گروه معادن فلزات گرانبها
 
افتتاح معدن طلای داشکسان تا خرداد ۹۴ به تعویق افتاد
وعده قزاق‌ها برای معدن ساریگونی
گروه معادن >فلزات گرانبها - معدن طلای ساریگونی در قروه یکی از معادن مطرح طلای ایران است که در سال‌های گذشته به دلایل مختلف تاکنون به بهره‌برداری نرسیده ولی به‌تازگی خبرها حاکی از آن است که در این معدن جنب‌وجوش خاصی شکل گرفته و زمزمه افتتاح آن در خرداد ۱۳۹۴ به گوش می‌رسد.
 
به گزارش ماین نیوز، شهر قروه که بیشتر به خاطر تولید سنگ‌های معدنی مرغوب مرمر شهرت دارد، این بار با معدن طلا، توانسته است عنوان دارنده دومین معدن طلای بزرگ در کشور را به خود اختصاص دهد.

اما این معدن مانند گنج‌های افسانه‌ای، سال‌ها در چمبره طلسم بهره‌برداری گرفتار شد و نتوانست به صاحبان خود سودی برساند. معدن ساریگونی یا داشکسان بعد از چند بار دست‌به‌دست شدن بین شرکت‌های سرمایه‌گذاری خارجی، بالاخره همای سعادتی بود که بر شانه قزاق‌ها نشست. هر چند قزاق‌ها نیز سرعت مطلوبی در اجرا نداشتند و کار به پس گرفتن این معدن از سوی دولت هم کشیده شد ولی شنیده‌ها حاکی است در سال ۱۳۹۳، روند بهره‌برداری از این معدن سرعت خوبی گرفته و قرار است پس از مدت‌ها انتظار در خرداد ماه سال آینده به بهره‌برداری برسد.

وعده‌ای که باز هم به تعویق افتاد
استخراج طلای ساریگونی که به زرکوه نیز معروف است اگر به سرانجام برسد، موجب رونق اقتصادی منطقه می‌شود و به همین دلیل مردم این منطقه محروم چشم‌انتظار راه‌اندازی کارخانه استحصال طلا از معدن داشکسان هستند.

بهروز برنا، معاون اکتشاف سازمان زمین‌شناسی کشور با بیان این مطلب می‌گوید: معدن طلای ساریگونی، یکی از ذخایر قدیمی کشور است که قبلا به ذخایر آنتیموان نیز معروف بود.

وی اضافه می‌کند: بخشی از کارهای اکتشافی و ژئوفیزیک این معدن را دولت انجام داده و سازمان صنایع و معادن وقت در دهه ۷۰ شمسی نیز طرح‌های اکتشافی تکمیلی روی آن انجام داده ولی بعد از آن به شرکت خدمات اکتشافی که در آن زمان دولتی بود، واگذار شد. این شرکت نیز از آنجایی که از کارشناسان شرکت مطرح ریوتینتو برخوردار است، کار را به این شرکت خارجی سپرد.

برنا ادامه می‌دهد: بخشی از اکتشافات تکمیلی نمونه‌گیری نیز توسط این شرکت انجام شد و حتی این اقدامات منجر به صدور گواهی کشف شد اما در ادامه این شرکت با مطرح کردن اینکه این معدن کوچک است از کار انصراف داد.

معاون سازمان زمین‌شناسی در ادامه می‌افزاید: سیاست شرکت‌های بزرگی مانند ریوتینتو بهره‌برداری از معادن طلا با ذخیره کمتر از ۱۰۰ تن را غیراقتصادی می‌داند. البته این شرکت ذخایر معدن ساریگونی را ۱۰۰ تن اعلام کرده بود اما کارشناسان داخلی معتقدند این میزان درست نبوده و این محدوده دارای ذخیره قطعی ۱۴ تا ۱۶ تن طلا با عیار ۱/۵ تا ۲ پی‌پی‌ام است.

وی با بیان اینکه این معدن مدتی بعد به یک شرکت چینی واگذار شد ولی این شرکت نیز انصراف داد، می‌گوید: این محدوده معدنی در نهایت به قزاق‌ها سپرده شد اما این معدن در این منطقه نیز در سال‌های اخیر، پیشرفت کندی داشته، چرا که چرخه صنعتی این منطقه محروم است و زیرساخت‌ها کافی و کامل نیستند.

برنا ادامه می‌دهد: به نظر می‌رسد درباره این معدن تاکنون فرصت‌سوزی شده و روند کارها به آن صورت که مورد نظر بوده، شکل نگرفته و پیشرفت نداشته است. از آنجایی که بهره‌برداری از این معدن در اختیار بخش خصوصی بوده، سازمان زمین‌شناسی نمی‌توانسته بودجه دولتی را در آن صرف کند و باید خود بهره‌برداری این معدن را به سرانجام برساند.

وی با اشاره به اینکه این دو بلوک معدنی ساریگونی در نزدیکی بلوک زرشوران قرار دارد و می‌توان با مخلوط کردن مواد معدنی این دو معدن، خوراک متوسطی برای کارخانه‌ها تامین کرد تا مشکل وجود آرسنیک در معادن طلا رفع شود، تاکید می‌کند: با توجه به تجربه ایمیدرو در بهره‌برداری و استخراج طلای زرشوران بهتر بود کار به این سازمان واگذار می‌شد و ایمیدرو با پرداخت حق و حقوق این بخش خود در راس امور قرار می‌گرفت، چرا که بهتر است کار توسط بخش دولتی انجام شود.

احتمال اخراج قزاق‌ها منتفی شد
آغاز فعالیت رسمی قزاق‌ها در این بلوک معدنی از سال ۱۳۹۱ بود و عملیات اجرایی آن یک سال بعد کلید خورد و در این مدت زمان بهره‌برداری از طرح به تکرار فصل‌های سال‌های ۱۳۹۲ و ۱۳۹۳ اعلام شد و تحقق نیافت.

زمان نخستین بهره‌برداری اسفندماه سال ۱۳۹۱ بود و بعد نوبت به شهریور ۱۳۹۲ رسید و پس از آن اسفندماه همان سال در صف انتظار طلایی شدن ایستاد که محقق نشد و زمان بعدی به مهرماه سال ۱۳۹۳ موکول شد و این جریان ادامه یافت و از این وعده‌ها بازهم شنیده شد ولی عملی نشد و بهانه قزاق‌ها برای تاخیر در زمان بهره‌برداری صادرنشدن ویزا برای چند نفر از کارشناسان قزاقی این پروژه از سوی مقامات ایرانی، بروز مشکلاتی در نقل و انتقال منابع مالی از قزاقستان به ایران به دلیل تشدید تحریم‌ها اعلام شد.

وعده دادن قزاق‌ها تا جایی پیش رفت که رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان از تعیین ضرب‌الاجل برای قزاق‌ها به‌منظور اجرایی شدن معدن طلای داشکسان (ساریگونی) خبر داد.

محمد دره‌وزمی با انتقاد از روند کند پیشرفت طرح معدن طلای داشکسان قروه اظهار می‌کند: پیشرفت این طرح بسیار آرام است و در اجرا نیز از نظم قابل قبولی برخوردار نبوده است.

وی با بیان اینکه در همین زمینه صورتجلسه‌ای تنظیم و معیار و شاخص‌های لازم به مجری طرح گوشزد شده است، اظهار می‌کند: در این صورتجلسه مقرر شده که در صورت عمل نکردن به موقع به تعهدات، برابر با قراردادی که با وزارت صنعت، معدن و تجارت امضا شده است، با این شرکت برخورد می‌شود.

اما قزاق‌ها با وعده دیگری آمدند و وعده بهار ۱۳۹۴ را دادند تا عید مشترک این دو کشور بهانه خوبی برای افتتاح این معدن باشد. با این حال دره‌وزمی، رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان در گفت‌وگو با صمت اعلام می‌کند که در جلسه دیروز این سازمان با شرکای قزاق این معدن، خرداد ماه سال ۱۳۹۴ آخرین مهلت برای بهره‌برداران معدن و افتتاح کارخانه در این محل تعیین شد.

وی در پاسخ به این سوال که معدن طلای ساریگونی در اجرا با چه مشکلاتی روبه‌رو است که بهره‌برداری از آن به‌طور دائم به تعویق می‌افتد، می‌افزاید: مشکل خاصی درحال‌حاضر وجود ندارد و ایراد کار به سال‌های قبل برمی‌گردد که کار موثر و قابل توجهی در این معدن انجام نشده است. با این حال در ۶، ۷ ماه اخیر پروژه فعال شده و پیشرفت فیزیکی خوبی را در سایت معدن مشاهده می‌کنیم. وی ادامه می‌دهد: درحال‌حاضر نوار نقاله‌ها نصب و راه‌اندازی شده و در بخش تاسیسات ساختمانی مثل سوله، ۹۰درصد پیشرفت فیزیکی و در بخش هیپ لیچینگ ۶۰، ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی را شاهد هستیم، به طوری که می‌توان به طور قطع گفت اواخر خرداد سال آینده این کارخانه افتتاح می‌شود.

وی با بیان اینکه این معدن حداقل دارای متوسط ۱/۵ پی‌پی‌ام طلا است، می‌گوید: حدود ۱۸ تن ذخیره قطعی طلا در این منطقه شناخته شده و مطالعات اکتشافی خوبی انجام شده و پیش‌بینی می‌شود در صورت تکمیل مطالعات اکتشافی به ذخایر دیگری نیز برخورد کنیم.

دره‌وزمی اضافه می‌کند: درحال‌حاضر استخراج از معدن در حال انجام و سپس دپو است تا مواد برای آغاز به کار واحد فرآوری آماده باشد.

وی با اشاره به اینکه این معدن متعلق به بخش خصوصی و شرکت زرکوه با ۳۰ درصد و شرکت قزاقی با ۷۰ درصد سهم است، می‌گوید: سهم دولت از این معدن تنها حقوق دولتی است زیرا تمام اقدامات اکتشافی این معدن توسط بخش خصوصی انجام گرفته است.

وی اضافه می‌کند: با بهره‌برداری و افتتاح این کارخانه، ۴۰۰ فرصت شغلی مستقیم و هزاران فرصت غیرمستقیم ایجاد شده و باعث رونق شهر محروم قروه می‌شود.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۵ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۱۳:۲۸
کد مطلب: 21804
 
مرجع : صمت