گروه معادن
 
حق انتفاع پلکانی، حمایت از معادن است
گروه معادن - در شرایطی که کشور با رکود اقتصادی دست و پنجه نرم می‌کند رونق فعالیت‌های معدنی به‌عنوان پیشران توسعه‌ای پایدار و راهکاری برای افزایش درآمدهای ملی اعلام شده است، از این رو دولت و مجلس برای حمایت از معادن دولتی و بزرگ علاوه بر اینکه میزان حق انتفاع را از ۳۰درصد به ۲۵درصد کاهش داده‌اند با وضع پرداخت پلکانی آن از ۲۵درصد برای سنگ‌آهن خام تا ۱۵درصد برای آهن اسفنجی شرایط را برای فرآوری این معادن فراهم کند. با این حال برخی از مدیران این معادن فرآوری را عاملی برای درآمدهای پایدار شرکت می‌دانند نه عاملی برای فرار از پرداختن حق انتفاع.
 
به گزارش ماين نيوز، اخذ حق انتفاع از معادنی که پروانه بهره‌برداری آنها در اختیار شرکت‌های دولتی قرار دارد یکی از راهکارهای دولت به منظور تامین اعتبارات شرکت‌های توسعه‌ای برای ایجاد زیرساخت‌های معدنی در مناطق محروم است. چراکه این سازمان‌ها براساس ماموریتی که دارند بازوی توسعه در گستره کشور هستند. از طرف دیگر بخشی از این درآمد صرف انجام پروژه‌های تحقیقاتی خواهد شد تا برای تکمیل واحدهای فرآوری بخش معدن ایران بیشتر فعال شود. با این حال همواره تحقق حق انتفاع معادن در هاله‌ای از ابهام قرار داشته است. به طوری که معدنکاران کاهش قیمت‌های جهانی، مشکلات رکود و... را مانعی برای تامین اعتبار حق انتفاع اعلام کرده‌اند. از این‌رو پس از اعتراضات فراوان، مجلس به بررسی و اصلاح میزان درآمدهای حق انتفاع در لایحه بودجه ۹۴ پرداخت.

تخفیف بیشتر برای فرآوری

رییس هیات عامل ایمیدرو در رابطه با مصوبه حق انتفاع اظهار کرد: هنوز قانون حق‌انتفاع از سوی مجلس ابلاغ نشده است زیرا باید بعد از این مرحله و مصوب شدن در مجلس، تایید شورای نگهبان را بگیرد که قانون شود. در این مصوبه تلاش شده بیت‌المال و در نهایت حقوق دولت دیده شود و علاوه بر این از شرکت‌ها نیز حمایت کنند تا بتوانند پروژه‌های توسعه‌ای خود را پیش ببرند.

مهدی کرباسیان درباره چگونگی نگاه حمایتی دولت و مجلس به معدنکاران در این مصوبه تصریح کرد: به همین دلیل حق انتفاع ۲۵ درصد از فروش مواد معدنی در نظر گرفته شده است. همچنین در طبقه‌بندی که از معادن شده است برای تولیدکنندگان کنسانتره و گندله نسبت به آنهایی که سنگ‌آهن خام و... صادر می‌کنند تخفیف بیشتری در نظر گرفته شده است.

حق انتفاع پلکانی، حمایت از معادن است

رئیس کمیته معدن مجلس در رابطه با مصوبه حق انتفاع معادن گفت: در سال‌های گذشته میزان حق انتفاع از معادن ۳۰درصد بوده که پس از بررسی این موضوع با حضور کارشناسان، متولیان معدن و نمایندگانی از این معادن به ۲۵درصد میزان فروش مواد معدنی کاهش یافته است. حال برای حمایت از توسعه فعالیت‌های معدنی کشور و کمک به معادن برای تکمیل زنجیره‌های پایین دستی این میزان حق انتفاع به شکل پلکانی از ۲۵درصد سنگ‌آهن دانه‌بندی شده شروع می‌شود که در حلقه‌های پایین‌دستی کاهش می‌یابد. به گونه‌ای که در کنسانتره میزان حق انتفاع پرداختی این معادن به 21.5 درصد، در حلقه پایین‌تر یعنی گندله به ۱۸درصد و در نهایت در آهن اسفنجی به ۱۵درصد کاهش می‌یابد، در واقع در محاسبه حق انتفاع گندله و آهن اسفنجی مبنا مواد معدنی کنسانتره خواهد بود زیرا ارزش گندله و آهن اسفنجی نسبت به کنسانتره بیشتر بوده و این حمایتی برای تولیدکنندگان این محصولات است.

داریوش اسماعیلی با اشاره به دیگر شرایط تخفیف حق‌انتفاع برای معادن کشور تصریح کرد: اگر شرکت‌های معدنی سود پایان سال را صرف توسعه فعالیت‌های معدنکاری و ایجاد حلقه‌های پایین‌دستی و فرآوری کنند. یعنی به میزان ۱۰درصد از سودی که سرمایه‌گذاری کرده است به‌عنوان بدهی حق انتفاع معادن کسر خواهد شد که نشان دهند این است که در تعیین میزان حق انتفاع به تمام مسائل توجه شده است. چراکه در ابتدای پیشنهاد بودجه میزان درآمد دولت از حق انتفاع معادن ۱۸۰۰میلیارد تومان در نظر گرفته شده بود که پس از بررسی‌های لازم این میزان به ۱۳۰۰میلیارد تومان کاهش یافته است.

توسعه برای درآمدهای پایدار

مدیرعامل شرکت چادرملو در رابطه با برنامه‌ریزی این معدن با وضع حق انتفاع پلکانی گفت: شرکت معدنی صنعتی چادرملو به‌عنوان یک شرکت بزرگ و فعال در این بخش همواره باید به دنبال ایجاد شرایطی برای فعالیت پایدار خود باشد. به گونه‌ای که با تکمیل حلقه‌های پایین‌دستی فرآوری سنگ‌آهن و کنسانتره ارزش‌افزوده‌ای بیشتری را کسب کند. از این‌رو ایجاد حلقه‌های پایین‌دستی به معنای راهی برای کاهش پرداخت حق انتفاع نیست، بلکه تنها ایجاد بستری برای حفظ منافع سهامداران و درآمد بیشتر است، زیرا موادمعدنی روزی پایان خواهد یافت و این شرکت باید با واردات مواد معدنی اولیه فعالیت خود را همچنان ادامه دهد.

محمود نوریان با بیان اینکه معدن چادرملو تنها درصد کمی از مواد معدنی خام را صادر کرده است، ادامه داد: سنگ‌آهن این معدن درحال‌حاضر بیشتر به کنسانتره و گندله تبدیل شده و تاکنون درصد کمی از این مواد معدنی به‌شکل خام از کشور صادر شده که دلیل آن نبود فناوری‌های لازم برای فرآوری این نوع سنگ‌آهن کم‌عیار بوده است.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۳ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۴۲
کد مطلب: 22301
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت