سرمایه‌گذاران خارجی در بخش معدن موثر باشد. اما همان‌طور که پیش‌تر اشاره کردم، تحریم‌ها اصلی‌ترین مانع برای جذب سرمایه محسوب می‌شوند. در صورت رفع مشکلات حاصل از تحریم‌ها می‌توانیم شاهد افزایش ۳۰درصدی فعالیت‌های مناطق آزاد و ویژه باشیم. با رفع تحریم‌ها و ورود سرمایه‌گذاران خارجی می‌توان شاهد رشد بخش معدن و تولید محصولات معدنی بود. در واقع ایران با داشتن ذخایر غنی معدنی و با سرمایه‌گذاری مناسب در این بخش می‌تواند حضور پررنگی در بازارهای جهانی محصولات معدنی داشته باشد.

مناطق آزاد و ویژه، مکان‌هایی مناسب برای سرمایه‌گذاری معدنی

مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خلیج‌فارس درباره جذب سرمایه‌گذار در مناطق ویژه کشور اظهار کرد: سرمایه و صاحب سرمایه مانند پرنده‌ای است که اگر جایی احساس امنیت کند، لانه خود را ساخته و به زندگی ادامه می‌دهد و به محض اینکه احساس خطر کند، مکان را ترک و به مکان دیگری می‌رود. سرمایه مرز و ملیت ندارد و این به معنای آن است که سرمایه‌گذاری تابعی از میزان ریسک است، هرچه ما ریسک سرمایه‌گذاری را کمتر کنیم، جذب سرمایه بیشتر می‌شود و احتمال فرار آن کاهش می‌یابد و صاحب سرمایه شجاعت بیشتری برای ماندن پیدا می‌کند با توجه به اینکه سرمایه‌گذاری روند پیچیده‌ای است و بسیاری از عوامل ساختاری در آن دخیل هستند، ریسک‌های سرمایه‌گذاری را می‌توان به عنوان مهم‌ترین این عوامل نام برد.

مسعود هندیان افزود: امروزه یکی از بهترین مکان‌ها برای سرمایه‌گذاری در بخش‌های مختلف صنایع معدنی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی است، در سایر نقاط جهان هم برای ایجاد مناطق ویژه و آزاد برنامه‌ریزی‌های فراوانی شده و موفقیت بسیاری از کشورهای جهان مدیون مناطق آزاد و ویژه آنهاست.

به گفته وی، هدف از تشکیل مناطق جذب سرمایه‌گذاری و حمایت از فعالیت‌های اقتصادی، فناوری، صادرات محصولات غیرنفتی و صنایع معدنی، ایجاد اشتغال مولد، برقراری ارتباط تجاری بین‌المللی، صادرات و ترانزیت و انتقال کالا، توسعه و انتقال فناوری است.

هندیان در ادامه افزود: یکی از دلایل افزایش جذب سرمایه‌گذاری در سال‌های اخیر نیروی کار جوان، وجود ۶۸ نوع ماده معدنی، بازار بزرگ اطراف ایران و قرار گرفتن درکریدور شمال و جنوب و وجود صنایع مادر و موضوع تکمیل زنجیره تولید در صنایع پایین‌دستی و بالادستی است و منابع انرژی فراوان و وضعیت کشورهای همسایه موقعیت خوبی برای سرمایه‌گذاری در ایران فراهم کرده است.

وی تاکید کرد: با توجه به اینکه کشور ما جزو کشورهای درحال توسعه است و برای اینکه بتوانیم مسیر توسعه صنعتی را ادامه دهیم، نیاز به جذب سرمایه‌گذاران خارجی و داخلی داریم. همچنین باید به توسعه و تامین زیرساخت‌های مورد نیاز برای بخش صنعت و سایر بخش‌ها، توسعه و آموزش منابع انسانی کارآمد و بهره‌ور با ارزش افزوده بالا، تامین مواد اولیه موردنیاز سرمایه‌گذاران، تامین انرژی‌های لازم (آب، برق و گاز) و بهبود شاخص‌های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی توجه کنیم.

مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خلیج‌فارس افزود: امروز رقابت بسیاری برای جذب سرمایه‌گذاری، توسعه صادرات و ایجاد اشتغال بین مناطق آزاد و ویژه جهان وجود دارد، در کشور ما هم مناطق ویژه موفقیت‌هایی داشته و توانسته‌اند در بخش صادرات و اشتغالزایی موثر باشند.

وی ادامه داد: در مناطق ویژه مزایای خوبی برای سرمایه‌گذاران وجود دارد و زیرساخت‌های مناسبی هم ایجادشده که می‌تواند هزینه تولید و انتقال کالا را کاهش دهد. از طرفی ارز مبادله‌ای واحدهای تولیدی باید تامین شود و از سوی دیگر باید قوانین و مقررات مناطق، مورد قبول دستگاه‌ها در سرزمین اصلی قرار گیرد و بودجه مناطقی که شرکت دولتی هستند، ترمیم شود. در این منطقه برای ایجاد زیرساخت‌های سرمایه‌گذاران باید پروژه‌هایی از محل منابع داخلی ایجاد شود. هندیان تصریح کرد: اگر فرهنگ و اقتصاد با هم ارتباط مناسبی داشته باشند هر دو فعال می‌شوند و توسعه می‌یابند، کاری که در سایر کشورهای توسعه‌یافته انجام شده و نتیجه مثبت داده است.

خواهرخواندگی صحار و چابهار

چندی پیش مدیرعامل منطقه آزاد چابهار با اشاره به پیوندهای قومی و روابط حسنه سیاسی با ملت دوست و برادر عمان و نیز توسعه روابط اقتصادی فعال بین طرفین اظهار کرد: چابهار و صحار عمان خواهرخوانده می‌شوند. با توجه به ارتباط عمان با کشورهای اروپایی و حضور سرمایه‌گذاران بزرگ در منطقه صحار این اقدام می‌تواند گامی مهم در توسعه منطقه آزاد چابهار تلقی شود. از سویی دیگر همکاری با منطقه ویژه شناخته‌شده‌ای مانند عمان می‌تواند دروازه ورود سرمایه‌گذاران خارجی را باز کند. از سویی دیگر با ایجاد چنین روابطی، ورود ایران به بازارهای جهانی با وجود تحریم‌ها می‌تواند آسان‌تر از گذشته انجام شود.
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱۴ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۱۶:۳۰
کد مطلب: 22448