نماینده اتوتک فنلاند در ایران به ماین نیوز خبر داد:

اجرای 20 میلیون تن پروژه گندله‌سازی در ایران توسط اتوتک فنلاند

22 دی 1392 ساعت 11:49

مدیر ارشد بازاریابی پروژه‌های گروه صنعتی بازرگانی ایران اروپا، نماینده رسمی شرکت فنلاندی Outotec در ایران با اشاره به اینکه این شرکت هم‌اکنون دو پروژه احداث کارخانه گندله‌سازی هر یک به ظرفیت 5 میلیون تن را در دست اجرا دارد، گفت: اتوتک پس از احداث و تکمیل گندله‌سازی شماره یک شرکت صنعتی معدنی گل‌گهر به ظرفیت 5 میلیون تن، برای اجرای پروژه گندله‌سازی شماره 2 گل‌گهر نیز با این شرکت قرارداد بست که این پروژه اکنون در حال احداث است. ضمن اینکه یک کارخانه گندله‌سازی 5 میلیون تنی نیز برای شرکت سنگ‌آهن گهر زمین در دست اجرا است.


هومان خواجه نصیری در گفت‌وگو با خبرنگار ماین نیوز با اشاره به اینکه طی چند سال اخیر مجموع ظرفیت پروژه‌های گندله‌سازی اجرا شده یا در حال اجرای شرکت اتوتک در ایران به ۱۵ میلیون تن می‌رسد، افزود: Outotec همچنین در شرف امضای قرارداد احداث یک کارخانه دیگر گندله‌سازی در بافق یزد به ظرفیت ۵ میلیون تن در سال است که با این شرایط ظرفیت پروژه‌های گندله‌سازی اجرا شده و یا در دست اجرای اتوتک در ایران بالغ بر ۲۰ میلیون تن خواهد شد.

او با اشاره به اینکه اتوتک یک شرکت با سابقه و معتبر در ارائه بهینه‌ترین تکنولوژی های موردنیاز در زمینه فرآوری مواد معدنی و فلزات است، توضیح داد: هیچ شرکتی مانند Outotec در دنیا وجود ندارد که بتواند مستقلا تکنولوژی‌های متنوعی را برای فرآوری اکثر فلزات پایه و مواد معدنی مهم ارائه کند. اتوتک در حال حاضر در صنایع مختلفی مانند مس، فولاد، آلومینیوم، سرب و روی، طلا، فروکروم و بسیاری از مواد معدنی دیگر صاحب فناوریهای‌‌های اثبات شده است.

وی افزود: Outotec در اجرای پروژه‌های فرآوری معدنی، خدمات مهندسی پایه و تامین تجهیزات کلیدی پروژه را به مشتریانش ارائه می‌کند. این شرکت در حال حاضر خدماتش را به ۸۰ کشور دنیا از جمله ایران ارائه می¬کند و در برخی حوزه‌ها مانند ذوب مس با تکنولوژی فلش تنها دارنده معتبر دانش فنی در سطح جهان محسوب می‌شود.

مدیر ارشد بازاریابی پروژه¬های گروه صنعتی بازرگانی ایران اروپا، نماینده رسمی شرکت فنلاندی Outotec در ایران افزود: قدمت شرکت Outotec بیش از ۱۰۰ سال است که در ابتدا کار خود را در حوزه مس آغاز کرد و بعد از آن به تدریج وارد حوزه‌های دیگر نیز شد. این شرکت دارای ۲ مرکز تحقیقاتی بسیار مجهز در فنلاند و آلمان است که بالغ بر ۵۰۰ نفر پژوهشگر و متخصص در زمینه نوآوری و بهینه کردن تکنولوژیهای فرآوری مواد معدنی و فلزات کار می‌کنند. ضمن اینکه شرکت اتوتک دارای ۵۰۰۰ نفر نیرو است که در ۴۰ نقطه دنیا حضور فیزیکی دارند و دفاتر فنلاند، آلمان و سوئد این شرکت بیشترین حجم کار با ایران را دارند.

او با بیان اینکه Outotec بزرگترین شرکت اروپایی در صنعت فراوری بود که در جریان تحریمها نه تتها از ایران خارج نشد بلکه حضورش را در ایران قویا حفظ کرد، یادآوری کرد: این شرکت حتی در اوج تحریمها نیز از اجرای پروژه‌های خود در ایران قدم پس نگذاشت. در همین مقطع بسیاری از شرکتها از ایران رفتند اما اتوتک با مشاوره و حمایت گروه صنعتی و بازرگانی ایران اروپا متوجه شد که می‌تواند به حضور خود در کشورمان ادامه دهد و ضمنا از چارچوب قوانین تحریم‌ها نیز تخطی نکند. به نحوی که توانست به مقامات کنترل صادرات اروپا ثابت کند که فعالیتش مرتبط با شرکتها یا افراد موجود در فهرست تحریم‌ها نبوده و مجوزهای صادراتی لازم را از اتحادیه اروپا به منظور کار در ایران بگیرد.

خواجه نصیری با اشاره به اینکه اکنون تعداد پروژه‌های اجرایی شرکت Outotec و سرعت پیشرفت آنها
در ایران از شرکتهای چینی و روسی که اجرایی شدن و اتمام پروژه‌های آنها سالها طول می‌کشد بیشتر است، اضافه کرد: پروژه احداث گندله‌سازی شماره یک گل‌گهر در اواخر کار به تحریم‌ها برخورد کرد و در شرایطی که بسیاری از شرکتها از حضور در ایران انصراف دادند شاخه آلمانی این شرکت به تعهداتش عمل کرد و پروژه را تکمیل و به بهره‌برداری رساند. همین عامل باعث شد تا شرکت گل‌گهر برای اجرای پروژه گندله‌سازی شماره ۲ خود نیز با اتوتک قرارداد ببندد، چرا که اتوتک در سخترین شرایط، برادری خود را ثابت کرده بود.

وی با با بیان اینکه دفاتر اتوتک در کشورهای مختلف خدمات مختلفی را ارایه می‌دهند، گفت: به عنوان مثال دفتر آلمان اتوتک بیشتر در حوزه فولاد تمرکز دارد و یادفتر فنلاند عمدتا در حوزه مس نقش ایفا می‌کند.

وی با انتقاد از تحویل برخی پروژه‌های بزرگ معدنی به شرکتهای فاقد تجربه و صلاحیت گفت: متاسفانه هم‌اکنون شاهد این هستیم که بعضا پروژه‌های مهم ملی به شرکتهایی سپرده می‌شوند که نه تنها دانش فنی و درک تکنولوژی لازم را ندارند بلکه از تجربه تخصصی کافی و یا سوابق اطمینان بخشی نیز برخوردار نیستند و همین باعث می‌شود که بعد از مدت کوتاهی پروژه‌ها دچار مشکلات عدیده‌ای شوند.

مدیر ارشد بازاریابی پروژه¬های گروه صنعتی بازرگانی ایران اروپا، نماینده رسمی شرکت فنلاندی Outotec در ایران در پاسخ به این سوال که آیا انتقاد شما مربوط به عملکرد چینی‌ها در ۷ طرح فولادی می‌شود که این طرح‌ها بعد از گذشت سالها هنوز به بهره‌برداری نرسیده‌اند؟ اظهار کرد: شرکت اتوتک عمدتا در بخش بالادستی فولاد یعنی کنسانتره و گندله‌سازی متخصص است و روی حوزه‌های ریخته گری، نورد و احیا میدرکس تمرکزی ندارد. در واحدهای احیای ۷ طرح فولادی نیز از تکنولوژی میدرکس استفاده می‌شود که با تکنولوژی احیا گازی شرکت اتوتک به نام "سیرکورد" متفاوت است. ولی انتقاد من بیشتر در مورد پروژه‌های سنگان صادق است.

او با اشاره به اینکه بهتر است در پروژه‌های کنسانتره و گندله‌سازی احداث هر دو واحد به یک شرکت سپرده شود، گفت: Outotec این توانمندی را دارد که هر دو خط کنسانتره و گندله‌سازی را در قالب یک پروژه احداث کند. در این حالت کنسانتره‌ای که تولید خواهد شد قطعا قابلیت تبدیل به گندله با کیفیت مطلوب را خواهد داشت. این در حالی است که سپردن این دو پروژه به دو شرکت که تخصص هر دو بخش را نداشته باشند، ممکن است به تولید کنسانتره و نهایتا گندله‌ای بینجامد که به دلیل کیفیت به کار فولاد سازی نیاید.

خواجه نصیری در پاسخ به این سوال که چطور کشور فنلاند که جزو کشورهای معدن خیز محسوب نمی‌شود توانسته شرکتی مانند Outotec را به دنیا عرضه کند؟ توضیح داد: اتفاقا همین عامل باعث پیشرفت اتوتک شد. با توجه به اینکه فنلاند ذخایر معدنی چندانی ندارد اتوتک مجبور بود تا با استفاده از بهترین تکنولوژی‌ها حداکثر استفاده را از همین مواد معدنی اندک ببرد. بد نیست بدانیم که فنلاند حدود ۷۰ سال پیش جزو فقیرترین کشورهای اروپایی بود اما به دلیل تمرکز روی تکنولوژی و نوآوری توانسته امروز به یکی از پیشرفته‌ترین کشورهای اروپایی تبدیل شود. اصولا الان نیز اتوتک شرکتی دانش بنیان و تکنولوژی محور محسوب می‌شود.

او در پاسخ به این سوال که آیا Outotec به جزو حوزه و کنسانتره و گندله‌سازی سنگ‌آهن در دیگر حوزه‌های معدنی ایران نیز فعال است یا خیر؟ توضیح داد: در حال حاضر اتوتک اصلی‌ترین تامین‌کننده شرکت ملی صنایع مس ایران محسوب می‌شود و در حوزه‌های تغلیظ، ذوب، اسید سولفوریک و پالایشگاه با شرکت مس چندین قرارداد در حال اجرا دارد. باید همین جا به این نکته اشاره کنم که درک متقابل اتوتک و مشتریان اصلیش از معضلات تحریم‌ها، داشتن اعتماد حرفه‌ای و ریسک حساب شده و همچنین انعطاف‌پذیری در استفاده از راهکارهای قراردادی جایگزین و به روز، اجرایی شدن و پیشرفت قابل قبول پروژه‌ها را به ارمغان آورد.

خواجه نصیری درباره سفر اخیر مدیر منطقه‌ای Outotec به ایران و دیدار وی با رئیس سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) عنوان کرد: در دیدار مدیر منطقه‌ای اتوتک با رئیس ایمیدرو بر ادامه حضور اتوتک در ایران تاکید شد و وعده داده شد که با توجه به نگرش دولت جدید و تغییرات سیاسی اخیر، حتی افزایش حضور اتوتک را در دامنه وسیعتری از پروژه‌های معدنی ایران شاهد باشیم.

مدیر ارشد بازاریابی پروژه¬های گروه صنعتی بازرگانی ایران اروپا، نماینده رسمی شرکت فنلاندی Outotec در ایران با بیان اینکه شرکت اتوتک در اغلب کشورهای معدنی دنیا مانند استرالیا، برزیل، چین و هند دفتر دارد، گفت: حتی چینی‌ها که به عنوان دارنده تکنولوژی خودشان را به مشتریان ایرانی معرفی می‌کنند زمانی که نوبت به انجام پروژه در کشور خودشان می‌رسد، قلب کارخانه‌های خود را از غربی‌ها مثل اتوتک می‌خرند، چرا که نمی‌توانند خودشان را گول بزنند و منافع ملی کشورشان را به خطر بیندازند . به همین دلیل چین از بازارهای خوب اتوتک است که همواره دنبال تکنولوژی روز ما است.

وی افزود: به اعتقاد من ایران لیاقت بهترین‌ها را دارد و امکان دسترسی به بهترین‌ها نیز وجود دارد. ما باید به این نکته کلیدی توجه کنیم که چین در زمینه تولید انواع مواد معدنی در دنیا رتبه اول را دارد اما در زمینه فناوری چنین چیزی نیست. ما نباید پروژه‌های ملی خود را در اختیار شرکت‌های چینی قرار دهیم تا به آزمایشگاهی برای افزایش مهارت آنها در کپی تکنولوژی‌های قدیمی‌تر غربی تبدیل شویم. باید آگاه باشیم که در پس قیمت پایین چینی‌ها ، اژدهایی است که منابع ملی ما را می‌بلعد.

او با اشاره به اینکه شرکتOutotec برخلاف شرکت‌های چینی کمتر مانور می‌کند و بیشتر عمل می‌کند، اظهار کرد: ایران بزرگترین بازار خاورمیانه شرکت اتوتک محسوب می‌شود. اگرچه اتوتک در عربستان بزرگترین پروژه اسید سولفوریک دنیا و یا یک پروژه بزرگ پیگمنت را در دست اجرا دارد ولی تعداد پروژه‌های اتوک در ایران بیشتر از عربستان است.

وی در ادامه با انتقاد از شیوه برگزاری برخی مناقصات واگذاری پروژه‌های معدنی در کشور توضیح داد: به عنوان مثال در یک مناقصه شرکت طراز اول دنیا در کنار یک شرکت درجه چندم چینی یا روسی قرار داده می‌شود که این واقعا بی‌انصافی بوده و عادلانه نیست. متاسفانه چون در اکثر موارد نیز نهایتا قیمت پایین‌تر مدنظر کارفرما است همین شرکتهای درجه چندم برنده مناقصات می‌شوند که البته در نهایت هم توانایی مدیرت حرفه‌ای پروژه را ندارند و پس از مدتی پروژه‌ها دچار بحران‌های جدی و بعضا جبران ناپذیر می‌شوندد. ضمن اینکه هزینه تعمیر و نگهداری چنین واحدهایی بسیار بالا است.

خواجه نصیری افزود: نمونه چنین اتفاقی در مورد ذوب مس خاتون آباد رخ داد که توسط چینی‌ها و با استفاده از تکنولوژی کپی‌کاری شده اتوتک اجرا شد و هم‌اکنون پس از گذشت سالها از راه‌اندازی با تاخیر پروژه، مشکلات زیاد آن همچنان گریبان منطقه را گرفته است.
مدیر ارشد بازاریابی پروژه¬های گروه صنعتی بازرگانی ایران اروپا، نماینده رسمی شرکت فنلاندی Outotec در ایران با اشاره به اینکه در سنگان نیز سنگ اول کار کج گذاشته شد، توضیح داد: طبق اهداف تعیین شده باید ۲۰ میلیون تن گندله و ۲۰ میلیون تن کنسانتره در منطقه سنگان احداث شود که تاکنون فقط یک کارخانه ۲.۶ میلیون تنی احداث شده که این نشان می‌دهد از برنامه بسیار عقبیم. تازه همین کارخانه نیز بهینه کار نمی‌کند. چرا که این کارخانه در سایه بی‌توجهی مسولان وقت، توسط شرکت‌های متخصص ساخته نشد. این کارخانه توسط شرکت دانیلی ایتالیا ساخته شد که گرچه در زمینه پایین دستی فولاد شرکت معتبری است ولی در حوزه کنسانتره‌سازی سنگ‌آهن تخصصی نداشت. پیمانکار آن پروژه نیز شرکت آذران بود که تا آن زمان هیچ پروژه EPC را تحویل نداده بود!

وی افزود: مناقصه دیگری حدود ۳ سال پیش برگزار شد که مربوط به احداث یک گندله‌سازی ۵ میلیون تنی در سنگان بود. طبق اسناد مناقصه فقط بهترین دارندگان تکنولوژی مجاز به شرکت در مناقصه بودند. لذا فناوری Outotec که در نزدیک به ۷۰ درصد گندله‌سازی‌های بزرگ دنیا بکار رفته است ، به عنوان تنها تکنولوژی مجاز تایید شد و در نهایت نیز شرکت آذران به عنوان پیمانکار پروژه انتخاب شد. اما زمانی که اتوتک با آذران اسناد فنی قرارداد را توافق کرد و نوبت به اسناد بازرگانی رسید، متاسفانه شرکت آذران و مشاور (کانی کاوان) راهکارهای قراردادی اتوتک برای اجرایی شدن پروژه را که قبلا در قراردادهای شرکتهای مس و گل گهر با موفقیت تجربه شده بود را نپذیرفتند . مثلا آنها اصرار داشتن اتوتک ضمانت بانکی ارائه دهد. این در حالی بود که علی‌رغم میل ما هیچ بانکی در اروپا حاضر نبود به دلیل تحریم‌ها برای کار اتوتک در ایران ضمانت نامه بانکی صادر کند. ما پیشنهاد کردیم اتوتک ضمانت شرکتی بدهد ولی آنها قبول نکردند. جالب اینجاست که مجوز صادراتی با اعتبار ۳ سال هم از ما درخواست کردند در حالی که طبق قانون، مجوزهای صادراتی دارای اعتبار یک ساله بودند و باید هر سال تمدید می‌شدند. مثل اینکه وقتی قانون، اعتبار معاینه فنی خودرو را یکساله تعیین کرده، شما انتظار اعتبار ۳ ساله داشته باشید. در نهایت پیمانکار با حمایت برخی از مسولان که اکنون از سمت‌های خود عزل شده‌اند، به جای استفاده از بسته تکنولوژی اتوتک (مهندسی پایه + تجهیزات کلیدی + آموزش + نظارتها) سراغ یک مجموعه روسی غیرمقبول در عرصه بین‌المللی رفتند تا به قول خودشان مهندسی پایه را از آنها بگیرند و بعد هم تجهیزات را هم از جاهای مختلف بخرند. در واقع این پروژه تبدیل شد به ترکیبی از مهندسی روسی و تجهیزات از همه جا! متاسفانه اکنون که نزدیک به ۳ سال از ابلاغ قرارداد این پروژه می گذارد هیچکدام از تجهیزات مهم خط گندله‌سازی در سایت دیده نمی‌شود.

خواجه نصیری بیان کرد: در حالی که مشکلات دو پروژه مهم فوق‌الذکر در سنگان همچنان باقی است، شنیده‌ها حاکی است که به زودی پروژه احداث کارخانه کنسانتره ۵ میلیونی که از دیگر پروژه‌های سنگان است به چینی‌ها واگذاز شود اینهم در حالی شرکت Outotecدر قالب کنسزسیوم قوی آسفالت طوس و مشیران، طبق ارزیابی مشاور (برسو) جامع‌ترین پیشنهاد فنی را که متضمن کمترین مصرف آب در آن منطقه کم آب هم باشد، ارایه کرده است.

او تاکید کرد: شکستن ظرفیت پروژه‌های سنگان و اجرای جداگانه آنها به لحاظ اقتصادی اشتباه است، به خصوص الان که کشور با کمبود مواد اولیه مواجه است. با توجه به موفقیت اتوتک در ساخت بزرگترین واحد گندله‌سازی جهان به ظرفیت نزدیک به ۱۰ میلیون تن در سال در برزیل، می‌توان فقط با دو واحد مشابه در سنگان طی ۴ سال به هدف تولید ۲۰ میلیون تن گندله در این منطقه رسید.

وی افزود: ممکن است قیمت پیشنهادات Outotec در نگاه اول بالا به نظر برسد ولی وقتی به پوششی که این پیشنهادات در درازمدت به مسایل مهمی چون کمترین مصرف انرژی، حداقل آلودگی محیط زیست، حداکثر راندمان تولید، کمتربن مصرف مواد و منابع، کیفیت جهانی محصول تولیدی و حداقل هزینه های تعمیر و نگه‌داری می‌دهد را به درستی ارزش‌گذازی کنیم، میلیونها دلار برای کارفرما و کشور صرفه اقتصادی به دنبال دارد.

خواجه نصیری درباره فعالیت‌های Outotec در حوزه سرب و روی ایران نیز توضیح داد: ما در آستانه تشکیل دولت نهم برنده مناقصه احداث کارخانه ۱۰۰ هزار تنی شرکت روی ایران در انگوران شدیم که با آغاز دولت نهم متوقف شد. بعد از آن تا به امروز نیز تعامل خود را با گروه توسعه معادن روی ایران و شرکتهای زیر مجموعه‌اش حفظ کردیم. هم‌اکنون نیز مترصد ورود به پروژه تولید روی مهدی آباد هستیم. اتوتک سالهاست که منتظر رسیدن زمان مناسب برای حضور در پروژه فراوری خاک مهدی آباد است.


کد مطلب: 2238

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/2238/اجرای-20-میلیون-تن-پروژه-گندله-سازی-ایران-توسط-اتوتک-فنلاند

ماین نیوز
  http://www.minews.ir