گروه معادن سرب و روی
 
تامین مواد اولیه، روی را صادراتی می‌کند
گروه معادن >سرب و روی - بازار فلز روی این روزها در وضعیت ثبات قرار دارد و نوسان قیمتی این فلز چندان قابل توجه نیست، این موضوع هم در بازار داخلی و هم بازار جهانی قابل مشاهده است. البته برخی پیش‌بینی می‌کنند این ثبات قیمت در روزهای پایانی سال به کاهش قیمت منجر شود.
 
به گزارش ماين نيوز، از سوی دیگر ثبات قیمت روی در بازار می‌تواند فرصت خوبی برای تولیدکنندگان ایران برای ورود به بازارهای صادراتی باشد. این درحالی است که تولیدکنندگان با مشکل کمبود مواد اولیه در تولید و نقل و انتقال پول در صادرات مواجهند در نتیجه نمی‌توانند از فرصت پیش آمده به نحوه مطلوبی بهره ببرند.

گذری بر بازار جهانی روی در این روزها

بازار داخلی روی در هفته اخیر ثبات قیمتی را پشت سر گذاشته است و پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال این بازار کاهش قیمت را نیز تجربه کند. البته این ثبات قیمت وابسته به نرخ ارز بوده و تا زمانی که نرخ ارز ثابت بماند بازار روی نوسان چندانی را احساس نخواهد کرد. در هفته‌های گذشته در بازار داخلی هر کیلوگرم شمش روی با عیار ۹۹/۹۵ و ۹۹/۹۶ درصد به بهای ۸۱۰۰ تا ۸۱۵۰ تومان معامله شد، اما تحلیلگران معتقدند؛ روی به مدد عرضه جهانی کم، افت ناچیزی در مقابل کاهش‌ها داشته و از ۲۵۰۰ دلار به ۲۱۰۰ دلار به ازای هر تن رسیده است و می‌توان پیش‌بینی کرد بهای این فلز برای ۳ سال آینده به ۵ هزار دلار نیز برسد.

درحال‌حاضر ذخایر روی در جهان رو به کاهش است و همین موضوع می‌تواند بر قیمت‌های جهانی تاثیر فراوانی داشته باشد. در بازار جهانی نیز در هفته‌های گذشته فلز روی نوسان‌هایی در مجموع افزایشی داشته است. متوسط قیمت این فلز هفته قبل ۲۱۰۴/۷ دلار به ازای هر تن بود درحالی که در هفته منتهی به ۲۳ ژانویه ۲۱۰۱/۵ دلار بود. اما تقویت قیمت نفت در برخی روزها را می‌توان یکی از دلایل نوسان مثبت بازار روی دانست. همچنین کاهش نرخ نبود اشتغال در امریکا، افزایش شاخص سهام در بورس‌های عمده دنیا در برخی روزهای هفته و تداوم کاهش موجودی روی در انبارها از دلایل دیگر برای این نوسان است. از سویی دیگر، نگرانی از کندی رشد اقتصاد جهانی، تغییرات کاهشی قیمت نفت، احتمال کاهش نرخ بهره ازسوی فدرال رزرو و افت شاخص سهام در برخی روزها ازجمله عوامل منفی، تاثیرگذار بر کاهش نرخ روی بوده است. البته اعلام شاخص غیررسمی فعالیت کارخانه‌های چین نیز توانست بر بازار روی اثرگذار باشد. در بورس کالای ایران نیز یک ماه است عرضه‌ای از سوی شرکت‌های تولیدکننده شمش روی در تالار صنعتی انجام نشده است و شاید این موضوع یکی از دلایل ثبات قیمت در بازار این فلز باشد.

کاهش ذخایر روی، کاهش نوسان بازار

در حال‌ حاضر صنعت روی در بازار داخلی ایران با مشکل کمبود مواد اولیه مواجه است و همین موضوع سبب کاهش فعالیت واحدهای تولید روی و همچنین کاهش صادرات شده است. با این وجود صنعت روی ایران دو برابر تقاضای بازار، تولید دارد به همین دلیل حضور در بازارهای جهانی برای تولیدکنندگان بسیار مهم است.رییس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های سرب و روی ایران درباره وضعیت بازار اظهار کرد: در حوزه روی برخی معتقدند قیمت‌ها به میزان فعلی باقی خواهد ماند. درحال‌حاضر در بازار جهانی قیمت هر تن روی در حدود ۲۱۵۰دلار است که گاهی با نوسانات ۲۰تا ۳۰دلاری مواجه می‌شود، البته با توجه به اینکه ذخایر روی در دنیا رو به کاهش است پیش‌بینی می‌شود نوسانات قیمتی بیشتر یا کمتر از ۲۰ تا ۳۰دلار نباشد.

حسن حسینقلی افزود: تنها ذخایر موجود در انبارها تعیین‌کننده قیمت‌های جهانی نیست، ذخایر موجود در معادن، قیمت جهانی ارز، مسائل سیاسی و... در تعیین قیمت جهانی روی تاثیرگذار است. بازار موجود در ایران هم تا حدودی مشابه بازارهای جهانی است. البته وضعیت رخ داده در بازار و ثبات قیمت روی تاثیر زیادی بر عرضه و تقاضا نخواهد داشت، زیرا وقتی یک نوسان بزرگ در بازار رخ می‌دهد برخی میزان خرید خود را کاهش و برخی با این دلیل که شاید در آینده قیمت‌ها گرانتر شود حجم خرید را افزایش می‌دهند، در نتیجه چنین اتفاقی بازار به تعادل می‌رسد. به همین دلیل این تعادل و ثبات قیمتی تاثیر چندانی بر بازار عرضه و تقاضا نخواهد داشت.

وی درباره بازار صادرات در حوزه روی بیان کرد: در حال‌ حاضر تولید شمش روی در کشور دوبرابر میزان مصرف داخلی است، در نتیجه به دلیل افزایش عرضه، حجمی از تولیدات وارد بازار صادراتی می‌شود. البته با توجه به کاهش قیمت جهانی نفت، قیمت تمام شده در ذوب روی کمی کاهش یافته اما این موضوع در ایران که بیشتر از روش الکترولیز و انرژی برقی استفاده می‌شود، چندان اثرگذار نبوده است.

حسینقلی درباره وضعیت صادراتی ایران در حوزه روی تصریح کرد: تولیدکنندگان داخلی برای ورود به بازارهای جهانی با موانع صادراتی مواجهند. یکی از بزرگترین مشکلات موجود در این بخش نبود هماهنگی میان تورم و نرخ ارز است. نرخ ارز باید براساس اختلاف نرخ تورم کشور با تورم جهانی محاسبه شده و افزایش یابد. از سوی دیگر تولیدکنندگان داخلی با مشکل نقدینگی مواجه هستند. رقیبان ما در کشورهای اروپایی برای توسعه فعالیت‌های خود از تسهیلات بانکی با بهره ۳ تا ۵درصد استفاده می‌کنند در حالی که بهره بانکی در کشور ما بالای ۲۵درصد است و این موضوع تولید و صادرات را با مشکل مواجه می‌کند.

وضعیت فعلی بازار مناسب برنامه‌ریزی برای آینده

مدیرعامل شرکت شمش روی میهن درباره ثابت ماندن قیمت در بازار روی گفت: در صورتی که قیمت روی در بازار داخل و بازار جهانی ثابت بماند می‌توانیم برنامه‌ریزی دقیقی برای فعالیت در این صنعت داشته باشیم. اگر قیمت دلار در بازار جهانی به همین صورت باشد می‌توانیم در آینده افزایش تولید نیز داشته باشیم.

سعید مرادلو اظهار کرد: در چند سال گذشته بازار روی وضعیت امروز را تجربه نکرده بود و قیمت‌ها با افزایش و کاهش فراوان مواجه بود اما درحال‌حاضر وضعیت بازار از نظر قیمت بسیار مناسب است، تنها مشکل موجود کمبود مواد اولیه است که می‌تواند منجر به کاهش تولید شود. به گفته وی، در صورتی که مواد اولیه به میزان کافی در اختیار تولیدکنندگان قرار بگیرد می‌توان حضور خوبی در بازارهای جهانی داشت. درحال‌حاضر واحدهای تولیدی تنها با ۲۰درصد ظرفیت خود کار می‌کنند، بدون شک اگر این ظرفیت افزایش یابد تولیدکنندگان این صنعت حضور بهتری در بازارهای جهانی خواهند داشت.

مرادلو درباره تاثیر کاهش قیمت نفت بر قیمت تمام شده واحدهای تولیدی افزود: در خط تولید صنعت روی، اسید کاربرد بسیاری دارد. در پی کاهش قیمت نفت پیش‌بینی می‌شود قیمت گوگرد به عنوان فرآورده نفتی کاهش یابد اما درحال‌حاضر اسید با افزایش ۳۰درصدی همراه بوده و همین موضوع قیمت تمام‌شده را افزایش داده است.

وی تاکید کرد: هرچند صنعت روی ایران دارای مزیت‌های صادراتی است اما امروز صادرکنندگان به دلیل وضع تحریم‌ها برای نقل و انتقال پول با مشکل مواجهند در نتیجه هرقدر هم که وضعیت بازار برای صادرات مناسب باشد، فعالان این حوزه با مشکل مواجه هستند. در واقع وضع تحریم علیه کشور منجر به کم‌رنگ شدن صادرات روی کشور شده است.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۰ بهمن ۱۳۹۳ ساعت ۱۸:۱۵
کد مطلب: 21160
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت