گروه معادن مس
 
افزایش قدرت ایران در بازار جهانی مس
گروه معادن >مس - بزرگترین معدن مس کشور کشف شد؛ این معدن که با ذخیره ۱۰ میلیون تن در استان چهارمحال و بختیاری کشف شده دومین معدن بزرگ مس کشور بعد از مس سرچشمه کرمان است که با استخراج و فرآوری آن ضمن تامین نیاز صنایع داخلی کشور زمینه افزایش صادرات محصولات مس را نیز فراهم می‌کند.
 
به گزارش ماين نيوز، البته هر چند این معدن هنوز در مراحل ابتدایی اکتشاف قرار داشته و احتمالا تا مرحله بهره‌برداری فاصله زیادی دارد اما کارشناسان معتقدند عیار بالای این معدن به همراه استفاده از فناوری‌های نوین کشور را به یکی از قدرت‌های منطقه در حوزه مس مبدل خواهد کرد، ضمن آنکه حضور معدن مس بزرگ دیگری در کنار معادن کنونی موجبات رقابت‌پذیری و ثبات قیمت‌ها را در بازار فراهم آورده و همچنین توسعه اقتصادی منطقه نیز از دستاوردهای این اکتشاف خواهد بود.

محمدجعفر صادقی‌پناه، عضو خانه معدن نیز درباره کشف بزرگترین معدن مس در استان چهارمحال و بختیاری و تاثیر آن بر بازار مس کشور می‌گوید: راه‌اندازی پروژه‌های معدنی تاثیر بسزایی روی اقتصاد کشور خواهد داشت. حال با توجه به اینکه مس یکی از فلزات با ارزش به‌شمار می‌آید و کاربردهای فراوانی در صنایع مختلف دارد از این‌رو می‌توان گفت که فعالیت این معدن علاوه‌بر رشد و توسعه اقتصادی کشور، در رشد و توسعه منطقه که از مناطق کمتر توسعه یافته به‌شمار می‌آید، نیز موثر خواهد بود. درواقع یکی از مزیت‌های معدن این است که علاوه‌بر توسعه و رشد اقتصادی کشور می‌تواند زمینه‌ساز توسعه مناطق محروم را فراهم کند.

صادقی‌پناه در ادامه افزود: از آنجایی که صنایع پایین‌دستی در صنعت مس نیازمند خوراک یا همان مواد اولیه هستند راه‌اندازی این پروژه می‌تواند رشد و توسعه اقتصادی بالایی را به دنبال داشته باشد.

وی اظهار کرد: ارزش‌افزوده حاصل از صادرات مس رقم قابل‌توجهی را به خود اختصاص می‌دهد ضمن آنکه افزایش تولید مس قدرت رقابت‌پذیری کشور را در بازار جهانی بالا برده و می‌تواند زمینه افزایش سهم کشور را در مبادلات جهانی را فراهم کند که در نتیجه آن شاهد رشد و توسعه اقتصاد معدنی باشیم.

معدنی با ۱۰ میلیون تن ذخیره احتمالی

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان چهارمحال و بختیاری درباره کشف ذخیره مس در این استان می‌گوید: یکی از موارد مهمی که درباره استان چهارمحال و بختیاری وجود دارد این است که تاکنون هیچ‌گونه کانسار فلزی در استان چهارمحال و بختیاری یافت نشده و گمان‌ها بر این بوده که کانسار فلزی در این منطقه وجود ندارد.

نعمیم امامی افزود: در ۲۰ سال گذشته مطالعات مقدماتی روی محدوده‌های معدنی استان انجام شده تا اینکه در سال گذشته مطالعات تکمیلی توسط سازمان زمین‌شناسی انجام شد و به این ترتیب خبر از وجود کانسار مس همراه با عنصر کبالت در محل دهکده معدن در شهرستان کیار داده شد.

وی افزود: یکی از ویژگی‌های این معدن را می‌توان میزان کبالت همراه با مس دانست که در مقایسه با دیگر معادن مس کشور رقم قابل‌توجهی را به خود اختصاص می‌دهد.

امامی در ادامه به میزان ذخیره این معدن اشاره کرد و افزود: درحال‌حاضر ذخیره احتمالی این معدن رقمی بیش از ۱۰ میلیون تن برآورده شده و از عیار۵/۳ درصدی برخوردار است. همچنین برنامه‌ریزی برای تعیین ذخیره قطعی این معدن انجام شده و قرار است با کمک و همکاری سازمان زمین‌شناسی گمانه‌زنی‌ها در مدت باقیمانده تا پایان سال آغاز شود تا با انجام عملیات حفاری و تعیین ضخامت قطعی کانسار میزان ذخیره قطعی این معدن مشخص شود.

وی با بیان اینکه معدن مورد نظر در یکی از مناطق حفاظت‌شده استان قرار دارد، افزود: در سال گذشته موافقت هیات دولت برای انجام فعالیت معدنی گرفته شده و امید می‌رود زمینه برای اجرایی‌کردن این موافقتنامه فراهم شده و دیگر نیازی به تمدید آن وجود نداشته باشد تا با بکارگیری روش‌های استخراجی نوین که کمترین آسیب را برای محیط‌زیست به همراه خواهد داشت زمینه شروع فعالیت برای برداشت از ذخایر این معدن فراهم شود.

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان چهارمحال و بختیاری درباره سرمایه‌گذاری مورد نیاز برای انجام عملیات فرآوری محصول این معدن گفت: با وجود اینکه سرمایه‌گذاران بخش خصوصی نیز تمایل برای ورود به این پروژه دارند اما از آنجایی که سازمان توسعه و نوسازی ایران که به عنوان شرکت مادر تخصصی در فعالیت‌های معدنی به‌شمار آمده و فناوری‌های مورد نیاز برای انجام عملیات در بخش استخراج و فرآوری را در اختیار دارد تمایل خود را برای سرمایه‌گذاری در این حوزه اعلام کرده از این‌رو مذاکرات اولیه با این سازمان انجام شده که بعد از مشخص شدن میزان ذخیره قطعی معدن زمینه استخراج و تولید این محصول فراهم خواهد شد.

وی در ادامه گفت: «ژنز» یا به عبارتی منشأ این معدن با دیگر معادن مس کشور متفاوت است، به این ترتیب که معادن مسی که در مرکز ایران قرار دارند از نوع پرفیلی بوده و در کمربند مس «پرفیلی آنتی مالیا» قرار گرفته است. اما مس موجود در این معدن از نوع کانسار رسوبی با قابلیت گسترش است، به همین دلیل احتمال وجود این کانسار در استان مجاور نیز وجود خواهد داشت، چراکه این معدن در نزدیکی مرز استان چهارمحال و بختیاری با کهگیلویه و بویراحمد قرار گرفته است و می‌توان با تعیین عمق ذخایر در این معدن نسبت به اکتشاف ذخایر مسی در همین عمق امیدوار بود.

وی با اشاره به میزان کبالت همراه با مس در این معدن گفت: از آنجایی که میزان مصرف کبالت در کشور کمتر از تولید این محصول است، به همین دلیل می‌توان زمینه صادرات کبالت را نیز به عنوان یک محصول جانبی در کنار مس فراهم کرد.

امامی معتقد است که پیدایش این ذخیره عظیم مسی تاثیرات مثبتی در استان داشته و به این ترتیب با ایجاد اشتغال به‌طور مستقیم و غیرمستقیم یکی از معضلات مهم در استان یعنی بیکاری را حل خواهد کرد. به این ترتیب برای ۲۰۰ تا ۳۰۰ نفر اشتغال مستقیم را فراهم کرده و در بخش‌های دیگری همچون فرآوری و حمل‌ونقل نیز به همین میزان اشتغال ایجاد خواهد شد.

وی تاکید کرد: مس کاربردهای فراوانی را در صنایع مختلف و پایین‌دستی دارد که امکان ایجاد صنایع مختلف و اشتغالزایی را به‌طور مستقیم و غیرمستقیم خواهد داشت.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۱ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۱۵:۱۰
کد مطلب: 22183
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت